icon

Ortopedické vložky verzus barefoot topánky: Čo je lepšie?

mama4444
4. feb 2024

dobrý deň. idem ešte raz poradu alebo o názor skúsených ľudí ( kym prejde cas k odbornikovy )

fyzioterapeut povedal bare foody.
ortopéd nakázal ortopedické vložky na mieru pretože pada klenba ( nohy do x valgozita chodidla )

ideme kupovať jarne topanky ,
neviem či mám ísť do tých BAREFOOD a 2 hod vlozky.
alebo ORTOPED.OBUV a vlozky nenosit. a do skolky BAREFOOD papucky aspon.

mama4444
autor
5. feb 2024

@anavixy pekne a pravdivo napisane

derdia
5. feb 2024

@mama4444 porozmyslaj nad tym, v com chpdili nasi predkovia. Tvrde topanky tu mame tak 200 rokov... Ostatnych 1800 a este predtym chodili ludia bosi, v jemnych kozenych sandalikoch, ci muzi ci zeny.v zime si nohy uvazovalido kozusin...mne toto pomohlo sa rozhodnut, ze nosime barefoot.
Koli tomu, ze ja mam uz po 8 mesiacoch nosenia vyrovnane prsty, a krasne nohy, a mala 6 rocna ma tiez krasnenohy.

aurora33
5. feb 2024

@mama4444 odkedy špičkuje?

mama4444
autor
5. feb 2024

@aurora33 od cca 2,5 roka

aurora33
5. feb 2024

@mama4444 a teraz má koľko rokov?

majlo1234
5. feb 2024

Mne fyzio povedala, ze pre male deticky este chybaju data na to, ci je barefoot obuv vhodna pre zdravy vyvin nozicky😏 a teraz babo rad. Ja som nakoniec kupila barefoot aj normalne, a striedame. A to by som poradila aj tebe, pokial sa nevies rozhodnut.

simsalabim
5. feb 2024

Ono ale treba uznat, ze bezna obuv absolutne nerespektuje prirodzeny tvar nohy. Ved si len polozte chodidlo na svoje najpohodlnejsie tenisky a uvidite, ze to tak je... a co sa da povedat o lodickach napriklad? Rozhodne vacsina beznych topanok nie je vhodna pre zdravy vyvin chodidla a to ani tie ortopedicke. Na druhej strane si myslim, ze najlepsi by bol asi kompromis vo forme otrasy tlmiacej podrazky, aku maju bezne topanky, pricom tvar topanky by mal tvar barefootov. Ja osobne by som to velmi uvitala... nosievam aj barefooty a uprimne, nechce sa mi normalnu obuv uz casto obut, ale su situacie, ked tu otrasy tlmiacu podsvu potrebujem, tak si znovu obujem. Mam problematicke chodidla, kupit vhodnu obuv je pre mna velky problem....

stormie
5. feb 2024

@aurora33 ok, tak co teda znamena ze je padnuta klenba?

aurora33
6. feb 2024

@stormie to sa fakt pytas?

stormie
6. feb 2024

@aurora33 ano kedze to co som napisala si znegovala tak sa ta teda pytam co to je? Normalne slusne vramci diskusie

aurora33
6. feb 2024

@stormie ja som znegovala len to, že klenba nie je LEN sval.

stormie
6. feb 2024

@aurora33 Zareagovala si aj to ked som sa opravila ze klenbu drzi sval ze aj to je zase zle, tak sa ta x-ty krat pytam co je teda spadnuta klenba?

stormie
6. feb 2024

stormie

4. feb 2024

@aurora33 ok zle som sa vyjadrila - klenbu drzi na mieste sval, pointa toho co som pisala jebta ista

aurora33

Včera o 07:17

@stormie znova zle. Zaujímavé ako sa niekto kto sa absolútne nevyzna vyjadruje ako najväčší odborník 😀

aurora33
6. feb 2024

@stormie boze pardon zareagovala a nie znegovala. Pointa je tá, že tam nie je len sval, ale skupina svalov, väzy kosti, aponeuróza, proste klenba nie je LEN sval.

stormie
6. feb 2024

@aurora33 ano a co je teda padnuta klenba? Co je na tych kostiach, vazoch, slachach a svaloch zle a hlavne ako sa to da napravit bez operacie?

mon8060
7. feb 2024

Ja nie som odborník. tiež toto riešim. Ako dieťa som mala ploche nohy,nosila som poctivo vložky,mama so mnou necvicila.teraz ploche nohy nemám aj keď ťa klenba by mohla byť vyššia.co je ale dôležité,že mám cez 40 a nikdy ma nebolel chrbát ani nohy. Syn má tento problém tiež. Skúsila som barefoot. Po jednej sezóne sa mu tak zhoršila jedna noha že mi bolo do plaču. Kombinácia vložiek a bf je podľa mňa tá najväčšia blbosť..lebo ani to ani to. Momentálne už dlhšie máme vložky plus cvičíme. Stav sa mu zlepsuje ale pomaly.

beis
7. feb 2024

Ak chceš kompromis - bf topánky so spevnenou pätou (vybrať presne na mieru podľa tvaru, dĺžky, šírky chodidla a ost. parametrov) a zaobstarať do nich ohybné vložky na mieru (pozri fyziomama v tt, tam ich tiež majú/vyrábajú) a samozrejme veľa cvičiť.. ale teda to je môj osobný názor z toho, čo akt. riešim

chillibubble
7. feb 2024

@aurora33 aj mna zaujimaju otazky stormie. lebo si sa do nej pustila, ze sa vyjadruje a nie je odbornik. mna teda zaujima vysvetlenie od teba, kedze asi si odbornik.

chillibubble
7. feb 2024

ja sa s dcerou este len chystam na vysetrenie noh, kedze mne sa len zda, ze ma valgozne clenky. ale teda co viem, tak ci uz Bf alebo ortopedicka obuv, tak do toho treba cvicit. dcera zatial nosi prevazne bf alebo alternativu(siroke spicky), tak tiez tapem co je lepsie. ale ak povie fyzio, ze tam je problem, tak budeme doma aj cvicit... ci uz cele telo alebo nohy, podla toho co povie fyzioterapeut.

ullala
7. feb 2024

@aurora33 no aj mna by zaujimala odpoved na poslednu otazku od stormie. Si sa do nej pustila, ze pise blbosti, tak asi to vies lepsie.

proximaa
7. feb 2024

@mama4444 barefoot je aj o tom, ze je topanka dostatocne siroka, takze neutlaca nohu, netlaci malicky. Moj ma siroku nohu a v obycajnych topankach mal vzdy malik otlaceny a nechcel to nosit. Ja kupujem take so spevnenou patou, tiez kvoli noham do x plus mame cvicenia od fyzio.
Ak si nevies vybrat topanky, pozri stranku stastnenozky.sk, myslim, ze za 15 eur ti dotycna dama vyberie vhodnu znacku, typ aj velkost

katka533
7. feb 2024

@mama4444 moj ma extrem široku nohu a padnutu klenbu. Mam batefoot koli sirke a v tom na mieru vlozky

pele
7. feb 2024

Ahoj, moj syn mal velmi ploche nohy, cvici uz niekolko rokov rehabilitacne cviky a doslo k zlepseniu. Ale od zaciatku si pochvaloval senzomotoricke vlozky do topanok, bez nich ho nohy boleli. Doma aj v skole maju tvrde podlahy, takze ja som urcite v takom terene nosila vlozky, idealne na mieru, ako tieto senzomotoricke. Barefoot asi tam, kde je makky povrch, ale teda nemam ich vyskusane.

hendikep
7. feb 2024

@stormie ja suhlasim s @deedol … pri barefoot chôdzi po asfalte akurát prídeš o kĺby … logicky predtým keď ľudia začali používať obuv tak chodili “barefoot” po nespevnených cestách, zemi, blate, koreňoch kamienkoch … určite ľudská noha nie je stavaná na chodenie “naboso” po rovnom povrchu. Ja som to cítila pár dní pred pôrodom … šla som na dlhu prechadzku v barefoot … ked som sla po chodniku myslela som ze to dieta vo mne zo mna vypadne… tie otrasy boli extremne … a polovica prechadzky bola po poliach lesoch a to bolo o nicom ( co sa privodenia porodu tyka ) … doslova som citila ako rozbieham porod tymi otrasmi 😂 ( aj potom odtiekla voda ) cize verim tomu ze pri dlhodobom barefoot chodeni po meste sa Ti klby v starobe podakuju 🤝🏻

hanaxxx
7. feb 2024

@derdia ale ti nasi predkovia, v kozenych sandalikoch, nechodili po asfaltovych chodnikoch.

anavixy
7. feb 2024

@hendikep v zasade suhlasim, ale ono je to tak ze v barefoot topankach aj treba vediet (naucit sa) chodit, prave o tom to je, ze clovek co nie je zvyknuty na bf a obuje si ich a ide v nich rovnakym stylom ako v pevnej obuvi, tak naozaj bude trpiet, ale nie je to len topankou ani povrchom

hanaxxx
7. feb 2024

@brezza perfektny clanok

hendikep
7. feb 2024

@anavixy ano a po druhe az po napisani mojho komentara som citala ostatne a tam niekto spominal mestske povrchy, kocici hlavy atd .. a je pravda ze som to vzala do jedneho vreca akoby cele mesto bolo jeden rovny chodnik … ale zhodneme sa asi vsetci ze najlepsie sa cvici noha po poliach, lukach a lesoch

lucopeda
7. feb 2024

@mama4444 neviem ci je vhodne na padnutu klenbu nasadit bare footy. V tomto by som pocuvala lekarov. Ono aj nespravnym pouzivanim barefootov si mozete velmi ublizit. Jasne ze predajcovia tejto obuvi vam to budu odporucat, lebu potrebuju zarovit, ale tiez je dobre povedat ze nie je to vhodne pre kazdeho. A tiez s BF treba zacinat postupne.

lucopeda
7. feb 2024

@mama4444 barefoot nie barefood 😉