icon

Oslava s kiahňami: Je to bezpečné?

ivakat248
30. máj 2024

Ahojte,dcerka dnes dostala kiahne. Mam dve dcerky,druha zatial nic. Avsak na dalsiu sobotu 8.6., t.j. o 10dni mame oslavu v rodine. Ja by som to ani tak neriesila. Ale sestra ma rakovinu a nevidela som ju strasne dlho. Velmi som sa na nu tesila...... Videli sme sa od stanovenia diagnozy iba 2x (byvame od seba veeeelmi daleko, ona casto v nemocnici a tak....)..... Ale pointa. Myslite,ze je nejaka sanca,aby sme sa stretli? ze to starsej prejde a mladsia to este nechyti???.... A nie,nemozeme sa stretnut neskor, ona ma potom naplanovane oziare kazdy den,chemoterapie v nemocnici a podobne.....jej deti a ona uz kiahne mali. proste sa to neda,moj muz v praci atd,atd ...

kitycat
30. máj 2024

Zavolaj sestre co sa deje a nech sa ona poradi s osetrujucim lekarom.
Mozno by di sla iba ty ak by deti boli infekcne a dr neodporucil.

sense
30. máj 2024

@ivakat248 súhlasím s príspevkom vyššie, treba o tom oboznámiť sestru a nech to ona konzultuje s lekárom

zojanka
30. máj 2024

@ivakat248 o 10 dní už bude pravdepodobne druhá dcéra infekčná pred výsypom. Tak choď za sestrou sama, deti nech ostanú doma a ty sa poriadne vydenzifikuj pre istotu. Aj aj to by som si držala odstup radšej.

jazula
30. máj 2024

Uf, ja by som to neriskla, max chod ty sama, deti nechaj doma z muzom. Ale urcite jej o tom povedz a opytaj sa jej, ci je s tym ok. (Rakovinu som mala, ožiare ma dokatovali snáď viac ako chemo…neohroz ju.)

maris5
30. máj 2024

@ivakat248 sestre by som povedala aka je situacia.

Inkubacna doba je 14-21dni, ci starsia to este nemusi mat a mladsia je infekcna kym ma naplnene pluzgiere, chrasty uz nie su infekcne.

Pripadne ist sama bez deti, aj ked asi by ich sestra rada videla.

viestta
30. máj 2024

sla by som len sama bez deti

pietra
30. máj 2024

S deťmi tam určite nechoď. Jedine sama, ale aj to radšej nech sa sestra poradí s lekárom. Riziko prenosu je síce úplne minimálne, na druhú stranu tvoja sestra má po chemoterapii výrazne zníženú imunitu. Podľa mňa je to zbytočné riziko. Skôr by som sa snažila nájsť spôsob, ako sa stretnúť neskôr, odcestovať k nej

tamitamitami
30. máj 2024

Určite neber deti môžeš ohroziť sestru (sama by si podľa mňa mohla ísť).

andrejka1974
30. máj 2024

Však chod sama bez deti

koniarova
30. máj 2024

Presne. Choď sama bez detí.

janage
30. máj 2024

V žiadnom prípade s deťmi. Onko pacientovi hrozí, že od človeka s kiahnami dostane pásový opar (pokial uz sam kiahne prekonal) čo je extrémne bolestivé ochorenie a fakt ho nepotrebuje ešte k svojej diagnóze riešiť.
Ak kiahne ešte sestra nemala môže dostať tie čo je tiež v dospelosti rizikové a pri jej diagnóze dupľom by hrozili komplikácie.

henka123123
30. máj 2024

Osobne by som nesla.moze chytit pasovy opar led ma znizenu imunitu.. islaby som potom neskor

janage
30. máj 2024

A ten pásový opar nie je na týždeň, to boli aj mesiace po zahojení pluzgierov lebo sú napadnuté nervy. Ja by som toto neriskovala.
Ak tak jedine sama a odkonzultovat rizikovost s lekárom

tamta
30. máj 2024

Nechaj rozhodnúť sestru.

nikpa
30. máj 2024

@ivakat248 prvý bude už mať najhoršie pravdepodobne za sebou a keď bude mať už zaschnute aj vyrážky, nebude infekčný. Ale druhé dieťa bude zrejme už infekčné aj keď ešte pred vysypom. Deti by som nechala doma. Je to situácia aká je, nevieš kedy sestru uvidíš a teraz mas príležitost, nepremeškaj ju. Snáď vám to vyjde a stretnete sa.

ivakat248
autor
30. máj 2024

dievcata, bez deti ist nemozem. je to 500km a mladsiu stale dojcim, takze to nepripada do uvahy. bud ideme vsetci alebo nikto. mali sme tam ist na par dni.... nie je to za rohom..... sestra je s tym uplne v pohode, strasne chce,aby sme prišli. no uvidim aka bude situacia v piatok a rozhodnem sa. A poviem jej,nech sa radsej este aj opyta lekara.

livuska124
30. máj 2024

@ivakat248 ja by som nešla. Kiahne sú hnusný, herpetický vírus (moja dcéra z kiahní dostala encefalitídu - vírus prešiel do mozgu). Tvoja sestra ich síce prekonala, no môže schytať pásový opar a to tiež nie je žiadna sranda, hlavne v jej stave.

zojanka
30. máj 2024

@ivakat248 Len rátaj s tým že dieťa je infekčné už 2-3 dni pred prvou vyrážkou, nie až keď sa vyhádže.

mamina7070
30. máj 2024

s detmi by som nesla kolko ma dcera? nemozes jej mlieko odstriekat ? alebo ist aj s detmi ale byvat mimo a nevziat ich na stretko so sestrou

pasovy opar neni pri onkopacientoch sranda sestra ma znizenu imunitu neohrozujte ju

lulu0123
30. máj 2024

Presne,druhe dieta moze byt prave vtedy najviac infekcne a ty to zistis az nasledne,ked sa vyhadze.To dopredu nevies na isto.
Ja by som neriskovala.Chapem,ze chces sestru vidiet,ale stoji to za to ju ohrozit?

janage
30. máj 2024

@ivakat248 moja známa onkopacient, momentálne už len v sledovaní , rok po aktívnej liečbe ten pásový opar dostala a teda ona niečo vydrží, ale toto povedala, že nepraje nikomu zažiť.
Vy si so sestrou zjavne neuvedomujete riziko.
Ak ti je taká vzácna tak ju chráň a zariad si to proste inak.

janage
30. máj 2024

@ivakat248 alebo inak, ak sa sestra napriek opatreniam nakazí, zhorší jej to stav, samozrejme nebude môcť na oziare nastúpiť atď. Dokážeš sa s tým vysporiadať?

beata_k
30. máj 2024

@ivakat248 Asi ostan doma. Cesta s detmi, ktore maju kiahne je ciste sialenstvo. Ohozis x ludi cestou aj tam kde budes ubytovana. Plus mladsia moze dostat horucky. To by som na navsteve nechcela riesit

annm81
30. máj 2024

Vieš, kde sa staršia nakazila a vieš, kedy bola mladšia prvýkrát v kontakte s nakazeným? Očkovanie je dosť dobre účinné ešte pár dní po expozícii, môžeš sa hneď zajtra informovať u lekára.

jamimo
30. máj 2024

@ivakat248 ako sa rozhodnete, vaša vec... Za mňa, nie 🚩 Rozhodujem o svojom zdraví racionálne, nie emocionálne. K nám (kvôli mne... a mojej imunite 😵‍💫) si nedovolí nikto prísť na návštevu ani s herpesom. Na ten som špeciálne vysadená. Napr. ak má prísť kamoška a volá mi, že má deti choré, ale ona je ok, radšej nech nechodí...

taktotedanie
31. máj 2024

@ivakat248 urcite nie, ostavate teda vsetci doma
Normalne zasnem, ze cobec rozmyslas , ze idete

prasiatko30
31. máj 2024

@ivakat248 2r dieta nevydrzi bez kojenia?