icon

Opakované vracanie žlče u dvojročného dieťaťa. Ako pomôcť?

mim18
Dnes o 20:25

Ahojte maminky. Chcem sa spýtať, či má niektorá z vás podobnú skúsenosť. Moje dvojročné dieťa (do teraz bez ťažkostí) od 23.7. Zvracia. Vracia raz denne a opakuje sa to každý druhý deň. Samozrejme stav riešim s pediatrička, ktorá odobrala krv ( výsledky zatiaľ ukázali hraničné železo a hraničnú celiakiu), stolicu, moč, nariadila sono brucha (čakačke je ale dva týždne nakoľko sú dovolenky) a poslala nás na gastro (čakačka mesiac). Dcérka je úplne živá, pije, papá no potom jej ostane zle, drží si bruško a sťažuje sa na bolesť, začne odmietať vodu, jedlo trvá to aj 4 hodiny a potom vyvracia žlč. Žiadnu vodu, žiadne jedlo, iba žlč. Vynecháva jej nemáme nič nakoľko vraj potom nebudú presné výsledky na vastrr. To čakanie je neúprosné. Neviem ako jej mám pomôcť. Zapisujem si čo zjedla, koľko vody vypila, koľko krát mala stolicu ?tá býva pravideľná a v norme). Som zúcalá. Tento víkend vracala v sobotu- boli sme aj na pohotovosti ale oba jej vyšetrili dotykom brucho) a poslali nás domov. Som zúfalá. Neviem, čo mám robiť 😭
Skúsili sme vysadiť mlieko (lebo vracanie bývalo v deň kedy sme jej dali niečo mliečne) no teraz dva dni mlieko nemala a vracanie bolo aj napriek tomu. Ma niekto podobnú skúsenosť?

beata_k
Dnes o 21:04

@mim18 Odpoved z chat, kym niekto neporadi s osobnou skusenostou...
To, že vracia až žlč po niekoľkých hodinách odmietania jedla a pitia, znamená, že má prázdny žalúdok. Samotná žlč nemusí znamenať nič závažné, ale opakované vracanie žlče u malého dieťaťa by mal vždy posúdiť lekár.
Ak je medzi epizódami úplne v poriadku, napadá aj Syndróm cyklického vracania. Je síce menej častý, ale typické sú práve obdobia úplného zdravia medzi záchvatmi.
Kým čakajú na vyšetrenia, je rozumné:
pokračovať v zapisovaní jedla, pitia a vracania,
ponúkať často malé množstvá tekutín,
sledovať počet pomočených plienok alebo močenie,
nevynechávať lepok, ak gastroenterológ výslovne nepovie inak, pretože to môže ovplyvniť vyšetrenia na celiakiu.
Ak by začala vracať opakovane počas jedného dňa, bola malátna, nevedela udržať tekutiny, mala zelené zvratky, silnú bolesť brucha, krv v zvratkoch alebo stolici, nafúknuté brucho alebo prestala močiť, treba ísť okamžite na detskú pohotovosť, aj keby tam už raz boli.

anonym_6b48db
Dnes o 21:10

Ja len nechapem kde to zijeme ked sa pri 2 rocnom dietati moze cakat mesiac na gastro vysetrenie pri tak castom vracani, v lete, v horucavach.
Neviem poradit ale asi by som na tvojim mieste proste obvolala vsetky gastro ambulancie jednu za druhou. Radsej cestovat cez pol republiky ako mesiac cakat.
Z tak casteho vracania moze mat aj nejaku poruchu prijmu potravy lebo sa bude bat aj nieco zjest. Drzim palce.

anonym_e59673
Dnes o 21:37

pediatricka vas moze poslat aj na hospitalizaciu, tam by jej postupne urobili vsetky vysetrenia (sono, gastro...) urcite skor ako za mesiac.

dzulli1980
Dnes o 21:38

Neuveriteľné ... po najbližšom takomto zvracaní volaj záchranku, dieťa hospitalizujú, vyšetrenia urobia hneď.