Odstránenie nosných mandlí u 4 ročnej dcérky
Prosím Vás maminy, ktoré ste si tým prešli napíšte Vašu skúsenosť. Naša 4 ročná v noci chrápe, nebýva až tak moc často chorá, ale boli sme na ORL a vraj ju má zväčšenú. Doteraz som bola proti vyberaniu, ale keď vidím ako sa jej zle spí, tak som rozhodnutá, že pôjdu mandle von. Len sa neviem rozhodnúť či v lokálnej alebo celkovej anestéze. Či si deti niečo pamätajú ak sú operované len v lokálnej a kde operujú aj takýmto spôsobom.
Ahojte, len pre info pridávam našu čerstvú skúsenosť. Moja malá má 4 roky a vyše roka má časté zápaly uší / cca 12 krát už mala zápal/. dnes sme boli na výbere mandle (nosnej), mala to v lokálnej aneztézii. Zákrok trval cca 3-4 minúty, potom sme s ňou boli v takej miestnosti 2 hoďky na pozorovaní a kde sme asi 15 minút smrkali krv. malá si nič zo zákroku nepamätá ( vôbec si nevedela na to spomenúť, keď sme sa jej pýtala a to po oblbovacej tabletke vyzerala vcelku "pri zmysloch", a akokeby jej ani nič nerobili, veselo "pokračuje" ďalej 🙂 robili nám to v Modre, ambulantne, cena 35€...
My sme dali staršej tiež vybrať nosnú mandlu, ale pri CA. Vtedy nehrozí, že by mandla opať dorástla, pretože odstránia aj okolité tkanivo. Je to už asi 5 rokov a musím klopať na drevo, odvtedy nebýva chorá 😉
@zuzimia ahoj a robili jej to laserom?mi musime tiez dat von nosnu mandlu......a mame problemy aj s uskami musime na stipule....co je to za kliniku a co to stalo ak mozes prosim?
@fraufrt ahoj ja ma presne ten isty problemaj velka mandla a este mame ist na tie stipule to ma byt pol roka uv uskach....no mam z toho obavy ako ste dopadli?
@evulicka24
No je to sukromna krcna klinika, tak sa vola, je to priamo v Roosveltke v BB. Nam teda vyberali nosnu mandlu a zmensovali krcne. Doplacala som asi 100 euro. Efekt pretrvava doteraz, ziadne problemy ani neskor sa nevyskytli.
@zuzimia dakujem
@evulicka24 v juni 2010 nam brali mandlu a robili aj myringotomiu (zaviedli nam trubicky), kazdy mesiac chodime na kontrolu na ORL, nesmie sa nam do usiek dostat voda. Trubicky v usiach mozu byt aj 1 rok, netreba sa toho bat, len treba dodrziavat pokyny lekara a vsetko bude OK. Ak vam dr. odporuca vyber mandle a riesenie usiek, neotalajte a porieste to. Aj my sme sa velmi bali, ale bolo to nevyhnutne a inak sa to riesit neda.
Dnes sme boli na vyber nosnej mande. mal abola uplne uzasna, ani nepipla, neskutocne statocna. No dufajme, ze sa jej uz bude lespie dychat nostekom.
@zuzimia ahoj prosim ta kde v BB vam vyberali nosnu mandliu?asi tento zakrok bude cakat aj moju dcerku a tak ma zaujima kde to robia laserom v celkovej anesteze...dakujem
My sme boli na vybrati nosnej mandle pred 2 rokmi v BB v Detskej falultnej nemocnici pri Roosveltke v celkovej anesteze, mala si nepamatala nic, len ze mala fukat do balonika. Urcite odporucam celkovu anestezu. Tiez predtym v noci velmi chrapala a budila sa s placom a teraz je vsetko ok.
ahoj, mojej malej vyberali ked mala 3 roky (z kazdych soplikov zapal usiek) tiez pod tou oblbovackou co nakvapkali do nosa mala bola oblbnuta zakrok trval 3 minuty ale boli to moje najdlhsie 3 minuty ...mala si na nic nepamäta ... dr. bol prijemny takze to tiez dost ulahcilo situaciu.. po 2 hodinach pozorovania (mala kukala rozpravku a dr, kontroloval stav ) nas pustili domov o týžden kontrola ....ale teraz ma 4,5 uska menej sa zapaluju ale stale sa zapaluju ak sopliky pretrvavaju viac ako 3-4 dni... a boli sme akurat pred týždnom u dr. a sa pytal ci nechrape , ze to ma opät velke ...ale uz jej to nedam vybrat ..casom by sa mala zmensovat....drzim palce !
@maruska261 Vid vyssie. A bolo to laserom - ziadna krv.
@matafen dakujem uz som to akurat nasla a kde sa mam na tu kliniku pytat alebo mi to doporuci ORL lekarka?
@maruska261
Robili nam to na Sukromnej krcnej klinike, sidli v Roosveltke. Max spokojnost.
@zuzimia a nazov tej kliniky nevies alebo nejaku web stranku nemaju?
@maruska261 ORL lekar ti napise doporucenie, s tym pojdes na detsku ORL ambulanciu v Roosveltke a bud sa hned objednas, alebo vas este pozrie ich ORL lekar, ja som dala malu este pre istotu pozriet, nech to zhodnoti aj iny lekar. A ta sukromna ORL klinika je v Roosveltke, robia tam ti isti lekari ako v detskej nemocnici, akurat sa to plati - dostanes skorsi termin a mas vacsi luxus.
@matafen dakujem nasla som to 🙂 a za to prezretie dcerky pre isotou sa tiez este plati?no ak jej to bude treba vybrat tak zaplatim a dam jej to laserom vybrat...
@maruska261 Za prezretie neplatis, oni by to mali podla mna robit vzdy predtym, ako sa u nich objednas na operaciu, ale chcu si ulahcit pracu, byva tam vela ludi. Tak vela stastia!
@matafen dakujem velmi pekne za informacie 🙂
Mamičky a boli ste niektora vyberat nosne mandle v Pieštanoch??
A to kolko sa dolplaca za vybratie nosnych mandli?
my sme boli vybrat nosne vcera ,zostali sme na noc, neplatili sme nic, prvy krat pocujem ze niekto za toto platil, boli sme v Humennom, mala bola v celkovej an, po zobudeni bola trocha mimo nevdela kde je co je, ma len 4,5 roka ale tak o 15 minut zaspala hned, neplakala velmi ako niektore deticky co boli, len tak trochu chrcala lebo mala dost sucho z tej narkozy a nemohla velmi rozpravat, ale ziadne krvacanie nastastie nebolo zatial vobec ani v nemocnici, nebolo jej ani zle, az teraz sa stazuje na bolest za krkom a trocha je zvysila teplota tak ideme rano k doktorke na kontrolu ci nahodu nebude treba antibiotika nasadit. Zatial sme spokojny a mame dobru skusenost. Odporucam ozaj ORL Humenne.
@matafen ja mam ist na vyberanie nosnej mandle 3 rocnej a 1 rocnej dcere a som sa rozhodla pre BB a laser.Mame sa prist ukazat a objednat do nemocnice,nie do skuromnej ale do normalnej,lebo v sukronej 1 rocne deticky nerobia.Chcem sa spytat ci tam byva vela ludi,kedze mi pojdeme skoro 200km.Dakujem za info.
Pripadne nejake info o pristupe a celkovo nemocnici.Ako kazda mama chcem len to najlepsie pre svoje deticky.
Chcela by som tam ist s obidvoma naraz,myslim,ze by sa to dalo zvladnut,ci?
@mariro Ahoj, no na ORL ambulancii byva dost ludi, lebo pomedzi pacientov beru aj hospitalizovane deti, ktore maju prednost, my sme cakali asi 2 hodiny, ale to je asi rozne, nemusia byt vsetky dni rovnake. Cakajuce deti to zvladali v pohode, je tam vela miesta na behanie, aj detsky kutik, kde si mozu kreslit, ja som malej zobrala barbiny a prehrala sa. Co sa tyka pristupu, tak nemam nejake vazne vyhrady, odbornost a vybavenie je na urovni, to su deti v dobrych rukach, len tym, ze je to statne zariadenie a naval ludi, tak nemaju tolko casu sa venovat ako v sukromnom zariadeni, necakaj nejaky pokec s lekarmi, ani ochotu sestriciek, tam to ide ako na pase, operujuci lekar nemal cas nam povedat ani pol slova, sestricky na oddeleni boli zasite, dostanes len papier do ruky, ako sa mas starat o dieta po vybrati mandli, podpises papiere a idete domov. Vsetko ohladom samotneho zakroku a starostlivosti sme sa docitali na nete 🙂 Ale anesteziologovia su velmi mili a to je najdolezitejsie, aby to dieta bolo kludne, ked ide na operacnu salu. Kamoska bola tiez naraz s dvomi dcerami a zvladli to. Najhorsie su 2 hodiny po prebrati z narkozy, deti mavaju rozne stavy, niektore revu do vysilenia, ine maju zachvaty agresivity, ale boli aj take, co sa prebrali v povznesenej nalade - je to individualne, ako tie anestetika na koho zaberu. Moja mala revala a bila ma pastami. Ale potom zaspala a ked sa prebrala, bola uz v naladicke 🙂

@pokito Mám presne rovnaký zážitok a pamatám si tú traumu doteraz....Hrozné.