Novorodenec plače pri kakaní

5. okt 2023

Dobrý deň. Mám 3-týždňové bábätko a posledné dni dosť plače pri kakaní. Nemá asi zápchu, pretože má vždy nakakané v plienke. Kojím ho. Asi má skôr problém s prdíkmi. Nejedla som žiadne strukoviny ani kapustu. Neviem čo mu môže vadiť.
Čo by mu pomohlo?
Ďakujem ❤️ (Ja pijem feniklový čaj, jemu ževraj nemám dávať. Natieram mu bruško Pupíkom a trochu cvičíme s nožičkami.)

stellarstar
5. okt 2023

Tak pravd ten fenikel mu vadí

janinah
5. okt 2023

Po kojení treba nechať poriadne odgrgnúť,inak ten nahltaný vzduch musí prejsť črievkami a to je bolestivé.

autor
5. okt 2023

@janinah len niekedy sa mu nepodarí grgnut si

henriettv
5. okt 2023

@janinah dieťatko si po dojčení nemusí odgrgnúť a väčšina dojčených deti ani negrgá. Dojčenie nie je ako pitie s fľašky. Keď bábätko dojčíte viete si odkontrolovať správne prisatie, a keď je bábo správne prisaté tak nemá ako a kadiaľ hltať vzduch. Keď pije z fľaše to neviete ovplyvniť pretože neexistuje fľaša totožná s prsníkom.

henriettv
5. okt 2023

Skúste vysadiť mliečne výrobky, ja som nejedla asi 2 mesiace, malému to robilo nedobre 😊 potom už nemal problém.
Ešte by som nasadila nejaké probiotiká a možno nejaký espumisan, sab simplex alebo balonix. Jediné čo zabralo synovi boli kvapky baby calm ale tí sú myslím že až od 3mesiacov

maryetta
6. okt 2023

Dojcene dieta si nemusi odgrgnut.
A cajik mu vadit moze. To kazali aj mne pit ze na prdiky. A jemu to prdiky prave zastavilo. Tak….
Ono to nie je len o strukovinach. Niekomu aj pecivo moze robit zle. Alebo ak sa popri dojceni nadycha vela vzduchu. Cvicit. Polohovat na brusko a prejde to.

janinah
6. okt 2023

No.vychovala som tri deti.na odgrgovani som si dala záležať.drzala som dieťa v patričnej polohe aj polhodinu a nepoznali sme zvrackanie ani kolíky...žeby náhoda?

janulka1802
6. okt 2023

@janinah nikto Ti neberie, že si vychovala 3 deti. To ešte neznamená, že vieš všetko. Poznatky pribúdajú, niečo sa nemení, niečo úplne. Mám dve dlhodobo dojčené deti a keď si spomeniem, ako ma sestričky v porodnici stresovali, že bábo si musí odrgnúť. Nie je to pravda. Nemusí si každé dojčené dieťa odgrgnúť a bude úplne v pohode.

autor
6. okt 2023

A dnes vracal po kojení 4x.. doktorka hovorila, že je normálne že vracia, aj laktačná poradkyňa, že to ešte nemá vyvinuté trávenie. Ale mne to nepríde normálne tak veľa vracať a pritom si aj odgrgol po dokojení.
Neviem či to môže byť tým, že by bol zle prisatý. Asi by som mala navštíviť laktačnú a skontrolovať prisatie.

tamitamitami
6. okt 2023

Ja som malú po kojení dávala odgrgnúť hádam do 7 mesiacov. Väčšinou sa stalo že si grcla, veľa krát sa úplne povracala (prúdom).

Doktorka povedala že je to ok kým priberá a naozaj to tak bolo. Neskôr sme zistili že toto vracanie je spôsobené práve tým že veľa zje.

henriettv
6. okt 2023

Je to normálne 😊 mne syn zvracal zhruba 4-5 mesiacov. To sa všetko postupne upraví 😊 ak si nie ste istá, tak zavolať laktačnú je fajn voľba.

henriettv
6. okt 2023

@janinah jednou z najsuper veci pri dojčení je to, že bábätko môžete nechať zaspať úplne v kľude na prsníku. Dokonca väčšina dojčiacich mamičiek tak svoje dieťatko uspáva. Keby sa dávalo dieťatko odgrgnúť po každom dojčení keď zaspí na prsníku tak to jednoducho to bábo zobudí. Tu naozaj netreba dávať striktne odgrgnúť, stačí keď napríklad dieťatko položíme na bok a necháme ho spinkať. Ešte dodám že väčšina mamičiek dojčí svoje dieťa na požiadanie, čo je napríklad aj každú hodinu alebo aj pol hodinu, nie každé 3 hodiny ako to bolo kedysi. Keď dieťa pije z fľaše tak sa toho vzduchu jednoducho nahltá, tu je na mieste a dokonca žiadúce dať dieťatko odgrgnúť.

autor
6. okt 2023

@henriettv Áno, aj ja sa snažím bábätko kojiť na požiadanie. V noci ho nedávam odgrgnúť. Väčšinou ho len dám na bok. A častokrát mi zaspí na prsníku, ale keď ho idem prebaliť, tak sa vždy zobudí. Mám prebaľovať pred kojením?

timea301196
6. okt 2023

Určite. Ho dávaj odgrgnut.. mám dve deti obe som dávala odgrgnut a obe mali aj reflux.

henriettv
6. okt 2023

Prebalovať pred dojčením je fajn, lebo s bábätkom potom už nemanipulujete keď má plné bruško, ale ak sa pokaka aj po dojčení tak nezostáva nič iné len prebaliť vtedy keď je treba. Ja som v noci prebalila, nadojčila a spinkal. Bolí ale situácie kedy sa pokakal po dojčení tak som prebalila aj vtedy. Potom som douspala na fitlopte 😊