Odsávanie a kolaps dieťaťa
ahojte maminy, chcem sa spytat, stalo sa vam uz niekedy, ze ste odsavali sopliky odsavackou /ta,ktora sa napoji na vysavac/ a dieta vam potom skolabovalo? mne sa to stalo teraz v sobotu.
@jabadaba prosím ťa aka manipulácia???? Tu z toho nerob vedecko fantastický pristroj ktorý má pod záštitou minimálne NASA.....
Dieťa nič nevidi, ten koniec čo ide do vysavača tam strčím za asi jednu sekundu...zapnem vysavac a chytim dieťa...niektore sa ani velmi nebrania, ruky dole a jemne idem do nosa - to tam mam tiež pripravene. Ako chapem ta ale dnes sa zo všetkého robí kovbojka...na krv ideš nalačno tak jasne ze šanca omdlieť je vysoka...plus strach, stres...nizky tlak. Aj ja som asi 2x za život omdlela a čo teraz? Zivot ide dalej ...nič vazne to nebolo, nizky tlak. Ja mam na zreteli ,,vyššie dobro,, a to je to ze dieta bude mať uvolneny nos, a hlieny mu nesteču na priedušky a moze sa napapať a dychať...a nie ze neodsajem lebo plače...potom na Kramaroch mozem ja plakať ked mu naženiem zapal pluc a hospitaluzuju nas.
@sardinka335 😀 ziadne NASA, ale ber to aj podla veku dietata - je kus ine chnapnut mimino par mesacne a kus ine dvojrocneho caparta. ved dieta vidi, ze mu ides strkat cosi do nosa. By som Ti priala vidiet naseho ako stvaral...nebol na hlavu padnuty, ved videl, ze beriem vysavac, odsavacku, zapajam, nadpajam - druhy koniec do nosa..zas nerob z tych deti uplnych oneee.... Jasne, ze prazdny nos je priorita, ale nie cez mrtvoly. 😅
Kramare mi ani nespominaj...poty ma zalievaju este teraz!
tak aby sme si to zrekapitulovali maminky a aby ste vedeli ako k tomu prislo 🙂 maleho bezne takto odsavam a nikdy predtym sa to nestalo. teraz pri odsavani ani neplakal, potom som si ho zobrala na ruky a potom to prislo, bledy, oci stlpom, studeny pot, nereagoval na oslovenie, pokakal sa a co je pre mna cudne, tento stav trval takych desat minut, co pri klasickom odpadnuti nebyva. nastastie spontanne dychal,len mal poruchu vedomia. a k mojmu porodu: v 38 tyzdni sa mi odlupila placenta,zacala som masivne krvacat, samozrejme hned do nemocnice, uz som necitila ani pohyby, hned cisarsky rez, Filipko bol bez kyslika, takze ho museli resuscitovat, kopec vysetreni, magneticka rezonancia. preto sme aj sledovani u neurologicky, ktora povedala, ze psychomotoricky vyvin dietata je primerany veku. a naozaj, Filipko pekne prospieva, je culy, chorlavy nebyva. az teraz sa nam stalo toto, preto som sa pytala, ze ci s tym nemate skusenost. v nemocnici nam povedali, ze pri odsavani sa mohol podrazdit nerv, ktory inervuje srdiecko alebo to mohol byt slaby epilepticky zachvat ako neskory nasledok tazkeho porodu. samozrejme, ze ideme neurologicke na eeg a caka nas znova magneticka rezonancia mozgu, aby zistili, ci sa v hlavicke nieco nedeje. tak nam drzte paceky 🙂 mam velky strach...asi ako kazda mamina.
@jabadaba dieťa položim na postel chrbtom zasadnem ruky...jednou rukou chytim hlavu a druhou odsavam - a to uz opisujem extrééém čo sme s dcerou robili nikolko krát ked sa velmi branila. Ona mozno neni blbá...ale ja som mudrejšia a mna ,,nepreští,. Dnes ma 7 rokov si fuka hadicou nos uz sama a ani netuší ze niekedy sme ju držali ako pri psycho zachvate...nema z toho ziadnu traumu, nič si nepamätá. Hadicou je to lepšie lebo ona vyfuka len ,,predny sopel,, a zadny jej ostava - takze ,,na hadicu,,.
Uz mi kašle 2 tyzden takze uz nemam ziadne zlutovanie....uz mam toho akurat dost. Solmucol a Trifed je nas ,,denny,, chleba momentalne...aj ked nejako chora neni, len ten sopel.
@filipko14 držím palce nech je maličky fit.
@sardinka335 skús prospan sirup ... 😊✌
@filipko14 ahoj, nečítala som celú diskusiu iba úvodný príspevok, ale napadlo ma či ste odsávaním nepodráždili nervus vagus. Ja som v práci odsávala nos kooopec deťom no toto sa mi teda nestalo, ale viem že na n. vagus treba dávať pozor keď sa odsáva hadičkou aj nosohltan. Držím palce, aby zistili z čoho to bolo a nebude to veľmi vážne.
Ja mam pocit, ze ked pri tom nevrieskal, ze bol soknuty este predtym, alebo z vedomia, ze sa ide odsavat, resp. ze sa odsava. Nie zo samotneho odsavania.
@vieruska25 presne toto mi povedali v nemocnici, ze je to jedna z moznosti preco sa to stalo. priznam sa, som zdravotna sestra,viem ze vagus je dolezity nerv,ale toto by ma nenapadlo...
@filipko14 @vieruska25 A ako "dat pozor" na ten nerv? Ja ked odsavam, malemu tam ryjem zo vsetkych stran, nech dobre poodsavam.
@fuska ja len viem ze na to treba davat pozor a ist do nosteka opatrne, aby sa nikde hadickou silno nenarazilo, najma ked sa ide hlbsie. Nerv bohuzial nevidis takze je to taka teoria...popravde aj ja dcere odsavam z kazdej strany a ryjem kde sa da len nech su sople prec 🙂
@mlil77 vysávačom odsávam normáne pravidelne, preboha, ved ten ťah vôbec nie je silný, ved si to skús dať do nosa a zistíš. To len stres majú niektorí z hluku vysávača. V žiadnom prípade to nemôže ublížiť, toje blbosť. Ved keby to malo silný ťah, že by to "mozog ťahalo", tak sa ti to pricucne na koberec a nepohneš s vysávačom predsa 😀
pumpička je pre mna tá najväčšia blbosť, s tou nevytiahneš ani predný šušeň s prepáčením. To je pre mna výrobok úplne zbytočný. To už rovno vezmem tyčinku do ucha a odstránim krajné nečistoty z nosa. Sopel však tak malé dieťa nevie vysmrkať a neviem ako z dutín dostaneš tie hlieny. To je nemožné bez vysávača. Keby ho nebolo, tak by moje deti asi ani škôlku nedochodili, ved len taká moraxela ked chytí triedu v škôlke, tak to je soplov a soplov že koniec...
Stres je ale niečo iné, to je už zas o psychike a jej vplyve na zdravie.
Inak môj malý reve pri odsávaní soplíkov odsávačkou na vysávač, ale ked neodsávam ale "vysávam dom", tak mi prenasleduje vysávač, nechá sa ofukovať teplým vetrom a ked má možnosť, tak si zapnutú hadicu dá na papulku, našpúli a rehoce sa, ako mu to vcucne vždy pusku 😀 Proste deti revú, lebo sa im odsávajú sople, ale mnohé sa samotného vysávača neboja, proste hrajú divadlo 😅
@mlil77 keby tvoje dieťa malo časté zápaly priedušiek, ktoré zakaždým začali obyčajným soplíkom, odsávala by si aj ty... ja som tiež túto odsávačku zavrhovala ako sa dalo, kým mi ju švagrinná čo má tri deti, sama nekupila, skúsila som, a odvtedy máme iba tú.. dieťa reve tak či tak,č i pri odsávaní obyčajnou, či vysaváčovou, skušala som na sebe a vôbec neťahá silno, zato kvalitne :D
Tiez si myslim ze deti finguju a maju stres zo zvuku. Neboli to, skusala som. Je to neprijemne, ked sa sopel taha, nic viac. Moje jedno dieta hulakalo a druhe si odsava same dobrovolne. A nemam nastaveny minimalny vykon...
@luciferkax urcite je aj iny sposob ako odsavacka vysavacom, no ak tu mamicka pise ze jej dieta skolabovalo tak to asi nie je uplne bezpecne.....
@mlil77. Dieťatko je zrejme jediné a musí mať aj iný problém. Videl a si ako odsavaju sopliky a hlieny v nemocnici????
@filipko14. držím palce nech ste OK
Len ako sa dá podrazdit nerv? Tu manualnu odsavacku som mala s tenkou hadickou do.nosa.ale vysavacovu mám hrubsiu. že sa vlastne ďalej ako do nosteka nedostane
@luciferkax ved prave, ani ja tomu nerozumiem... a dakujem, dufam, ze vsetko dobre dopadne.

@sardinka335 ja som tiez sa branila odsavacke a mordovala sa s pumpickou, potom kamos, ORL lekar hovori, ze preco nepouzijem vysavacovu. Ved to trva len par sekund a mne to pride menej invazivne ako ked som to robila tou balonikovou. Ako videla som to robit sestricku, a ona sup sup a bolo, ale mne to tak nikdy neslo. Ja viem, ze ludia prezili aj bez vysavacovej, ale preco si neulahcit zivot a dietatu tiez..