Prospeje morská voda na kiahne u detí?
Zdravím sme v Turecku a maly nám dostal včera kiahne. Nevystavujem malého slnku ani nechodíme do kolektívu. Otázka znie či by mu neprospela morská voda?
@maciatkolulu Mas pravdu,ale ako inak sa dostanu domov? To ma niekto len tak dalsich par tisic na ucte,aby nasiel volny hotel a letenky?
@abbey1 ja len píšem že to nie je také jednoduché ako si napísala.
@cookie29 čo s tým má Slovensko? Si predstav že sme mali na hoteli dieťa s kiahnami a neuveríš nemecká rodina, originál Nemci. Kaslali na všetko, chodili sa kúpať, do jedálne, odleteli v termíne. Už som to písala vyššie.
A kde presne radím autorke nech spraví to isté?
Píšem jej ako to funguje s poisťovňou, neuveríš riešila som to na dovolenke.
Lebo kopec ľudí radí ale urobilo by presný opak.
@79sisi79 Je to nepríjemná situácia ale prosím 🙏 nezatajuj to.
V lietadle ten vzduch cirkuluje, vírus sa bude šíriť. Ako píšu baby, môže tam byť tehotná žena, ktorá kiahne ešte neprekonala (alebo aj prekonala a môže schytať pásový opar), iné deti, ktoré ešte nemali kiahne atď.
Ja som velmi tolerantný človek ale keby sa dozviem, že je na palube s nami dieťa s kiahnami, tak by som asi narobila dosť bordel. Áno, veľmi nepríjemná situácia, no aj keby sa stane nám, tak riešim, hľadám možnosti ale z ohľaduplnosti k iným ľuďom by som ani neuvažovala o zatajení.
V roku 2019 som letela tehotná v 5tt, keď sa snažím si predstaviť, žeby bolo v lietadle dieťa s kiahnami, až ma pot bolieva.
Prosím, nerieš ci morská voda pomôže, rieš ako sa dostanete domov, bez ohrozenia iných.
@bosorkabb Proste musí kontaktovať delegáta, následne lekár posúdi, kedy už môže dieťa letieť, vydá im k tomu Fit to fly, CK pomôže riešiť ubytovanie, poisťovňa tiež poradí postup. Čiže musí v prvom rade kontaktovať delegáta a poisťovňu.
My jej tu veľmi neporadíme.
Veď s kiahnami ich tam nenechajú neviem akú dobu navyše.
@abbey1 najprv treba kontaktovať poisťovňu a opísať problém. Predpokladám že má asistenčné služby a telefón k dispozícii.
Tam zistí postup aj koľko ju to bude stáť. Lebo záleží od poistky a poisťovne. Nevieme akú poistku má. Už som písala ze som to riešila. A upozorňujem ju že pôjde len o dieťa a jedného zákonného zástupcu. Ostatný nemajú prekážku v čerpaní dovolenky či odjazdu.
@janage ale bola by schopná kľudne, moja kolegyňa chodila s pasovym oparom akútnym do open officu asi dva týždne, ešte mi ho ukazovala lebo netušila co to je . Bolesti mala riadne aj teplotu kým išla k doktorovi. Skoro ma drblo, lebo som dodnes nemala kiahne a uz som mala zaplatenú dovcu. Chvalabohu som to nechytila . Tiež s tým potom ešte odcestovala do chorvátska lebo bolo zaplatené 🤷♀️
@lakebabe tak mnoho ľudí si to na začiatku zameni s iným ochorením aj u nás tak bolo. Je to na začiatku ťažšie rozoznatelne, ale v taj akútnej fáze čo pride po tej zaciatocnej, nevieš ani žiť a väčšinou tam už ľudia ikonzultuju s lekárom. Poznám 2 prípady a oba mesiac PN minimálne. Nenakazil sa od nich nik. Lebo tam je prenos vzduchom mimoriadne vzácny. Pri samotnych kiahnach naopak ide o šírenie vzduchom v prvom rade.
@lakebabe tak to je ten typ, kým stojím na nohách, nejdem. To nech ma vynesu.
Každý kto prekonal kiahne, už ten vírus má v krvi a môže sa aktivovať v tele sám pri oslabení imunity. Nemusíš ani prísť s iným človekom čo má kiahne do kontaktu.
Mnohí si to potom zámienkou s alergiou, bolesťami chrbta, krížov, v lete s podrazdenim od spotenia,
Ak tam nedochádza ku kontaktu kožu na kožu v mieste nezaschnutych vyrážok šanca nakaziť sa, sa blíži k nule.
Naopak kiahne stačí ak si blízko toho kto kiahne má
@79sisi79 moja dcéra dostala kiahne keď sme boli v zime na dovolenke. Dr nám jasne zakazal letiet, aj to napísal do spravy. Tak sme si museli predlzit dovolenku o 1 týždeň, potom nam to uz dovolil. A keď sme leteli domov ešte bola dcera sama chrasta. A doma sme boli ešte ďalší týždeň lebo ju Dr nepustila do školy
@lakebabe a nerozmýšľala si o možnosti dat sa zaočkovať ak si kiahne doteraz neprekonala? Lebo naozaj už 48h pred vysypom je to infekčné a teda rodinná oslava alebo iné podujatie a môžeš ochorieť aj keď na prvý pohľad sú všetci zdraví.
Tiež neschvalujem, že som chorý, ale behám kade tade. Ale niekedy ešte človek nevie.
@lakebabe tak mám malé deti ktoré chodia do škôlky /školy a syna 23 ročného ktorý kiahne nemal. Lekár navrhol očkovanie aj vysvetlil všetko okolo. Ujo dostal od svojich detí a skončil v nemocnici. Mal ich všade. Toho som sa chcela vyvarovať. Nikdy nevieš kto okolo teba tie kiahne má. Sú nákazlivé skôr ako prídu vyrážky.
@maciatkolulu Prepac,ale ja sa slusne pytam. A zaujimala ma moznost ako sa dostat domov. Ak je taka moznost v ramci poistenia,ze to vie clovek vyriesit,tak ok. Mna len zaujimalo,co v takomto pripade robit. Na dovolenky nechodia len milionari,ale aj obycajni ludia. To teraz maju cely zivot sediet doma,lebo co ak dostanem pasovy opar,kiahne a podobne?
Pridavam sa do diskusie. Od utorka sme tak isto v Turecku a vcera sa syn vysypal. Od dnesneho rana sme ho izolovali pred chvilou sme kontaktovali delegatku a ona nam odporucila obratit sa na doktora. Manzel s nim akurat isiel, cakam co dalej. Manzel chce s nim vecer po zapade slnka ist do mora, doktorka co je s nami zas neodporuca pre infekciu. Takze tiez neviem co je lepsie.
@adulienka1984 nám dali krémiky a sirup . Daj prosím ta vedieť ako ste dopadli. Držím palce ! Ináč v našom hoteli je hodne deti vysypaných
@marca12 Jasné, že nechodia len milionári. Ale určite uznáš, že je vrcholne nezodpovedné minúť na dovolenku všetky úspory a ostať na nule a zrazu nemať 1000ku na nepredvídané výdavky. Keď sa dovolenka kvôli kiahňom predraží z 3 na 5tis, tak to naštve a dosť. Ale že človek ide za posledné prachy k moru je finančná negramotnosť (keďže stať sa môže hocičo aj doma, prdne chladnička, treba narýchlo novú, auto sa pokazí...a úspory žiadne, hlavne že je more).

@abbey1 a kam pôjdu? Poistenie je super ale následne nie je také jednoduché nájsť ubytovanie v sezóne., musíš ho aj uhradiť a poisťovňa preplatí. Viem o tom svoje riešila som niečo podobné. Následný odlet je tiež problém pretože nie vždy je voľné miesto v lietadle. No a poisťovňa nepreplati všetkým len chorému dieťaťu a jednému z rodičov.