Ovčie kiahne cez leto. Kedy može ísť dieťa na kúpalisko?
Dcera ma sedem rokov, kiahne mame dvanasty den su už vysusene iba chrastky.Každy mi hovorí inak som z toho zmetena neviem ako sa mam zaridit.Dakujem
Ahoj. Čo sa kiahní týka, po ich prekonaní je imunita takmer nulová a na kúpaliskách sa to "všeličím" riadne hemží. Najskôr jej takto uženieš nejakú chorobu. Tiež koža pod chrastičkami je mladá, nová, dosť citlivá na slniečko. Netlačila by som preto na pílu ohľadom verejných kúpalísk. Už nie len kvôli iným a v prvom rade kvôli malej.
Ahoj,my mame prave za sebou 3xprekonane kiahne,pekne vsetky decka za sebou😅 decka maju este jazvicky a maly este chrasticky,kupalisko toto leto neriesime.Nastastie mame zahradu,takze v tom teple to riesime len bazenom,v ktorom sa kupu len nase deti.Suhlasim preto s @nanip 😉
po kiahňach môže ísť dieťa do kolektívu až keď úplne odpadne a zahojí sa posledná chrasta - nie kvôli infekčnosti voči druhým, ale kvôli sebe, jednak má úplne oslabenú imunitu a môže nachytať ešte nejaký "bonus" a jednak kvôli tomu, že ak by sa napr. hrala v piesku a odškrabne si nechtiac nejakú chrastičku, dostane sa jej tam bordel, baktérie, chytí nejakú infekciu a máte o zábavu postarané plus možno aj škaredú jazvu na zvyšok života...
ide o infekcne ochorenie a tak si myslim, ze kym dietatko nie je uplne vyliecene tak nie, aj kvoli druhym, aj kvoli sebe
minimalne mesiac po odpadnuti kiahni urcite nie. po kiahnach je imunita uplne v haji. co ti tam chyti, toho sa budete zbavovat cele mesiace... ak vobec.
toto leto na kupanie zabudnite
Imunita sa teraz bude doladovat dalsich 6mesiacov. Ja s tym mam skusenosti take, ze 2 mesiace po kiahniach moj maly dostal vobec prvu chorobu - tazky zapal priedusiek a neviem presne, co mu to sposobilo, t.j. neboli sme priamo s nikym chorym, nebehal zle obleceny po vonku a pod. Pre istotu by som kupalisko neriesila.
ahojte ja som pocula ze dva tyzdne by nemalo dieta ist na kupalisko, teraz to absolvovali kamoskyne deti a hlavne podla mna, no ktora mamina sa rada pozera ked vidi medzi detmi bodkovane dieta

Informácie, aj do lekárov, sa rôznia. Mne kamarátka kožná tvrdí, že aj zaschnuté odpadávajúce chrasty sú infekčné. Z ohľadu na iných by som na kúpalisko určite neišla, pokiaľ sú viditeľné chrastičky. Už tých pár dní vydržte.