Naše dieťa má dyslexiu. Ako je to s vaším dyslektikom?
maminky ak mate doma dislektika ako zvladate ucivo v skole? ako vase dieta beru ucitelia? vedia pochopit jeho problem? vychadzaju mu v ustrety? maju pre take dieta vobec pohopenie?ako sa s nim ucite vy? my sme na dobrej ceste si skolu znenavidiet vdaka pristupu pani ucitelky! len nedavno som pochopila, ze moje diata je dislektik pokial sa estelen ucili abecedu bol to dobry ziak no odkedy uz pisu diktat a citaju cele vety sa to zhorsuje 😔 ucitelka ma na moznost dislexie upozornila no nema pre moje dieta pochopenie aj ked predomnou sa tvari ze to chape ☹ uz mu 3 krat dala za diktat cervika/5/ a to aj napriek tomu ze maly pri druhom cervikovi bol s toho totalne ko a dokonca pokrcil ziacku knizku 😒 tak som sa s nou dohodla ze mu ich nebude davat iba napise V a ja budem vediet co to znamena no od vtedy mu dala do ziackej dalsich 5 cervikov! zajtra sa s nou idem znova porozpravat lebo v sklabikari sme pri clanku mali napisane TRENOVAT ! do frasa ale ved ja s nim citatm kazdy den kazdy den piseme diktat dnes sme sa ucili citat do 9 vecer 😔 a aj tak bez vysledkov 😔 a uz ked sa to nauci "citat" tak to neni citanie ale je to ako recitovanie basnicky ktoru pozna naspamat cize citat cita vsetko co je napisane no diva sa namna ☹ priklad s mat. mi vyriesi skor spamati ako ho ma napisat 😖
@kburgerin,nie nenechali,nemali dôvod,pretože to zvládal na trojky.S matikou mal tiež problém niekedy to šlo,niekedy nie.Najvačšia sranda bola,keď ako tretiak napísal dosť ťažkú písomku za jedna a zvyšok tiedy ledva na trojky,štvorky.Proste mal lepší deň,ale tú istú písomku o týždeň neskôr napísal už na štvorku a učitelka nechápala.Proste mal takéto úlety a učitelia si na to zvykli a podla toho aj hodnotili.Podla mna dieťaťu treba pomáhať a nie ho hneď odpísať a dať mu zlú známku,veď ono sa snaží.Velmi záleží aj na učitelovi,ja som za svoje dieťa bojovala,často som sa chodila informovať do školy,nenechala som sa odbiť a nebála som sa občas aj protirečiť.hlavne sme mali dobrú školskú psychologičku/síce nie priamo na škole/,ale tá nám fakt velmi pomohla.Tvoj syn sa doma viac sústredí,určite to zvládnete,ale nebude to lahké.Hlavne trpezlivosť. 😉
ahojte no dneska ideme do pedagogicko psychologickeho centre a ucitelka my povedala ze uvidime ake da rozhodnutie tak neviem co chcela s tym povedat ved uz rozhodnutie dostasli no a z citania dostava 1 a zmetematiky z pisomiek sem tam 1 potom dvojku niekedy aj trojku ...................tak sa mi velmi zlepsil.............v uceni ...........len diktaty .................tie velmi nevie napisat napise ale ciarky bodky mekcene nedava ..............a ked som sa pytala ucitelky aka znamka mu vychadza tak povedala 2 .................zo slovenskeho jazyka
@kburgerin ahoj, ja mám tiež syna s dysleksiou, dysgrafiou, dysortografiou. Chodili sme do Basic centra 4 mesiace. Sú príšerne drahí a mne sa nezdá, že by to odpovedalo kvalite. Po prvých 2 mesiacoch síce bolo zlepšenie, ale len dočasné. Po ďalších žiadne. V pedagog.-psychologickej poradni nám neporadili dokopy nič, vraj oni majú veľa deti a nemôžu sa všetkým venovať - myslím tým cvičenia. Tak sme vymenili poradňu, chodíme do menšieho mesta, kde majú deti menej. A chodíme tam 1* do týždňa a myslím, že to celkom pomáha. Jasné, že sa tým nezlepší všetko, no aj tak hovoria, že tam už chodí tak unavený zo školy, že nevládza veľa rozmýšľať, ale treba skúšať ďalej.
Ahojte ...som sa zacitala do tejto temicky ,je mi velmi blizka ....trapim sa zo synom uz 3-vlastne 4 roky ,lebo v prvej triede sme ho zobrali po dvoch mesiach spät ...
Syn ma zlu motoriku ,stale mu nieco pada ,kreslit neexistuje ani vyfarbovat ....po nastupe do prvej triedy problemi neboli ,sice tlacil na ceruzku ale pismena si pamatal ani problem v pisani taky nebol ,horsie to uz bolo ho naucit spajat ,trapili sme sa ale naucil sa ....pani ucitelkamu vobec nesadla ,mal poznamku na poznamke lebo ju ignoroval ,on ked vstal z lavice tak ju hrmotom odsunul ,nie naschval ,on nevie nic urobit potichu aj ked poklada pohar na stol ,on ruku neovladne aby spomalila ...berie rozne lieky ...no nedokazala som jej to vysvetlit ,v tom case este sme mali rozne vysetrenia a zistili mu epi ...nemal nikdy zachvat ale velmi velmi zly EEG graf a tak zacalo liecenie a my sme ho zo skoly zobrali ,bol aj tak viac doma a nestihal by dohanat koli tym vysetreniam a uz aj vtedy tam bolo podozrenie na integraciu ...hned sme sli do PPP poradne a dali ho testovat ,tam mu testy robili ,bolo tam vidno ze problemi budu ale oni moc prvakov integrovat nechcu ,ze este dozreju ...ale uz sme boli evidovany a chodili sme tam ...problem mal a ma doteraz rozoznat pred ,vzdad ,vlavo ,vpravo ,kreslit odmietal ,bolo to tazke ....potom nastupil do prveho rocnika ,nejake papiere z centra poslali a tak ucitelka o nom vedela ale este ho hodnotit ako integraciu nemohla ...prvy rocnik zacal Ok ,pamatal si este zaciatok ,stihal .pismo bolo hrozne ale to ucitelka neriesila ..problem nastal az pri citani slov ,slabiky mu problem nerobili ,iba si mylil m-n o-a ale nevedel plynulo precitat slovo ,kde sli po sebe dve spoluhlasky ...teda slabikoval v pohode ma-ma ,a-u-to,ba-bi-ka ale ako prislo slovo napr.krdel ,neprecital kr-del ale k-r-del ...on tie spoluhlasky musel od seba oddelit ...slovo zmrzlina cital takto z-m-r-z-li-na a tak aj pisal ,on si to musel povedal po pismenkach a zacali mu vypadavat ,pri kontrole slova ho precital spravne aj ked tam mal chybu ,on tu chybu nevidel ....citavali sme tiez strasne dlho ,co nam povedali ze nie 5 x a dost ci to vie a ci nie ,lebo potom to recitoval ...ked cita ,doteraz a uz je tretiak ,nerozumie textu ,on sa sustredi na citanie ,slabikuje doteraz dlhe a tazke slova ale on sa nepocuje ,tak sme citali jednu vetu a musel mi povedat o com cital ....ucitelka mu potom davala skrateny text a cital v skole ako prvy na zaciatku ,kym jeho pozornost este bola dobra ...zachvilku ho uz nieco vyrusilo ,vnimal vsetky zvuky ,ci preslo vonku auto ,hocico ,nedokazal sa sustredit ...nepisal ziaden mäkcen ani dlzne ,nedaval ciarky ,bodky ani ich neprecital ...on zacal a skoncil na konci textu ...
S matematikov problem nebol ,to pocitali do 10 ani s porovnavanim ,problem nastal ked bolo treba prechadzat cez 10....este + ano - uz bol problem a takisto uprava ,on vobec nedaval za prikladom =mal len zhluk cisel a samozrejme ze sa to potom vypocitat nedalo ...znova ho testovali a zistili dysgrafiu ,dyslexiu ,dysortografiu ,dyskalkuliu ....no asi vsetko dys.
Tak sa trapime a trapime ,co som sa ja naplakala a on tiez ,dostaval az take krce z placu ,co nechcel ked mu to neslo ...bojujeme doteraz ....prvy druhy rocnik mal jednu pani ucitelku ,mala s nim pochopenie ,venovala sa mu ,brala naneho ohlad ...v tretej triede dostal inu a uz aj cudzi jazyk a ja som skoro prisla o nervy 5 za 5 kou a este aj dve poznamky od nemcinarky ze nic nerobi ,nic nevie atd ...som myslela ze tam pojdem a ju fakt zadusim ...bola som sa stazovat a potom zrejme pochopila ze je tu zdravotny problem ,ale aj s triednou to dlhsie trvalo ...dala mu pisomku ako kazdemu z prirodovedy ,tam boli otazky a mali napisat odpoved ,kym on precital ,ine deti uz mali aj napisane ...samozrejme nestihol ani 10satinu ...zbytocne som vysvetlovala ze jeho skusat ustne ,lebo on kym precita a ci to vobec pochopi ,kym si rozmysdli odpoved a ju vobec napise pismenko po pismenku tak je KO ...ked ho skusas ustne odpovie ,ale sam by nedokazal o tom rozpravat ,on tazko hlada slova ...nakoniec zakrocila skolska psychologicka a nemcinarka nieze nemoze od neho chciet aby to napisal spravne po nemecky ,to on ani opisat nedokaze ,ale moze hovorit ako to slovo pocuje a skusanie typu obrazok slovo a on ciarami priraduje co ku comu patry ...len treti rocnik je dost tazky pre tieto deti ,nielen vybrane slova ,cudzi jazyk ,nasobenie ,delenie ....tak mi uz mame papier zo skoly ,ze syn nedostava ani znamky ,hodnotia ho slovne ,alebo napisu pocet chyb ....ale aj tak sa trapime ...skusame ,.cvicime ....jeden den je to super ,ako napriklad vcera ,zacali pocitat pod seba az s tisickami ....zvladol to uplne perfektne bez chyb a niekedy nevie naratat do 10 je to podla toho ako sa dokaze sustredit ...mohla by som tu pisat este asi aj hodinu a nenapisala by som vsetko ...je toho vela ale jedno je iste ,ze sa nevzdavajte a snazte sa bojovat za tieto deti ,oni tym trpia a dokonca aj od spoluziakov ,vysmievaju sa mu deti a on chodi uplne hotovy zo skoly ,pochopia to oni ze on uceniu venuje 3 x viac casu ako oni ???? su rozne ulavy o ktorych ako rodicia ani nevieme a detom by pomohli ...
moj vybrane vymenuje ,aj ich napise ale odvodene slova uz pouzit nevie ....teraz pocutaju uz s tisickami ,nedokaze napisat cislo tak aby bolo medzi tisickami a stovkami medzierka ,az sa mu to lahsie precita ,tak pisem ja priklady aj pri ulohe a on uz len pocita ...a idem bojovat az moze mat kalkulacku ,rozne grafy ,pomocky ...tieto deti maju zvladat ucivo ale s pomockami ,aj v nemcine mi psychologicka povedala ze on moze pouzivat slovnik a slova nevediet naspamät ale vediet si ich vyhladat ,musi a moze si niecim pomoct ....a dokonca som uz pocula ze tieto deti s vaznejsimi poruchami mozu pouzivat v triede notbuk a nemusia pisat ,samozrejme ho musia ovladat ....a ze vraj taketo dieta sa nemoze nechat prepadnut ,posuva sa z rocnika do rocnika ,neviem ale co je na tom pravdy....vela trpezlivosti s vasimi detickami aj so skolou 🙂
@mima1311 uuff no mate toho dost... a pred skolou si si nic nevsimla? okrem toho ze nechce kreslit
ja mam mladsiu dceru s vyvojovou dysfaziou recept. typu... ona ma problem s gramatikou, tvorenim viet, nerozumie zlozitejsim otazkam a pojmom... a k tejto poruche sa takmer s istotou v skole nabaluju poruchy ucenia, i ked ma len 4,5 roka tak sa s nou par krat do tyzdna ucim... vlastne take ulohy formou hry, na matematicke predstavy, aby si rozsirovala slovnu zasobu ... ju treba akoby kazdy pojem ucit zvlast... trebars vcera som ju ucila pojem ziadny, predtym plny prazdny, ona si vsetko zjednodusovala na velky maly.. takze vysoky nizku, hruby tenky, kratky dlhy... atd. neexistovalo...
tak sa hlavne bojim ze ona v skole i keby vedela urobit ulohu, nepochopi zadanie ak sa tam vyskytne nejaka nezname abstraktne slovo...
@jolinka no je iny ....badala som to od mala ,zacal neskor hovorit ,sediet ,chodit ale vsetko dohnal .....nezapajal sa do aktivit ako ine deti v MS ,bol stale bokom ,ma taky svojsky svet ,nic nesmie nasilu robit ,vtedy sa zatne a koncime az pokial ho to neprejde ....kreslit vobec nie ,este v teraz je uroven jeho kreslenia asi na MS ,vyfarbovat tiez nie ....ma rad ale PC ,tu sa vie orientovat aj ho rad pouziva ,napriklad ale v skolke vedel pomenovat lichobeznik ,co som skoro odpadla ,kde to zobral ...ale zas ine veci napriklad mu idu tazko ....tiez bol problem naucit farby ,on si vymyslal mena a tie tym farbam daval ,kym sme prisli na to co tym mysli ,to bolo ....napriklad zelena bola ,, metlohlavova,, no prisla by si na to ? ale samozrejme ze uz ich vie ,len tiez bol problem typu slabo -svetlo a tmavo -silno ,aj hore ,dole ,pred ,za ,pri ...naucil sa aj vlavo aj vpravo ....ale doteraz koli motorike nezasnuruje snurky ,topanky ma na suchy zips ...
Pokial mu nieco ide ,tak by to robil stale a ak mu nieco nejde ,tak to uz opakovat nechce a to je problem ....som mu to vysvetlovala ze prave naopak to musi robit ,vcera ustupil ale nie vzdy to ide .....
@mima1311 nastastie ona je pomerne kludna a vie sa sustredit, a kresli velmi rada a pekne... takze s motorikou nemame problemy... len ta narusena rec a porozumenie...
ako niekto by povedal, ze sa skoro staram, ona pojde do skoly o 2,5 roka ako 7 rocna ... ale ked vidim ake problemy robi detom i rodicom poruchy ucenia a tiez ako to na deti aj psychicky vplyva... tak sa radsej staram skor aby tych problemov bolo menej.
sama od seba to nema sancu dohnat, ja vidim ze zaostava za rovesnikmi a ked sa jej menej venujem, hned sa menej nauci, ona napr. nevie vychytit nejake nove slovo len tak z reci ako zdrave deti, pre nu je slovencina ako cudzi jazyk vsetko si musi nadriet.... a s recou je uzko prepojene citanie, pisanie, pochopenie textu
@mima1311 jj, ako tvrdohlava je dost, tiez ju tazko donutit robit co nechce, rec mala oneskorenu a hovorila a hovori s chybami v gramatike...ale zase motoriku ma v poriadku.
Trebars tiez nevie reprodukovat rozpravku, alebo ak ma povedat nieco dlhsie, tak sa kruti dokola pridava nezmyselne slovka
@jolinka vies nas isiel neskor do skoly ,lebo je decembrovi a na zapise v skole ho videla aj psychologicka a vravela ze nech to skusime ...tak sme dali ,on by ten prvy rok zvladol ,ale ked sme videli ze problemi budu a pridruzil sa zdravotny problem koli ktoremu je doteraz na 7 liekoch denne a velke mnozstvo vysetreni ,tak sme ho vzali spät ....zalezi na ake deti natrafi a on veru ma zlych posmievacnych spoluziakov ....ideme od septembra menit skolu tak som zvedava ako to bude vyzerat tam ...syn sa horsie zaclenuje do kolektivu ,je to s nim tazsie ,potrebuje pomoc ,ma aj znaky autistu ale je to nepotvrdene ,nechodili sme aj po tychto vysetreniach ale aj vela dr. aj psychologicka si to vsimla ....on ked je rozruseny tak si sadne ,pohupuje sa dopredu a dozadu a cmula palec ,prejde ho to ,ukludni sa ,niekedy chvilu pospi a funguje dalej ......ked mu nejaky clovek nesadne ,tak sa s nim nebavi ,vobec ho neberie na vedomie ,....
@mima1311 aj moja dcera mala autisticke crty, teraz uz ale hodne zmizli po tom 4tom roku, akurat viac trva na svojich postupoch, vyvedie ju z miery ked je nieco inak ako je zvyknuta...
no ja som aj vzhladom ku nej hladala pre starsiu dceru malu skolu rodinneho typu s mensim poctom deti, a s dobrymi ucitelkami ktore sa individualne venuju... no uvidime od septembra, ako na kolektiv clovek nema vplyv, myslim ale ze dobry ucitel ma vediet zvladnut aj posmievanie a sikanu
@mima1311 ako ja nie som diagnostik, ale je celkom mozne ze aj tvoj syn podla toho co o nom pises ma nejaku formu dysfazie... pre tie deti je typicke aj horsia motorika, neochota kreslit, prip. sa pridruzuju poruchy spravania a auti crty... oproti beznej populacii je tam zvysene riziko poruch ucenia, maju problemy s ucenim cudzich jazykov atd...na to sa vacsinou pride az v skolskom veku...
podla toho ako pises ze syn neskor rozpraval a aj teraz ma problem najst vyraz v ustnej odpovedi, horsie vyjadrovanie... to vyzera na dysfaziu... fakt skoda ze mu nieco nediagnostikovali uz v skolke, mohol mat teraz menej problemov, su vraj niekde aj predskolske kurzy pre deti s rizikom vzniku poruch ucenia, tam ucia deti uvedomovat si hlasky v slovach a tak... proste sa pracuje uz pred skolou.
@mima1311 skus http://tichysvet.blogspot.com/ pise to mamicka so synom s expresivnou dysfaziou, ona ma nastudovane o tom viac nez mnohi odbornici
@jolinka
nasla som tto a sedi to ,skoda ze mam prazdnu tlaciaren ,hned by som to vytlacila ...sedi to presne na mojeho maleho ...
On zacal rozpravat neskor a dovtedy som mu rozumela len ja ,nik iny ,dokonca ani chlap nie ,motorika ,orientacia ,a rozpraval ako ,, madar,, ziadne sklonovanie ani nic podobne a taktiez nerozozna predpony ,predlozky ,pouziva to spolu zo slovom ..a jeho pamät je znacne obmedzena ,musim mu veci aj viac x zopakovat ,lebo mi nerozumie .....dakujem za podnet 🙂
Vývinová dysfázia
Odborníci používajú termín vývinová dysfázia i názov špecificky narušený vývin reči rovnocenne ako synonymá. Približne 4 – 7% populácie trpí týmto narušením komunikačnej schopnosti.
Príčiny vzniku
Častou príčinou býva mozgová dysfunkcia alebo jemné difúzne poškodenie mozgových štruktúr rečových zón ľavej hemisféry. Toto poškodenie býva zapríčinené obyčajne nedostatočným prísunom kyslíka do mozgu (hypoxia, asfyxia) pred, alebo počas pôrodu. Aj preto je veľmi dôležité pre logopéda, či psychológa poznať čo najpodrobnejšie osobnú a rodinnú anamnézu dieťaťa, okolnosti pôrodu a akýchkoľvek komplikácii počas tehotenstva, počas pôrodu alebo popôrodnej adaptácie dieťaťa. Zároveň je zaujímavé, že problémy so špecificky narušeným vývinom reči sa často vyskytujú v rodinných líniách. Znamená to, že v istých rodinách je preukázateľne vyšší výskyt špecificky narušeného vývinu reči ako v iných.
Prejavy a diagnostika
Prvými typickými príznakmi býva oneskorený vývin reči, pri ktorom deti tvoria menej slov oproti svojim rovesníkom a neskôr majú problémy so správnym tvorením viet, a teda produkciou gramatických konštrukcií. Často býva výrazne narušený aj vývin porozumenia reči.
Do tretieho roku odborníci (logopéd, psychológ) môžu vyjadriť len podozrenie na vývinovú dysfáziu. Diagnóza sa ale dá jednoznačne potvrdiť najskôr až medzi tretím a štvrtým rokom dieťaťa. Veľmi dôležitou súčasťou diagnostiky je spolupráca logopéda a psychológa. Logopéd vyšetruje porozumenie
reči, expresiu (čo a akým spôsobom dieťa hovorí), rozbor gramatiky a tiež výslovnosť dieťaťa. Psychológ vyšetruje neverbálne schopnosti dieťaťa a porovnáva ich s úrovňou výkonu dieťaťa vo verbálnych úlohách. Práve výraznejší rozdiel medzi verbálnym a neverbálnym skóre v teste v prospech neverbálneho, býva dôležitým potvrdením diagnózy vývinovej dysfázie. Obraz dieťaťa so špecificky narušeným vývinom reči pomerne často dopĺňajú iné vonkajšie príznaky, ako hyperaktivita dieťaťa, poruchy pozornosti, zhoršená úroveň grafomotoriky, jemnej motoriky rúk, poruchy správania, zhoršená pravo-ľavá orientácia, orientácia v priestore a pod..
Po stanovení diagnózy je potrebné bližšie opísať silné a slabé stránky dieťaťa, pretože dve deti s vývinovou dysfáziou sa môžu od seba prejavmi veľmi líšiť aj napriek tomu, že majú primárne stanovenú rovnakú diagnózu. Existujú viaceré typy alebo podoby dysfázie a tiež intenzita príznakov (stupeň) dysfázie môže byť rôzny. Niektoré deti môžu mať výrazne narušené porozumenie reči pri relatívne lepšej produkcii. Iné deti môžu mať najväčší problém so spájaním slov do viet, predložkovými spojeniami, neskôr používaním zvratných zámen (sa, si, som), skrátených tvarov osobných zámen (ti, mi, ho) a pod. Aj preto sa často zdá, že reč detí pripomína reč cudzincov učiacich sa po slovensky. K ďalším ťažkostiam v reči patrí často v ranom veku zhoršená zrozumiteľnosť toho, čo deti hovoria pre osoby v okolí dieťaťa. Veľkým problémom býva i schopnosť zapamätať si počutú inštrukciu, vetu, slovo a po chvíli ich zopakovať. Jedná sa o tzv. pracovnú alebo verbálno-akustickú pamäť detí, ktorá býva narušená.
Terapia
Terapia detí je dlhodobá. Pomerne často sa stáva, že dysfatické deti v školskom veku majú problémy súvisiace s učením, konkrétne s čítaním a písaním. V súčasnosti existujú terapeutické postupy, ktoré pomáhajú kompenzovať prejavy dysfázie a existujú postupy, ktoré predstavujú prevenciu problémov súvisiacich s čítaním (fonematické uvedomovania podľa Eľkonina), počítaním (škola pozornosti), efektívne komunikačné stratégie a stratégie učenia pre tieto deti.
Pre dysfatické deti je veľmi častá realita požiadanie o odklad školskej dochádzky. Zaškolenie dieťaťa potom môže v závislosti od konkrétneho dieťaťa prebiehať viacerými spôsobmi. Už v predškolskom veku existujú špeciálne MŠ alebo špeciálne triedy v bežných MŠ pre dysfatické deti, alebo je dieťa integrované v bežnej MŠ. Súbežne dieťa navštevuje individuálnu alebo skupinovú logopedickú terapiu. Pred nástupom do školy niektoré základné školy ponúkajú nultý ročník. Existujú však taktiež plne organizované školy pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou, alebo školy so špeciálnymi triedami pre tieto deti. V ideálnom prípade na bežných školách pracuje aj školský logopéd a psychológ, ktorí pracujú s integrovanými dysfatickými deťmi.
Copyright © 2010 SCŠPP Inštitút detskej reči
@mima1311 inak ta expresivna dysfazia ak je v lahsej forme, tam sa to dieta moze pri dobrej praci vyrovnat rovesnikom do nastupu do skoly, tam dieta vacsinou dobre rozumie reci, len ma problem s rozpravanim ako takym, horsie sa mu v mozgu vybavuju slova aj ked pocuje dobre nevie to zreprodukovat,
horsie su tie zmiesane resp. receptivne typy, tam je problem aj s porozumenim reci....napr. nasa Kati este v 4 rokoch nerozumela otazky typu Ako sa volas, ako sa mas? o dacom zlozitejsom ani nehovoriac... trebars sa jej spytas Z coho sa pije, na com sa jazdi a ona nechape... 😒 tazko chape zlozitejsie vyrazy, vety... to sa proste musi pocut.. pritom ale bezne jednoduche veci vie uz primerane okomentovat alebo si nieco vypytat...
@mima1311 musim zachvilu padat do skolky po dcery...
len este to, ze som velmi rada, ze mam nejake informacie o tom uz skor, kym dcera nechodi do skoly a da sa este na nej vela popracovat... a aj ked s velkou pravdepodobnostou nejake problemy s ucenim mat bude aspon nebudem prekvapena....
nakoniec aj s tvojim synom sa da este vela napravit, i ked je uz tretiak... tam uz casto viac problemov robi ta narusena psychicka pohoda nez samotna porucha. tieto deti uz si velmi uvedomuju svoje handicapy aj reakcie okolia ☹
@jolinka dakujem za rady ....a ku komu s dcerou chodite ? kto jej na to prisiel ?
Moj bude mat tu lahsiu formu ,on oporozumel od mala co som mu vravela ,problem bol s recou a vyjadrovanim ,zacne stiskat ruky ,ked nevie najst vhodne slovo a chyta amok ,ked mu niekto nerozumie ....on pride a povie ...bolo tam pekne ...ja mu musim dat aspon 10 otazok ,kym zistim o com rozprava a jeho to rozculuje ......
nechodime nikam momentalne ja sa venujem dcere sama co si pozberam z netu... ... ako ona ma tak jasne priznaky ze to vidim i ja ako laik...tu na slovensku co sa tyka lepsej diagnostiky tak mozno dr. Janosikova v Trnave a potom Cechy, bezny logoped ani nerobi diagnozu iba pracuje s detmi co uz diagnozu maju od psychologa...
nie ze by som sa priamo branila diagnostike, ide o to na co to je... ak by mala mala problem aspon rok pred skolou, [co asi bude mat..} tak je diagnoza uzitocna aby v skole brali na to ohlad pripadne kvoli integracii.
Momentalne co chodi do skolky je to skor na skodu, ja ju chcem mat v normalnej skolke, ona to tam zvlada a bezne dobre rozpravajuce deti ju tahaju dobre... v jednej skolke kde chodila aj starsia, sme spomenuli jej problemy ked sme davali prihlasku a hned zrazu nebolo pre nu miesto 😠 tak sme museli hladat novu skolku pre obe dievcata a boli sme radsej ticho. Kati je v obsluhe velmi samostatna, sikovna, v zakladnych veciach sa vie dohovorit, s detmi vychadza, ani rezim jej nerobi problem... a tak jej nejake problemy s recou alebo pochopenim zlozitejsich veci ucitelky neriesia... mozno keby sme spomenuli ze ma problemovy vyvoj a ze mala auti crty, hned by na nej nieco hladali aby mali dovod ju nemat v triede, ktovie... 😒 preto zatial tento rok diagnostiku neriesim
@jolinka no myslim ze veru pred tym nastupom by ste zajst mali ,koli ulave ,keby ju nahodou potrebovala ,mozno ju ani nevyuzije ....si sikula ked si na to takto prisla ,ja som o tomto vobec nepocula ...mna u maleho zaujalo to pohupovanie ,poznala som co je to za znak ,ale zas ine nema ,alebo len vo velmi slabej forme a ono aj jedna choroba a tisic roznych priznakov ...este ma u maleho zarazalo to ,ze od malicka ,,od perinky ,, mal zauzivany rovnaky stereotip....cely den prelezal bud na posteli ,v kresielku alebo postielke ,kde som ho dala a dival sa stale tak akoby za seba ,nechcel sa vobec nosit ,vtedy vyhadzoval brusko ,chcel lezat ....jediny cas co som ho mohla vystiskat bolo o pol osmej vecer ,to som ho musela vziat na ruky a drzat ho ,mohla som ho vystiskat konecne a vypusinkovat ale nie kolisat ,to odmietal a potom po hodinke sup do postielky a spal celu noc az do rana ....uz ked bol väcsi tak to nevyzadoval ,ale od malicka cmula palec na jednej ruke ,druhou si zakryje oci a relaxuje ....alebo sa palcom ukludnuje ,cumel nemal nikdy .....teraz bol v nemocnici ,prestal jedavat ,strasne schudol ,povyhadoval sa a dr.mi na kontrole povedala ze ked za nim prisla pozriet ,ze bol na nepoznanie ,len lezal a nekomunikoval ,bolo strasne na neho pozriet a ze mal take crty ktore ju zaujali ...ale ostalo pri tom ....
@mima1311
no iste zajdeme... dokonca myslim ze v tej skole kde planujeme dat dceru, maju aj nejake integrovane deti s poruchou ucenia, tak ked tam bude starsia dcera chodit, budem sa informovat aky tam maju pristup k takym detom, v com su ulavy, ako s nimi pracuju a tak.
vies ja si myslim, ze u tych deti ktore maju vazne poruchy ucenia... sa to narusenie hlavicky musi prejavit aj v inych veciach. Ze poruchy ucenia su uz len jednym z prejavov nejakeho poskodenia alebo poruchy dietata...
Mala je tiez emocne labilna, napr. ked bola 2 rocna tak asi 7 mesiacov skoro kazdu noc vstala zacala sa kyvat na posteli a vrieskat A A A a to bez prestanie niekolko hodin, niekedy az do svitania, nedala sa nicim utisit ☹ bolo to strasne, myslim ze proste jej mozog vtedy spracuval nejake poskodenie alebo co, lebo potom ako to konecne prestalo |mmch mala som vtedy 3 mes. pred porodom az 4 mes. po porode, takze riadna zaberacka na nervy\ tak sa veeelmi pomalicky zacala prebudzat a rozvijat. Dovtedy sa poriadne ani neotocila na zavolanie, uplne nas ignorovala.
To co o Brankovi pises fakt pripomina prejavy autizmu... i ked to ma samozrejme neskutocne vela prejavov aj stupnov... je vela deti ktore maju len zopar crt autizmu, ale nie su autisti... su niekde na sirokom rozhrani medzi autizmom a zdravou populaciou. Tam skor zalezi ani nie od poctu tych crt ci priznakov, ale do akej miery im to brani zaradeniu do zivota... proste ak su to len nejake zvyky ci zaluby ktore nikomu nevadia a ten clovek je inak spolocensky prijatelny, tak to nie je az taky problem.
prosim vas co to vlastne ta integracia znamena..........dneska mi ucitelka povedala ze zajtra to mam prist podpuisat k riaditelovi a musim to vobec podpisat

ale moj syn to doma napise ked mu ja diktujem a este aj matematika niekedy mu to ide a niekedy nie