Párky na obed v škôlke
Ahojte. Syn mi nastupuje od septembra do škôlky podla miesta trvalého pobytu, a v tejto škôlke sú v obedoch bežne zaradené párky ako súčasť obedov. V prívarkoch, v polievkach, v šťave spolu s mäsom...Bežne aj dvakrát do týždňa. Pre mňa sú párky synonymom niečoho nezdravého. Občas mávajú aj údené a slaninu. Je toto bežné aj v iných škôlkach? Som z toho poriadne znechutená ☹
Vždy keď si dám bulgur, tak mi je z neho zle.🙂
No vidíte a je kopec deti,ktoré kuskus a kadeco iné donust nedajú a zjedia iné,proste nedá sa vyhovieť. Ja to riešim úplne super,neobeduje v škôlke😊
Tunajšie mamičky asi nevedia co riešiť. Choďte do nórska a tam je symbolom zdravej stravy sendvič s niečim ako hlavne menu dna. A to im balia este mamičky ráno na obed. Varené tam nemaju, vraj to všetkým tam vyhovuje. Alebo na Malte majú len doobedňajších výuky vo väčšine školách aby sa detičky krásne napapkali doma navareneho od mamičky ktorá si kvôli tomu asi sotva nájde pracu. Nechcem tym chváliť tunajšie stravu ale je to este ten lepší priemer od okolitych štátov. Snad najlepsie majú stravu Francúzi ale to asi všetci vieme ze oni o jedle vypravaju cele hodiny a smejú sa z anglickej sendvičovej kultúry.
@maciatkolulu najprv k tvojej zivotnej skusenosti - prve co bolo som "slusne a pokorne" isla za riaditelkou, ze s muzom radi pomozeme v ramci brigady, kedze ihrisko potrebuje opravu. Riaditelka to razne odmietla, ze ziadna brigada nebude, lebo rodicia aj tak nakoniec povedia, ze nemaju kam dat deti a nic z toho nebude. Ani za svet nechcela pripustitit nieco take ako pomoc rodicov, ze starostka o ihrisku vie (a starostka evidentne cakala ako dopadnu volby) takze neviem, ako sa da pomoct pri takomto pristupe.
Cozeee? Ty mas tri deti??? A 4542 prispevkov v diskusiach ako som sa docitala na tvojom profile???!!! Ako sa moze niekto kto evidentne cele dni ziza na displax postarat o 3 deti??? Mne uz len to, ze pisem do tejto diskusie naburava casovy harmonogram. A 4542 prispevkov??? Ved to by som nic nespravila a vobec sa nevenovala detom.
Ano, mam "len" 3 deti ale ked su vsetky doma je to dost komplikovane, kedze najstarsie nespava, stredne potrebuje jeden denny spanok najmladsie dva, takze v ziadnom pripade mi nespia naraz aby som mohla v klude navarit a do kuchyne sa nam nezmesti ani stvol, nieto este deti.A niesom ten tip, co capne deti pred telku aby mal v kuchyni pokoj - ja svojim detom citam, hrame sa spolu, pestujeme spolu v zahrade kvety, zeleninu a ovocie - este teraz mame vlastne nestriekane a nevoskovane jablka, zemiaky, mrkvu... ale na co to vlastne pisem cloveku, ktory sa namiesto rodine venuje internetu. Idem radsej posiat na okno zeruchu, aby som ju mohla za par dni pridat detom do natierky. Vies @maciatkolulu zeruchu... to je take zelene, mozno si o tom citala v niektorej z tych mnohych diskusii, do ktorych prispievas 🙂
@scila Nuž k tomu,že ste s mužom išli za riaditeľkou a chceli poskytnúť pomoc som sa dočítala teraz😀a k príspevkov len toľko,ze keď máš tiež čas medzi zalievanim niečoho zeleného a zbieraním nevoskovanych jablk stíhaš toto zisťovať,tak si zisti viac🤣predtým ako píšeš,lebo je to smiešne. A to vážne opisujes situáciu v samorine ako situáciu matky čo býva na lazoch a nemá možnosť dať dieťa do inej škôlky. To vážne????????🤣🤣🤣🤣🤣 Ja som si myslela,že je to obec pri Bratislave. Ale tak nevadí. Ja mám rada ľudí zanietenycn pre dobrú vec ale teda vecných sťažovateľov,čo napokon aj tak dajú druhé dieťa do kontaminovanej škôlky a to preto,že staršie nespráva a stredné má iný spánkový režim je dosť zvláštne. A potom na základe počtu príspevkov na MK vyvodzuje závery🤣🤣🤣🤣a vie všetko. Opäť len trochu hrebienok dole dievča😉. Želám ti všetko dobre
@scila https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/kombinacia-chlieb-s-rajcinou-a-mlieko/
Akože fakt ty si si brala domov aj stravu zo škôlky,to si nestíhala variť popri zalievanie zeruchy a pestovaní zemiakov? 😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣Prepáč,ale teraz fakt nerozumiem. Sťažujem sa na stravu a ešte ju aj istý čas berieš domov. Či to bola tajná akcia,na odoberanie vzoriek? A tie kombinácie ti fakt zjavne vrtaju v hlave🤣🤣😂no nevadí,každý sme iný. Ale naozaj sa dá aj inak ako sa sťažovať dokola zopár rokov bez vysledku. Ale to by bolo treba zapnúť rozum😉
K bio a nebio sa vyjadrím. Nemôžem síce hovoriť za všetkých, ale za tých čo poznám a za seba môžem. Nikto z kupujúcich bio + farmy, debničky, malí pestovatelia, vlastná záhrada - nemá zatemnený mozog a vie, že pôda je zamorená, dážď kyslý... Volia MENŠIE ZLO. A tým všetky vymenované zdroje sú oproti poľským jablkám, čínskemu cesnaku atď. atď.
@maciatkolulu Samorin nie je obec pri Bratislave, ale mesto a ja ho mam v profile uvedene kvoli svojmu bazaru, kedze tam mam na predaj obcas väcsie veci, kt. je lepsie odobrat osobne a take ludia hladaju podla bydliska predavajuceho a mne je najlepsie odviezt to do Samorina, kedze tam chodievam na nakupy. Ake nebyvam tam, ale na dedine, kde je len jedna skolka. Takze tolko k mojmu profilu.
A k tej strave branej zo skolky - ano, ked som mala dlhodobe vazne zdravotne problemy, tak ma moja mama, kt. mi pomahala ukecala, nech to skusim. Ze ked ona nemoze prist a ja musim lezat, ze to bude super ked mi to donesu a ze zo skolky, to bude urcite dobre. Ze aj jej znama berie. Len znama zabudla mojej mame povedat, ze berie len niektore jedla, lebo ostatne musela davat psovi. Ale som rada, aspon viem ked sa pozriem do jedalnicka, kedy mam prist pre syna poobede aj s niecim pod zub, lebo bude urcite hladny, kedze on len tak hocico nezje.
@beky1813 Ááá ďalšia "matka roka", ktora vsade bola, vsetko videla a vsetko vie - uctyhodnych 4013 prispevkov v diskusiach!
Ze nestiham? To akoze si myslis, ze moje deti sa chodia past a este k tomu v spinavom obleceni a s neostrihanymi nechtami ci co? Tak to ta musim ukludnit - napriek tomu, ze moj skolkar, ako mnohi ini skolkari je minimalne polovicu z kazdeho mesiaca doma, aby sa vyliecil zo sopla ci kasla a samozrejme nakazi aj svojich mladsich surodencov, tak ja aj napriek tomu popri vsetkych tych soplavych nosoch, servitkach, odsavackach, sirupoch atd. varim, umyvam riady, periem, vesiam pradlo - okrem ineho aj kazdy druhy den plienky, nakupujem atd. pretoze ja som nikde nepisala, ze nestiham, len ze je to s tromi detmi komplikovane. A je logicke, ze je jednoduchsie, kojit dieta a pri tom citat druhemu knihu a vediet, ze na tretie davaju pozor v skolke, ako popri tom kojeni a citani zistovat, co robi ten treti, ktoreho uz nebavi rovnaka kniha ako jeho mladsieho brata a zmizol niekde za rohom.
A mila @beky1813, @maciatkolulu a ostatne "dokonale matky", ktore sa vyzivate v hladani chyb na inych, aby ste zabudli na tie svoje - tuto diskusiu som vytvorila preto, aby som zistila, ci su rozdiely medzi stravou na skolkach a ze ked ano, aby som na to mohla poukazat v jedalni, ze to ide aj zdravsie a lepsie. Cielom tejto diskusie nebolo zistit, ci som mama dobra, zla, priserna,alebo najhorsia na svete. Vy to nemozete posudit, kedze ste v zivote nevideli mna ani moje temperamentne deti, kvoli ktorych kojeniu a zubom, ktore im idu velmi tazko, som sa poriadne nevyspala uz 5 rokov, keze za celu tu dobu som nespala v kuse dlhsie ako 3 hodiny. Kedze ma nepoznate, nenavazajte sa do mna. Vsetky mamy troch deti, ktore poznam, sa tesia na chvilu, ked ide ich najstarsie dieta KONECNE do skolky, kedze sa potom mozu viac venovat mensim detom, ktore ich potrebuju viac ako najstarsi. A dokonca aj väcsina matiek dvoch deti, ktore poznam, sa tesia, ked je najstarsi v skolke - ze sa mozu venovat mladsiemu tak ako volakedy prvorodenemu, alebo ze si mozu v klude umyt hlavu.
Nie, niesme divne my, co sa tesime, ze je nase dieta s kamaratmi v skolke a stve nas, ze tam mozu mat lepsie podmienky a snazime sa ich zlepsit - lebo ano, aj ja som prispela k zlepseniu podmienok v skolke na vlastne naklady. Nie sme divne, preto, ze sa tesime, ked nam niekto pride postrazit deti a my si mozme kludne uvarit alebo umyt hlavu. Alebo este lepsie, ked nam niekto z blizkych donesie navarene...
Divne ste vy, co zabijate svoj cas a zivot nekonecnym rypanim do ludi v diskusiach tvariac sa, ze sa viete prinajmensom roztrojit - zvladnut vychovu deti, pri tom skvele navarit a este aj diskutovat na nete! Zobudte sa, toto vam neuveri nikto, kto zije v reale. Mozno by nezaskodilo vypnut na chvilu internet. Urcite by sa potesili nielen vase oci, ale aj ludia, co si prisli do diskusie pre radu a miesto toho sa tam do nich navazate vy.
A este @beky 1983 nie, nezblaznim sa, ked pojdem do prace. Zvladnem to tak, ako som toho v zivote zvladla uz velmi vela 😉
Najnovsie zistili, ze najdlhsie a najzdravsie ziju ludia co maju v strave 30% a viac tukov. Takze su nezdrave skor tie cukry a sracky typu soja (obsahuju estrogen skodlivy najme pre chlapcov). Ak by boli tie prave parky bez eciek, muky a soje tak by to bolo v podstate zdrave. ;)
@scila pozri,nečítala som tvoje litánie,lebo ma absolútne nezaujímajú,ale zamysli sa nad sebou a svojou premotivovanosti a budeš hneď vidieť aj krajšie stránky života a nie len tie škaredé kuchárky,čo sa vedome snažia zahlusit teba,pol dediny, a celú škôlku a to s požehnaním štátu😉takže kľud a menej vypisujú na koňa,možno sa ti zadarí navariť a nebudeš musieť objednávať. Variť sa dá aj večer keď deti zaspia,keď nezvladas cez deň s deťmi. Pa
@scila Prosim ta, ak nestihas deti a domacnost tak trosku dramatizujes, ved si soma. Spis 3 hodiny denne a nemas si kedy umyt hlavu? Ja mam 2 deti, do prace som musela naklusat po pol roku, nik mi nepomaha, mladsie dieta chodim vyzdvihovat na druhy konec mesta a zabijem 3 a pol hodiny denne cestovanim, dorabam este po veceroch pracu, vsetko okolo domacnosti stiham cez vikend a este chodime aj pravidlene von. Nerob zo seba chuderu. Si doma. Ja si hlavu umyjem uplne v pohode, aj navarim aj upracem, takze chyba bude asi niekde inde
@mircalla 🤣😂😉
@mircalla Hm, priserna imunita, ze ma toto nenapadlo! Mozno preto, ze syn mal prve antibiotika, ked mal 3 roky prec, teraz ma 5 a bral ATB raz minulu zimu a raz tuto. Inokedy si vystacime zo skorocelovym sirupom. A ked zo skolky nieco donesie (co vobec neni problem, kedze tam stale niekto kasle) a je vo dne v noci so surodencami, tak ta 10- mesacna to chytit musi, kedze este imunitu vytvorenu NEMA a potom pri takom infekcnom tlaku to uz treti dostane aj ked imunitu nema uplne najhorsiu. A riesit, ci je pri budovani imunity dolezitejsia strava, alebo pobyt vonku, tak na posudenie toho ja nemam potrebne vzdelanie. Ale odbornici hovoria, ze aj aj. Takze mozno maju tvoje deti stastie na perfeknu stravu v skolke a skole, ked maju taku skvelu imunitu 😉 😉 😉
A zase to, ze nestiham deti a domacnost - coby som nestihala. Stiham tak, ako sa da pri troch malych detoch.A nepisala som, ze spim 3 hodiny denne (ved niesom na baterky), ale ze nespavam v kuse dlhsie ako 3 hodiny - to znamena ,ze mam rozbite noci na spanky, dlhe max 3 hodiny, mala (a volakedy aj synovia) bez mlieka dlhsie nevydrzi a ked idu zuby, tak spim len 15 minutovky. a kto to pozna vie, ze clovek potom nevladze normalne fungovat, takze sa mi stava, ze pri vecernom uspavani uspim aj seba a veci sa nakopia.
Po pol roku ist do prace od maleho dietata je tazke. Ja som sla na ciastocny uväzok ked mal syn 4 mesiace - rano nakojit, odsat mlieko do zasoby, utekat do prace...kvoli chorobe som vsak musela ostat doma.
Ak sa potrebujes pochvalit, aka si uzasna zena, ktora vsetko zvala tak kludne. Ale neporovnavaj neporovnatelne - ty mas 2 deti s vekovym rozdielom 5 rokov a ja 3, kde medzi najmladsim a najstarsim su 4 roky a 3 mesiace, medzi prostrednym a najmladsim ani nie 2 a to je kapanek rozdiel. A ja zo seba chuderu nerobim, to vy, dokonale matky, sa ju stale snazite zo mna spravit, mne je fajn 😉
Mame vsetko, co nevyhnutne potrebujeme a vyzera, ze bude aj väcsi dom a v nom budem mat umyvacku riadu, a tak si potom, co deti zaspia budem moct kludne umyt hlavu a nebudem sa musie postavit k drezu tak, ako je to teraz.
Ale klobuk dolu, tie 3,5 hodiny co denne cestujes, evidentne vyuzivas naplno co sa dobrych rad tyka. Lebo 12561 prispevkov v diskusiach ... tak to tie dve supermatky, ktore si o mna utierali hubu pred tebou, a ktorym uz zjavne dosli argumenty, tak tie maju co robit aby ta dobehli 🙂 🙂 🙂
Snad tvoj prispevok c.12562 bude uz v inej diskusii...

@mogaa neviem ci práve nemocnicna strava je dobrý príklad 😁 ale to by bolo asi na ďalšiu tému 😁