Nízka hladina železa

zuzada29
3. jan 2019

Ahojte mamičky, moju dcéru trápi nízka hladina železa. Dali nám kvapky asi ako väčšine, no nedávno som počula že od nich cerneju zúbky. Máte nejaký iný overený recept ako doplniť železo? Papáme cviklu, to má rada, ale inak skoro všetko odmieta kde je dostatok železa.

eliska13
3. jan 2019

@zuzada29 koľko má rokov?mne povedala lekárka silné vyvary z mäsa a kostí, veľa hovädzieho, maku,...neviem o tom, že zuby cerneju skôr ju môže zapekat

bobula46
3. jan 2019

@zuzada29 ako malá som musela melasu alebo potom ešte sirup, no nepamätám si už presný názov

miirabell
3. jan 2019

@zuzada29 neviem kolko rokov ma dcerka, ale velmi vela zeleza obsahuje mak a kokos, ovela viac ako maso. Zelezo najdete aj v strukovinach, susenych marhuliach, ciernom bobulovitom ovoci a pod. Da sa pekne doplnit stravou 🙂

nikpa
3. jan 2019

@zuzada29
@eliska13 môj syn má rok, brali sme maltofer ktorý ho zapekal, teraz mame aktifferin, zapeka tiež ale menej. No a na predných zubkoch ktoré este nemá ani cele vonku má hnedo-žlté fľaky. Bola som sa s ním ukázať u mojej zubarky a prvá otázka bola či berieme kvapky na železo. Vraj je to z toho. Ale záleží aké hodnoty máte, nám sa to len stravou nepodarilo upraviť.

ink
3. jan 2019

Pozor na tú cviklu, surová cvikla práveže železo z tela odvádza. Musí byť varená v šupe 3 hodiny a až následne sa z nej varí..

vektricka16
4. jan 2019

@zuzada29 sirup norosan cucoriedkovy som pocula ze je dobre davat...je pisane ze od 3 rokov sa ma davat ale co viem davaju uz aj mladsim detom....popytajte sa nato.

zuzada29
autor
4. jan 2019

@eliska13 má 3,5 roka

zuzada29
autor
4. jan 2019

@miirabell má 3,5 roka. Snažím sa stravou, ale mäso nechce l, marhule jej len teraz začali chutiť, čučoriedky donedávna tiež nechcela. Paradoxné to v čom je dosť železa to jej veľmi nechutí.

bibistec
4. jan 2019

Tak napr umele mlieko obsahuje zelezo tak pripadne ak pije tak.davat to cii uz do kase alebo len tak. Ale aj hovadzie maso ho obsahuje dost mozes aj polievky vyvary. Prip. Pozri na nete obsah zeleza v potravinach. Takisto okrem.melasy je cucoriedkovy narosan. Ale kedy sa u nej prejavil nedostatok? Lebo moja dcera mala tiez a pricinou bol lepok. Akonahle je na bezlepkovej strave zeleza ma dost. A to nema celiakiu.

mogaa
4. jan 2019

Kto má málo železa a chce ho doplniť cielene stravou - tak tam je to hotová veda 🙂 ak jete potraviny obsahujúce železo , tak min.hodinu pred a hodinu po nejesť potraviny ktoré obsahujú veľa vápnika, lebo inak sa železo nevstrebe ale vylúči.....naopak ak niekto chce podporiť vstrebanie železa je dobré ho kombinovať s potravinami obsahujúcimi C-vitamín. Napr. strukoviny majú veľa železa, ale ak si urobím fazuľovú polievku alebo fazulovú kašu(s mliekom alebo smotanou) tak železo zo strukoviny sa vylúči....Ale ak si urobím fazulovú polievku so zeleninou tak sa železo už vstrebe....Pre lepšie vstrebanie je možné ju pokvapkať pár kvapkami citróna alebo zapiť vodou s citrónovou šťavou.....Veľa používať bylinky - petrźlenová vňať, žerucha, kôpor....Melasa je dobrá, nám za mesiac zdvihla hemoglobín zo 108 na 120(zdvihlo sa aj železo, ale stále je pod hladinou), dávali sme lyžičku denne do vody a vypiť alebo sladiť s ňou ovsennú kašu, postrúhané jabĺčko....Má špecifickú chuť, ale železo zdvihne...dobrá je aj žihlava, žihlavový čaj.... sezamové semienka...teraz som napr.kúpila čočoriedkovú šťavu, sirup z čiernych ríbezlí....len treba si uvedomiť že je tam toho železa málo aby to pokrylo dennú potrebu a ešte doplnilo na potrebné zásoby železa....každý organizmus má zásoby železa, čiže ak je málo železa v krvi čerpá zo zásob.... to že sú aj zásoby nízke(dlhodobo málo železa v krvi)sa prejaví nízkym hemoglobínom - anémia.

kamilka2012
22. feb 2019

@vektricka16 nám ten sirup z justu narosan čučoriedkovy vobex nepomohol,synček vypil 2 balenia a zelezo mu z 8 kleslo na 4

zuzada29
autor
22. feb 2019

@zuzada29 mamičky musím povedať že sa nám železo zdvihlo, síce ešte nie je v norme, no bez liekov sme na dobrej ceste. Moja malá jedla sušené marhule, ovsenú kašu, špenát, vajcia, brokolicu a aj červené mäso.

shashkapp
2. mar 2019

Ja mám dobré skúsenosti s Ferrofortis a k tomu lipozomálne C-čko, lebo bez C-čka sa železo nevstrebáva. Inšpirovala som sa stránkou: https://biopotravinyraj.sk/chudokrvnost-anemia Ak vypije smoothie, odporúčam do toho pridávať Chlorellový alebo Spirulinový prášok. Ale pozor, lebo ak smoothie bude sladké, tak cukor bude robiť v organizme šarapatu. Napr dvihne Kortizol, čo spôsobuje zápaly, dieťa bude hyperaktívne, ... http://www.ezopress.sk/2015/11/ako-nam-muka-zal...