icon

Pediater vyžaduje test od neočkovaného rodiča

lusiisul
7. okt 2021

Moze pediater vyzadovat od (neockovaneho) rodica test pri navsteve s novorodencom? Je to dane niekde aj zakonom?
Dakujem

hanka_se
7. okt 2021

@nafka0483 keby aspon kazdemu pozitivnemu davali vitaminovy balicek, zakladne lieky proti horucke, zapalu hrdla.... ved zdravotne poistenie si vsetci platime. Ale nic, vobec nic :( celu rodinu som mala pozitivnu a ani pes po nich nestekol. Proste staraj sa ako vies a topka - ak sa budete citit dobre, kludne si mozte ist aj nakupit 🙂 odporucanie z RUVZ... Ja som vzdy myslela, ze pozitivny ma cucat v karantene a nie, ze oficialne moze labzovat

martul
7. okt 2021

Ja si dovolím napísať moju čerstvú skúsenosť. Syn týždeň bolesť, hrdla, nádcha. Dala som mucosolvan, strepsils. Žiadne zlepšenie. Podotýkam, že v pondelok ho poslali domov zo školy, že je bledý, bolí ho hlava. V utorok ráno volám doktorke, rozprávala som sa so sestričkou, všetko som jej povedala. Uštipačne sa začala smiať, či sa s týmto chodí doktorovi, mám si ho liečiť doma a kázala mi presne tak čo som už týždeň robila bez výsledku. Povedala, že musíme čakať na teplotu, keď ju dostane, mám zase zavolať a ona pohľadá či má voľný termín. Hovorím, moje deti našťastie /som si myslela/, nemávajú teploty, to ale neznamená, že nie sú choré. Doslova mi povedala, že kým nemá teplotu tak nemám chodiť ona ho nevyšetrí. A papier do školy si viem aj sama napísať.
Myslíte, že je toto OK?
Pred covidom ošetrovala aj ,,takéto stavy".
Podotýkam, že som očkovaná, napriek tomu žiadala test mňa aj môjho syna, tzn. 20,- EUR za každého.
Len rozmýšľam, čo spravia takí rodičia, čo nemajú peňazí nazvyš a nedajbože je chorých viac detí.

eryykah
7. okt 2021

@hanka_se ale potom nemôžeš covid porovnávať s chrípkou, lebo takto sa pri chrípkovej epidémii nezahlcujú nemocnice, že ľudia končia na kyslíku. Volať záchranku a hospitalizovať každého s covidom, rovnako lieky ak si písala, že to je len chrípka, tak na chrípku lieky taktiež nie sú...
To je paradox, že vakcínu za 15e si nechcú pichnúť, ale potom žiadajú aj experimentálne a neotestované lieky, aby sa z toho dostali, ktoré stoja tisíce eur, /ivermektín tam nepatrí/

ajka0207
7. okt 2021

@zuzana212722 to predsa nebude jeden test, novorodenec chodí do poradne každý týždeň, teda aspoň u nás. Mňa by na Tom trápilo tých 10 eur štyri krát, kvôli vyšetreniu ktoré mám ako rodič povinné dieťaťu zabezpečit.

siska53
7. okt 2021

@zuzana212722 Prepac, ale dietatom, co ma 39 ma este matka behat najskor na test..lebo doma ho samo v takomstave nechat nemoze ..
Sory, ja som si radsej a to som nemala horucku, ale sa dost zle citila, radsej rychlo zaplatila 15€, len aby som nemusela este raz behat z domu. Lebo mna sice vysetrili, aj vytery spravili, ale trvali aj na teste., Lebo ze ci to nie je slaby kovid..

By som riadne vynadala doktorovi, co mu dieta nechxe osetrit, keby sa mi to stane. Ved sa mali dat ockovat, ruska nosia.. tak ako kde je problem?? Maju tie deti zomriet?? Ved kopec ludi pomrelo len preto, ze nebola zabezpecena primarna starostlivost!!! Aj Taliani to priznali!
Ked ti nik nelieci anglinu, tak zomries aj na tu alebo mas nasledky!

P. S. ja ockovana som, ale trvam.na tom, ze ziadat od rodica negativny test, ked tam pride a chorym deckom a je rad, ze presli aspon k dr.. nieto este behat kade-tade, je buzeracia najhrubsieho zrna.

Ved nech tie uzasne nespplahlive ag testy daju do ambulancii. Ako ked robia crp test ci test na sarlach ( mimochodom, choroba, ktoru, ked ti decko dostane, sposobi v skolke paniku, oznam na dverach a ty sa usilujes dodrzat vsetko, co ti dr.povie, aby dieta nemalo po nom nasledky).

siska53
7. okt 2021

@martul Ved presne to! Lekari odmietaju ordinovat a vysetrovat, ako tak pocuvam..Cest vynimkam...
Nie kazdy ma tolko penazi na testy! A nie kazdy dr.vie dav vymenny listok a aj tak musis cca 5 € cvaknut. Dakde aj viac.
A pritom, ak doma nechas dieta viac ako 5 dni, musis mat doklad od dr...nasi mali len sopel, ostali doma, ved nedam.ich, aby nas neobvinili, tiez som zhanala.od dr.lajstro, lebo boli doma 6 dni..

miriam11
7. okt 2021

je to vyhláška, žiadne nariadenie. Vyhláška sa však dodržiavať nemusí, len veci v nej uvedené sa odporúčajú. Lenže ľudia nevedia, že Vyhláška, ktorá nieje stanovená zákonom sa dodržiavať nemusí. Tak si myslia, že keď niekto hovorí o nariadeniach, tak to musím robiť. Nemusíte vôbec nič. Lekárka nech si trhne, pýtaj si od nej zákon, ktorý jej to prikazuje.

martul
7. okt 2021

@miriam11 Máš pravdu, ale v tejto chvíli mi to ako pomôže. Dieťa neošetrí a čo ďalej?!

nafka0483
7. okt 2021

@hanka_se No pozri sa, to si uz teraz otocila na uplne inu temu. Ani pri inych chorobach nedostanes lieky uplne zdarma - ani pri beznej chripke, ktoru spominas, ze tento virus je podobny.

Co sa tyka karanteny, v tom suhlasim, ked je raz nieto infekcny tak ma sediet doma a je jedno ci je to s covidom ci s inym ochorenim.

Ale povodne si napisala ze ani len lieky nedaju a ze preco ke dje to taka smrtelna choroba - no preto, ze lieky na to nie su.

miriam11
7. okt 2021

@martul ja by som neodišla bez ošetrenia. Domahala by som sa.

siska53
7. okt 2021

@hanka_se Presne ako pise nafka, lebo je to virus. Antivirotika sa podavaju v krajnom pripade. Virus mutuje, na rozdiel od bakterie. Telo si s nim musi poradit samo. Komplikacia nastava vtedy, ked sa z dovodu oslabenej imunity rozmnozia bakterie. To uz nemusi telo dobre zvladnut.

Ale chapem obavy, ci tie cisla nie su zas skreslene..ci nas len zas nestrasia, lebo maju urcite plany..

zafir01
7. okt 2021

@lusiisul naša pediatricka ani nie je očkovaná, ani sestrička. 🙈 Nevyžaduje nič. A keď mal vtedy 9 ročný rusko, tak mu povedala, nech si ho dolu. Ze sa v tom musí dusiť 🙄. Syn si ho nechal. Najmä teda v ambulancii a v čakárni by ma nenapadlo si ho nedávať

martul
7. okt 2021

@siska53 A potom ešte na kontrolu keď pôjdeš, zase platiť test?! Aké výhody majú potom zaočkovaní, oproti ostatným?! Že môžem ísť dovnútra reštaurácie?! Wau.
@miriam11 Ako sa mám domáhať?! Pojdem tam a jednoducho ho neošetrí. Ohlásim políciu alebo čo? Mám to riešiť tam s chorým dieťaťom za chrbtom. Ja viem že máš pravdu, len proste ako sa mám domáhať

hanka_se
7. okt 2021

@eryykah @nafka0483 ja ich porovnavam v tom, ze obidve su virusove ochorenia, teda atb na ne tak ci tak nezaberaju. Atb su na bakterialne ochorenia. Ze virusy tu s nami su odjakziva a aj budu, cim viac liekov, ockovani a pod. tym budu viac a viac mutovat a byt agresivnejsie. Lieky aspon ako paralen na teplotu ak uz niekto chce (ja davam EO ked uz, alebo platky citrona alebo zemiaku, osvedcilo sa mi to aj pri sebe aj dcerke), pripadne nieco na hrdlo, od bolesti, aspon akoze na tlmenie. Nemyslim teraz experimentalne lieky. Neviem ako je to s platenim za lieky, pretoze my neuzivame (fakt len paralen max. pri ms alebo silnej bolesti). K lekarovi tiez max na preventivky a co som bola teraz so 7,5 rocnou dcerkou (prvacka), lebo ju od zaciatku skolskeho roka skriabalo v hrdle a stale odrhala, tak mi pediater povedal, ze teraz je toho vela, ako deti zase musia mat nahubky v skole, ze maju vysusene dychacie cesty :( cize aj tym sa imunita znizuje. Dovtedy chodila stale do skolky (nastastie nasi mali stale otvorenu) a chora nebola. Naposledy v 2,5 roku kym nastupila do skolky. Odvtedy liecime cisto alternativne a lieky este nemala. Cize ja verim, ze psychika ma velmi velky vplyv na nas imunitny system. A zastrasovanie mediami, politikmi a pod. nas len "vycerpava" a sme nachylnejsi

1katus1
7. okt 2021

@pininka1 je to len odporúčanie. Zákon to dané nie je . Veľa lekárov dokonca ani nevyžaduje aby mal pacient rusko v ambulancii záleží od lekára

siska53
7. okt 2021

@martul asi... 🙄 Aj to tusim zavisi od farby okresu...ci?

hanka_se
7. okt 2021

@siska53 ano ak uz sa premnozia bakterie a vyskoci aj crp, tam uz ok ak sa daju atb. Nie som zas uplny odporca liekov, len sa im snazim vyhybat a liecit alternativne. Len zial, keby aspon v zaciatku lekar osobne pacienta vysetril a zistil primarnu pricinu, ktoru vie "liecit" skor, tak to nemusi zajst tak daleko :(

basska_b
7. okt 2021

Ja by som v tomto prípade vôbec nešla k tomu lekárovi. Vôbec. Načo. Zdravé dieťa ukazovať lekárovi... za každú prehliadku dieťaťa do 1 roka berie z poisťovne 38 eur. Za to, že sme sa tam za 5 minút otočili. Moja dcérka mala mať prehliadku ako 1mesačná, ale začal covid, všetci si mysleli, že zomrieme. Tak lekárka na 2 mesiace neprijímala takéto preventívne prehliadky zdravých deti. Mojej dcérke to vôbec nevadilo.

siska53
7. okt 2021

@hanka_se ved presne...maju zistit a nasadit daco... ak uz treba, tak nech daju, ja tiez radsej bez toho.. bohuzial.ma kedysi moja dr.pomaly atb predavkovala.. 11x za rok som ich mala. Potom ma konecne poslala na imuno, kde mi zistili, ze mam alergiu na prach a kadeco ine ( vacsina sama casom presla, vytratila sa), plus zub, co sa nevedel vyklut, ako mi ho nastrihli a zistili toto, uz to tak besne nebolo. Roky som mala pokoj.. Az zas, ked deti nastupili do skolky.. skolkarske bacily boli pre moje telo zaberak.. ale opat.. zistena hit a nasledna liecba daosin a dieta a opat je to lepsie.
Plus vonne oleje, a radsej morska voda do nosa, ako nosne kvapky.. prekrojena cibula.. zazvorovy caj.. tymianovy sirup na kasel vlastnej vyroby..ked sa da zachranit to takto, je to super..
A co berieme, to je vitamin D , ten urcite..obcas si strelim dake to cecko preventivne .

miriam11
7. okt 2021

@ddaassuullaa vyhlášky su zverejňované vo vestnikoch vlády, ale nie su definované zákonom. My sme obyčajní občania, nie právne štátne organy., ani politici. Takže pre autorku vyhlášky neplatia. Pokiaľ to nieje v zákone, tak nam z toho nevyplýva žiadna povinnosť.

gaja78
7. okt 2021

@lusiisul ja tento pristup povazujem za buzeraciu. Nakolko testy su nepresne, ockovanie na dve veci (skusenost blizkeho clena rodiny), nechapem, preco lekari na taketo nieco pristupuju. Treba asi hladat vyhovujuceho lekara, ktory naozaj lieci. Ktoreho prva otazka nie je v zmysle: ste ockovany/a? Boli ste sa testovat?

nafka0483
7. okt 2021

@hanka_se No ved ano su to virsuove ochorenia, antibiotika ako pises su na nic, lebo tie su na bakterie. Cize preco potom pises, ze lekari na to ani nedavaju lieky? Ved sama teraz tvrdis, ze na to ani nie je co dat - jedine symptomaticka liecba. Cize si protirecis. A to ze ten paralen nemas zadarmo pri chirpke ti nevadi, ale pri covide uz ano? Ci na co bola zas dobra ta poznamka, ze keby aspon dali zadarmo vitaminy a lieky na horucku?

Psychika samozrejme ma velky vplyv - na vsetko, ale ked raz clovek ochorie a ma tazky priebeh (akehokolvek ochorenia), tak to tak proste je, samotna psychika to nevylieci.
A neviem kto teba zastrasuje, mna nastastie nikto. FInformacie filtrujem, ci z politiky, ci z medii - a opat to sa netyka len covidu, ale vseobecne, treba vediet zvazit ktore informacie su relevantne, doveryhodne.

A inak aby to neznelo tak, ze vsetko obhajujem alebo co. Nie som ockovana, som tehotna a kvoli diagnozam mozno ani nebudem moct byt ockovana. S testovanim problem nemam, ale myslim si, ze by testy mali byt zadarmo tak ako predtym - nemala som problem otestovat sa kazdych x dni, aj kazdy den ak by bolo treba. Ale kvoli tomu ze momentalne sa ockovat nemozem (potvrdene lekarmi) a do buducna ktovie ci budem moct, tak musim platit za testy. Nie je to moja vola, ze som nezaockovana, cize takyto "trest" ze nechces sa ockovat, tak plat, je pre mna no... neviem - neferovy? Ale plne chapem potrebu testovania a rozumiem preco to tak je. Len by mohli byt hradene poistovnou ak su potrebne k lekarom.
Do restauracie a pod. jasne ze nie, to mi netreba, ale napr. take tehotenske poradne absolvovat ich "musim" ale muism vzdy platit test.

siska53
7. okt 2021

@basska_b tak zas sorac, ale tie prehliadky babatiek maju sledovat, ci sa dieta spravne vyvija, aby sa nieco nezanedbalo! Nikdy som nebola v ambulancii na prehliadke tak kratko. Nase lekarky ( 2 sme.vystriedali), vzdy pozorne dieta preskumali, odvazili, zmerali. Aj odpovedali na moje otazky. Bola to minimalne 15 minutova zalezitost!

vanda323
7. okt 2021

@lusiisul Ahoj ako ja nechcem byť zlá ani útočná to vôbec. Ale keď už niesme očkované ...z akéhokoľvek dôvodu...ja tiež niesom... Tak to je taký problém dať sa otestovať? Pre mňa nie...

zafir01
7. okt 2021

Inak trochu tomu nerozumiem.. Ak by naša obecná lekárka žiadala test. Najbližšie testovacie miesto mam 22 km od obce. Tak s chorým dieťaťom pôjdem autobusom do mesta,potom MHD do miesta testovania aby som sa o testovala, a potom počkám na bus a pôjdem naspäť domov k Dr.
Zvláštne. Na jednej strane chápem, na druhej, nech potom zavedú opäť testovanie po obciach, aby k nim mali prístup viacerí

hanka_se
7. okt 2021

@nafka0483 neviem ako je to s preplacanim s liekmi, ked su na predpis 🙂 myslela som, ze ked ich daju na predpis, su zdarma. Tak pardon, moja chyba, beriem. Ja si kupujem vsetko bez predpisu. Len napriklad su rodiny, kde si vitaminy - C, D, zinok, paralen, nurofen alebo ibalgin nemozu dovolit, tak ked uz vysli pozitivni napr., tak mohli aspon to dostat :( aspon ciastocne by to pomohlo. Ak si to niekto nemoze dovolit tak trpi dalej a stav sa mu moze zhorsit. Takto nejako to malo byt myslene - ze kazdy pozitivny mohol dostat aspon ten zaklad zdarma - kedze si odvody plati.
Ako pises - nemozes byt ockovana, ci uz kvoli tehotenstvu, alebo diagnozam - takych ludi je velmi vela a tymto su v podstate diskriminovany. Ak niekto chce na dovolenku alebo co, to je ine. Ale ak by som mala tehotna napriklad niekde zase hodinu stat v rade na test, asi by ma porazilo.
Beriem testy pred hospitalizaciou, pretoze v nemocnici je xy pacientov aj leziacich, nie su tam zo srandy. Tu je namieste aj pretestovanie. Ale nie, ze idem na poradnu, idem na kontrolu, alebo hocico a budu toto ziadat a ja platit. Pri hospitalizacii je myslim bezplatne pcr testovanie.
Mne aj tie testy kazdy tyzden liezli na nervy, kedze som vsade musela tahat dcerku a stat 1,5hodiny v dazdi a zime nebolo bohvie co, to sa priznam narovinu. Muz bol v praci a teda vtedy 6 rocne dieta som si netrufala nechat doma, ked som nevedela, ako dlho sa zdrzim.
Keby mam priznaky, dam sa dobrovolne otestovat a ked budem pozit, cucim doma. Ale nie takto buzerovat a stresovat ludi. To ma potom presne opacny efekt

hanka_se
7. okt 2021

@siska53 ojoj, to mi je luto :( my tiez ako pises, pri nadche a kasli malej nakrajam cibulu k posteli a velmi pomaha 🙂 za 2dni je fit ako rybicka 🙂 Len nasi lekari akosi nemaju moc zaujem hladat prvotnu pricinu

siska53
7. okt 2021

@hanka_se zial, v mnohych pripadoch je to tak...

beata_k
Odpoveď bola odstránená