icon

Novorodenec málo kaká

gabuss
16. jan 2014

Ahojte. Nas desatdnovy syncek mal predvcerom v noci koliku a odvtedy kaka menej a aj stolica je redsia (klasicka zlta, nie zelena, ako z materskeho mlieka, len konzistencia je redsia ako predtym). Taktiez niekedy aj hodinu po kojeni (a po riadnom odgrcnuti), stale odgrckava a polika. Je to ok? K lekarke ideme bud. tyzden, tak len ci mam pre istotu zavolat alebo je to bezne. Za odpovede vopred dakujem.

vefi89
16. jan 2014

@gabuss kojené deti nemajú pravidelnú stolicu. môže 5x za deň, ale môže aj raz za desať dní.

havana_frost
16. jan 2014

@gabuss všetko z uvedeného sa nám stalo 🙂 povedala by som, že je to bežné.

euka210
16. jan 2014

no ona ma byt praveze zlta, pripadne oranzova 🙂 s kuskami akoby zrazeneho mlieka. Nas kakal prve 2t velmi vela, do kazdej plienky, ze som presla na latkove. Do 6t by malo dieta kakat aspon 1x za den. Potom moze len raz za tyzden ca 10 dni ako nas druhy drobec...ale uz nie je taka riedka ani hcky nie su, je to ako husta zlta farba 🙂 Prvy mi kakal aj v noci este v 3m, takze tento vravim je setrnejsi 🙂
S tym grckanim...moji robili a robia to iste a preto cez den je spanok slabsi, lebo sa na to budia.

linda20111
16. jan 2014

@gabuss ahoj, ja si myslim ze je to v poriadku, nemusis sa znepokojovat. kojene deti nemusia kakat pravidelne, niektore kakaju 5x denne, niektore raz za tyzden.. a z vlastnej skusenosti mozem povedat ze sa to u babatka meni casom. ak by nenakal dlhsie ako tyzden, tak vtedy mozes jest zavarane slivky, pit tu stavu, ono sa to dostane do mlieka a tym padom aj k babatku a pomoze mu to s kakanim. keby bolo babatko starsie mohlo by aj ono pit tu stavu. a co sa tyka grcania, tiez je to normalne, babatka grckaju kym su male, neskor z toho vyrastu. netreba hned za tym hladat problem, ked vygrcne trosku mlieka, problem by bol keby vygrcal vacsie mnozstvo a islo by von ako prudom, to by mohol byt reflux a bolo by treba ist k lekarovi. Zatial je to podla mna vsetko ok, nemusis sa bat 🙂 Mozes urobit jednu vec - tam kde spinka v postielke nadvihnut postielku v tej casti kde ma hlavicku, alebo dat vankus ale taky tensi, ked tam bude lezat, aby sa mu mliecko nevracalo naspat.

ivet1371
16. jan 2014

Kojene deti možu kakat aj do každej plienky a aj nemusia kakat 10 dni a je to ok.ked ma koliku daj kvapky sab simplex a možeš probiotika davat.a grckanie tiež nevadi ked pribera 🙂

gabuss
autor
16. jan 2014

@linda20111
@ivet1371
@euka210

dakujem za odpovede. momentalne sa mi vsak vyskytol iny problem - mam pocit ze mi zoslablo mlieko, aj ze tecie slabsie. som z toho nestastna. s mlieckom sme sa trapili prvy tyzden po porode, cez vikend sa mi konecne ako tak rozbehlo (od soboty som uz neprikrmovala) a teraz toto. stale si pyta dookola, chvilu sa napije az kym nezaspi na ciciku, potom odgrcneme, 5 min. pospi a takto dookoly. a maly mal uz poslednu stolicu jemne zelenu, co je zle znamenie :( neviete mi poradit, ako podporit tvorbu mlieka?

ivet1371
16. jan 2014

@gabuss neboj ja som zo začiatku davala aj každu pol hodinu.s tej stolici hned nestresuj

euka210
16. jan 2014

@gabuss no aj moj mal v prve tyzdne obcas zelenu a toez som bola v tom, ze hladuje...ale nasa detska ma ukludnila, ze to nemusi byt tak, to mozu byt aj nejake neskodne bacily. Takze pokial pribera, tak netresuj. Ak by bola zelena vodnata a smrdela, tak to je hnacka, ale to aj tak musis pockat kym prejde a mozno nejake probiotika.
Podla ma to nie je hlad, ked je stale na prsniku tak neexistuje, aby bolo malo mlieka...len tvorba sa prisposobila. Ja tiez nemam take naliate prsniky ako prvy mesiac, ale pribera, takze to je ok. A toto mi robi moj maly...zaspi na prsniku, polozim a pospi 15min (niekedy je to aj tych 5)...aj prvy mi spal po pol hodinach doma. Prvy mesiac bol krasne spave babetko, ze som sa tesila ze bude iny ako prvy. Ja to riesim tak, ze ked sa preberie, tak dam cumlik, pocucka a spi dalej...tak pospi 30min ci aj dlhsie. Ak nechces cumel (pri prvom som bola veru zasadovejsia), mozes skusit nech pocucka tvoj malicek otoceny nechtom na jazyku. Aj toto mi funguje, ked nechcem ho precumlovat. Davala som aj ja isty cas furt prsnik, ale z maleho potom tieklo, ze som mala pocit, ze je prejedeny a aj tak plakal. Tak ked viem, ze je najedeny, tak su to grcky, prdiky alebo chce len zaspat.
A na mlieko su dobre kapsuly Benedikta lekarskeho a Senovky greckej. A v noci dojcit aspon 2-3x.

grundia
16. jan 2014

@gabuss Ahoj.Nemusis sa plasit,ze malo kaka.Predstav si,ze keď bola moja taka malicka,dokazala nekakat aj 11dni.Je to preto,ze keď ho kojis,dokaze mliecko spracovat bezozbytku,cize nema co z neho ist.Taketo kojene detičky dokazu byt bez stolice aj 2tyzdne a je jo v poriadku.
Co sa tyka grckania,mali sme tiez reflux.Po kazdom kojeni,dokonca aj hodinu po nom dokazala nieco vygrckat.Uf,tych latkovych plienok co sme dokazali za den zaspinit😀..Tiez som z toho mala obavi ale vyrastla z toho.Trvalo to asi do 4 ci 5teho mesiaca,uz si presne nepamatam.
Takze mas zdrave dietatko,tak si ho uzivaj😉.

grundia
16. jan 2014

@gabuss k tomu kojeniu.Ja som do 3mesiaca mala malu nonstop na prsniku.Zaspala,prebrala sa,podudkala a tak dookola.
Cim zvysit tvorbu mlieka,to ti neporadim ale aby si ho nestratila,musis pravidelne jest a vela pit,aspoň zo zaciatku aby sa ti malo z coho tvorit.

gabuss
autor
17. jan 2014

@euka210 dakujem velmi pekne za odpoved. co sa tyka toho kojenia, presne tak to aj robim - ak potrebujem aby sa mi aspon trosku naliali prsia, cize vacsiu pauzu medzi dojcenim, dam mu cumlik alebo moj prst a trosku sa pohrame, porozpravame, zaspievam mu a pod. avsak od tejto noci uz mame problem aj s prisatim. neviem kde robim chybu, ale idem pozhanat lakt. poradkynu. dvom ktorym som volala robia poradenstvo len po telefone. ja potrebujem aby sa na nas prisiel niekto pozriet. este raz dakujem.

euka210
17. jan 2014

@gabuss to moze byt cumlikom...aj moj spociatku sa zle prisaval a potom ma bradavky strasne boleli, davala som si pozor na spravne prisatie a zrusila som cumlik. Ten prvy mesiac by ho dieta nemalo mat, aby sa naucilo poriadne sat a nemylilo sa inym systemom z cumlika.

macka1012
17. jan 2014

baby prosím vás, môj malý má dva mesiace a dva týždne do teraz kakal každý deň aj tri krát je normálne, že sa to zmení, včera nekakal? nekojím, papá nutrilon complex ďakujem

luba41
17. jan 2014

@gabuss prsia nemusíš mať naliate vôbec, mliečko sa v nich stále tvorí..práveže takto je to lepšie ako bojovať s nadprodukciiou..takže nečakať, že sa Ti nalejú, nepredlžovať umelo dobu medzi kojeniami- / žiaden dudlík, prst, fľaša.../ takže akonáhle zapýta /aj každú polhodku/ priložiť...MM sa tvorí len na základe dopytu / priamou stimuláciou bábätka na prsníku/.. a LP určite poradí.