Odstránenie nosných mandlí u 4 ročnej dcérky
Prosím Vás maminy, ktoré ste si tým prešli napíšte Vašu skúsenosť. Naša 4 ročná v noci chrápe, nebýva až tak moc často chorá, ale boli sme na ORL a vraj ju má zväčšenú. Doteraz som bola proti vyberaniu, ale keď vidím ako sa jej zle spí, tak som rozhodnutá, že pôjdu mandle von. Len sa neviem rozhodnúť či v lokálnej alebo celkovej anestéze. Či si deti niečo pamätajú ak sú operované len v lokálnej a kde operujú aj takýmto spôsobom.
@janula18 O tych terminoch som uz pisala vyssie, kukni moje starsie prispevky. A inak ako laserom sa uz aspon v BB ani nerobi. Ale o tom, ze v lete to nie je dobre, som nepocula, i ked opodstatnenie to moze mat, kedze v teple su viac prekrvene sliznice. My sme boli v juni a nebol problem. A to malej este okrem nosnej mandle neplanovane robili aj drenazne rurky do usiek.
kočky a v celkovej anesteze robia bežne alebo sa v doplaca? myslim ak ideme do normálnej nemocnice, nie do súkromnej.
dúfam, že ma zase ORL neodbije, lebo moja malá to má stále - nosová reč, pauzy dýchacie v noci, dýcha len ústami už a je to z týždňa na týždeň horšie a horšie. túto noc som s ňou spala, ja som vlastne ani nespala, neskutočné apnoické pauzy, kým sa "spamätala" a nadýchla pusinkou. až mi je zle. a to od roka večne zatečené hrdlo z nosa, zápaly uší a tá koza lekárka, že nooo, má to tam zväčšené, ale ešte je to dobré. očividne to dobré nie je, keď je to stále horšie a horšie. imunologička odporúča nosnú mandlu preč, pediater odporúča, logopedička sa vyjadrila, že to je očividne nosná mandla, lebo má nosovú reč, proste je tam prekážka a hentá na ORL nič. keď ma naserie, pôjdem inde. fakt.
tak nam sa to presunulo...mali sme ist 15.5. a mala dostala zapal stredneho ucha ☹ uz by som tu mandlu vyrvala aj rucne.... 😠
ked mal syn asi 4-5 rokov, tiez nas objednali na vyber nosnych mandli. potom som termin zrusila, lebo som usudila, ze to nieje potrebne. radila som sa s inym lekarom a ze pokial dieta nema caste anginy, nechrape ked spi, tak neije dovod vyberat, aj ked je zvacsena. nelutujem. syn sa z chorob dostal. mne to vyberali, ked som mala asi 10 rokov a nepomohlo mi to.
@mawka v štátnej neplatíš nič za anestézu ale ked som sa v štátnej pýtala tak najbližší temín na operáciu v CA mali až koncom augusta, preto sme šli do súkromnej, moja malá podobne ako tvoja bola na tom, teraz je presne týždeň po výbere, už nemá ani teploty, všetko je ok, bláznime sa, je čo chce nič ju nebolí dýcha krásne konečne sme sa aj vyspali, kludne chod k inemu orl, ty si pacient ty si vyberáš doktora
@stanislavao Moja starsia dcera...teraz ma 7 rokov, tiez sa z toho dostala, a velmi sme rozmyslali ci vybrat alebo nie...ustali sme to a je to v pohode... len mladsia 2 rocna...ma odmalicka skoro stale nadchu, ak su nejake dvojtyzdnove pauzy, tak je super, stale chrape a piska aj ked nema sople, a najhorsie ze ma apnoe...prestava mi dychat v noci, takze sme sa preto takto rozhodli, aj ked je malicka...ked to nejde tak to nejde a dufam ze bude lepsie...no horsie byt uz nemoze
ahoj my sme davali malemu vybrat mandle,nakolko sme boli stale chorý,ale musím povedat že my uz vyse roka nevieme co su antibiotika.takze nam to pomohlo....a nelutujem to....
@jeja21 ahoj, velmi sa mi to zda divne, ze vam netreba predoperacne vysetrenia. Pokial viem tak mandle u deti sa uz par rokov vyberaju len v celkovej anesteze a to neviem ktory anesteziolog by si zobral na svedomie uspat dieta, ktore nema predoperacne vysetrenie 😒 moj syn ma vybratu mandlu uz dva roky, robia to preto v celk. anesteze lebo v minulosti pri lokalnej nie vzdy vybrali celu mandlu a potom z toho zvysku co zostal dorastla znova. Boli sme pred operaciou na kardiologii na ekg a obvodna robila odbery a kontrolu mocu, vysledky nesmu byt starsie ako tyzden pred operaciou.
ahojte. tak pre info. zial nosna mandla moze dorast aj ked vam sukromna klinika garantuje ze nedorastie. vyberali dcere specialnou kamerou, na ich stranke je zvyraznene ciernym ze garantuju ze nedorastie. po roku a pol sa nam vratili problemy, zase zacali problemy s uskami, nadchy nam ale neprestali uz od vyberu mandle. my sme zial vynimka, nechce sa mi verit ze mame taku smolu. ale nedalo mi to, dali sme si to potvrdit u dvoch orl lekarov a obaja bez vahania ze mandla je zvacsena. ked sme volali na tu kliniku, tak tvrdili ze ked nam to vyberal nemenovany dr. tak neexistuje aby dorastla. mame sa ukazat. ale poviem vam jedno-aj ked mame mat zase problemy s uskami, neviem si predstavit podstupit tu operaciu este raz. bol to dost neprijemny zazitok ako pre mna, aj pre dcerku. slubovali sme jej ze uz nebude mat problemy s uskami ked to vydrzi. sme z toho s manzelom nestastny. zbytocne vyhodene peniaze. ked uz, mali sme ist riadne do nemocnice, neplatili by sme tolko a rovnako by dorastla-a mozno by ani nedorastla... :(
vie mi niekto poradit?mala je po operácií nosných mandlí 3 den a začala sa stažovat že ju vzadu bolí krk a dost jej začalo páchnut z úst,treba stým íst k doktorovi??
Ahojte, ,mne brali nosne mandle ako malej asi 7 rokov som mala a tiez len v lokalnej anesteze, ale ja z toho tiez ziadnu traumu nemam. Horsie to bolo ked som isla na krcne a to uz mi tiahlo na 30 - bola som v celkovej anesteze a ta bolest potom sa nedala...kamoska isla na to iste ale brala wobenzym pred zakrokom a aj potom a ona bola uplne v pohode a aj sa jej to lepsie hojilo...asi je to individualne ako sa to hoji ale tak ked neskusis tak nebudes vediet, moze to malej pomoct, wobenzym mozu aj deti tak sa skus spytat lekara, ze co si o tom mysli, drzim palce
Ahojte, Rozhodli sme sa pre vyber nosnych mandli, kto ste boli v PN laserom? Mozete mi napisat viac, kde presne to robia, kolko sa caka na operaciu, a ako prebieha operacny den? Dakujem
Inak skor nez zabudnem. Chcem neskutocne vyzdvihnut, podakovat a pochvalit cely personal DFN na Kramaroch. Od zdravotnej sestry, ktoru sme stretli na schodoch a ani neviem jej meno no stratili sme sa tam a ochotne nas z 3 poschodia odprevadila na prizemie... Az po pani upratovacku na WC, ktora bola trpezliva a pockala kym sa tam vysmochtime... Nehovoriac o fantastickej mudr. Zajickoej ORL... vysvetlila a ten ludsky pritup no super... a mudr Kunzo nepriek tomu, ze fibroskopia vobec nieje prijemne vysetrenie a mala si aj poplakala pan doktor bol neuveritelny poradil a pohladil dusicku tiez vsetko vysvetltil aj ked tam teda naozaj toho maju dost a obdivujem .. Ako detixky z celeho Slovenska... Vsade cakate ale inak sa neda a ku kazdemu individualny a pritom pozitivny pristup...
Takze my uz len teraz z papiermi od tychto PANOV DOKTOROV popozenieme nase pani doktorku pedistricku, imunologicku a aj alergologicku aby si naozaj robili svoju robotu a zbytocne v nemocniciach neprepchavali cakarne pripadmi, ktore niesu akutne... NAOZAJ OBROVSKA DAKA A mile mamicky... ak by mojej dcere predsa len vyberali mandle...nejdem nikde len do statnej nemocnice Kramare...
@alfa8 ahojky
tu
http://medicentrumpn.sk/
DAKUJEM 🙂
Mozem sa Vas opytat, ci je normalne ze, mala ma po vybrati nosnej mandle huste sople? operovali ju pred par dnami...nic ju neboli, len fuka cely den sople... huste, niekedy aj zafarbene... dakujem
Ahojte mamičky. Chcem sa spýtať. Ktorá z Vás má skúsenosti z vyberaní nosných mandlí vo Zvolene? Mám skoro 5 - ročnú dcérku, a dnes nám povedala pani doktorka že musí ísť von. Len si máme vybrať kam...Poradte prosím, ktorá s tým máte skúsenosť... Ďakujem za každú odpoved
Dobrý večer,moja dcerka je 5 den po vybrati nosnej mandle mame problem s dychom,velmi zapacha a neda sa to vydržať pri nej,čím to je a čo na to? Dakujem
@marianaaza mne povedali, že keď dcére začne zapáchať dych, nemám sa zľaknúť, je to vraj normálne a odoznie to samo... aj odoznelo... 😉

@jeja21 a to idete do normálnej alebo súkromnej?