icon

Pes pohrýzol dcérku. Ako postupovať ďalej?

simi82
12. feb 2024

Ahojte

Dnes skoro 4 ročnú dcérku pohrýzol babkin pes- jazvečík, sme tu na prázdninách. Malá mu nechtiac skočila na zadnú labku a on zavrčal a skočil do nej. Je starý, nohy ho bolia, hlavne tie zadné... išli sme na pohotovosť, kde jej to vydezinfikovali a zalepili - má poranený noštek a nad ústočkami má ranu tiež. Išli sme ešte ku detskej - tá jej dala antibiotiká vo forme sirupu a dezinfekciu. Prízvukovali aj na pojovosti aj dr, že pes je dúfam ockovany proti besnote- zistila som že je , ale kedy naposledy babka nevedela ... Naši išli k zverolekarovi, ten mi objasnil, že u nás sa besnota nevyskytuje a keď tak veľmi zriedka. Inak pes je ok, len má zevraj nejaké problémy s dýchaním , ockovali ho dnes a ide ešte na 5ty deň na kontrolu a na 14ty deň. Naša bola dnes no a ideme ešte v piatok- čiže 5.ty deň. Ide ma jebnut (prepáčte za vyraz), nemôžem spat... premýšľam že ešte by som išla na infektóogiu s malou pre istotu ? Zverolekár nám ešte dal papier , že pes nemá besnotu - potvrdenie, ktoré som musela poslať aj na pohotovosť , kde sme boli. Lenze oni až dnes PSA zaočkovali , takze besnotu nebude mat , ale naša mala čo ? Čo mám ďalej robiť ? Lieky ma, proti tetanovke ockovana je, vydezinfikovala to je, ale ja som na nervy! Besnota sa môže rozvíjať dlhsie a je smrteľná.... čítala som že keď nebolo zviera očkované (očkované vôbec alebo nebolo preočkované každých x rokov , ako to je ?) treba sa ockovat a ist ku infektologovi. Zverolekár povedal, že to nebude potrebné... som z toho na prášky ... mala je ok, veselá , všetko ako predtým , ALE.... vedeli by ste mi poradiť čo robiť ? Ja niesom na sk poistená ani mala sme tu na prázdninách wste dva týždne , nemáme sk poistenie... viete mi možno poradiť kde a ako sa dostať ku infektologovi a či ju mám skutočne nechať zaočkovať proti besnote ? Prosím poraďte mi, ja nemôžem spat...určite to budem ešte riešiť , ale možno máte skúsenosť...

Strana
z3
banderaska29
13. feb 2024

@miskaska ležala som na infekčnom oddelení mesiac. asi si to nevymysleli lekári. doteraz mam z toho taku malu traumu.

miskaska
13. feb 2024

@banderaska29 Aha, lebo mi to prislo velmi nepravdepodobne, aby bol pes, ktory je chovany u niekoho a nebol tulajuci sa niekde, mal besnotu. Aj keby nebol pes nakazeny, tak sa ockuje 5 krat pocas mesiaca. Ale nechcem ta spochybnovat.

kiki68
13. feb 2024

@simi82 v takom pripade na infekcne a tam dcerku zaockuju proti besnote. Nic tragicke, kamoska tiez bola, tiez nemali ockovak platny. Nikto to riskovat nebude.

kiki68
13. feb 2024

@tamvtme to je jedno, tam ide o zakon. Oni nesplnilk zakon o povinnom ockovani a lekari zase neriskuju, ze sa nieco dietatu stane. Ja by som to tiez neriskovala a to som velky psickar. Okrem toho dieta bude na dva roky ockovane a keby isli napr niekde na exoticku dovolenku ( Tanzania Kena) tak je super toto ockovanie mat.

mandarinka555
Odpoveď bola odstránená
banderaska29
13. feb 2024

@miskaska no uprimne to bol rok 1998, fakt neviem, nepamätám si. možem sa samozrejme opytat mojej mamky. viem, že ten pes bol biely a sedel pred potravinami a čakal na paničku. ja som ho išla pohladkat a sekol ma do ruky, napriek tomu aka som bola mala nikdy nezabudnem, ako mi pichali injekcie do pupku a ležala som na oddelení nekonecne dlho. najhoršie spomienky mam na to, že ma odlučili od maminky. fakt som bola prcek ale mam to v živej pamati

saxana000
13. feb 2024

Ak nechodia so psom do chotara kde by pozral.surove maso z divej zveri alebo k vam na dvor nechodi duva zver jazvecik nedostane besnotu zo vzduchu.za.15 rokov musel byt ockovany uz niekolkokrat ak.aj nie uplne pravidelne.stary psik moc po vonku nebeha vybehne sa vyvencit a zase spat do.pelechu..sanca ze.tvoje dieta ma besnotu ze.ju vobec ten pes ma je nula cela nula nula nula nic.

saxana000
13. feb 2024

Mna by skor zarazilo.ze.pustis.dieta ku.psovi.ktory.nie je pravidelne ockovany..ak by mi pes pohryzol dieta do tvare a bolo by mi srdecne jedno co.tomu predchadzalo v tu ranu by bol zastreleny a zakopany.bez debaty bez diskusie..

janulik2008
13. feb 2024

Spozorovala si niečo z tohto u psa?

janulik2008
13. feb 2024

@banderaska29 inak mamu keď bola tehotná so mnou pohrýzol susedov pes, nemecký špic. Bol podráždený kvôli niečomu a mama ho šla pohladkať a tak ju pohrýzol. Hovorí že odvtedy vedela že keď bude mať psa tak len nemeckého špica 😁

simi82
autor
Odpoveď bola odstránená
hen89
13. feb 2024

Ja som toto prezivala cez leto. Muz bol so synom (5r) na navsteve u kamarata, tam ho pohryzol ich pes do ucha🙈😣 mal jedno stastie, ze mu ho neodhryzol. Este teraz mi je z toho zle. Horsie bolo zistenie, ze pes nechodil k veterinarovi a nepamatali si kedy bol ockovany. Dr mu to vycistil, pre istotu nam dal vymenny listok na infekcne. Tam som volala a povedali mi, ze u nas sa besnota nevyskytuje, staci ze pes bude sledovany. Ale ked chcem mozeme prist ale maleho budu 5x krat ockovat 😣 tak kedze pes bol ok, bol sledovany, syn sa zdal byt tiez v poriadku, tak sme infekcne neriesili.

simi82
autor
13. feb 2024

@saxana000 písala som to tu už viackrát , že som nerátala že pes nieje ockovany, beriem to tak, že kto má PSA tak sa stara ...

simi82
autor
13. feb 2024

@hen89 presne toto bolo povedané aj mne, pes je tiež sledovaný ešte dvakrát ide k veterinárovi a našej sa to pekne hojí. Len chúďatko má pohryzený nos a nad perou ach... všetko je v poriadku ,psík je zdravý , aj mi to potvrdili, tak už len musíme počkať kým sa ro zahojí... kolko sa to synčekovi hojilo ? Nás na infekčné neposlali a ani jej to nesili

mandarinka555
Odpoveď bola odstránená
simi82
autor
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3