icon

Prospeje morská voda na kiahne u detí?

79sisi79
28. jún 2024

Zdravím sme v Turecku a maly nám dostal včera kiahne. Nevystavujem malého slnku ani nechodíme do kolektívu. Otázka znie či by mu neprospela morská voda?

bosorkabb
28. jún 2024

@abbey1 a kam pôjdu? Poistenie je super ale následne nie je také jednoduché nájsť ubytovanie v sezóne., musíš ho aj uhradiť a poisťovňa preplatí. Viem o tom svoje riešila som niečo podobné. Následný odlet je tiež problém pretože nie vždy je voľné miesto v lietadle. No a poisťovňa nepreplati všetkým len chorému dieťaťu a jednému z rodičov.

abbey1
28. jún 2024

@bosorkabb Čiže radis dieťa s kiahnami šup do lietadla?
Turecko nie je dedina v sahei v Afrike. S poisťovňou a CK všetko poriesi.

cookie29
28. jún 2024

@bosorkabb takze typické slovenské riešenie je myslím sám na seba a ostatní nech si robia čo chcú? Keď nakazim niekoho v lietadle a spôsobom ťažké ujmy čo tam potom, ja to aj tak nebudem vedieť a hlavne že my sme doma?

marca12
28. jún 2024

@maciatkolulu Mas pravdu,ale ako inak sa dostanu domov? To ma niekto len tak dalsich par tisic na ucte,aby nasiel volny hotel a letenky?

bosorkabb
28. jún 2024

@abbey1 ja len píšem že to nie je také jednoduché ako si napísala.
@cookie29 čo s tým má Slovensko? Si predstav že sme mali na hoteli dieťa s kiahnami a neuveríš nemecká rodina, originál Nemci. Kaslali na všetko, chodili sa kúpať, do jedálne, odleteli v termíne. Už som to písala vyššie.
A kde presne radím autorke nech spraví to isté?
Píšem jej ako to funguje s poisťovňou, neuveríš riešila som to na dovolenke.
Lebo kopec ľudí radí ale urobilo by presný opak.

mima172
28. jún 2024

@79sisi79 Je to nepríjemná situácia ale prosím 🙏 nezatajuj to.
V lietadle ten vzduch cirkuluje, vírus sa bude šíriť. Ako píšu baby, môže tam byť tehotná žena, ktorá kiahne ešte neprekonala (alebo aj prekonala a môže schytať pásový opar), iné deti, ktoré ešte nemali kiahne atď.
Ja som velmi tolerantný človek ale keby sa dozviem, že je na palube s nami dieťa s kiahnami, tak by som asi narobila dosť bordel. Áno, veľmi nepríjemná situácia, no aj keby sa stane nám, tak riešim, hľadám možnosti ale z ohľaduplnosti k iným ľuďom by som ani neuvažovala o zatajení.
V roku 2019 som letela tehotná v 5tt, keď sa snažím si predstaviť, žeby bolo v lietadle dieťa s kiahnami, až ma pot bolieva.
Prosím, nerieš ci morská voda pomôže, rieš ako sa dostanete domov, bez ohrozenia iných.

abbey1
28. jún 2024

@bosorkabb Proste musí kontaktovať delegáta, následne lekár posúdi, kedy už môže dieťa letieť, vydá im k tomu Fit to fly, CK pomôže riešiť ubytovanie, poisťovňa tiež poradí postup. Čiže musí v prvom rade kontaktovať delegáta a poisťovňu.
My jej tu veľmi neporadíme.
Veď s kiahnami ich tam nenechajú neviem akú dobu navyše.

bosorkabb
28. jún 2024

@abbey1 najprv treba kontaktovať poisťovňu a opísať problém. Predpokladám že má asistenčné služby a telefón k dispozícii.
Tam zistí postup aj koľko ju to bude stáť. Lebo záleží od poistky a poisťovne. Nevieme akú poistku má. Už som písala ze som to riešila. A upozorňujem ju že pôjde len o dieťa a jedného zákonného zástupcu. Ostatný nemajú prekážku v čerpaní dovolenky či odjazdu.

lakebabe
28. jún 2024

@janage ale bola by schopná kľudne, moja kolegyňa chodila s pasovym oparom akútnym do open officu asi dva týždne, ešte mi ho ukazovala lebo netušila co to je . Bolesti mala riadne aj teplotu kým išla k doktorovi. Skoro ma drblo, lebo som dodnes nemala kiahne a uz som mala zaplatenú dovcu. Chvalabohu som to nechytila . Tiež s tým potom ešte odcestovala do chorvátska lebo bolo zaplatené 🤷‍♀️

janage
28. jún 2024

@lakebabe tak mnoho ľudí si to na začiatku zameni s iným ochorením aj u nás tak bolo. Je to na začiatku ťažšie rozoznatelne, ale v taj akútnej fáze čo pride po tej zaciatocnej, nevieš ani žiť a väčšinou tam už ľudia ikonzultuju s lekárom. Poznám 2 prípady a oba mesiac PN minimálne. Nenakazil sa od nich nik. Lebo tam je prenos vzduchom mimoriadne vzácny. Pri samotnych kiahnach naopak ide o šírenie vzduchom v prvom rade.

lakebabe
29. jún 2024

@janage ona s tým dosť dlho chodila mala veľké bolesti a teplotu len až potom išla k lekárke, ale vyzeralo to fakt hrozne keď som ten vysyp videla. Ona si myslela ze to je čosi kožné tak to ešte kadečim natierala

janage
29. jún 2024

@lakebabe tak to je ten typ, kým stojím na nohách, nejdem. To nech ma vynesu.
Každý kto prekonal kiahne, už ten vírus má v krvi a môže sa aktivovať v tele sám pri oslabení imunity. Nemusíš ani prísť s iným človekom čo má kiahne do kontaktu.
Mnohí si to potom zámienkou s alergiou, bolesťami chrbta, krížov, v lete s podrazdenim od spotenia,
Ak tam nedochádza ku kontaktu kožu na kožu v mieste nezaschnutych vyrážok šanca nakaziť sa, sa blíži k nule.
Naopak kiahne stačí ak si blízko toho kto kiahne má

lakebabe
29. jún 2024

@janage no ona je ten typ, kým neumieram sedím v kancli, chvalabohu som to nechytila snažím sa tomu vyhýbať lebo chytiť v 40tke kiahne s mojou imunitou by bola paráda. Preto sa tu čudujem radám nech to autorka zamaskuje a ide v pohode do lietadla . Na toto slúžia poisťovne

lusyyy36
29. jún 2024

@79sisi79 moja dcéra dostala kiahne keď sme boli v zime na dovolenke. Dr nám jasne zakazal letiet, aj to napísal do spravy. Tak sme si museli predlzit dovolenku o 1 týždeň, potom nam to uz dovolil. A keď sme leteli domov ešte bola dcera sama chrasta. A doma sme boli ešte ďalší týždeň lebo ju Dr nepustila do školy

maciatkolulu
29. jún 2024

@marca12 ako pardon,keď ideš na dovolenku ,tak ma aj na poistenie. Ak nemá ,tak nech ostane na Orave. To,že niekoho by mohol doslova ohroziť na živote,to akože nevadí. Asi teda. Mimochodom,to dieťa môže mať tiež vážne problémy,potom čo,vládny špeciál a zbierky od dobrých ľudí? Toto mi príde silná káva,takéto otázky a príspevky a je mi zle z ľudí. Ale hysaky,že niekto donesie decko do škôlky so soplo,toho tu je požehnane. Áno,to je fakt prúser,taký sopel v skolkarskom veku. Čo ovčie u tehotnej,alebo človeku so zníženou imunitou,čo si zaplatili,zdraví dovolenku,tých srrrrral pes. Ale keď ich Marienka pôjde do škôlky a nedajbože Kevin ma sopel,tak cirkus,že by dofrasa zase cucala doma s deckom počas materskej s druhým dvojrocakom👍👍👍👍prípadne sama na predĺžením na hovno makové. Toľko ignorancie a sebectva je ,že je to🤮. Nemáš peniaze sed doma dofrasa,môže sa stať aj horšie ako ovčie kiahne.

janage
29. jún 2024

@lakebabe a nerozmýšľala si o možnosti dat sa zaočkovať ak si kiahne doteraz neprekonala? Lebo naozaj už 48h pred vysypom je to infekčné a teda rodinná oslava alebo iné podujatie a môžeš ochorieť aj keď na prvý pohľad sú všetci zdraví.
Tiež neschvalujem, že som chorý, ale behám kade tade. Ale niekedy ešte človek nevie.

lakebabe
29. jún 2024

@janage už som nad tým rozmýšľala musím sa na to popýtať doktorky

bosorkabb
29. jún 2024

@lakebabe syna som dávala očkovať keď mal 18 rokov a kiahne nemal. Už bol v kontakte s 5 deťmi ktoré kiahne mali a on nedostal. Takže vyzerá že očkovanie funguje.

lakebabe
29. jún 2024

@bosorkabb tak to je potom super, to si pozisťujem.

bosorkabb
29. jún 2024

@lakebabe tak mám malé deti ktoré chodia do škôlky /školy a syna 23 ročného ktorý kiahne nemal. Lekár navrhol očkovanie aj vysvetlil všetko okolo. Ujo dostal od svojich detí a skončil v nemocnici. Mal ich všade. Toho som sa chcela vyvarovať. Nikdy nevieš kto okolo teba tie kiahne má. Sú nákazlivé skôr ako prídu vyrážky.

lakebabe
29. jún 2024

@bosorkabb ved práve to vždy som v strese keď mi niekto povie ze ma okolo kiahne. Musím sa opýtať obvodnej ci to aj ona robí

zuzanaete
29. jún 2024

@lakebabe Najprv si daj zistit protilatky z krvi. Su pripady, kedy si ludia nevsimli, ze mali kiahne, lebo mali par vyrazok. Ockovanie sa odporuca od 10 rokov, ak dieta neprekonalo kiahne.

lakebabe
29. jún 2024

@zuzanaete ja mam od narodenia problémy s imunitou a rôzne vady v podstate som nemala žiadnu detskú chorobu aj keď súrodenci doma mali. Ale určite si to dám najskôr preveriť

marca12
29. jún 2024

@maciatkolulu Prepac,ale ja sa slusne pytam. A zaujimala ma moznost ako sa dostat domov. Ak je taka moznost v ramci poistenia,ze to vie clovek vyriesit,tak ok. Mna len zaujimalo,co v takomto pripade robit. Na dovolenky nechodia len milionari,ale aj obycajni ludia. To teraz maju cely zivot sediet doma,lebo co ak dostanem pasovy opar,kiahne a podobne?

adulienka1984
29. jún 2024

Pridavam sa do diskusie. Od utorka sme tak isto v Turecku a vcera sa syn vysypal. Od dnesneho rana sme ho izolovali pred chvilou sme kontaktovali delegatku a ona nam odporucila obratit sa na doktora. Manzel s nim akurat isiel, cakam co dalej. Manzel chce s nim vecer po zapade slnka ist do mora, doktorka co je s nami zas neodporuca pre infekciu. Takze tiez neviem co je lepsie.

79sisi79
autor
29. jún 2024

@adulienka1984 nám dali krémiky a sirup . Daj prosím ta vedieť ako ste dopadli. Držím palce ! Ináč v našom hoteli je hodne deti vysypaných

nekonecna_katastrofa
29. jún 2024

@marca12 Jasné, že nechodia len milionári. Ale určite uznáš, že je vrcholne nezodpovedné minúť na dovolenku všetky úspory a ostať na nule a zrazu nemať 1000ku na nepredvídané výdavky. Keď sa dovolenka kvôli kiahňom predraží z 3 na 5tis, tak to naštve a dosť. Ale že človek ide za posledné prachy k moru je finančná negramotnosť (keďže stať sa môže hocičo aj doma, prdne chladnička, treba narýchlo novú, auto sa pokazí...a úspory žiadne, hlavne že je more).

maciatkolulu
29. jún 2024

@marca12 su rodiny ,ktoré k moru proste nejazdia,lebo na to proste nemajú a teraz ako čo? Lepšie ako cestovať a ostať v sracilkach,lebo ušetrím na poistke,veď sa nič nestane a ideál cestovať s neplatným dokladom,lebo však čo.... Akože vážne ovčie kiahne sú ešte fajn prípad,ale aj to nemusí dopadnúť dobre. Potom tí ľudia,čo výstupu prasiatko a idú na doraz sú riadnu hazarderi. Keď sa ti stane niečo na domasi,sa dnes na vlak,bus,do auta a ficis domov,hold ....stačí trochu rozmýšľať,myslím,že je jasna odpoveď na tvoju otázku a niekto tu aj tak spravil ,kontaktovať lekára,delegáta,nie sú jediní na svete,ktorým sa to stalo. A argumentovať tým,že kto má mať na to a v pohode zahaliť decko a ísť ohrozovať druhých,je akože ok? Keď to tu tak čítam,tak mám strach sadnúť do lietadla,ideál je asi vlastné auto. Ale tristvrtka kona sa pred pár rokmi dezinfikovala a vrieskala na každého ,kto mal nádchu....smutné.

abbey1
29. jún 2024

@bosorkabb Áno, presne ako píšeš. Mne sa stal teraz v máji úraz v zahraničí 4 dní pred odletom. Prvé som volala poisťovňu, potom som riešila nemocnicu. Poisťovňa mala výborný prístup. Sami mi volali 3 krát počas môjho čakania v nemocnici a zaujímali sa.

bosorkabb
29. jún 2024

@abbey1 veď tak to treba riešiť. Nám povedali do ktorej nemocnice ísť. Spätne všetko preplatili ale len mne a dieťaťu. Ostatným nie keďže im nič nebolo. Ale mali sme dosť peňazí na účte.