Ako sami seba vnímajú ľudia s Downovým syndrómom?
Ako sami seba vnimaju ludia s downovym syndromom? Uvedomia si svoju inakost a ak ano v akom veku?
@anonym_159e75 toto môže napísať len úplný hlupák...bože,kam sme to dospeli....😭😭
@anonym_159e75 toto môže napísať len úplný hlupák...bože,kam sme to dospeli....😭😭
@anonym_18ed68 🤣 čierny humor
@anonym_18ed68 🤣 čierny humor
@anonym_159e75 to nemá s humorom nič spoločné, ani s čiernym... Ak by sa tebe náhodou narodilo dieťa s týmto alebo hocijakym iným syndrómom, tiež ho budes takto znevažovať? A predstav si, že aj zo zdravých ludi sa môžu stať postihnutí vplyvom nehody, choroby...aj vtedy ich budeš takto znevažovať? Pozor na to, aby sa ťa to niekedy netýkalo...asi by ťa humor vtedy prešiel ..
😡😡😠😠
@anonym_159e75 to nemá s humorom nič spoločné, ani s čiernym... Ak by sa tebe náhodou narodilo dieťa s týmto alebo hocijakym iným syndrómom, tiež ho budes takto znevažovať? A predstav si, že aj zo zdravých ludi sa môžu stať postihnutí vplyvom nehody, choroby...aj vtedy ich budeš takto znevažovať? Pozor na to, aby sa ťa to niekedy netýkalo...asi by ťa humor vtedy prešiel ..
😡😡😠😠
@anonym_18ed68 ale nepajeď sa 🤭
@anonym_159e75 len dávaj pozor lebo karma je zdarma
@anonym_159e75 len dávaj pozor lebo karma je zdarma
@anonym_fb686b karma je výmysel 🥹
@anonym_fb686b karma je výmysel 🥹
@anonym_159e75 ty musíš byť fakt v každej téme?
@anonym_autor Downov syndróm je genetická porucha, nie choroba. Nie všetci, čo majú DS sú rovnakí - či už vzhľadom, motorikou alebo mentálne. K DS sa pridružujú zvyčajne ďalšie diagnózy, od nich potom závisí celkový stav človeka. Niektorí, čo majú DS sú celkom sebestační, komunikujú, vedia urobiť základné, či aj iné úkony. Niektorí sú chytrejší, niektorí menej. Sú ľudia s DS, ktorí nerozprávajú, nechodia.
Takže na tvoju otázku neexistuje odpoveď. Niektorí si uvedomujú svoj stav, niektorí nie. Ani autisti nie sú všetci rovnakí - niektoré si ani neuvedomujú, že sú autisti. Tak je to aj s ľuďmi s DS. A vek tam nehrá žiadnu rolu.
Veľa z nich prežije svoj život v bubline, majú vlastný svet.
@anonym_autor Ahoj, pokial viem, tak si to uvedomuju. Cim viac ide vek, tym väcsie uvedomenie. U nas v parku z casu na cas sa prechadza jedna pani s takou skupinkou uz dospelych ludi s DS. Je to zrejme ich ucitelka, ci take nieco. Ale neraz sme sa pozdravili, oni sa väcsinou usmievaju, tesia sa, pekne odzdravia a paci sa im moj psik, takze necham im ho aj pohladkat🙂 Su priatelskí🙂 A este k tvojej otazke, take prvotne uvedomenie je v ramci ucenia, ze im to trva dlhsie ako inym detom (je jedno ci ucivo alebo ucenie niecoho celkom ineho) a neskor v puberte, ked dospievaju si to uvedomuju na vzhlade, ze su iní. Kamarat ma neterku s DS, zatial ma len 7 rokov, ale je to neskutocne zlate dievcatko♥️ aj co do komunikacie s nou a jej reakcie🥰
To zalezi na tom cloveku a jeho postihnuti, ja poznam ludi s DS a je to rozne, ale vedia o tom a vnimaju to. Ale ti, co poznam su dost sebestacni by som povedala. To je taka otazka ako, ci ja vnimam seba ako normalnu, alebo nieco podobne. Kopec ludi vnima seba nejako inak a inou optikou.
@anonym_autor myslím ,že väčšina ľudí ich vníma ako "retardov",je to smutné ,zároveň fakt,a ešte keď majú možnosť sa množiť..a vedome si také dieťatko nechať,nezodpovednosť veľká..áno aj zdraví ľudia môžu byť razom postihnutí,ale zato nemôžu,kdežto si nechať vedome postihnuté je pre mňa sebeckosť a chúďa dieťa
@anonym_autor myslím ,že väčšina ľudí ich vníma ako "retardov",je to smutné ,zároveň fakt,a ešte keď majú možnosť sa množiť..a vedome si také dieťatko nechať,nezodpovednosť veľká..áno aj zdraví ľudia môžu byť razom postihnutí,ale zato nemôžu,kdežto si nechať vedome postihnuté je pre mňa sebeckosť a chúďa dieťa
@anonym_f10ae9 hlavne smutné je tvoje vnímanie a vyjadrovanie sa. Chúďa, je mi ťa ľúto.
@anonym_f10ae9 hlavne smutné je tvoje vnímanie a vyjadrovanie sa. Chúďa, je mi ťa ľúto.
@anonym_84044f nemusí,dobrovoľne ak viem ,že je postihnuté,nedám,a potom prosit všetkých naokolo...úplný rozdiel z úplného zdravia invalid,to neplánujes,ale dobrovoľne postihnuté priviesť na svet nech sa paci staraj sa ..a nezobri
😡😡😠😠
@anonym_18ed68 prečo by sa narodilo? v dnesnej dobe sa da zistit ci dieta ma downa a ist na UPT a vybavene
Kolko postihnutych ludi sa tu zislo. Autorka sa nepyta ako ich ini vnimaju, ale ako oni sami seba… podla mna normalna otazka, ziadny humor nic. A kedze su rozne stupne tak je individualne, kto seba speci vnima a kto nie.
Ucila som deti s Down mali od 10 do 14 rokov a neuvedomovali si to
@anonym_autor Nijako sa nevnímajú, pretože toho nie sú schopní. Sú vždy určitým spôsobom mentálne retardovaní a nie sú schopní takýchto úvah a myšlienkových abstrakcii. Proste len žijú zo dňa na deň, niektorí skoro ako zvieratká a ostatní napĺňajú ich potreby.
@anonym_84044f nemusí,dobrovoľne ak viem ,že je postihnuté,nedám,a potom prosit všetkých naokolo...úplný rozdiel z úplného zdravia invalid,to neplánujes,ale dobrovoľne postihnuté priviesť na svet nech sa paci staraj sa ..a nezobri
@anonym_f10ae9 doktor Mengele by mal z teba radosť 🤦🤦🤦 Asi každého osobná vec, ako sa rozhodne. Keby tvoja matka vedela, ako sa vyjadruješ, a aká budeš, prečo si ty neskončila vo vedre na gynekológii???
@anonym_autor Nijako sa nevnímajú, pretože toho nie sú schopní. Sú vždy určitým spôsobom mentálne retardovaní a nie sú schopní takýchto úvah a myšlienkových abstrakcii. Proste len žijú zo dňa na deň, niektorí skoro ako zvieratká a ostatní napĺňajú ich potreby.
@anonym_629c01 za taketo reci zhoris v pekle ty spina. Vzdy si najdes temu, kde si mozes kopnut do postihnutych. ty si dno
Mam sesternicu s tymto syndromom a v detstve si to neuvedomovala ze je ina, povazovala sa za normalnu. Mala stastie na ludi okolo seba, ze jej to nikto nedal pocitit. Az niekedy v puberte si uvedomila, ze je postihnuta.
@anonym_autor Máme dcéru s DS. Nerozpráva, ale komunikuje s nami neverbálne a hláskami. Ona si to neuvedomuje, žije si vo svojom svete a je šťastná. My jej ten svet doprajeme a robíme všetko pre to, aby sa dobre cítila.
Aj v škole, kam chodí, je veľa detí s DS a nezdá sa mi, že by si to niektorí z nich uvedomovali, aj keď sú na tom komunikatívne lepšie, ako dcéra.
@anonym_629c01 za taketo reci zhoris v pekle ty spina. Vzdy si najdes temu, kde si mozes kopnut do postihnutych. ty si dno
@ljmmm veď ma 1000% pravdu, sú mentálne retardovaní. Už sa nesmie povedať pravda nahlas? Máme klamať a hovoriť, že sú boží dar?
@anonym_autor Máme dcéru s DS. Nerozpráva, ale komunikuje s nami neverbálne a hláskami. Ona si to neuvedomuje, žije si vo svojom svete a je šťastná. My jej ten svet doprajeme a robíme všetko pre to, aby sa dobre cítila.
Aj v škole, kam chodí, je veľa detí s DS a nezdá sa mi, že by si to niektorí z nich uvedomovali, aj keď sú na tom komunikatívne lepšie, ako dcéra.
@anonym_4b8c9a toto je hrozné. To ste nevedeli vopred? Nestihli ste ísť na UPT?
@ljmmm veď ma 1000% pravdu, sú mentálne retardovaní. Už sa nesmie povedať pravda nahlas? Máme klamať a hovoriť, že sú boží dar?
@anonym_0c9a36 bozi dar, deticky inak obdarene mozes povedat nahlas 🤔
@anonym_0c9a36 bozi dar, deticky inak obdarene mozes povedat nahlas 🤔
@anonym_fa1a13 to nie je žiaden boží dar, spamätaj sa! Obdarené? Tebe musí riadne hrabať
@anonym_fa1a13 to nie je žiaden boží dar, spamätaj sa! Obdarené? Tebe musí riadne hrabať
@anonym_0c9a36 Ja som ti iba napisala ako im hovoria. Co ta to tak vytaca? Ja mam zdrave deti.
@anonym_0c9a36 Ja som ti iba napisala ako im hovoria. Co ta to tak vytaca? Ja mam zdrave deti.
@anonym_fa1a13 je to milosrdná lož
@anonym_fa1a13 je to milosrdná lož
@anonym_0c9a36 Mne je to naozaj jedno, iba som napisala ako ich volaju. Ty take deti volaj ako len chces.
@anonym_f10ae9 Vieš čítať s porozumením? Otázka je, ako SA vnímajú ľudia s DS, nie ako ich vnímajú obmedzení tupci.
@anonym_629c01 "Nijako sa nevnímajú, pretože toho nie sú schopní. Sú vždy určitým spôsobom mentálne retardovaní a nie sú schopní takýchto úvah a myšlienkových abstrakcii. Proste len žijú zo dňa na deň, niektorí skoro ako zvieratká a ostatní napĺňajú ich potreby." Ďalšia, čo vyštudovala špeciálnu pedagogiku a vie. Áno, je tam retardácia, ale ten rozsah je veľký. Od ľudí závislých na pomoci po pomerne sebestačných, ktorí sa s pomocou vedia zaradiť aj do pracovného života.
@anonym_0c9a36 Čo za človeka musíš byť, keď sa prídeš do takejto témy odbavovať? Hlásateľka, "pravdy", ale hlavne anonymne.