icon

Nočné pocikávanie 10 ročného syna

martina335
5. jún 2016

Ahojte baby, chcela by som sa popytat o radu. Moj mladsi syn (bude mat 10) ma stale obcas problemy s pocikavanim v noci. Uz sme to riesili aj cez psychologa (na odporucanie nasej lekarky) a skusali sme aj niektore triky (nepit vodu pred spanim, vycikat sa tesne pred spanim, budenie v noci na cikanie atd) ale az tak velmi to nepomohlo. K psychologicke sme objednany az o dva tyzdne. Syn inak nema zdravotne problemy preto nas detska lekarka poslala k psychologovi. To pocikavanie je dost neprijemne tak pre neho ako aj pre nas. Uz sme kvoli tomu menili aj matrac a neratam kolko krat som uz musela prat pocikane pradlo. Nemate niektora podobne skusenosti? Niekde som citala ze existuju aj specialne plienky na nocne pocikavanie ale neviem ze ci to dostat aj pre takto velke deti a hlavne ci by som syna naucila aby ich nosil aspon kym ten problem nejak nedoriesime 😒 Dakujem za typy

katka1981
8. jún 2016

@martina335, este sa chcem spytat, on sa zacal v noci pocikavat alebo sa este v noci pocikavat neprestal? Toto ma zaujima.

martina335
autor
8. jún 2016

@janickacrazy ja som tiez toho nazoru a nechcem aby mal potom syn z toho traumu a aby to nebolo nahodou este horsie.
@charity No je to blba situacia lebo uz sme kvoli tomu vymenili matrac a niekolko perin ktore boli ocikane a uz sa to nedalo ani poriadne vyprat. Ja som to pred synom nikdy nekomentovala ani mu nedavala na javo ze je to nieco za co by sa mal hambit :-/
@katka1981 No syn sa pocikavat v podstate neprestal akurat niekedy mal tak ze dva tri tyzdne pauzu kedy nebol problem a potom to prislo znova. Myslela som ze to s vekom prejde ale nepreslo 😒 Chcela som vypatrat ze ci to nebolo tym ze by sa mu daco snivalo ale on si nic nepamata. Inak nema ziadne psychicke problemy ani nic. Aj v skole je vsetko v pohode aj doma. Vieme to len my doma takze sa mu nikto ani neposmieva. Mozno ozaj to bude tym mozgom ze este nie je uplne vyvinuty

wendy62
8. jún 2016

@martina335 ak este nemal obdobie aspon pol roka bez nehod tak ide o primarnu enurezu a ta je len velmi vynimocne psychickeho povodu. Vacsinou ide o nezrelost mozgu a psycholog nepomoze, tak ako ani ine opatrenia.

@charity vobec sa neda jednoznacne povedat ze plienky ano alebo nie - jednemu dietatu to vadi, ponizuje ho to a nechce ich, takemu ich nedas, inemu viac vadi ze ocikalo postel a plienky ochotne prijme, tak preco ho trapit bez plienok.

katka1981
8. jún 2016

@martina335, nemava nafuknute brusko? Nestazuje sa na nejake bolesti? Neviem ci to ma nieco s mozgom, ma to na starosti nejaky hormon ale ani neviem aky ani kde sa tvori, toto ozaj neviem.

janage
9. jún 2016

@martina335 my sme z toho vyrástli - systém dozrel, miesto paplóna, som obliekala deku - ľahko sa to pralo potom.

janka_mamka
11. jún 2016

Tiez si myslim ze ziadne plienky. Nefrologa ste skusali?????? Myslim ze to by malo byt prvorade

worldtravel
11. jún 2016

V Ikei majú nepremokavé plachty.najednoduchsie je mat jednu plachtu na spodku zakrytou nepremokavou plachtov z Ikei a na to klasickú plachtu. Stačí dať dole pocikanu a hned máte posteľ pripravenú uprostred noci. Náhradné pyžamo vedľa postele. Hlavne nekarhat !!! Zistiť či syna niečo netrápi, obavy, stres zo školy alebo kamarátov, poprípade rodičov. Určite to nerobí schválne, preto pochopenie a láskavé slovo je kľúčom k úspechu.

janage
13. jún 2016

@worldtravel áno, len u nás bolo obdobie keď sa stala nehoda aj viackrát za noc. Takže u nás fičala väčšia podložka nepremokavá krížom cez matrac na ktorom bola klasická plachta. Po nehode stiahnuť jedným šmahom, ďalšími dvoma fuknuť novú. Celá akcia cca 1 min. Ak sa stalo zas - postup sa zopakoval. Mala som kúpené 4 a striedali sme. Sú tenučké a neboli až také veľké ako plachta, takže sa s nimi ľahko manipulovalo a vyschli po vypratí raz dva. A doteraz používam pri hnačkách, grcaniach, krvácavých nosoch.... Tie moje sa dajú prať na 60. Mám ich už cca 4 roky a sú stále OK. Dokonca už automaticky jednu pribaľujem aj na dovolenku 😉

biolady
18. jún 2016

Ja som mala vraj ten isty problem. A doktorka ma niekam poslala kde mi predpisali nejake kvapky do nosa ci do oka, neviem uz, a zmizlo mi to. Sranda :D

zuzliatko711
12. aug 2016

Ja mám podobný problém. Môj starší syn už mal aj 10 rokov a má obdobia, kedy sa vôbec nepocikáva (Rekord asi 3 týždne) - ale v noci ho musím budiť. Teraz je na prázdninách a každý deň je pocikaný. Riešili sme to u nefrológa - na začiatku mal problém - dáky zápal, ale to sa poliečilo, neurológ povedal, že je všetko o.k. a psychológ tiež problém nevidí. takže neviem ako to mám poriešiť. Je veľmi vzdorovitý a ja čo sledujem, tak vidím, že najčastejšie sa pocikáva vtedy ked spolu bojujeme - a bojujeme často (pod sa najesť, vypi vodu a vlastne vo všetkom ☹) Plienky odmietam dávať, mám pocit, že to robí niekedy aj naschvál - dokonca sa mi aj priznal, že sa mu nechcelo vstať a mal na výber, či sa pocikať do postele alebo na zem ☹ 10 rokov je už veľa na tekéto problémy a ani ja netuším čo mám robiť.
Môj brat býva v ČR a jeho syn (8) mal tiež také problémy, Riešili to u odborníka a ten im dal dáke lieky (opis iba môj laický 🙂 ), ktoré zabezpečovali dozrievanie nejakých nervových dráh - vysvetlili mi to tak, že močový mechúr a mozog spolu nespolupracujú a tak keď sa močový mechúr naplní, nedáva spätnú info mozgu, ktorý by ho mal zobudiť, aby sa išiel vycikať. Lieky mu pomohli. Mne túto alternatívu nikto neponúkol a mňa nebaví chodiť po lekároch a doprosovať sa, ako majú vlastne oni liečiť, ale asi už budem musieť ☹ Jaj a môj Matej je chudák už tak vycvičený, že ak sa mu stane, že sa pociká, ráno sa ide hneď osprchovať a veci hodí do práčky. Je to hrozne namáhavé aj pre neho ☹

mujlakinek
1. nov 2018

@janage dobry den mozem sa spitat kde ste kupila tie podlozkyy
@janage

zuzliatko711
1. nov 2018

@mujlakinek podložky sa dajú kúpiť v sanite - zdravotnícke potreby, alebo sme kupili, myslím že v jisku - takú plachtu z jednej strany pogumovanu a z druhej bavlna. Videla som to už aj v dekodome.

janage
1. nov 2018

@mujlakinek vtedy v detskom obchode maderna tusim. Treba davat pozor aby bola nepremokava vrstva priedusna. Teda nie guma. Guma nedycha, dieta sa viac poti a blbo sa to perie😉

mujlakinek
1. nov 2018

@janage dakujem vam plachty mame len by som privítala tie podlozky.

janage
1. nov 2018

@mujlakinek pisala som o podlozkach😉

lana015
23. nov 2019

@janickacrazy prosim nedavajte mamam take rady. Nasmu prave cystografia odhalila pricinu enurezy a konecne ju vyriesila. Uzxsom bola fakt zufala.

lana015
23. nov 2019

@martina335 ako ste dopadli. Nam cystografia odhalila zavazny problem, s ktorym syn, ktory trpel na enurezu dostal sepsu. Skoncili sme vo velmi zlom stave na detskom, kde 3tyzdne bral rozne druhy antibiotik intravenozne, lebo mu ziadne nezaberali. Pricinou enurezy bol reflux obliciek, ktory sa zistil prave cystografiou a nasledne riesil cystoskopiou na 2x. Dufam, ze aj vy ste uz dovod nasli a vyriesili.

lana015
23. nov 2019

@janickacrazy pozeram, ze je to 3 roky stara tema, takze yz ani nebudete vediet, co ste pisali. Citujem: to mu nedavaj robit, je to blbost. No nie je a nasmu to zachranilo zivot doslova. Z dalsej sepsy by sa uz nemusel dostat.

janickacrazy
23. nov 2019

@lana015 naozaj už si nepamatám, ale tak lekári by mali vedieť, čo robiť u ktorého pacienta, každý prípad je iný, u nás sa príčina nikdy žiadna nezistila u 3 detí v rodine, 2 zabrali lieky a postupne to prešlo, u tretieho to chcelo len čas

lana015
23. nov 2019

@janickacrazy to nám aj jedna pani počas hospitalizácie povedala, že jej synovi to až V 13ich zo dňa na deň prešlo. Presne ako píšeš, treba to nechať na lekárov A keď lekár nariadi cystografiu, treba ísť, lebo žiaľ, stále nevedia inak zistiť spätný chod moču z močového mechúra do obličiek. Ja keby som toto vyšetrenie od ignorovala, pri ďalšej sepse pri zápale obličiek by to mohlo skončiť tragicky, to ma vždy rychly postup, trvalo to len 12 hodín, z toho 5apol hodiny na pohotovosti, lebo odmietla prísť sanitka a ak sa takéto niečo stane v chrípkový období, tak to aj zle zdiagnostikuju A namiesto okamzitej hospitalizacie vás pošlú domov. Takže len toľko som chcela. Nech sa nik nespolieha na to, že enureza prejde sama. Môže, ale aj nemusí a môže mať A zvyčajne aj ma iné príčiny ako psychické.

zuzliatko711
24. nov 2019

@lana015 ahoj, áno, je to už 3 roky, ale aj tak to ešte stále riešime. Chodili sme aj na nefrologiu - dostal lieky minurit - alebo tak nejak sa to volalo. Lenže môj Matej je špeciálny prípad. Nerešpektuje pravidla a tak som povedala, že ja končím. Zaujimavostou je, že hocikedy sa vody napije aj tesne pred spaním a nič - vôbec sa nepočura, ale akonáhle je na neho vyvíjaný tlak - aj typu uč sa, obleč sa, uprac izbu a stojíš nad ním a od z nervov bude aj hodinu ričať, že nie (a to má 13), tak je tam 80 % istota, že sa počúra. V lete to bol des - sme boli u našich a môj ocko je taký ten autoritatívny prípad. Koniec 🤦‍♀️. Skoro každý deň bol problém. Tak som kúpila plienky a keď niekam ideme, používa tie. Ja sa hanbím ísť s ním ku lekárke, keď on nedodržuje pitný režim, čo je základ. Jednoducho treba rešpektovať pravidla aj od lekárov a ja to zabezpečiť nedokážem a jemu je to úplne aleže úplne jedno. Má naučené, že keď sa pocika, veci má hodiť ráno do pračky, osprchovať sa a keď sa veci vyperú, tak si ich sám vešia a stará sa o ne - toto sa naučil rešpektovať. Áno, občas na neho kričime, lebo je mu jedno, že má v posteli 3 vankúše a dva paplony a v prípade nehody to treba všetko prať (lebo jemu je c noci zima a chceš spat na vyššom 🤦‍♀️ a vie, že to robiť nemá.)
No, povedzme si, že je to lepšie a stane sa mu to raz za čas. Možno 2x do mesiaca - aj to tak, že dlho dlho nič a potom 2 x za sebou. A potom zase dlho dlho nič. Podľa m ňa je to psychika a uvoľnenie v jednom. Veľmi tvrdo v noci spi a lekárka hovorila, že tam je problém - nie je ešte vyvinutý ten spínač - plný močový mechúr - mozog - zobudenie sa a odchod na vécko. On sám hovoril, že občas sa zobudi, ale v čase keď už ciká a on je lenivý na to, aby vstal. Tak spi ďalej 🤦‍♀️.
Teraz začína puberta - to bude s ním tiež boj. Snáď to prežijeme. Takú salamisticku povahu mat je niekedy fain - len nie pre okolie 🤦‍♀️.

lana015
24. nov 2019

@zuzliatko711 tak to je smutne co pises. Ja to chapem, mna to tiez do vyvrtky vytacalo ked som rano pred odchodom do prace este nakladala pracku a cez obed namiesto jedenia utekala na otocku domov, aby to vyschlo do vecera a mal pod cim spat. Teda niezeby som nemala druhy a treti paplon do zasoby pri takejto diagnoze, ale proste to bolo treba hned dat do poriadku, lebo to nie je take mnozstvo a zapach sko ked sa pocika babatko. Ta beznadej, ked cez vikend zaspal na mojej posteli kde nemam nepremokavu plachtu a ja som sa modlila, aby sa nepocikal a on sa pocikal a novy madrac, este vonavy od novoty mi oznackoval 🙂)). Tiez som ho kazde rano obvinovala, ze spravne nedodrziava enureticky rezim, alebo seba, ze nie som dobra matka a neviem ho ustrazit a byt dosledna. Lenze na druhej strane, ked vypijem pol litra caju pred spanim ja, nepocikam sa do postele. Zobudim sa. A aj ine zdrave deti sa zobudia a idu sa vycikat aj v noci. Odkedy mu zistili diagnozu a operacne ci chirurgicky mu upravili chlopne v mocovodoch a dalsie veci, tak to proste skoncilo. Uz par mesiacov sa nepocikal, ziadny rezim nedodrzujeme. Zje pol litra vyvaru pred spanim a rano o piatej ked ho to uz moc tlaci sa zobudi a ide cikat. Cele roky sme trpeli toto diagnozou, nemohol ist do skoly prirody, po dovolenkach s plienkami, aby nebola nehoda, k ziadnemu kamaratovi nemohol ist spat, ani k nam nik. Netusin kde by mohol byt problem u vasho, nepodcenujem ani psychiku dietata a zlozite obdobie puberty, ale mozno by som este skusila vysetrenia. Robili mu tu cystografiu? Mojmu najskor povedali, ze ma znizenu kapacitu mocoveho mechura, ale teraz viem, ze tato diagnoza bola len taka akoze....

zuzliatko711
25. nov 2019

@lana015 čau. Moja lekárka mu vždy robí USg močového mechúra a aj obličiek. K tomu vždy prinesieme moč, či náhodou nie je zápal a aj sme zbierali 24 h moč - na základe toho sa potom riešia iné vyšetrenia a všetko mu dopadlo dobre. Čiže u nás bude asi problém inde.

lana015
25. nov 2019

@zuzliatko711 vsetko, co si napisala sme robili aj my. Dokonca sme boli aj na 3dnovej hospitalizacii, kde som 3 dni robila bulanciu prijatych a vylucenych tekutin. Na kazdej kontrole mu robili aj sono obliciek a mocoveho mechura. A vzdy vsetko v poriadku! Asi nie som dost zrozumitelna, skusim teda este raz napisat. Na sone nezistia spätný chod mocu, cize reflux oblicky. Pytaj sa na cystografiu. Ak mu ju este nerobili je to chyba. A nie je to blbost pokial ma vylucit to, kde casto byva pricina enurezy. Ak myslis, ze to prejde same, tak cakaj, mamy zvycajne citia co je vo veci, ale ak je nahodou pricina inde, tak nechcem vediet ako na tom vsetci budete psychicky, ked sa bude pocikavat este v 18ich.

lana015
25. nov 2019

vies, prvotne som tu zareagovala na to, ze si inej mamine napisala, nech ignoruje cystografiu, ze je to blbost, ze nic nezistia a este tym vysetrenim bude traumatizovat dieta. Snazim sa ti tu bysvetlit, ze nam po 8rokoch toto vysetrenie velmi pomohlo v pricine enurezy a vyriesilo ju. Teraz zistujem, ze ty s 13 rocnym chodis po kontrolach a roku vam kontroluju moc a robia sono, kde sa neda vsetko zistit. Keby mne niekto povedal o existencii takehoto vysetrenia, nevahala by som ani sekundu, ale je to na tebe. Aspon sa skus s nefrologom a urologom o tom porozpravat.
@zuzliatko711

zuzliatko711
25. nov 2019

@lana015 hmmm, určite som nikoho od takého vyšetrenia neodhovarala - max som mohla napísať, aby sa zvážilo a najskôr sa urobili menej nepríjemné vyšetrenia. Ale ok - nechcem sa tu s nikým doťahovať. 😉. V podstate lekár vždy rozhoduje a určuje diagnózu a pri nás lekárka toto vyšetrenie nedávala. (Nestáva sa to často s tým pocikavanim a tiež nemáva iné problémy - teda ja si myslím (môj neodborný pohľad) je, že lekár by mal vedieť najlepšie ako postupovať (aj keď je to samozrejme nie vždy pravda) a asi také vyšetrenie obnáša aj iné problémy ako len pomočovanie (napr. Časté zápaly, alebo neviem čo. Či sa to prejavuje iba nočným pomočovanim?)
Čiže neviem zhodnotiť. Zhodnotiť viem len to, že je to geneticky podmienene, nakoľko u nás v rodine mame viac deti s touto diagnózou. (Vyslovene iba pomocovanie v noci - žiadne iné pridružené diagnózy.)
To len na vysvetlenie.
Ja nemám problém akceptovať lekára, ak mi jasne povie, že ma posiela na take a take vyšetrenie, ale zas nie som typ matky, ktorá sa sama vypýta na nejaké vyšetrenie. Verím, že Vám to mohlo uľahčiť život týmto zistením, ale je veľa diagnóz o ktorých mi ani netušíme a sa tu riešia iba nejaké dôsledky toho. Tak len toľko.

zuzliatko711
25. nov 2019

@lana015 prepáč, asi som reagovala na niečo, čo mi nepatrilo - nechodím tu často a tak som si nevšimla, čo si komu písala, lebo mne prišla iba správa, že mám správu 🤦‍♀️.

lana015
26. nov 2019

@zuzliatko711 ty prepac, jasné, že to patrilo inej mamine, len tá už potom prestala reagovať a ty si zacala 🙂. Nabudúce budem pozornejšie sledovať kto reaguje. Pekný deň.

otecdvochdeti
13. jan 2020

POCUVAJTE ZENSKE. Prva chyba je ze nechate dieta ist na wc namesacne. musi byt v stave aby si to zapamatovalo a islo tam vedome. Druha chyba je ze davate plienky. treba dat plachtu gumovu alebo podlozky. a pred spanim nepit? mi sme nedavali uz od 6 nepit. Nechapem preco dnes radsej aby ste nieco pre svoje dieta spravili tak hned letite k psychologovi. typicka materialisticka dnesna moderna doba..

lana015
14. jan 2020

@otecdvochdeti počúvaj mužský, to čo píšeš sú primitívne - rozumej prvotné kroky, ktoré pri enureze nenariadi len lekár, ale aj zdravý rozum. Ale keď uvedené opatrenia trpezlivo a neúnavne dodržujes a napriek tomu nedochádza k zlepšeniu, asi nebude problém V pití vody pred spaním. U nás roky trvalo, kým sa zistil dôvod a či chceš či nechceš, jednym z vyšetrení pri hospitalizáciu je aj vyšetrenie psychológom. U nás sa vylúčila príčina pocikavania kvôli psychike, zistili reflux obličiek. Takže s radami nedávat plienku alebo piť pred spaním by sI nepomohol.