icon

Prejavy Aspergerovho syndrómu u štvorročného dievčaťa

3. máj 2025

Dobry den, prosim Vas ak mate nejaku skusenost, ako sa prejavovalo spravanie u malych dievcat s podozrenim na AS? Diagnostiku mame o 2 mesiace.
Ma problem s cudzymi detmi, vonku, na ihrisku, ked sa priblizia, uteka ku mne. Z deti ma stres. Pritom ich rada pozoruje. Doma kvetnato opisuje co kto robil. V skolke si na kolektiv uz zvykla. Ked ju vyzvu, zapoji sa do spolocnej aktivity. Tesi sa tam. Najnovsie mam pocit, ze sa vonku boji aj dospelych. So mnou za ruku prejde v pohode okolo niekoho, sama nie.
Teraz sa pridali ohromne hystericke vybuchy, ked ju nieco rozladi. Vacsinou ked je hladna ci unavena. Nevie sa upokojit, kym ju neobjimem a stisim. Pre vsetko reve. Je uzkostliva, extremne precitlivena. Pohybovo nie moc obratna, velmi opatrna.
Jemnu motoriku ma naopak vybornu.
Dakujem

iivancova
3. máj 2025

Mne nepripadá “iná”. Kvôli čomu idete na vyšetrenie? Fakt ma to zaujíma, nemyslím to v zlom. Moja dcéra sa detí tiež stráni, boji sa hlavne väčších, dospelých väčšinou sa tiež nejako extra nechytá, tiež mala obdobie, že plakala za hocijakú somarinu. Nevidím nič v tvojom opise, čo by ma ako matku stresovalo, ale tak najlepšie si poznáš dieťa.

maminkadeticiek
3. máj 2025

Nevidim to na Aspergera ale ku psychologicke by som isla.

adeladulova
3. máj 2025

Jedna známa mala rovnaký problém. Pomohla kanisterapia

deedol
3. máj 2025

moj syn bol v 4r podobny (nehral sa s cudzimi detmi, v skolke skor sledoval, ale zapajal sa napr. do aktivit s ucitelkami, dospelych ani pozdravit nechcel, vybuchy, ked bol hladny/unaveny a napr. mu nieco neslo podla predstav). pohybovo je ale zdatny, jemna motorika ok, ale nie nadpriemer (nerad kreslil). nie je AS, ale je nadany (potvrdene psychologickou) a ma niektore crty asynchronneho vyvoja. a podla mna je aj hypersenzitivny, ale na to sa testy nerobia, to len ked citam o takych detoch, tak ho v tom vidim (citlivy na hluk, niektore druhy oblecenia, ponozky, topanky).

anna777115
3. máj 2025

Mne to pripadá na vysokú citlivosť. Ja, sama som hypersenzitivna a to je veľké prežívanie všetkého. Nie, je to diagnóza. Je, to vrodený vysoko dráždivý nervový systém. Mne, osobne vadia, aj hlasné zvuky, ostré svetlo. Tiež mám problém s veľkým davom. Všetky vnemy a zážitky prežívam stokrát intenzívnejšie, ako druhý. Všetko riešim, vo všetkom sa vŕtam, až do detailov.

tinka_1807
3. máj 2025

Toto nevyzerá na aspergera. Skôr hypersenzitivita. Skús si o Tom niečo pozrieť. Zrejme všetko vníma o čosi viac, je v podstate precitlivena. Ale nielen na emócie, ale na všetky vnemy.

mariahribik
3. máj 2025

Môj syn mal v tomto veku úplne rovnaké ťažkosti s deťmi ako opisujete aj vy. Aktuálne má 11 rokov a aspergerov syndróm už dávno potvrdený. Okrem problém v interakciách s deťmi mal aj iné osobitosti - rituály v dni, ktoré keď boli narušené prichádzalo zrútenie a rovnako veľmi skorý nástup reči i mnohých náročných slov a na druhej strane veľmi oslabená hrubá motorika - chôdza až v 18m.

kacena4
3. máj 2025

ahojko ja mam tiez dievca s AS, nepocuvaj rady typu "ja tam AS nevidim..." vies vacsina AS su chlapci a ti maju uplne ine priznaky ako dievcata, tie su emocionalnejsie a vedia sa dobre maskovat. za mna chodte na diagnostiku k odbornikovi, tu sa zbytocne pytas nikto z nas nevidi tvoje dieta. drzim ti palceky nech hlavne viete ci to je alebo nie je a ak ano aby si s nou vedela vhodnym sposobom pracovat a nie len ty ale aj v skole

kacena4
3. máj 2025
@anna777115

Mne to pripadá na vysokú citlivosť. Ja, sama som hypersenzitivna a to je veľké prežívanie všetkého. Nie, je to diagnóza. Je, to vrodený vysoko dráždivý nervový systém. Mne, osobne vadia, aj hlasné zvuky, ostré svetlo. Tiež mám problém s veľkým davom. Všetky vnemy a zážitky prežívam stokrát intenzívnejšie, ako druhý. Všetko riešim, vo všetkom sa vŕtam, až do detailov.

@anna777115 čo ty vieš či to nie je diagnóza, bola si na diagnostike?? dievcata sa vedia velmi dobre maskovat, takze funguju v beznom živote... vidím to na sebe...

anna777115
3. máj 2025
@kacena4

@anna777115 čo ty vieš či to nie je diagnóza, bola si na diagnostike?? dievcata sa vedia velmi dobre maskovat, takze funguju v beznom živote... vidím to na sebe...

@kacena4 hypersenzitivna nie je diagnóza. Ja, som za život podstúpila niekoľko psychologických testov, kvôli zamestnaniu, takže viem že sa nejedná o nijakú diagnózu, ani poruchu osobnosti.

anna777115
3. máj 2025
@kacena4

ahojko ja mam tiez dievca s AS, nepocuvaj rady typu "ja tam AS nevidim..." vies vacsina AS su chlapci a ti maju uplne ine priznaky ako dievcata, tie su emocionalnejsie a vedia sa dobre maskovat. za mna chodte na diagnostiku k odbornikovi, tu sa zbytocne pytas nikto z nas nevidi tvoje dieta. drzim ti palceky nech hlavne viete ci to je alebo nie je a ak ano aby si s nou vedela vhodnym sposobom pracovat a nie len ty ale aj v skole

@kacena4 Áno ženy dokážu maskovať aspergera, lebo sa naučia určité úkony a odkukaju správanie, vyjadrovanie atď,ale to dokážu ženy, nie maličké deti.

kiki68
4. máj 2025

No je to take hranicne, co tomu ale skor pridava su tie vybuchy a hysaky. Ja som AS a teda by to v tomto smere celkom sedelo. U mna aj jemna motorika bola zasiahnuta, hruba tiez, dodnes som taka skrz rovnovahu, ze musim vela vela cvicit. Ale tiez som taky chameleon, zeny to casto dobre maskuju. Tiez co bolo typicke u mna, stale som si prehravala a kopirovala rozne situacie ako dieta. Tiez tazko aj teraz chapem nejakym dvojzmyslom, moj muz by vedel hovorit. Uvidite co z toho bude

mogaa
4. máj 2025

Asberger je ak má dieťa agresívne prejavy, tvoje ich nemá...to že sa bojí detí či ľudí môže byť povaha alebp len obdobie, hysterické výbuchy môžu byť tiež vekom, dieťa nevie spracovať emócie a keď je unavené tak sa to prejaví takto...

zuzanockamt
4. máj 2025
@anna777115

@kacena4 Áno ženy dokážu maskovať aspergera, lebo sa naučia určité úkony a odkukaju správanie, vyjadrovanie atď,ale to dokážu ženy, nie maličké deti.

@mogaa Každý asperger / dieťa s PAS je iné. Diagnózu stanoví len odborník, nie anonym z MK, ktorý dieťa ani nevidel. Ak poznáš jedno dieťa s PAS, poznáš jedno dieťa s PAS. Alebo inak - koľko autistov, toľko autizmov.
@anna777115 Aj dieťa dokáže mať sociálnu masku.

lenusiatko
4. máj 2025

Urcite chodte na diagnostiku, niekedy 4 roky su velmi skoro, zvlast pri aspergerovi, vacsina ma vysoke IQ a zvlada socialnu masku, ale len do urciteho obdobia, kedy sa to cele zruti. Kolko autistov, tolko prejavov, dvoch rovnakych nenajdes. Navyse u dievcat je diagnostika tazsia, bola vytvorena iba pre chlapcov, ich prejavy mozu byt uplne ine. Mnoho zien si mysli, ze su hypersenzitivne, alebo uzivaju antidepresiva, vacsinou bez ucinku a pritom su autistky bez diagnozy. Statistika je 4:1 chlapci vs. dievcata, pritom je to 1:1.

okseen
4. máj 2025

Mame to v rodine potvrdene. Musí byť farebne ladená, doslovne chápanie všetkého, otravné otázky, jacot za všetko, všetko musi byt podla nej, emocne centrum nevyvinute resp. sa pomaly vyvíja ak vôbec, slabá empatia voči druhym

kiki68
4. máj 2025
@okseen

Mame to v rodine potvrdene. Musí byť farebne ladená, doslovne chápanie všetkého, otravné otázky, jacot za všetko, všetko musi byt podla nej, emocne centrum nevyvinute resp. sa pomaly vyvíja ak vôbec, slabá empatia voči druhym

@okseen ale moze to vyzerat aj uplne inak, napr ja som bola extremne tiche dieta, nevedela som sa branit, nehovorila som v skole do 9 rokov s nikym, ledva nieco ucitelke . Zamerana na uplne detaily,velke problemy s jedlom a pod. Cize kazdy je iny

zuzanockamt
4. máj 2025
@kiki68

@okseen ale moze to vyzerat aj uplne inak, napr ja som bola extremne tiche dieta, nevedela som sa branit, nehovorila som v skole do 9 rokov s nikym, ledva nieco ucitelke . Zamerana na uplne detaily,velke problemy s jedlom a pod. Cize kazdy je iny

@kiki68 A problémy s jedlom ti vekom prešli?

belasy_motylik
5. máj 2025

Pokiaľ ste našli skutočného odborníka na diagnostiku tak odporúčam sa dovtedy absolútne neorientovať podľa názorov na sociálnych fórach 😉. Dva mesiace prebehnú rýchlo, priprav si na papier veci ktoré by si chcela zdôrazniť a ktoré sa ti zdajú dôležité a dovtedy sa neznepokojuj 🙂

zojadavid
5. máj 2025

Syn to mal podobne s detmi aj dospelymi v tom veku,na zakladnej mu dali diagnozu ADHD,na strednej prekvalifikovali na Aspergerov syndrom,ADHD.Teraz ma 21 rokov a uz dva roky po maturite hladame akukolvek pracu .