icon

Podozrenie na autizmus u 21 mesačného syna

miriam22092209
11. nov 2021

Ahojte, mám syna 21 mesačného u ktorého riesime podozrenie na autizmus alebo inu poruchu. Nerozpráva, asi 5 slov, neukazuje prstom ani nezdiela pozornosť. Má zvláštne správanie, zaujímajú ho divné veci, napr lampy, zabradlia, dopravné značky, elektronika. Pozorujeme to asi od 15m, casom sa nieco vytratilo, nieco pribudlo. Mam pocit ze zabuda veci ktore vedel. Celkovo vyvoj bol oneskoreny, neskoro sedel stvornozkoval chodil...porozumenie nie je az take zle, celkom mi rozumie ale nie na urovni jeho veku. Vie zahodit do kosa, dava pradlo do pracky, vesia pradlo, vybera umyvacku, ked nieco rozleje vezme si handru a utiera. Domace prace rad napodobnuje. Hrá sa podla mna pekne, chodi s autickami, pusta si ich, kresli si, citame knižky, stavia kocky, kresli na tabulku, hadze loptu, nic nezvycajne...v knihe neukaze nic, nevie napodobnit zvieratká, pouziva moju ruku, alebo ma dovedie kde chce alebo co potrebuje. Zvlastne je ze prstom kedysi ukazoval, teraz to odmieta, poviem mu ukaz a toci hlavou ze nie. Rozumie tomu ze ideme spinkat papat kupat sa podat macka knizku, nosi mi hracky aby sme sa hrali. Rad sklada puzzle, aj vkladacky ma rad.cudzich sa neboji ale ani ho nezaujimaju. Deti ma rad a snazi sa s nimi hrat, nahanat a podobne. Nema rad zvuky, vysavac mixer a pod. Casto si zapchava uska. Pud sebazachovy je v poriadku, dava na seba pozor az moc, vonku chodi pekne reaguje na stoj pod cakaj Spolupracujeme s CVI a orl vysetrenie sme absolvovali, vsetko ok. Ocny kontakt Ma ale slabsi, reakcia na meno slabsia. S jedlom ani spankom problemy nemame, o dva mesiace mame termin u psychologa. Budem vdacna za hociake postrehy a komentare mám o syna velke obavy.

Strana
z2
miriam22092209
autor
10. júl 2023

@noemi125 momentálne má 3,5 roka, rituály, stereotypné správanie, záchvaty hnevu, horšie porozumenie, na 50 percent plienkovany, agresivita voči deťom, hranie bez predstavivosti, silno zaujatý voči konkrétnym hračkám, preferuje auta bagre všetko s kolieskami, reč je naozaj pozadu, tvori jednoduché vety....je toho veľmi vela

miriam22092209
autor
10. júl 2023

@kythos21 funkčné áno nevie doteraz, funkčné nie tak rok dozadu. Ukázať lampu zrejme nevie ani teraz, ukáže veci v knižke, kde je to a to, pracujeme s kartickami, ale prstom ukazuje. Len nie to čo sa ho pýtam. To je zase vec porozumenia. Zdieľanie pozornosti a ukazovanie na výzvu má problém aj v 3,5 roku.

kythos21
10. júl 2023

@miriam22092209 ďakujem vám krásne za odpoved
Mohla by som vám napísať prosím súkromnú správu?

miriam22092209
autor
10. júl 2023

@kythos21 Môžete kľudne

Strana
z2