Operácia 8 mesačného dieťatka s refluxom do obličky
Mile mamičky potrebujem pomoc čaka nas operacia 😢 synček ma osem mesiacou ma reflux do oblčky od jeho narodnia chodime po vseliakych visetreniach a teras sa rozhodly pre operaciu a ja mam strašny strach ☹ maju nas operovať v Košiciach velmi by mi pomohlo keby mi napisala mamička ktora to ma z babetkom us uspesne zasebou ako to prebiehalo ako to dlho trvalo ta operacia a nasledne hospitalizacia ... atd chcem vediet co najviac sa da budem vam velmi vdacna.
@snehovavlockapp Malú som mala privazanú aj na Jis a potom aj na izbe.Mala som istotu,že si ich nevytiahne,keby si vytiahla boli by to zle.Ona bola spokojná hoci bola priviazaná.Horšie to mali tí,čo mali 8-9mesačné deti.
@snehovavlockapp po velkej noci nam budu zavadzat hadičku - epicystostomiu - budu mu robiť aj cystoskopiu aby sa pozreli do mechura či je už ok, aj na chlopňu či je už uplne ostránená a pri tom mu zavedú tu hadičku.
Tu plastiku som sa pytala, či to bude velka operacia na operačke a povedal mi dr.Molčan, že nie, že to budu robiť cystoskopiou a primar mi vysvetlil, že sa to robi napichávaním vlastnou krvou.. budu mu zužovať močové cesty, on ich ma rozšírené. Takto mi to bolo vysvetlené.
Ta sestrička neprijemna, presne černovlasá niečo po tridsiatke.. ja som s nou už mala dva krat na mále, že sa neudržím, vždy to bolo v noci /raz sme boli prijatý s horúčkami v noci a nevedela malému napichnúť žilu pritom to sestry majú zakázané robiť!! ale mala službu mladá doktorka, tak tá bola ešte horšia ako ta sestrička... nakoniec nas poslali na kanilu na ARO. A ta ma aj poslala na izbu matiek, ked sme došli v noci a maly teploty, tak som sa jej spytala či ona bude celú noc sedieť pri nom, tak nech mi laskavo donesie postel... 🙄
My sme ležali aj na dojčenskom na 6 poschodí a to sa veru nedá s urologiou ani porovnať 😒
Doktori su tam inak ok, primar je velmi dôležitý človek 😎 , má tam aj syna doktora.... hlavne sa nim nenechaj vystresovať, on rád mamičky straší a vyžíva sa, ked chodia uplakané z jeho úradovne.. 😕
a ešte k tomu priviazaniu, mne malého po cystoskopii /my chodíme vždy len na to/ takže velku operáciu ešte nemame za sebou, ale po tom malého raz mi sestrička priviazala, aj to som pozerala... malý mal cca 10 mesiacov, on sa už staval na nožičky, tak ho preventívne priviazala... on ale potom zakroku dostal teploty tak ho večer odviazali, lebo z horučkou veru nevyskakoval, len ležkal... po iné razy ho neprivezovali, dokonca som sa hned spytala ked ho doviezli, či môže spať na boku /lebo aj to sestričke vadilo, preto ho priviazala/ tak mi povedali, že môže. Ale hovorim, to bolo po cystoskopii nie po velkej operácii.
@akova este v rýchlosti, lebo maly je vedla mna. potom napisem viac 🙂
vám tu chlopňu - to odstránenie robili formou cystoskopie ? Alebo si nejako nerozumieme...
@akova a este , my sme mali tie 4stupen dilatácie obličky. Mali sme lavu stranu komplet rozširenu, od obličky, panvicky, kalichov a mocovod - to ani nevravim. Problem bol v prechode , moc neodtekal, len "nafukoval" močovod. Teda mame to čo vy. ja nechcem podavat zle info, mozno si ho zle pochopila, ale teda nasho operovali 4hodky a je to dost naročna operacia....ved je to odstranenie močovodu - časti a napojenie sa na mechur...
mojho maleho operovali 7 hodin ☹ a bolo to najtazsich 7 hodin mojho zivota a to nehovorim o tom ked mi doma zazvonil po 7 hodinach mobil, ze mam tam prist za primarom ( dovtedy za tych 7 hodin som tam volala snad 20 krat), horsi pocit ako po tom tel som nikdy nemala, prve co ma napadlo bolo, ze moj bojovnik.......ani to nemozem napisat ☹ ☹ ale zvladol to na jednotku a som pysna mamina lebo mal za sebou uz toho dost a toto bolo finale a som hrda, ze to zvladol a nebol za ten rok ani raz chorucky 🙂
@snehovavlockapp ano chlopňu nam ostraňovali cystoskopiou, asi 4 krát....
tá nam bránila v odtekaní moču, vždy ked cikal tak musel tlačiť a vytlačil moč až do obličiek (zväčšené panvičky) na oboch stranách. A tym sa nam aj rozšírili močovody čo vedú z obličiek do mechúra... a to by nam mali napichávať... tak som to aspon ja pochopila.. a preto som sa aj pýtala, či to bude operácia na operačnej sále a povedali mi, že nie, že to budu robiť cystoskopiou.... 😕
ale napríklad, teraz čo som bola pred dvoma tyždnami v nemocke, tak tam bol jeden chlapček čo má presne to čo my, a ten mal urobené vývody priamo z obličiek, bol na odstranení chlopni - cystoskopiou, tiež už asi xty krát, a po nej znova primár povedal mamičke toho chlapčeka, že ešte stále ju tam má..... chlapček má 3,5 roka a vyvody má od 1,5 roka... a tiež čakajú na plastiku, ale pokial chlopňa nie je odstránená tak ešte nemajú ani plastiku naplanovanú... ono asi závisí aj od celkového stavu, mne primár hovoril, že my sme na tom relatívne dobre.... už v januári sme mali mať tu plastiku absolvovanú a to mal malý akurát 1 rok.... všetko záležalo na tom, či bude mať vyzretý mechúr a ten už bol ok, tak už chceli ist nato....
@snehovavlockapp mne o odstraňovaní močovodu nehovoril nikto nič, len o tom napichávaní...
My máme hydronefrózu 3. stupňa. Myslela som, že to zoperujú (resp. pokúsia sa zachrániť obličku) a bude hotovo. Keď tu čítam, ako vašim detičkám stále čosi robia a riešia, tak mám zimomriavky ☹
Malý sa stavia, lozí po zemi, už sa nechce ani dlho nosiť na rukách. Asi si budem musieť dať niečo na upokojenie, lebo neviem, či tú jeho beznádej v očiach a veľký plač zvládnem ☹
@oliverka my sme mali hydronefrozu 5 stupna, a mali sme len jednu operaciu, dufam ze ziadna dalsia nebude...neboj, neplas sa, zvladnete
@tortelinka
@aaalena86
Ďakujem obom za povzbudenie! Tortelinka, vy ste asi mali hydronefrozu 4. stupnňa, to je ten "najhorší". Piaty stupeň už nie je.
@oliverka aha, ano mali sme ten najhorsi a maly to zvladol super, tak sa neboj 😉
@oliverka citam tu niektore prispevky a som v soku. prave som v nemocnici po plastike mocovej rury a mocoveho mechura. operovali ho 21.3 rano o osmej. od polnoci nic nejedol ani nepil ( no mal infuziu takze pohoda). operacia trvala 4 hodiny aj s uspavanim a preberanim. hned po prebudeni som ho mala v naruci a spolu nas previezli na izbu. mal 3 vyvody ( 1. zo zdravej oblicky, 2. z mocoveho mechura teda pipika a 3. z rany). hned mu nasadili lieky. po 4 dnoch mu vybrali vyvod z rany a teraz 3.4 nam vyberu zo zdravej oblicky a ideme domov z vyvodom z pipika. ten nam vyberu o tyzden. v nemocnici som na izbe s nim. nebol na jiske ani minutu. nebol ani priviazany. nebol dovod a to ma 17 mesiacov, takze uz veselo chodime. bolesti mal len prve 2 dni. bral lieky no uz mu ich davno vysadili. tiez kojim no den po operacii som nemohla tak som si trochu odsala. takze nic neboj vsetko bude ok.
@mackoxxx ono zalezi v ktorej nemocnici vam to operovali.
v Ba privazuju a v podstate je to uplne jedno - len nech sa op.podari.
@oliverka neboooj,, nás malý bol ukazkovy po operácii, vôbec neplakal. pod tolkymi tabletkami bol prve dni "mimo". A čo sa týka operácie, ak je to plastika močovodu, tak ta sa robí raz.
Len my sme mali ten mocovod stupen 4 a v brutal stave, takze nam urobil dr. ako SOS vývod, nechali sme obličku rozdýchať a nasledne po mesiaci operácia.
Tá sa podarila, chodíme na kontroly, berieme 1 x den antibiotika, o mesiac kontrola a s tabl. koncime, uz len preventivne kontroly.
Ono ked je problem s mechurom, ze tam brani chlopna v odtekani mocu a nasledne sa mocovod rozsiruje, to je operacia, skôr 15min, zákrok, ktorý sa nie vzdy poradí na 1x. Kym sa ta chlopna neupraví správne, tak sa nemôze riesit operacia ,
plastika močovodu.
A či ti dietatko uviazu. Ono aj tak prve dni prebúva. Týžden mal nás tie vývody a den pred odchodom mu to vybrali a uz sme sa mojkali v posteli.
Bude to fajn, uvidiš. Len vela,vela energie treba a byt v klude. Dieta to vycíti a prave v takychto situaciach musime byt statočne, silné a byť v "pohode".
Potrebuje citit dieta, ze je v bezpeči, s láskou a mamina je stale pri nom.
@oliverka
@snehovavlockapp operoval nas Dr. Minčik (je to primar tunajsej urologie a nemozem na neho povedat zleho slova, je super) v Presove. vsetko zatial prebieha bez komplikacii. zajtra by sme mali balit a hajde domov.
@mackoxxx to su uzasne spravy! drzime palceky.
Dievčatá, držím detičkám palce, aby ste už boli zdravíííííí! 😉 😉 😉
@oliverka Od stredy sme doma. Máme ešte jeden vývod z pipíka. Ten nám vyberú v pondelok. Do včera bral suprax. Dnes začíname brať biseptol 2*2 tablety a to 3 dni potom už len 2* po jednej tablete. Potom s liečbou končíme. Dg. pred operáciou Hydronephrosis 1.sin III. stupeň takže ako tvoj. Nič neboj. Všetko zvládnete na jednotku. Naše vyšetrenia pred operáciou boli: sekv. scintografia (tam zisťovali funkčnosť obličky) a vylučovačku (IVU) aby zistili kde je potrebné operovať (kde sme mali zúžený prechod). Nič iné sme neabsolvovali. (aj toto bolo dosť). No nikdy by som len tak neodmietla vyšetrenie. Ak ho lekár k posúdeniu stavu potrebuje tak ho absolvuj. Veľa sa pýtaj. Ja som chodila aj s mm aby sme mali obaja prehľad.
Takže záver:
1. vyšetrenia sme absolvolavali podľa požiadania lekára (je lepšie spolupracovať keďže ako laici sa tomu figu rozumieme, no musíš dôverovať lekárovi, u nás sa menil a až na tretí krát sme si boli istý, že tento je ten pravý (a aj bol))
2. Operácia bola náročná (to každá) no zvládli sme ju a po nej sa všetko už len zlepšovalo.
3. Hospitalizácia trvala v našom prípade 2 týždne a vývod máme ešte 5 dní po prepustení, potom sa všetko končí. Žiadna JIS-ka, žiadne viazanie a žiadne hororové veci sa nediali.
4. Operácia sa málokedy opakuje!!!! Nemôže sa ti zúžiť prechod inde to je blud. Operovať sa môže len v prípade, že je chyba aj inde. Ak operujú hore pri obličke je rana na boku, ak operujú pri močovom mechúry tak na brušku.
5. všetko sú to individuálne prípady a každý je jedinečný. Takže toto ber len ako popis toho nášho. Nedá sa to nastaviť na každý prípad rovnako. No verím, že aj u vás to prebehne takto hladko a čoskoro bude všetko len spomienka 😉
No a po včerajšom ultrazvuku a po pondelňajšom vybratí vývodu si povieme, že náš chlapček je zdravý ako ryba 🙂 🙂 🙂
@mackoxxx super,že ste to všetko tak perfektne zvládli 😉 my sme skončili na velkonocny pondelok na urologii maly dostal znova po dvoch týždňoch horucku a zápal 😒 včera nás pustili, ale tri dni mi vraveli , že mu už urobia plastiku nech sa zbavíme hadicky, ale nakoniec nám to posunuli znova o 2 týždne na 18teho... Kvôli soplom ... 😠 Znova som sa pýtala primára či ho budú operovať na operačného sále a vraj nie len cez pipika mu to budú robiť cystoskopiou...
nejaká som už apaticka na tu nemocnicu a oddelenie, sestricky ma len buzerovali , ráno o 7mej keď maly spal som ho mala ísť kúpať (každé ráno samozrejme) aj keď nešiel na žiadny zákrok 😠 tak som ho kúpala vždy večer a každé ráno vysvetlovala, že sa kúpal večer .. Najlepšie keď mu prišla sestricka odobrat moc , a chcela mu nalepit sacik , pritom mame kateter z pipika zavedený ... Možno mám iba ja nejakú smolu na sestricky alebo už začínam mat toho dosť... Kedže sme na tom oddelení často a už viem ako to tam chodí...
@akova mozem sa spytat- to chodite na Kramare vzdy na tu hospitalizaciu? lebo ked citam Tvoje skusenosti asi by som tam niekomu vylepila preto som sa rozhodla, ze v pripade potreby hospitalizacie pojdem do Martina.
@akova no pravdu povediac (primár mi všetko nakreslil a popísal) si neviem predstaviť plastiku cez pipíka. Asi je to u vás niečo iné. Naša nemocnica má strašne zlú povesť. No ja som nemala okrem jedného incidentu absolútne žiaden problém. Tak nech už máte po a nech je všetko OK 😉
@akova V Prešove. Na Prešovskej urológii ho operoval primár Minčík a v detskej nemocnici sa o nás starala doktorka Pochová. Bola som max. spokojná. Minčík si ma zavolal a hodinu mi kreslil a popisoval kde je problém ako ho budú riešiť a prečo takto. Sám mu aj stehy vyberal a robil ultrazvuk a v pondelok ideme znova za ním aby to ukončil. Dosť som sa bála našej detskej nemocnice (kopa rómov) no bola som na izbe sama celý čas a s nikým som neprišla v podstate do kontaktu. Aj jedlo mi nosili na izbu. Pri kontrolách na urológii nám vždy zabezpečili sanitku.
@ustrachana Kramáre , doktori sú super ale niektoré sestricky... Zvlášť jedna už tu bola spomínaná ciernovlasa... My mame na ňu šťastie vždy mala nočnú keď sme prišli na príjem v noci s teplotami. teraz tiež bola nahnevana, že nás poslali na urologiu a nie na dojcenske odd. kedze sme chorí citujem čo mi povedala: zajtra mame 9 príjmov a k nám už nikoho nemôže dať kedže sme chorí ako keby to bol môj problém ....
@mackoxxx tak to sa Blava nemôže s Presovom ani porovnať ... Na izbe s malým ja som si posteľ vydobila, ale len preto že mal teploty inak tak jedine kreslo k postelke a mamičky niektoré tak týždeň spavali v kresle pri deťoch 😠 aj malé babatka ak nekoji matka tak má smolu. A teraz sme boli na izbe tri deti a dve mamy , jedna spala na izbe matiek.
Tak dúfam, že za dva týždne aj my už budeme mat úspešne operačný zákrok zasebou lebo ak sa to bude zasa posúvať tak už neviem... 😠
Tak a sme bez vývodu 🙂 🙂 🙂 . Berieme ďalej biseptol 1*1 tabletu. O mesiac na kontrolu no už nie do nemocnice ale do ambulancie. Podľa dnešného ultrazvuku je všetko OK. Tak sa tešíííííme. Všetkým Vám prajem rýchlu, bezbolestnú a hlavne úspešnú liečbu 😵
@akova V Prešove som ležala aj s dcérou a nikdy som nemala problém s posteľou. Tu sú skôr mamičky čo nechcú ležať v nemocnici 😒 😒

@oliverka moja, to hned zistis , ked prehovori 🙂))
taka tmavovlasa - jedina, čo tam ma "typicky" bratislavský prizvuk. Po 3Otke mala urcite.