icon

Porucha sluchu u 5 mesačného bábätka

monnika37
27. feb 2020

Dobrý deň. Mám malého syna mal 5 mesiacov a zistili mu stredne ťažkú poruchu sluchu. Je tu niekto kto sa s týmto stretol tiež? Ako fungujú detičky s poruchou sluchu? 😔

Strana
z2
lilke
27. feb 2020

@ivca88 Maličká má už na usku novú techniku, ste asi implantovani krátko. Skúsenosť od nás. Naše dietko odmietalo s KI hudbu, leda detské pesničky, čo je veľmi jednoduchý rytmus. Kedysi ľudia s KI dokázali počúvať len rap. Dostalo nový KI, bolo na koncerte vážnej hudby, a prišlo nadšené. 😀 Síce strojové počutie, ale rapídne zdokonalené. Aj rádio teraz dokáže počúvať.

ivca88
27. feb 2020

@lilke áno. Malička ma procesory od januára tohto roku. Medel Sonnet.
Sami sme prekvapení, ako jej to krásne ide. Má úžasné reakcie. Nie jednu, dve, ale desiatky za den a to ich má krátko.
Verim ze časom sa technika zdokonali na toľko, že bude môcť vnímať aj pôžitok z hudby.
Síce sme nemali šťastie a nepostačovali aparáty, ale našťastie existuje akési záchranné lano v podobe KI a nám veľmi zmenilo život.
Prajem vám všetko dobré ❤️
Snáď naše deti raz budú počuť veľmi podobne tomu, ako počujeme my ❤️

monnika37
autor
28. feb 2020

@lilke ďakujem pekne za rady .. normálne mám strach čo nás všetko čaká 😔 musíme to zvládnuť aby sa malý začlenil ..

nevestienka
4. mar 2020

Ahojte. Moja johanka bude mať 3 roky a pred dvoma mesiacmi jej diagnostikovali stredne ťažkú poruchu sluchu. Čo by som dala za to keby sa to dalo zistiť skôr. Johanka je jeden z mála prípadov, keď dieťa stráca sluch postupne. Všetko sa pre nás len začína. Aparáty má 3,5 mesiaca. Bude to drina už teraz vidím, že to nie je také jednoduché ako to vyzerá. Že nasadím aparáty a ide to. Nie to takto nefunguje. Ale veríme, a dúfame, že nebude strácat sluch ďalej a že sa jej to ustáli. Nádej zomiera posledná😊

nevestienka
4. mar 2020

@nevestienka aparaty ma 3,5 tyzdna nie mesiaca

monnika37
autor
4. mar 2020

@nevestienka ahoj . A do tých troch rokoch fungovala normálne? Či ako sa to u nej prejavovalo?

nevestienka
5. mar 2020

@monnika37 bola často chorá. Ma oneskorený psychomotoricky vyvoj. reč začala a postupne prestala. Zistili sme to vlastne na magnetickej rezonancii. Keby nas neposlali na vysetrenia do nemocky mozno by sme to zistilo az ovela neskor.

monnika37
autor
14. mar 2020

Dievčatá ... 26.3 sme mali ísť konečne na tie odtlačky ušiek... Nechceli nás skôr zobrať ... A obávam sa co bude 😥 vieme aká je situácia malý ma pol roka a kým sa k tým nacuvatkam dostaneme ubehne nejaká doba 😞 som stoho frustrovaná smutná ...

nevestienka
15. mar 2020

@monnika37 ahoj mrzi ma to, viem, ze ta to moc neukludni, ale malinky to urcite dobehne aj ked dostane nacuvatka o tri styri mesiace. Nikto nevie ako dlho to bude trvat..ver mi, ze je nás viac aj ja mam obavu. Mali sme ist so starsou dcerkou na operaciu 17.3 a zrusili nas. Teda na neurcito prelozili. Dcerka nepocuje dobre je nedoslychava a ma tekutinu v usiach, velke krcne mandle. Ach taki sme sklamani. Mohla to mat za sebou. A najmensia ma strojceky mesiac a mame ist 27.3 na nastavovanie a meranie, ale neviem ci sa to nebude tiez prekladat koli korone. 😔

monnika37
autor
16. mar 2020

@nevestienka je mi ľúto aj vás aj nas 😔 dobre vieme že tie deti to potrebujú ... Ja sa tiež len modlím aby toho 26teho nás vyšetrili. Tým pádom 27 by mohli aj vás 🙏 akurát teraz takáto situácia ktovie či sa to polepší za pár dní , ale pochybujem.

nevestienka
16. mar 2020

@monnika37 ach no podla toho, co sa vravi, tak aj dva tri mesiace moze byt takyto stav. Veru potrebuju to deturence nase.

panda6
9. feb 2021

Ahojte, mojej dcere zistili poruchu sluchu v 10r, na jednom usku. Málo vyvinuty sluchovy nerv. Moznost zhorsovania.Vsetko bolo ok, rozpravala od roka, v skole ok a raz povedala ze sa jej zda ze slabsie pocuje...nemam v okoli nikoho s poruchou sluchu, ci nacuvatkom. Nemam sa s kym poradit...odlacok na nacuvatko ma urobeny, mame sa este rozhodnut ake. Cena 99e-800e, poistovna hradi 500e. Mali sme dostat blizsie info este nam neposlali...je to ozaj tak drahe pre deti??

ejanjelik
9. feb 2021

@monnika37 viem co prezivas. Aj nasa ma v papieroch stredne tazku, ale nevidim rozdiel medzi bratom. Sme z Oravy chodime do Ba. Boli sme 2x. Skvely pristup!!! Druhe vysetrenie dopadlo lepsie ako prve, reagovala lepsie. Mame slabsie lave usko, prave je v poriadku. Naozaj zatial som nic nezvadala zeby nereagovala. Ked sme boli este na vusetreni v rk mali sme ju uspat a potom zavolat lekara. Mala spala, lekar prisiel a otvaral dezinfekcny gel, trochu to puklo a mala sa trhla. Dovtedy nam doktor nechcel verit, ze pocuje aj tiche zvuky, potom priznal, ze ho to prekvapilo. Ono mne by nevadila ani pomocka. V com je to ine, ked ludia nosia okuliare? Hlavne sa dostan do pohody, bude dobre.😉

minis
30. dec 2021

@panda6 ahoj, viem ze rok stara tema, ake ako ste dopadli? moja dcera 7, nosi tiez nacuvatka na oboch uskach

panda6
30. dec 2021

@minis ahoj, za nacuvak sme doplatili 115 e, poistovna 500. Odtlačok vo februári, nacuvatko az v juni. V lete nosila, nenosila.... Nakoniec sme silikonovu tvarovku menili za priemyselnu - neviem ci je to spravny nazov. Ma to len taky klobucik. Sedi jej lepsie, ale aj tak to nenosi...Na lave pocuje dobre a na prave ma problem vo vysokych frekvenciach. Inak pocuje, len niektore slova mozu zniet inak...aspon v skole nosi...

minis
31. dec 2021

@panda6 nasa zatial pekne nosi, mame tie silokonove, pekne ruzove si vybrala, ma uz druhe lebo rastie. zatial nemoze nosit ine, az ked bude starsia. my byvame v rakusku a tuto to nastastie uplne vsetko preplacaju. jeden kus ale stoji ca 2000€. neviem si predstavit ze by sme to kupovali. kupujeme baterky, a na cistwnie ten spray a tablety atd. aj moja sa uz ale pytala kedy bude nosit take tie neviditelne.
ja som sa velmi obavala ked pojde s tym do skolky twraz uz do prvej, ale uuuplne v pohode, myslim kvoli vysmievaniu atd. 🙏
a u nej je to tak, ze pocuje slabsie, na prvam horsie. nikto nikto nema u naa v rodine problem so sluchom...a ani mi nikto nepovedal preco to ma, proste to tak je. 🙂

panda6
31. dec 2021

@minis pre mna to bol najskor taky sok, predsa uz mala 10r., Ale ked ju poslali na magneticku, bola som rada ze to nebolo nic vazne len toto... uvidime ako to pojde dalej, ci ten sluch zostane len v tejto rovine. najma v skole by to mala nosit...Nestretla sa s posmievanim, dufam ze ani nestretne. Prajem vela zdravicka 🍀

lenusik26
22. apr 2022

@ivca88 ahoj prosim doplacali ste za ten nacuvaci aparat?lebo skoro ho nevidno tiez by som pre syna chcela nieco take🙂dakujem za odpoved

ivca88
22. apr 2022

@lenusik26 ahoj. Dnes sú už úplne iné modely. Model sa vyberá podľa stupňa poruchy sluchu.
A následne aj podľa toho cena..to všetko vám musí povedať váš lekár.
My sme mali nacuvacie prístroje značky Phonak.
Momentálne sú tuším najnovšie Phonak sky Marvel.

lenusik26
22. apr 2022

@ivca88 to co nam predbezne ukazala lekarka je vzadu za uskom velke chcela som nieco nenapadne,tak uvidime ci bude taka moznost,dakujem za rychlu odpoved

lenusik26
22. apr 2022

@ivca88 presne tie marvel sa mi nepacia

ivca88
22. apr 2022

@lenusik26 ono ide o to, aby dieťa počulo.
Chápem vás, ale verte mi, nič dôležitejšie neexistuje.

lenusik26
22. apr 2022

@ivca88 to je samozrejme len sa bojim aby ho v skolke pre to nesikanovali, ak budeme musiet mat ten marvel tak bude ten

mata2
22. apr 2022

@monnika37 ešte nezúfaj...našu Macu namerali až keď mala 12 mesiacov..

ivca88
22. apr 2022

@lenusik26 neboj. Deti to neriešia. Kúpiš mu nejaké nálepky so Spidermanom a je to .
Dá sa to objednať priamo tvar nacuvacieho aparátu..
Ale moja dcérka musela ísť na KI, a má práve 3,7 roka a vie tak 15 slov. Všetko sme si ozaj oddreli. Pomaly sa rozbieha..
Preto píšem, najdôležitejšie je aby dieťa počulo a rozprávalo.
Jej sa ťažko dobieha to, čo zameskala

kika6182
9. nov 2025
@ivca88

@lenuska0075 pardon. Prvý krát som myslela autorku. Nejako som to preklikla.
Druhý krát vás, lebo vaše pripady sú rozličné.
Lekári vedia čo robia a po assr sa už len kontrolné vyšetrenie vo voľnom poli robí a potom sa opakuje na kontrolách a tak sa nastavujú prístroje..
Preto keby podľa tympano vyšlo, že je tam bariéra tak ako to bolo u vás, tak to už oni vedia. Keď sa to pohlo smerom k aparátom, tak je to pravdepodobne otázka vlasocnic v slimaku

Každopádne naozaj stredne ťažká porucha neznamená že by sa dieťa nemalo otáčať za zvukmi.
Ono to nie je tak jednoduché.
Dieťatko môže počuť nízke tóny a nemusí počuť vysoké. Prepodobne reaguje až okolo 70dcb pričom tolerancia u bábätiek je od 0-20 ( 30) dcb ..
Čiže treba naozaj aparáty, nastaviť ich a bábätko sa môže krásne vyvíjať.
Dnes sú tie aparáty maličké. Prispôsobené deťom. Naozaj to nie je katastrofa. Dôležité je, že dieťa počuje a tým pádom sa môže naučiť rozprávať a začleniť sa do spoločnosti..

Horšie to máme my rodičia, ktorým detičky stratili sluch úplne, a na to aby počuli ,,museli,, podstúpiť operaciu. Tá u nás trvala 5,5 hod s tým, že navždy má v hlavičke implantáty.
To je už pre rodiča ťažký zaberak na psychiku a má to aj isté obmedzenia pre detičky do budúcnosti.
Ale dnes má dcérka mesiac a pol od operácie a tešíme sa z toho, že konečne počuje, reaguje, vydáva zo seba hlas..
V tomto zmysle je to zázrak, lebo inak by sa ona nenaučila rozprávať. Nereagovala ani s aparatmi časom na mimoriadne hlučné veci.

Toto tu opisujem preto, aby sa autorka netrapila. Naozaj majú kvázi šťastie v nešťastí. Ale treba si uvedomiť, že je toľko nešťastia a chorôb, že porucha sluchu nie je nič život ohrozujúce. Naše deti sú zdravé a to je najdôležitejšie 🙏

@ivca88 akú ste mali diagnózu vy?
Dcérke zistili stredne ťažkú až takú poruchu sluchu, veľmi sa bojím aby pomohli tie aparáty, a aby sa to poprípade nezhorsovalo :(((((

Strana
z2