icon

Prečo má 11-ročný syn 166 cm?

1. okt 2025

to je údaj z dnešnej 11 ročnej prehliadky.
Syn je odmalička výrazne vyššia ako všetci rovesníci, v 9 rokoch mal 148 cm. Manžel má 191 cm a ja 176 cm.
Akurát dnes detská sa rozhodla, že ho posiela na Endokrinologiu aby sa vylúčili poruchy. Syn je aj chudý pri tej výške má 52 kg. Puberta ešte nezačala!
Okrem toho nás poslala aj na ortopédou Skoliotické držanie tela a kvôli hrudníku.
Stretli ste sa s tým niekedy?

autor
2. okt 2025
@katka533

@anonym_autor to fakt? Moj syn ma tiez v 9 rokoch 147 cm. Nepride mi to extra vela.

@katka533 ani mne tých 166 nepríde veľa a predsa to niekomu divné prišlo

autor
2. okt 2025
@jaskolka

Je to genetika,ste obaja vysokí. Môj syn je tiež stále vyšší aj ťažší na svoj vek,bude mať 5 rokov , má 125 cm a váži 26kil,kto ho vidí ,tipuje ho už za skolaka.Aj my sme vysokí,ja mám 175 a manžel 192 cm. Ten bol ako osmak na strednej najvyšši v triede,už tam mal okolo 180 cm, podľa fotiek,čo som videla. Aj jeho brat, otec a dedko boli vysokí, všetci mali okolo 190 cm.
Čize genetika robí veľa

@jaskolka ja viem,

autor
2. okt 2025

Podľa rastového grafu je 166 horná hranica

autor
2. okt 2025
autor
2. okt 2025
@majamat

@anonym_autor no vsak uvidis. aj ked ma viac cm, nic to nemusi znamenat,

moja mama ma 168cm ( na muzsku vysku je to 181cm ) a otec mal 181cm ( cize zenska vyska 168cm ). takte orakticky su na rovnakej urovni - vyska pre dcery 168cm a pre synov 181cm.

a teda ja mam 164cm, sestra 170cm. hoci je o 1,5r mladsia, vzdy sme boli vyskovo narovnako, sem tma som mala o 1-2cm viac, no na ten vekovy rozdiel som mala mat viac o 8-9cm, pripadne casto sestra merala viac. a geneticky zaklad amme rovnaky.
bracho tiez a ma 194cm ( pre porovanie zenska vyska 181cm ), kde to nabral, to netusim. a nic mu nie je, je uplne zdravy. do nasej genetiky vobec nepasuje.
celkovo v rodine mame aj nizssich pribuznych, vacsinou ziadny extrem, ale aj vysokych pribuznnych. dokonca nizky pribuzni tiez maju vysoke deti.
moji krstny rodicia ona 165cm ( muzska vyska 178cm ) a on ja neviem, za mlada prizmurenim oci 168cm ( zenska vyska 155cm ) a ich deti? dievcatko s DS malo geneticku poruchu, tka to nic, bratranec 172cm, dalsi asi 185-190cm, sesterka 175cm urcite. po kom su ti dvaja tiez netusim.
daslia teta mala muza vyssieho - 185cm urcite, no ona tak max 160cm. a deti - synovia 185-190cm, dcery 173-175cm.

@majamat ja som to pochopila tak, že ešte príde ten pubertálny rast a pri tomto tempe môže byť nebezpečný pre organizmus (metabolizmus, kosti)
Alebo sa mýlim. Ale možno je všetko v úplnom poriadku!

majamat
2. okt 2025
@anonym_autor

@majamat ja som to pochopila tak, že ešte príde ten pubertálny rast a pri tomto tempe môže byť nebezpečný pre organizmus (metabolizmus, kosti)

@anonym_autor no rychly rast so sebou prinasa aj nejake tazkosti, ako aj krivu chrbticu.
tazko povedat,a ko by to bolo. mozno prave prero, ze dotaraz rastol velmi dobre, mozno v puberte tolko rast nebude.

loliki
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Všetko je v poriadku. Netreba riešiť každý chlp a každý cm. Tabuľky sú tabuľky a každý sme originál.

gaborka28
3. okt 2025

starší syn má 12 rokov, 180 cm a 60 kg. mladší bude mať 10 rokov, meria ledva 130 cm a váži 26 kg. my ako rodičia nie sme nejakí vysokí - ja mám 165 cm, muž 175 cm. doktorka to zatiaľ nerieši, nemajú zdravotné problémy ani jeden. ale zas je dobré, ak vás poslala na nejaké vyšetrenia, veď nemusíte prijať to, s čím nesúhlasíte.

simona826
3. okt 2025
@gaborka28

starší syn má 12 rokov, 180 cm a 60 kg. mladší bude mať 10 rokov, meria ledva 130 cm a váži 26 kg. my ako rodičia nie sme nejakí vysokí - ja mám 165 cm, muž 175 cm. doktorka to zatiaľ nerieši, nemajú zdravotné problémy ani jeden. ale zas je dobré, ak vás poslala na nejaké vyšetrenia, veď nemusíte prijať to, s čím nesúhlasíte.

@gaborka28 presne aj u nás je to takto, 11 ročný 178 cm a o rok mladší je o dve hlavy od neho menší. A tiež nie sme s mužom vysokí

autor
3. okt 2025
@gaborka28

@gaborka28 Ani ja neviem prečo, ale zas ak niečo hrozí poradíme sa

seahorse27
3. okt 2025

Obaja s muzom ste vysoki, je to genetika. Tiez chodime s dcerou na endokrinologiu kvoli vyske od 9 rokov a to my ako rodicia sme o dost nizsi ako vy (170 a 181cm). Nikdy nic podozrive nenasli, rastove hormony vzdy v norme, poslala nas na MR hypofyzy - vsetko ok. O chvilu bude mat dcera 17 a uz nejake 2-3 roky nerastie, ma 180 cm.

lianka123
4. okt 2025
@anonym_autor

@lianka123 nie nemáme, nám len povedala že to nemusí byť nič ale radšej to pozrieť aby sa vylúčili poruchy rastu. Nič viac neviem

@anonym_autor existuju syndromy ktore sposobuju nadmerny rast, u nas to zostili aj u syna aj manzela. U nich sa nic ine neprejavilo. Je to na gene 11p.15.5

autor
4. okt 2025
@lianka123

@anonym_autor existuju syndromy ktore sposobuju nadmerny rast, u nas to zostili aj u syna aj manzela. U nich sa nic ine neprejavilo. Je to na gene 11p.15.5

@lianka123 ja som čitala o Marfanovom sy., len tam boli aj iné príznaky. Veď uvidíme Ďakujem

lianka123
6. okt 2025
@anonym_autor

@lianka123 ja som čitala o Marfanovom sy., len tam boli aj iné príznaky. Veď uvidíme Ďakujem

@anonym_autor bws sa to vola, nas okrem nadmernej velkosti tiez nic ine

majamat
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor podla mna to moze byt variabilne, ale vacsina vacsich deti je zdrava. fakt vacsina.
tusim som pisala o brachovi, nic mu nie je, aj ked v detsve nebol velky, to teraz je vyssi ako ostatni. dcera kamosky, vzdy vysoka, syn sestry vzdy vysoky. a aj dalsie deti a vsetky su zdrave.

autor
6. okt 2025
@majamat

@anonym_autor podla mna to moze byt variabilne, ale vacsina vacsich deti je zdrava. fakt vacsina.
tusim som pisala o brachovi, nic mu nie je, aj ked v detsve nebol velky, to teraz je vyssi ako ostatni. dcera kamosky, vzdy vysoka, syn sestry vzdy vysoky. a aj dalsie deti a vsetky su zdrave.

@lianka123 kvalitu života to ovplyvňuje?
@majamat rovnako si aj ja myslím že je Ok ten jeden odber vydrží

lianka123
6. okt 2025
@anonym_autor

@lianka123 kvalitu života to ovplyvňuje?
@majamat rovnako si aj ja myslím že je Ok ten jeden odber vydrží

@anonym_autor vobec, akurat mu musime kupovat vacsie oblecenie, inak oni dorastaju potom do standardnej vysky tie deti, max 190cm u chlapcov, je to syndrom len prvych 8rokov ten overgrowth. nas to ovplyvnuje len tym, ze sa nas stale pytaju, ze co mu davame jest ked je taky velky. my sme ho dali na sport a tieto deti maju aj extremne vela svalovaj hmoty. moj muz ma ten isty syndrom a cely zivot o nom nevedel. ma 189cm a v skolke aj na zakladke prve rocniky o hlavu vyssi od vsetkych.

autor
6. okt 2025
@lianka123

@anonym_autor vobec, akurat mu musime kupovat vacsie oblecenie, inak oni dorastaju potom do standardnej vysky tie deti, max 190cm u chlapcov, je to syndrom len prvych 8rokov ten overgrowth. nas to ovplyvnuje len tym, ze sa nas stale pytaju, ze co mu davame jest ked je taky velky. my sme ho dali na sport a tieto deti maju aj extremne vela svalovaj hmoty. moj muz ma ten isty syndrom a cely zivot o nom nevedel. ma 189cm a v skolke aj na zakladke prve rocniky o hlavu vyssi od vsetkych.

@lianka123 mm je vysši ako tvoj a neriešime to. O oblečení a obuvi ani nemusim rozprávať, určite ma to čaká s mladším. 14 ročný taký vysoký nie je. 11r. športuje tiež. A tvojim to nespôsobuje žiadny zdravotný problém

anonym_74f348
6. okt 2025

@anonym_autor moj ma 12, 60kg, 162cm. Tiez sme boli na ortopedii koli zlemu držaniu tela. Odporučili plavanje, vodny futbal, volejbal. Skoliozu chvála bohu nema. Na endo nas neposlali

mysicka36
7. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Môj syn bol v podstate na chlapca vždy nižší, mal rovnako staého kamaráta, ktorý bol aj o hlavu vyšší skoro celé detstvo až do nejakých 16 rokov. Potom zrazu kamarát spomalil rast a môj syn sa vytiahol až na 195cm.
Nejako to nikto neriešil, lenže syn začal chodiť do posilky a nastal problém, bolesti chrbta a nôh. Išli sme k ortopédovi a ten mu úplne zakázal posilku, že tie problémy má z rýchleho rastu. Že musí bez činiek vydržať, až kým neskončí rast. Musel brať denne magnézium 500mg a postupne bolesti prestali. Má pekné držanie tela a už zase posiluje, lebo skončil rast vo veku cca 20 rokov.

Takže naozaj sa neboj a buď rada, že vás dr. poslala k odborníkom. Lebo naozaj aj rýchly rast môže spôsobiť zlé držanie tela a toho sa už nemusí potom zbaviť, ak sa mu pokriví chrbtica.

snowflakenel
7. okt 2025
@otilia16

@anonym_autor naša má 9 rokov, 152 cm, cca 44kg a to je dievča. Mám trochu obavy čo to bude v puberte ešte, už teraz nosí niektoré veci dámske S, nohy velkosti 38

@otilia16 moja ma 8, 35 kg a vysku 145 cm, noha 37. Ja 170, manzel 186.

autor
16. okt 2025

Boli sme na ortopedii už tam má skoliozu nie je to písané v správe, ale to povedal.
Ale tiež povedal, že radšej vylúčiť problém.....

majka99999
16. okt 2025

Aj moj 13-rocny zrazu narastol, pred rokom cca zacala puberta, ma cca 170, takze 10 cm za rok minimalne. My chodime k ortopedicke kvoli plochym noham. A ako podrastol, tak sa zacal krivit. Ma 44 nohu, robim len na topanky, lebo kazdy rok min. 1 velkost.
Takze ako vy, nejaky 1 cm vykrivenie a rehabilitujeme. Uvidime, ako co povie na kontrole.

autor
16. okt 2025
@majka99999

Aj moj 13-rocny zrazu narastol, pred rokom cca zacala puberta, ma cca 170, takze 10 cm za rok minimalne. My chodime k ortopedicke kvoli plochym noham. A ako podrastol, tak sa zacal krivit. Ma 44 nohu, robim len na topanky, lebo kazdy rok min. 1 velkost.
Takze ako vy, nejaky 1 cm vykrivenie a rehabilitujeme. Uvidime, ako co povie na kontrole.

@majka99999 no veď ešte aj to oblečenie a obuv ma zachvilu čaka Manžel má 48 a viem ako to je
Zatial sa to dá😀

majamat
16. okt 2025
@anonym_autor

@majka99999 no veď ešte aj to oblečenie a obuv ma zachvilu čaka Manžel má 48 a viem ako to je
Zatial sa to dá😀

@anonym_autor bracho ked zacal rast velmi rychlo, tak zbohom, no kyselina. co nasiel to zjedol. a teda boty, mama mu kupila a za 2m male. este ani sezona nanstala a uz ich eobul.

autor
16. okt 2025
@majamat

@anonym_autor bracho ked zacal rast velmi rychlo, tak zbohom, no kyselina. co nasiel to zjedol. a teda boty, mama mu kupila a za 2m male. este ani sezona nanstala a uz ich eobul.

@majamat a môj k tomu ešte aj športuje 4x do týždňa treningy každý druhy víkend zápas

majamat
16. okt 2025
@anonym_autor

@majamat a môj k tomu ešte aj športuje 4x do týždňa treningy každý druhy víkend zápas

@anonym_autor moj bracho vyslovene netrenoval, ale ako decko, hybal sa vela. s kamaratmi hraval rozne hry fotbal,basketbal a pod

autor
16. okt 2025
@majamat

@anonym_autor moj bracho vyslovene netrenoval, ale ako decko, hybal sa vela. s kamaratmi hraval rozne hry fotbal,basketbal a pod

@majamat môj hrá basketbal.a so staršimi v kategórii U13

majka99999
17. okt 2025
@anonym_autor

Zatial sa to dá😀

@anonym_autor 48 su ine lode, moj manzel ma 45, tak snad to vyssie velmi syn neda. 🙈 inac tiez hra basketbal, hoci teda nie je urcite najvyssi, uvidime, beriem to skor tak, ze ma pohyb, aj ked nie je pekne. Ja aj manzel sme priemernej vysky (165 a 180), tak myslim ze by to tak na 185 bolo. Drzi sa toho 50 percentilu uz dlho. Cvicte cim skor, lebo ked ozaj pride puberta, je tazsie donutit ho kazdy den.

autor
18. okt 2025
@majka99999

@anonym_autor 48 su ine lode, moj manzel ma 45, tak snad to vyssie velmi syn neda. 🙈 inac tiez hra basketbal, hoci teda nie je urcite najvyssi, uvidime, beriem to skor tak, ze ma pohyb, aj ked nie je pekne. Ja aj manzel sme priemernej vysky (165 a 180), tak myslim ze by to tak na 185 bolo. Drzi sa toho 50 percentilu uz dlho. Cvicte cim skor, lebo ked ozaj pride puberta, je tazsie donutit ho kazdy den.

@majka99999 Ešte 47 sa niekedy objavia v onchodoch, ale 48 nie. Ale v dnešnej dobe internetu sa dajú objednať
Asi ten basketbal je dobrý v tom že má pohyb, lebo na Slovensku hrajú len Američania ligu tak perspektíva tam nie je
Druhý syn onedlho 15 a 185 má, no uvidíme kam to pójde, ale musí byť niekto po mužovi ten má 191
Cvičiť pôjde,, že chrbtica je krivšia to som si nevšimla