icon

Neurofibromatóza u trojročnej

tynushqa
18. aug 2011

Ahojte, u mojej skoro 3 ročnej dcérky majú podozrenie práve na túto chorobu ☹ a v nasledujúcich dňoch budeme hospitalizované v nemocnici aby jej urobili vyšetrenia . Je tu niekto, kto absolvoval takéto vyšetrenia s malým dieťaťom? čo presne jej tam budú robiť? a kedy sa vlastne dozvieme výsledky? viem, že sa to posiela na genetiku a na výsledky sa bude čakať skoro dva roky /ak si to neuhradíme zo svojho, na čo momentálne nemáme/. Akým iným spôsobom sa dá zistiť, že ide práve o túto chorobu? ...ach tak veľmi sa bojím 😢 😢 😢

nemmat
27. sep 2013

@nf1 Ak potrebujete pomoct s prekladom, dajte vediet. Mozem pomoct...

jita32
27. sep 2013

@peto75 maly je v pohode....a uvidime jak dal.Po vikendu nas pusti domu.Rikal mi doktor ze ta chemoterapie bude mozna formou nejakych tabletek....tak uvidime.At vam to dobre dopadne

jita32
28. sep 2013

Ahoj...mam dotaz vite nekdo jak je to s pobytem na slunci pri NF1?Me nikdy nikdo nic nerekl.Tak me to zajima.Dnes jsem poprve videla jizvu co ma maly.Od ucha az pres cele celo....

peto75
28. sep 2013

@jita32 Nám vždy po podaní chemoterapie tvrdia že nemáme chodiť na slnko, maximálne len doobedu a večer, že chemoterapia sa neznáša so slnkom. Ináč sme stále niekde vonku.

peto75
28. sep 2013

@nf1 - zaujímavé, ale je to len malá vzorka ľudí.

iveta123700
28. sep 2013

Ahojte bolí sme u toho ortopeda nakolko zakrí
venie ktore ma prí kotníku sa jej taha do kolena to
spósobuje ze ma narusenu chrupavku ze sa jej stepi
predpisal mi liek H Versan a fizikalnu liecbu musim
casto s nou cestovat mam este 4 deti a som slobodna
tento liek stoji 31 eur chcela som sa opytat ci nepoznate
neaky lacnejsi liek ktory by to nahradil

peto75
29. sep 2013

@iveta123700 - pozeral som co Vam to predpisali, ale jedna sa ozaj o liek?
Nerad sa mylim, ale vsade som nasiel len info ze je to vyzivovy doplnok.

Pozeral som napr. teraz vecer na rychlo na webe ( vyhladal som na googli : liek versan) toto:
http://www.mojalekaren.sk/versan-tbl-30/ - tam sa píše že sa nejedna o liek ale o vyzivovy doplnok.
http://www.badatel.sk/kpm/koxartroza/ - v diskusii pod clankom je tiez versan spomenuty ako doplnok
a ine.
Vsade sa pise ze ide o
"Versan je výživový doplnok na povzbudenie obnovy kĺbovej chrupavky a tvorby kolagénu v chrupavke."
Je tam 90ks v baleni cize jedna tabletka 30/90=33centov.
A takychto pripravkov moze byt vela, skus sa pozriet v nejakej internetovej lekarni na klbovu vyzivu
a porovnat si ceny. Nieco co obsahuje kolagen. Napr. nejaky cemio kamzik je za polovicnu cenu a je tam 60tabliet.

Nie som lekar, mozem sa mylit a ide naozaj o presne tento liek, ale ak je to len klbova vyziva, takych je na trhu strasne vela. Ja som jazdil na bicykli a na klby som pouzival rozne pripravky, brat mal problem s kolenami a to iste,
a pravdupovediac velmi mu to nezabralo. Vsak sa opytaj lekra ci je to naozaj liek alebo vyziva.

iveta123700
30. sep 2013
iveta123700
30. sep 2013

Ano mali ste pravdu ide
o vyzivovy doplnok vycitala
som to z internetu dakujem
za ochotu

peto75
30. sep 2013

@iveta123700 - aj pri tychto klbovych vyzivach su lacnejsie a drahsie moznosti, da sa vybrat a usetrit.

nf1
30. sep 2013

Skola kde se vase dite s NF1 nebude trapet - http://www.brandola.cz/

nf1
3. okt 2013

Prosim regustrujte se v databaze lidi s NF! Velke farma spolecnosti investuji do vyzkumu jen pokud pocet nemocnyh je vic nez 200 000 lidi! Pro teto a jine ucely byla zalozena celosvetova databaze lidi s NF. Jen spolecne se podari najit lek, prosim registrujte se so NF Registry tu https://nfregistry.patientcrossroads.org/ nebo pres odkaz na stankah www.nf1.cz (banner Spread the World).

jita32
16. okt 2013

Ahoj...tak my jsme doma z onkologie.Maly ma zavedeny port a pristi ctvrtek jdem na prvni chemoterapii.Bude to pry ambulantne.Mam dotaz....jak to vase deti snasi,byva jim zle?

peto75
16. okt 2013

@jita32 - Ahoj, neviem v ktorej nemocnici či CZ alebo SK budete ležať, no vlastná skúsenosť je u nás takáto:

1. - na úvod, my nemáme zavedený port, teda ak tým myslíš "hadičku" ku ktorej sa pripojí infúzia. My vždy ideme na chemoterapiu, tam mu pichnú injekciu do ruky a zavedú hadičku, potom počas pobytu na to pripoja infúziu, a pri odchode domov mu to odpoja. Prečo takto? Jasné že ho to pichanie bolí, ale čo sme sa pýtali na oddelení, je to trochu obmedzujúce, nemôže sa kúpať s tým, nesmie sa mu to namočiť, a to sa malý rád kúpe a pri behaní sa veľmi spotí, casto niekde ako dieta spadne, udrie sa, proste zatial nie.

2. - akú chemoterapiu máš nasadenú? Lebo ak máte NF1, nasadzuje sa ( aspoň u nás v Bratisalve) chemoterapia kde sa používajú látky vinkristin a karboplatina, a tam sa postupuje striktne podľa protokolu SIOP LGG 2004 a novsi, kde je ako prva davka podavana kombinacia tychto liekov ( 3 dnova hospitalizacia v nemocnici) az potom je 2x podavany len vinkristin (ambulantne) a potom znovu V+C, a znovu 2xV a podobne.... Tak bud mate nieco ine, alebo idete na dlhsi pobyt alebo ako to je?

peto75
16. okt 2013

@jita32
3. no a konecne, nase skusenosti s malym :
- ambulantne V : rano prideme, pichne sa mu do ruky kanyla a spravi odber krvi, po hodinke-dvoch, sa mu poda injekcne cez kanylku vinkristin V, a ide sa domov. Najprv plac a potom pohoda. Ziadne obmedzovanie, uz za dverami ambulancie behame po nemocnici ako divy, vlacik a lietadlo (take tie na mince) su jeho. Dokial ma kanylku na ruke, tak sa maly tvari ze rucku ani pomaly nema, nic nou nechyta a podobne. Dava si na nu pozor.
Ziadne zvracanie u maleho nehrozi, len ho treba sledovat, ci samu nezvysila teplota a podobne.

- hospitalizacia V+C: obvykle v utorok prideme, zavedie sa mu do ruky kanylka, zoberu odbery, ideme na izbu, cela noc infuzia na zavodonenie, v stredu cez kanylku vinkristin a karboplatina, potom infuzia na zavodnenie a 24hodinove sledovanie stavu, podavane lieky proti zvracaniu a teplote, a stvrtok sa ide domov. Maly viac spi, viac moci do plienky (vsak je cely cas zavodnovaný), rucku s kanylkou pouziva menej, okrem toho že ak sa chceme ísť hrať do herne tak si ťaháme prístroj s infúziou so sebou, tak žiadne fyzické obmedzenie. Stáva sa nám že má zvýšenú teplotu 38 a niečo, 39nikdy, dostáva lieky a ide sa domov až na ďalší deň, keď mu to ustúpi. Problémom je zabaviť ho počas pobytu v nemocnici, ale to si každý rieši hračkami, notebookom a podobne, podľa veku dieťaťa sám.

peto75
16. okt 2013

@jita32
Zhrnutie : samotne podávanie chemoterapie nieje u nás problém, ambulatne bez ťažkostí, pri hospitalizácii skôr ide o to zabavenie sa počas pobytu kedy musime byť hodiny len na izbe. A malý býva častejšie unavený, dlhšie spí, nemá problém prespať poobede aj 3-4 hodiny, resp. prvé dni po návrate domov zaspí pomaly pri obede. Mávame niekedy zvýšené teploty, kedy ale čapíky, sirupy a podobne pomáhajú. Malý býva unavený a ospalý, ale to je tak všetko.

Ale po chemotarpii máme vždy zlý krvný obraz, nízke leukocyty, trombocyty, hemaglobin, vysoke pecenove hodnoty. Pravidelny odber krvi a sledovanie, moze nasledovat az leukopenicky rezim (uplna cistota, ruska na usta, izolacka), transfuzia krvi a dalsie komplikacie. Krvný obraz trošku upravíš stravou a podobne. Viac sa tam nedá.

To je ale u nás, musím poklepať na drevo, klop klop klop, že to znášame ešte "dobre". Sú ale detičky, ktorým to nerobí dobre, hlavne kombinácia V+C, zvracanie a teploty, ale toto sme zatiaľ s malým nezažili, len čo sme sa rozprávali na oddelení ako to zvládajú iní.

jita32
16. okt 2013

@peto75 Ahoj...my mame centralni venozni katetr.Je to pod kuzi a az mu vytahnou stehy muze se koupat.Je to pod kuzi,zadne hadicky.Picha se do nej az se jde na chemo.Jsme z CZ a jezdime do Brna.Na onkologii jdem za tyden a rikali na odbery a chemo anbulantne....tak nevim.Moc dekuji za informace.Opravdu jsem za to rada.Diky

peto75
16. okt 2013

@jita32
Este som si spomenul :
Vlasy - pocas chemoterapie zacali malemu vypadavat vlasy, nic velke, ziadne chumace a podobne. Len tu a tam sme nasli na vankusi zopar vlasov. Vyriesili sme to ostrihanim nakratko, ma teraz take blond kratucke vlasky.
Stolica, teda kakanie - hlavne pri kombinacii V+C sa stava ze sa maly "zapecie", dostane preto capik aby sa vykakal, aby ho nebolelo brucho.

Nie je zaco, informacie su zadarmo a mozu pomoct. Budem rad ked das vediet aky postup liecby mate, ake chemolieky ( ci to bude tiez karboplatina alebo vinkristin alebo nieco ine ) budete dostavat, ako dlho a podobne.
Zistime aky je rozdiel v Brne a u nas v BA. Ozaj, ktora nemocnica v Brne to robi? U nas je to DFNsP Kramare Bratislava.

jita32
17. okt 2013

@peto75 Dekuji....u nas je to fakultni nemocnice a pod ni patri detska nemocnice.No lecba bude min.na rok a vice.Urcite dam vedet.Jinak maly je taky blond a na kratko strojkem

peto75
17. okt 2013

@jita32 - my mame liecbu podla toho protokolu a tam sa ide podla postupu :
1. tyzden Vincristin+Karboplatina
2. tyzden Karboplatina
3. tyzden Karboplatina
4. tyzden V+K
5. tyzden V
a podobne dalej.

Potom 24. tyzden kontrola MRI ci chemoterapia zabrala a ako
Stale sa pokracuje :
25. tyzden V+K
26. tyzden V
.
.
.
konci sa 81tyzdnom. Takze celkovo 1rok a 3/4, teraz sme niekde v 20.tyzdni.

jita32
18. okt 2013

@peto75 No to budeme mit asi stejne....akorat mam v lekarske zprave ze pristi ctvrtek jdem na odbery k zahajeni CHT (ambulantne).Tak uvidime.Dekuji....No me rikala doktorka ze nekolik tydnu je chemo kontrolni MRI a pak se uzivaji nejake tablety a pak zase cele dokola asi 6x....Moudrejsi budu za tyden a napisu.

peto75
18. okt 2013

@jita32 - však sa opýtaj presne podľa akého protokolu Vaša chemoterapia bude postupovať, aspoň budeš vedieť na čom si (teda aký je zaužívaný postup na najbližšie týždne) a porovnáme to s naším postupom liečby.

jita32
18. okt 2013

@peto75 jasne🙂

jita32
24. okt 2013

@jita32 mame za sebou prvni chemo...dostal V+C a pristi 2 tydny dostane jen V....pak zas V+C ...behem 10ti tydnu dostane 4x V+C jinak jen V.Po 10ti tydnech je MR1ba pak je druha cast chema a to je kazdy 4.tyden asi V+C a kontrolni MRI tam jsou.Maly zatim ok.

jita32
24. okt 2013

To patrilo pro @peto75

jurinka1
24. okt 2013

ahojte,nuz ja mam 32 rokov a zrejme nf1 a moje dve dcerky,jedna ma 8 a druha 3 roky. tej mladsej zobrali krv na genetike,vysledky budu vraj o pol roka az rok...ja mam fliaciky od malicka,problemy ziadne ,nebyt najmladsej dcery,ktora maly zvysene onkomarkery a prsnicek,zrejme by so na to nikdy neprisla,najmladsia bola ma magnetickej,aj vsetky mozne vysetrenia,zatial vsetko o.k.,starsia dcera je druhacka,uci sa dobre,zatial problemy okrem fliacikov ziadne,no a ja mne sa na zapasti vytvorila taka mala hrcka asi pred dvoma rokmi,ktora neboli ani nic,chcem si dat urobit histologiu a uvidime co dalej,hrciek mam na rukach viac,ale uplne malinkych a neviditelnych,podla mojho obvodaka,tukovych,len ten jeden je taky iny,tak verim,ze aj moje dcerky budu na tom rovnako...no co uz mam v hlave,to neviem...cakame na tie vysledky a snad ked budu,tak bude narok aj na ine vysetrenia ako magneticka rezonancia a podobne,lebo nasi doktori nas moc nechcu posielat po vysetreniach,na to ma narok iba najmensia,kedze je sledovana na onkologii,kvoli tym markerom,ktore su uz v pohode....asi tak...vsetkym vam tu drzim palce 🙂

peto75
24. okt 2013

@jita32 - a nevieš prosím Ťa názov protokolu? Celkom sa to podobá na ten náš postup, len my máme MRI až v 24. týždni od začiatku liečbu, dovtedy nieje. Ani u iných pacientov s touto chorobou, čo stretávame na oddelení, to takto často nieje. Ale zase máte lepšiu kontrolu či sa to zlepšuje alebo nie. Spomínali si aj nejaké tablety, to ešte platí?

peto75
24. okt 2013

@jurinka1 Aj my Tebe aj dcérkam držíme palce, však ako vieš na sebe , nemusia mať žiadne ťažké problémy ani v dospelosti.

jita32
25. okt 2013

@peto75 zeptam se...tablety budeme mit taky ale ted nevim kdy...

jita32
31. okt 2013

@peto75 cislo protokolu mame SIOP LGG 9702