Párky na obed v škôlke

scila
1. jún 2017

Ahojte. Syn mi nastupuje od septembra do škôlky podla miesta trvalého pobytu, a v tejto škôlke sú v obedoch bežne zaradené párky ako súčasť obedov. V prívarkoch, v polievkach, v šťave spolu s mäsom...Bežne aj dvakrát do týždňa. Pre mňa sú párky synonymom niečoho nezdravého. Občas mávajú aj údené a slaninu. Je toto bežné aj v iných škôlkach? Som z toho poriadne znechutená ☹

tranquillo
1. jún 2017

Ano,je to bežné aj v iných škôlkach, teda pokiaľ nejde o nejakú súkromnú škôlku so zdravým stravovaním. Žiaľ,stravovanie v zariadeniach ako sú škôlky, školy, nemocnice a pod. má veľmi ďaleko od zdravého stravovania a pred sebou veľmi dlhú cestu, aj keď sa to hádam raz zmení.

zara0201
1. jún 2017

@scila Je to bežné. V našej škôlke síce úplne obmedzene (možno 1 x za mesiac párka v polievke), ale ani pri iných jedlách nemáš záruku zdravého jedenia a pôvodu (kuracina z Brazílie?) Varí sa z potravín väčšinou dodávaných víťazom súťaže verejného obstarávania a ten vyhral vďaka cene, čiže nabalí odberateľovi čokoľvek. V našej škôlke však varia (aspoň) naoko a racionálne.

marse
1. jún 2017

Aj u nasv skolke byvali parky v jedlach 2 max 3 krát do mesiaca a deti mi to prezili a nic im nie je.... 😉

ave17
1. jún 2017

Tak var doma a nos v obedaroch,aby sa všetci nepototo z tej zdravej stravy,ja toto nepochopím.

jasminet
1. jún 2017

v nasej skolke som si veru parky nevsimla v jedalnom listku nikdy, ak privarok, tak skor s fasirkou/sekanou/vajcom... ani ked dcera chodila, ani teraz syn.
ale dcera v skole mava spekackovy gulas, parok s privarkom, falosnu gulasovu polievku (s parkom). pomerne casto, ale zas ziadnu tragediu z toho nerobim - ak chce zje, ak nie nezje.

belllinka
1. jún 2017

ja som rada, že majú v škôlke varenú stravu a nemusia si nosiť z domu v obedároch, ako to býva v iných krajinách. Alebo odniekiaľ privážanú a zohrievanú v mikrovlnke.
Veď existujú súkromné škôlky so zdravým stravovaním, tak ju môžeš dať tam. Zase, čo by si chcela za to euro na deň na stravu? Veď je v tom desiata, obed, olovrant 🙂

laura0107
1. jún 2017

Moja dcera je bezne parky.aj doma.kupujem len 90%. Ja ich jem tiez.v com su nezdrave oproti xy inym potravinam?? Ako napr. rozne sladkosti co dostavaju v skolke?

iukas
1. jún 2017

žiaľ, nikto si neuvedomuje že za lacný peniaz sa skutočne zdravá a vyvážená strava nedá ponúknuť. Ak by sa škôlka rozhodla zdravo variť a úmerne tomu by dvihla cenu stravnej jednotky, ver tomu, že viac mamičiek by uprednostnilo každodenný párok za euro ako zdravú stravu varenú v konvektomatoch s čerstvou zeleninou a čerstvým ovocím na stole pri každom jedle za 3,5e/deň.

veronikaszabova
1. jún 2017

Nikdy som neskumala jedalnicek v skolke ;) hlavne, ze malemu chutilo

deti95060810
1. jún 2017

U nás v MŠ párky nedávali. Možno že do polievky ale inak nie. čo ma hnevalo boli ryby na cesnaku....Škôlka smrdela od cesnaku celý deň. Deti to ani nemali rady, a pritom ryby sú dobré len toho cesnaku stačilo menej alebo vôbec.... Syn si doteraz nato spomína aké to bolo nechutné a pritom on bol dobrý jedák....

deti95060810
1. jún 2017

@veronikaszabova nie? Zato ja som vedela každý deň čo budú obedovať. ale moje deti odtiaľ chodili hladné ako vĺčence....

sonicka1811
1. jún 2017

@ave17 presne tak máš pravdu všetci sa chcu zrazu zdravo stravovať ale to ze jedia postrekovane ovocie zeleninu to im nevadi hlavne ze je to zelenina ovocie kedysi sa jedlo všetko od kraja a nikto neriešil čo je zdrave a čo nie a predsa žili ľudia sa strašne musia nudiť keď stále riešia čo je zdravé a čo nie hlavne že čokolády cukričky im neodopru ale tam nejaká parka ich vytáča nepochopim tychto ľudí 😀

dominika6
1. jún 2017

@scila a keby mali 3x do týždňa buchty na pare,dukatové buchty,šišky,lekvárové buchty... atd to by bolo ok?

zara0201
1. jún 2017

@dominika6 Ak by bol v nich biolekvár 😅

dominika6
1. jún 2017

@zara0201 buchty zo špaldovej múky, ...
...bio,raw eko lekvár,osobne ručne nazbieraný učiteľkami, každé ráno za svitu a rannej rosy,uvarený a plnený do buchiet..
poliate od maslom,od kravičky podojenej tiež učitelkami popri zbere lesných plodov...
jaaaaj krásna myšlienka 😀

rawmamka
1. jún 2017

@scila Ahoj, všetko sa dá,keď sa chce 😉 - tu je jeden príklad z Bratislavy, obyčajná základná škola v Karlovej Vsi, zmestia sa do noriem, napriek tomu varia zdravo, pestro a najmä chutne, o obedy je tam enormný záujem, v iných článkoch som sa dočítala aj to, že aj rodičia, ľudia z okolia a pod. majú záujem o obedy z tejto kuchyne, len kapacitne asi by to nezvládali.... https://www.aktuality.sk/clanok/457308/ziadna-b...

marse
1. jún 2017

Tak ja som asi zla matka lebo deti moje jedia parky aj doma, tiez prazenicu ( z vajec od nasich sliepok) daju si aj billa makovnik ( niekedy som tak leniva ze ani nenapeciem ) , mladsia miluje aj klobasku ( nie nema ju kazdý den) taktiez spekacky opekame na ohni.. detom treba dat ochutnat vsetko a v normalnej miere, oni si uz casom vyberu co im chuti... a moje baby moc na sladke niesu skor slane a to sa uz mozno aj hanbit budem lebo ano obcas si dame aj chipsy ci popcorn...

lucik194
1. jún 2017

v nasej skolke parky, udene, ani slaninu nemavaju
zalezi od pani co navrhuje jedalnicek ako sa s tym popasuje, nasi napr. mavaju 1x do tyzdna sladke a problem s tym nemam maju aj lososa 1x mesacne (vzdy ku koncu mesiaca ked sefka kuchyne vie ze jej zostanu peniaze, inak varia v pohode...)

scila
autor
1. jún 2017

@ave17 Nepochopis to zrejme preto, ze mas zdrave deti a povazujes to za samozrejmost. Obidvaja moji synovia mali atopicky ekzem. Mladsi syn ho mal po celom tele, nespal ani 10 minut, hned sa budil skrabal a plakal. Bolo to sialene. Kym sa mu zlepsil stav a prisli sme na potraviny co to sposobuju bol z neho uboleny uzlicek nervov a zo mna tiez. Cakarne alergologov su plne deti. Detska onkologia tiez. Len nedavno v mojom okoli zomrelo 3-rocne dievcatko na leukemiu. Ked som bola mala nikto v mojom okoli nic podobne nemal. Tvarit sa, ze rapidny narast alergii a rakoviny nesuvisi s tym co jeme, pijeme a dychame, je bud prejavom nedostatku vseobecneho vzdelania, alebo nedostatku prirodzenej inteligencie.
Predpokladam, ze ti nevadia ani GMO, masovy uhyn včiel v dosledku pouzivania pesticidov a ani netriedis odpad. Ved naco a preco, ze? Ja zas nechapem, naco si sa sem unuvala pisat. Ked ti nevadi, ze tvoje deti jedia homogennu zmes zlozenu z nejakeho asi mäsa neurciteho povodu zmiesanu so zvyraznovacmi chuti a konzervacnymi latkami, tak dobru chut. Moje deti a ja sme si uz vytrpeli dost a ja sa budem snazit, aby ich sa do ich organizmu dostavalo co najmenej skodlivyn, aj ked je to v dnesnej dobe tazke. Pekny den.

anjelicek26
1. jún 2017

@rawmamka neviem si prestavit, ako sa to da s normalneho rozpoctu a dodrziavat vsetky normy bez vypatia vsetkych sil... my platime stravu 53e (+12e navyse na ranajky+olovrant) co je vyrazne viac, ako sa plati v okoli, rodicia sme si to odsuhlasili vsetci, vdaka tomu varia tak ako varia, bez tohoto by to neslo... takto im varia cerstve kazdy den tip top, pre potravinovych alergikov vzdy extra robia nieco... v skole vedla kde su moji starsi to tak nie je a je to casto fakt hnus, preto mi deti jedia obedy doma, co zrovna ziadne ulahcenie nie je varit navyse, ale ked sa inak neda...

aspinka
1. jún 2017

ja mam stravovanie skolkarov za najlepsie jedlo... ja som ucitelka a co dokazali z toho rozpoctu vykuzlit za dobroty.... JA som mala opacny problem maly v skolke pozeral na klasicke jedlo ako na ufo len tak zobkal a ochutnaval postupne sa rozpapal ale prvy krat ako keby take omacky, polievky ani nevidel... Raz sa ho pytam a co ti vari doma maminka? A on "parky alebo jedlo z krabicky" ... 😀
A mala som aj malu cinanku ta nad vsetkym ohrnala nosom a potajomky zuzlala opekanu knedlu v skrinke co jej mama pribalila.... Raz jej hovorim prosim aspon z kazdeho ochutnaj a potom povedz ci to chuti alebo nie.... No a po case kto bezal prvy po duplu? 😀

rawmamka
1. jún 2017

@anjelicek26 Ahoj, myslím, že žiješ v Nemecku a tým pádom tvoje deti navštevujú nemecké školy, takže nejaké porovnávanie cien, kvality a pod. v školských jedálňach je veľmi obtiažne, ak nie nemožné .....
A ako sa to dá na Slovensku ? Ak chceš vedieť viac, tak sa nakontaktuj na toho kuchára zo ZŠ na Tilgnerovej ulici v Bratislave, myslím, že článok bol dosť obsiahly, ale ak máš ešte nejaké doplňujúce otázky, určite ti ich rád objasní, prípadne ťa pozve na obed do ich školskej jedálne 😉 ...zjavne sa to dá, keďže tak nevarí ani rok, ani dva, ani tri,....

anjelicek26
1. jún 2017

@rawmamka ani tu by to bez prispevku od rodicov navyse neslo a ceny za potraviny su u nas dokonca nizsie..keby to bolo take jednoduche drzat sa noriem a rozpoctu aky je, nefnukali by vsetci okrem teda tej tvojej jednej...

anjelicek26
1. jún 2017

@rawmamka a uprimne inak sa manipuluje s rozpoctom velkej bratislavskej skoly a inak s rozpoctom dedinskej skolky.. ona uz dostane zlavy za nakup vacsieho mnozstva, skolka moze snivat.. inak sa kalkuluje ..my sme tiez dedina a poriesili sme to doplatkami nad ramec od rodicov cez rodicovsky fond priamo do kuchyne, stravovanie je proste klucove..

rawmamka
1. jún 2017

@marse Vôbec nie si zlá matka 😉, napríklad praženica z vajec od vlastných sliepok alebo popcorn sú skvelé jedlá a najmä zdravé a chutné...... Ten makovník, ak by bol domáci, nie z Billy, tak tiež super .... a párky a špekačky ?? Skús si pozrieť z čoho je to zložené a sú aj videá o tom ako sa to vyrába, väčšina ľudí potom upustí od konzumácie toho odpadu v črievkach. Ale, samozrejme, existujú aj malí poctiví výrobcovia, ktorí vyrábajú potraviny z kvalitných surovín a tak, aby to v kľude ponúkli aj svojim deťom či vnúčatám, tak také párky, klobásky, či špekačky, ak dáš svojim deťom, tak je to v pohode a najmä, ak je s tým spojený nejaký príjemný zážitok ako napr. opekačky cez prázdniny, tak nie je čo dodať. Ono je to vždy o tom, že treba kupovať domáce, od ľudí, ktorých poznáš, teda čo najviac uplatňovať pravidlo TU a TERAZ - teda lokálne a sezónne potraviny. Napríklad TERAZ je sezóna jahôd TU v mojom okolí - práve zajtra sa chystáme do Dvorov nad Žitavou na samozber jahôd, o ktorých viem, že ich pestuje miestny farmár Emil Schultz bez chémie, na slame a sú dozreté na slniečku. Čo najviac jeme v sezóne, časť si doma zavarím, navarím si džem, niečo zmrazím v celku, z niečoho spravím sirup a fantastickú jahodovú dreň. Zásadne však nekupujem jahody v decembri v nejakom hypermarkete zo Španielska.... o chuti radšej pomlčím, o cene tiež, o systéme skladovania a prepravy tiež,...aký by asi malo význam to kupovať, ozaj neviem. Asi by to bolo na dlho vysvetľovať, je to o prístupe k jedlu, k vlastnému telu, k zdraviu. Stále si myslím, že jesť treba všetko, s mierou a najmä s radosťou. Ale už roky kupujem potraviny, suroviny, iba od ľudí z blízkeho okolia, vytvorila som si s nimi väzby a dnes je väčšina z nich mojimi priateľmi. A môžem ti povedať, že sa cítim 100 x lepšie ako pred 10-timi rokmi, keď som sa stravovala ako väčšina slovenskej populácie. Nielenže som krásne schudla, vyformovala si postavu, ale mám kvantum energie a nepoznám slovo únava, depresia či choroba. U lekára som nebola dobrých 8 rokov, okrem preventívnych prehliadok u všeobecného, stomatológa a mojej gynekologičky.

zara0201
1. jún 2017

@dominika6 škoda že to predávané "bio" v skutočnosti veľakrát nie je bio. Ale Tvoj návrh je suprový👍

liz_lemon
1. jún 2017

u nás v škôlke tiež nemajú párky, ani žiadne údeniny
domá párky dávam, ale kupujem veľmi kvalitné, kde je 93% mäsa

marse
1. jún 2017

@rawmamka chovame sliepky, zajace, mali sme aj prasiatka ale to uz bolo moc, kedze musime chodit do prace, co najviac veci si pestujem v zahrade ( papriky, paradajky, cibula, mrkva, petrzlen, hrasok, kalerab, brokolica, z ovocia mame jahody, maliny, slivky, ceresne a jablka) zavaram, robim si lečo, kecup, pretlaky, detom doteraz vyzivy, uhorky, calamady... dokonca vlastnu kyslu kapustu v sudkoch...
co sa týka tych klobasok , slaninky ..tie vyraba moj otec, takze viem, ze mam doma to naj. 😉

rawmamka
1. jún 2017

@anjelicek26 Kto chce hľadá spôsoby (ako sa to DÁ), kto nie, hľadá dôvody (ako sa to NEDÁ)....nehnevaj sa, ale za 65 eur mesačne mať pre dieťa zabezpečené komplet raňajky, obedy, olovranty v super kvalite je snom väčšiny slovenských rodičov. My máme za cca 26 -30 eur mesačne len čisto obedy. A to ešte nepíšem, že zjavne pre človeka, ktorý dostáva nemecký plat je 65 eur zrejme niečo úplne iné ako takmer 30 eur pre človeka so slovenským platom. Dokonca si myslím, že väčšina mamičiek tu by radšej oželela tých 65 eur, keby vedela, že jej dieťa dostne v škole každý deň 3x dobré, kvalitné, vyvážené jedlo. Len žiaľ na SK takáto možnosť nie je, až na svetlé výnimky (viď ZŠ Tilgnerova ul.). A k tým veľkostiam jednotlivých škôl - skôr je to o tom KTO vedie jednotlivé jedálne - zažila som vedúcu školskej jedálne s 80 škôlkármi, ktorá vedela vykúzliť fantastické, zdravé jedlo a žiaľ u syna a dcéry na gympli zažívam jednu veľkú kuchársku katastrofu, napriek tomu, že varia cez 800 obedov denne. Stále je to len o jednotlivých ľuďoch, je načase prestať sa vyhovárať na normy a pod. Stačí vojsť trebárs do jednej predajne - jedna predavačka je milá, úslužná, vie poradiť, pomôcť, spríjemniť zákazníkovi deň, druhá je zdutá a ak by mohla, tak by zákazníkov hnala svinským krokom preč z obchodu .... pritom robia pre tú istú spoločnosť a majú ten istý plat aj pracovné podmienky.
Zjavne sa veci dajú robiť aj správne a netreba sa na všetko pozerať ako na nemožné, lebo zle sa žije so slovami "neviem, nechcem, nedá sa, nedokážem,...".

sardinka336
1. jún 2017

@rawmamka pre nás je to draho aby som na jedneho minula 65 eur mesačne na stravu. v škole, skolke ..čo som zlodejka? Na Kriznej si zatial neprivyrabam...u nas krat 3 si to daj a sme piati..to som nejedla ja a manzel. Takze to radšej doma navarim ako cca 200 eur mesačne na ,,školsku stravu,,. Neni umenie varit za drahe prachy zdravo...