icon

Prvá choroba - soplíky u bábätka

mischellka47
13. sep 2013

Kedy bolo vase babatko prvy krat chore sopliky, kasle lieky a tak. Ako to zvladlo.

katkas1
13. sep 2013

Sara ked mala 8 mesiacov a Samko ked mal 4 mesiace, mal taky silny zapal priedusiek ze bol 3 tyzdne na antibiotikach a obaja to zvladali zle

simonkazga
13. sep 2013

moja Emma mala zápal horných dýchacích ciest keď mala 2týždne ☹ brala ATB a sirup proti kašlu. Zvládla statočne a plakala podstatne menej ako maminka ☹

xlucia
13. sep 2013

@mischellka47 chalani hned v porodnici

uhnakova
13. sep 2013

maly mal zatial len hnacky ako 9 mesacny, trvalo to cele asi 10 dni, najhorsie boli prve styri. Zvladli sme to nastastie doma, lieky som mu nedavala ziadne, len rehydratacny roztok Kulisek asi tyzden. Klasicku chorobu ako kasel, sopliky, zapalene hrdlo chvalabohu doteraz nemal.

simca06022011
13. sep 2013

1 rok 7 mesiacov, z jasliciek, klasika bacil, sopliky, ATB dookola, ja v strese maximalnom co sa deje, samozrejme po 3 chorobe nas poslali ku imunologicke, ktora z malej urobila "umierajuce" dieta a zo mna neschopnu matku, kym som sa pozbierala a uvedomila som si, ze to ona by sa mala spamatat a nie ja presla urcita doba, dalsiu super vyhodnu a nutnu liecbu zdraveho dietata som odmietla a teraz si malu liecim sama a s pomocou pediatricky, ak je tam nejaky bacil, co veruze nie je odkedy k lekarom nechodim s kazdym soplom :P Teraz ked som navstivila lekarocku imunologicku tak zrazu je vsetko ok a to bolo normalne ze bola chora ked prisla 1.x do kolektivu... ;) ale preventivne by sme jej mali dat aspon 2x este ribomunyl... Tymto som chcela povedat: Deti byvaju chore, je to normalne a kym to nie je nic vazne, s cim si po porade s pediatrickou, odberoch, vyteroch neporadite, k inym lekarom a toboz do nemocnice by som nesla... plasia ludi, len aby si zarobili a aby mali co najviac pacientov. Kopec deti liecia na cukrovku a co ja viem ake vymyslene diagnozy, kazde dieta s teplotou posielaju z pohotovosti na prijem "lebo urcite zapal mocovych ciest" a potom sa nevedia z nemocnice dostat domov /pritom chytia dalsiu uplne inu vec/... bohuzial bolo mi treba 2,5 roka aby som konecne pochopila ako tento super biznis funguje. Cest vinimkam...

danjelca
13. sep 2013

@simca06022011 obávam sa že si to trafila do čierneho!!

terezka1947
13. sep 2013

@mischellka47 asi nieco po prvom roku...a bolo hrozne pozerat sa na chore dietatko 😒

hameeda
13. sep 2013

no moje deti boli prvy krát choré až keď mali niečo okolo 3-4 roky a to vám poviem že to bolo ešte horšie ako choré ročné dieťa, pretože nevedeli čo je to doktorka tak sa jej samozrejme báli, vrešťali ako divý, udržať ich to bolo priam nemožné, tabletku by nevypili, čo ani doteraz nevipijú lebo to nevedia, sirupy piť nechceli to sme ich museli len dvaja držať aby sme do nich aspoň čo to sirupu dostali, soplíky fúkať nevedeli, utierať si ich tiež nie, akurát tak do rúk 😀, ležať to ani náhodou, no proste hrúza, našťastie nie sú chorľavý, dcéra je piatačka a nevie si vyfúkať nos, pretože soplila len raz v živote, prehltnúť tabletku nevie, aspoň myslím lebo sme zatiaľ nemali možnosť vyskúšať, no jednoducho to bolo strašné a neviem si predstaviť že ak budú opäť chorý tak ako to zvládnem, asi ich priviažem, lebo čím starší tak tým sa ťažšie k niečomu prinúti

maruska123
15. sep 2013

Ahoj , kašle sople vysoké teploty sú úplne v pohode, pokiaľ to nie sú nejaké väčšie zápaly, dieťa si vytvára imunitu, je potrebné sa zmieriť s tým, že do tých 6 rokoch to bude každú chvíľu čosi, no najlepšie by bolo čo najviac sa vyhýbať ATB a znižovaniu teploty do 39 ., aj teraz sme všetci chorí, dokonca moja 3,5 ročná dcera je v nemocnici s manželom na pozorovaní, mala vysoké teploty, ale bol to len vírus, neboli potrebné žiadne lieky tak ich dnes snád pustia domov a ja som to chytila tiež riadne a som doma s malou 6-mesačnou dcerou, ktorá mala tiež dnes teploty a nejaké soplíky🙂

patkobo
15. sep 2013

mame 20mes a este sme chori chvalabohu neboli 🙂 klop klop klop

prasiatko30
15. sep 2013

starsia - do dovrsenia prveho roka sme ani nevedeli co je to choroba - po nastupe do kolektivu a v podstate az doteraz sa to s nou taha a je furt chora 😠
mladsia - do roka pochytala vsetky sestrine virusy - horor furt chora od cca 3m, sme sa bali ako zvladne kolektiv - od 1r zacala jasle a do pohody, bola omnoho odolnejsia ako jej sestra (aj stale je) ochorie tak najviac 1x do roka 😀 a to mozu vsetci okolo nej kaslat a kychat ako divi

michellinkalove
15. sep 2013

Moja malinka,bola 1 krat chorucka tyzden pred svojim 1 rocikom,chytili sme herpeticku virozu hrdielka na pieskovisku od nejakeho dietatka,mali sme teploty,ATB,alle mala to zvladala super,ani som nemala pocit,ze je chora,behala,hrala sa,po 5 dnoch sme boli fit 🙂

janinah
15. sep 2013

@simca06022011 sčasti súhlasím,ale všimni si,čo všetko "vystrájajú" matky...v prvom rade si nechcú uvedomiť,že budovanie imunity je vec postupná a prirodzená a nedá sa urýchliť /trochu sa jej dá pomôcť,ale určite nie liekmi,ale otužovaním a správnou životosprávou/...pýtajú od lekárov niečo na podporu imunity a žiadajú imuno vyš.lebo však dieťa je chorľavé odkedy je v jasliach,škôlke...ak pediater nedá,nedoporučí,tak je zlý,nedôsledný..pchajú do kolektívu nedoliečené deti,lebo musia! chodiť do roboty a nie s deckom marodovať..potom je to kolotoč ...byť dnes pediatrom nie je sranda,nedajbože zanedbá nejaké vyš.a je v base,nečudujem sa,že posielajú na vyš. odbery a odborné amb/alergo,imuno/ krížom-krážom...je na každej matke nakoľko pri chorom dieťati použije zdravý sedliacky rozum,poradí sa síce s lekárom,ale rozhodne sa sama 😉

vejula
15. sep 2013

tka sopliky sme mavali aj skôr, ale to ja osobne neberiem ako nejaku chorobu. Nie som za to aby sa pchali ATB hned pri každej teplotke a kašliku či sopliku. Dominko mal viackrat teplotku + soplik, chvalabohu naša pediatrička mu na taketo nikdy nedala antibiotika. Pokial teplotka netrva viac ako tri dni, väčšinou ide len o virus, na ktore
ATB netreba. Ale bohužial mam kamaratky, ktorým pediatričky predpisuju pre deti ATB pomaly za každym čo ma teplotku a soplik. KAtastrofa. A to nehovorim o pohotovosti, tak tiež vždy predpišu ATB, takže tej sa vyhybam velkym oblukom, pokial dieťa vyslovene že by nemalo 40tky horučky

mischellka47
autor
15. sep 2013

@simonkazga Som rada ze ste to zvladli statocne. Taktiez by som mala nervy v koncoch, take male dvojtyzdnove a uz chorucke. Mala nejaky virus ci ako ochorela?. Nas ma o par dni rocik, a v 10 mesiaci mal sopliky 1x aj to len take male, a pediatricka hned naordinovala Trined a pamycon ci ako sa to vola, pritom ani nekaslal nist. Ani som mu nedala to. . Tak dufam ze malinka je zdrava ako buk. 🙂

mischellka47
autor
15. sep 2013

@janinah dobre si to napisala, mi zijeme v Norsku a tu lieky deti dostavaju len v nutnych pripadoch. U nas clovek dojde do lekarne a vitaminy pre deti milion, tu to neexistuje. Antibiotika tu lekar nepredpise pokial netreba. Deti tu otuzuju ci je leto ci je zima. Aj nas ked bol prcek 2 mesacny vonku bolo -20 a prechadzky mu neuskodili. Deti v skolke su tu od 10 mesiacova cely den su von ci prsi ci snezi ci fuka. V auguste mal male sopliky na SK a hned mu pediatrivka dala pamycon, trined. Ani som mu to nedala preslo do dvoch dni samo.

mikibe
15. sep 2013

urobila si veľmi dobré...mali by sme sa učiť od Norov 🙂 pokiaľ ATB nie sú potrebné tak v žiadnom prípade nedaj 🙂

simonkazga
15. sep 2013

@mischellka47 ver tomu, aj sme mali nervy v koncoch. Nevieme, kto a čo k nám dovláčil, ale do dvoch týždňov som bola na ATB aj ja, aj moja mama. Tiež brala pamykon a ešte dačo.

mischellka47
autor
15. sep 2013

@simonkazga Mozno ked ste boli na poradni tam volaco bolo. Kanaratka ma maleho rok a pol ma a chytil niekde bradavice mal ich vyse 20 na krizoch a dupke, zevraj u pediatricky to chytil. Vypalovali mu to dusikom, lyzickou ze to bola hroza. Tie virusy striehnu vsade na nase deturence.

kikuleenka
16. sep 2013

@vejula no, my sme boli akurat vcera na pohotovosti na Kramaroch s teplotami nad 39 a veru ziadne ATB nepredpisali - spravili CRP a kedze bolo negativne, odporucili znizovat teplotku zabalmi resp. liekmi, nie vsak pod 38,5 zbytocne. Takze ja mam s pohotovostou dobru skusenost - rychlo, dobre nas vybavili, mila pani doktorka aj sestricka.
U nas teda prva virozka kratko pred dovrsenim 6. mesiacov, malinka sa drzi dobre, vela spinka, neplace o nic viac ako v zdravom stave, dokonca mi lepsie spinka...ale zase menej papa, ja vsak verim, ze zajtra budeme fit aj bez ATB.