Narodenie dieťaťa s Downovým syndrómom: Vytvorte podporujúcu diskusiu
Dobry den. Volam sa Ria a 30.5.2006 sa nam narodila dcerka Dorotka s Downovym syndromom. Chcela by som Vas poprosit, ci by sa nedala do fora zaradit osobitna kapitola Postihnute dietatko. Verim,ze by sa tato tema ujala a rozvinula v peknu diskusiu. Dakujeme :o)
Ria amia@centrum.sk
nikollett,pri down.s.nic neovplyvnis,je to genet.probl,jeden chromozom je "iny" 😔 ....-napriek tomu su to krasne, a stastne deti... 😵
nikollette: jak psala roasha, je to mutace genu - konkretne trisomie 21. chromosomu. a proc k ni dochazi neni jasne. nicmene existuji jakoby tri druhy DS, z nichz jeden je "dedicny" - rodice jsou prenasecem, ale je to jen asi ve 4% pripadu. pak jeste existuje tzv. mozaika - kdy nektere bunky maji spravny pocet chromozomu, nektere maji trisomii. v tomto pripade na diteti nejsou tak zjevne rysy DS.
jinak obecne postizeni: jsou to faktory pre-peri-postnatalni. tzn. pred narozenim - hlavne infekce, alkohol, koreni. peri jsou pri porodu - nedostatek kysliku, protrahovany nebo i prekotny porod a posnatalni jsou po narozeni - to znamena urazy, infekce ditete. nektere ovlivnitelne jsou, nektere ne 😔 .
Nikolette, troška sa to dá ovplyvniť tým, že dieťa máš v mladšom veku a tak znížiš pravdepodobnosť Downovho syndrómu. A ešte lietanie v lietadle okolo počatia je nebezpečné - zistilo sa to tak, že letuškám sa rodilo viac detí s Downom a pripisuje sa to kozmickému žiareniu a jeho mutagénnemu vplyvu.
deti s DS majú jeden chromozóm naviac, rodičia t os láskou volajú chromozóm lásky 😉
http://www.mimibazar.sk/bazar.php?album=62643
dufam že sa nenahneva že som tot u dala 😉
womenne,dakujeme 😉 ...stale sa dotrapim,pokial ich najdem 😅 ....krasne zenske,tak uz len vela zdravicka im posielame... 😵
chcela by som sa vas opytat, kedy a ako vam zistili, ze dieta bude downik? ak na zaklade sona, co presne tomu napovedalo?
Ahoj babulky. My cakame na dg z genetiky.
Som plna strachu a zaroven sa pripravujem keby...
Ako sa mate? Budeme si pisat? Budem rada.
ahojte som tu uplny novacik.... 😨 😨 😨
je to niekto kto ma za sebou nejaku skusenost s diagnozou vrodena hydronefrozu,momentalne lezim v nemocnici a v pondelok ma caka operacia... niekto na povzbudenie?? co ma caka??
Ahoj varvara77- ano nasiel sa niekto "taky" 😉 Ja osobne mam urobenu plastiku laveho mocovodu a oblickovej panvicky koli "diagnoze" vrodena hydronefroza. Je to zalezitost stara uz 10 rokov a pripomina mi ju len jazva (bohuzial nie prave najkratsia, ale veeeelmi pekna, tenka 😀 Neviem ake momentalne potiaze mas (ci vobec? alebo ti hydronefrozu zistili len nahodne na sone...) Ja som mavala obcasne kolikove bolesti v lavom boku, tiez som sa citila unavena... Operacia prebehla v plnej narkoze a v nemocke som bola 3 tyzdne (dooost dlho, ale "tazkych" bolo len prvych par dni, potom som uz behala po oddeleni a "hojila sa ako jasterica"....tot slova mojho vtedajsieho osetrujuceho lekara 😀 😀 😀 Dzzim Ti palce-snad si moj prispevok stihnes precitat este pred operaciou a povzbudi ta....nemaj obavy-bude to O.K.!!!!! 😉
anna181 • 2d, snž • Dnes o 11:54
Ahojte. Mam syna s DS... Rada by som si pisala s maminkami, ktore maju deticky s akymkolvek postihnutim, ako sa s tym da zit..ake su vase babatka, co vsetko vedia, ako sa citite vy, ako to znasate..proste ako sa s tym da zit....... Trosku sa potesit....
Aj ked som uz relativne kludna, aj tak by som si rada precitala ako sa ine mamicky vyrovnali s touto situaciou...
Dakujem .
terezka044 • 1d • Dnes o 12:04
ahoj, drzim velmi palce, a pokecat s mamickami o DS mozes napriklad aj tu: https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...
adusaa • 1d • Dnes o 12:05
ahoj anna, moja kamaratka ma dcerku s DS a je to zlate dievcatko 🙂 ako kazde ine.
mozem jednu otazocku? ty si vedela, ze sa ti narodi syncek s DS alebo vysledky triple testu boli ok a narodil sa ti syncek s DS?
anna181 • 2d, snž • Dnes o 13:44
Ahoj Terezka, ano poznam tu temu, aj som tam pisala, ale zial tam nikto neprispieva :( Preto som sa pokusila tu..co ak... V niektorej teme sme si pisali 🙂 ak sa pamatas, gratulujem k syncekovi 😉
Ahoj Adusaa a ta kamoska nepride na konika? 🙂 Triple testy mi vysli zle, ale aj napriek tomu sme dufali... Amnio som odmietla, Dominik uz kopkal a ja by som si ho nedokazala dat zobrat..............
adusaa • 1d • Dnes o 14:04
jasne, chapem 😉 . opytam sa jej ci nechce prist na konika 🙂
anna181 • 2d, snž • Dnes o 15:32
Spytaj 🙂
Takze babulky nikde vas niet :( Kde sa tulate???
jozka to už kde si dnes stihla popísať 20 príspevkov ? 😕
a už keď chceš vedieť čo je tá vojtova metoda tak si to pohľadaj sama a nevypytuj sa tu dookola,veď čumíš pri počítači tak nebuď lenivá 🙄 🙄 🙄

mna by zaujimalo ci sa tomu da nejako predist, ci maminy, kt maju postihnute deticky, ci by robili nieco inak, v tehotenstve, ci pocas porodu??? V com ,alebo kde nastane chyba??? Nechapem ☹