icon

Prvé podozrenie na autizmus

1. máj 2022

Ahojte. Chcela by som sa opýtať mamičiek autistickych detičiek, kedy ste dostali prvýkrát podozrenie, že vaše dieťa možno bude na autistickom spektre? Aké staré bolo a čo robilo ze ste dostali take podozrenie? Ďakujem

pininka1
1. máj 2022

Ja by som skor bola za to, aby sa urobila statistika kolko matiek,ktore maju cukrovku 1 typu maju autistov. Lebo ja som si to zacala velmi vsimat u nas v robote, ze mame kopec takychto mamiciek a stalo by za to podla mna urobit nejaku studiu. Ja som totiz vo svojom doterajsom zivote stretla asi len jedneho cukrovkara a zrazu v specialnej skole kopec. Samozrejme to nepovazujem za nejaku statisticky vyznamnu hodnotu, ale ktovie ci to nemoze nieco znamenat.

matkahelka
1. máj 2022

@kleopatra114 ak mozem, ake prosim prejavy malo vase babatko? vsade totiz citam, ze az po roku a neskor sa zacinaju badat "inakosti"

lubik87
1. máj 2022

@diamond007 autizmus je vrodený takže to dieťa ho v sebe má ...a proste sa prejaví tak ako po mmrtak by sa prejavil aj po angíne a podobne...keby naozaj ako píšeš uznali že mmr spôsobuje autizmus v tej chvíli by sa zosypal celý systém očkovania ..

rachel36a
1. máj 2022

V troch mesiacoch som zacala tusit ze nieco nie je ok, v 10 mesiacoch sa u nas zacala sklonovat dg autizmus..nikto mi neveril...v 3,5 roku mu ho potvrdili na diagnostike..

nerya
1. máj 2022

@pininka1 ja som mala gestacny

kleopatra114
1. máj 2022

@matkahelka tazko povedat , hoci som bola prvorodička , jed som tušila , že tu niečo nie je ok . Reakcie na mna a na ostatných , problémy s jedlom , s pitím . V roku to bolo výraznejšie a v 18 mesiacoch som už vedela . Dieťa má ale len ľahšiu formu aspergera , kde je zasiahnutá najmä tá sociálna oblasť.

marianarem
2. máj 2022

@pininka1 Existuju na to studie, napriklad tato:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullartic...
Naozaj je zvysene riziko u cukrovkariek vsetkych typov, ak som dobre pochopila, tak najviac prave u typu 1.

pininka1
2. máj 2022

@marianarem super, dik za link, urcite si to pozriem

lejusinka
2. máj 2022

@poopsie ano aj vo vakcinach su toxicke latky ale v porovnani s tym co sa dzabe na tie deti denno denne je to uplne nepodstatne mnozstvo 🤷🏻‍♀️

trojnasobnamama
2. máj 2022

Moja dcerka uz mala diagnostikovanú dmo ,ale autisticke prejavy začala mať po 2hom roku.Začala stracať ocny kontakt a na prestala sa otačat na zavolanie.Potom prestavala rozpracat to čo vedela .vsetko sa stracali postupne az to doslo do stadia ,ze mala hystericky strach v autobuse ci v cudzich a veľkych priestorov.

gigie24
2. máj 2022

@diamond007 My tieto problemy riesime homeopatiou, vela detickam sa vratil zdravy stav ako pred ockovanim 😇🌸

rendicka
2. máj 2022

@diamond007 poprosím link an tú štúdiu, samozrejme chápem rodičov- lekárov ale asi sami na V3 mali v štúdiu temu vplyv xenobiotik na ľudské telo a aj podstatu autizmu, tiež máme v rodine autizmus ale nezhadzujeme to na očkovanie, netreba sa uzkoprso na to pozerať ale širokospektrálne, že prvej sa mnoho veci prehliadalo a teraz sa to dodiferencuje. Ale tým že aj špeciálna pedagogika urobila pokrok vedia viac deťom s autizmom pomôcť v tom aby dieťa bolo viac pripravené do života

vevesh
2. máj 2022

@pininka1 skor cukrovka je sprievodny jav genetickych poruch, kde sa "cosi na zaciatku pokazilo" a potom sa to uz len taha alebo nabaluje (zalezi od pripadu)
@autorka od zaciatku dieta "nebolo v poriadku", ale boli to len jednotlive dieliky, ktore keby boli osamote, vytvorili len akusi specialnu crtu osobnosti. Ale casom prisiel dalsi dielik, potom dalsi a spojene dieliky spolu vytvorili potom chorobu- autizmus. U nas v rodine dieta napriklad neplakalo, tazko znasalo akukolvek chorobu, ziadny ocny kontakt, najlepsia hracka kolesa aut a farebne pocitadlo, kazdy predmet prikladalo na lica, aby zistilo "konzistenciu materialu", jedlo 3 jedla dookola, ziadne ukazovanie....jednoducho jedno k druhemu....

pink_lady
2. máj 2022

spatne som si uvedomila, ze cca ked mal 2m, mohla som mu sermovat najpestrejsou hrackou, tak ziadny zaujem, ziadne sledovanie ocami...nic...potom to boli takejednotvarne hry - tocenie koliesok, hrkanie hrkalkou, otvaranie zatvaranie dveri, nevedel ukazat papa, nic ukazat, tap tap vobec...neurolog vyslovil prve podozrenie v 1,5r. Teraz ma 12,5r a stanovena diagnoza VFA + ADHD stredne tazke. A nie, nemoze za to ockovanie, zvykne sa to prejavit po nejakom strese, ktorym je aj ockovanie, ale ono by sa to prejavilo aj tak - ci o mesiac alebo po nastupe do skolky, skoly urcite.

rendicka
2. máj 2022

@marianarem logiku mi to dáva, kto viac vie o DM prvého typu plus pridružených chorobách a podstate..DM 2.typ nie je geneticky daný tiež si to viac preštudujem...

flafly
2. máj 2022

Ja mám vysokofunkčného aspergera. Spúšťač bola tretia hexa vakcína - píšem spúšťač preto, že som si vedomá toho, že to mal dakde v sebe skryté a toto bol štartér. Prestal mi rozprávať, už iba gagotal, prestal držať očný kontakt a v 15 mesiacoch cca začal chodiť po špičkách. Zo začiatku sme riešili len tie nožičky - že vraj zlozvyk podla doktorov, neskôr sme začali riešiť reč - najprv bola teoria že oneskorený vývoj reči máme dedične v rodine, bo takmer do 5 rokov hovoril jedno dvoj slovne a minimum - narušený vývoj reči...skloňovalo sa ADHD ale až teraz cca rok dozadu sa diagnostikoval asperger. Skladala som si to až spätne - zameraný dlhodobo na jednu vec - u nás to boli vláčiky, objímanie cudzích ľudí, prílišná dôvera, neschopnosť zapojiť sa do hry v kolektíve, neporozumenie jednoduchých pokynov. Je toho viac.

poopsie
2. máj 2022

@lejusinka daj štúdiu ktorá tvrdí, že prísady v kozmetike sú toxické a naďalej sa kozmetika používa ... Nikde takú nenájdeš, preto aj tieto tvrdenia sú defacto také isté výmysly. 🤷‍♀️

tianna
2. máj 2022

Náš bol divný asi od cca 3 mesiacov.. režim žiadny, spal vkuse max. pol hodinu, večne vrieskal (doslova, nie klasický bábätkovský plač), vonku keď začal chodiť nedal sa zvládnuť, musel byť na baby voditku, bolo vidno že nám nerozumie.. nevedel napodobňovať zvuky zvierat, dávať papa, atď

lejusinka
2. máj 2022

@poopsie dobre teta 😂

jumama
2. máj 2022

K prispevku:

Rozdiel bol badatelny vo vyvoji uz okolo 8-9 mesiacikov. Dieta napredovalo uplne inak, pomalsie, nehralo sa, nereagovalo. A hoci vsetci sme ten autizmus popierali, davali nadeje tie znaky pribudali. Dieta ovela neskor chodilo, inak sa hralo, malo take monotonnejsie zaujmy... do 3 rokov nerozpravalo, ked tak echolalie, nemalo porozumenie... Malo podozrenie skor na ADD, alebo oneskoreny vyvin reci, neskor odbornici povedali, ze je to autizmus. Smekam nad maminkinou trpezlivostou a tym, kde je dietatko dnes. Je to jedno vesele dieta, ktore zaostava trosilinku v tom socialom, ale inak zvladaju vsetko, v skole sa mu dari.

K niektorym komentom: Ja mam sukromnu konspiraciu tiez 🙂
Su statistiky, ze sa zvysil pocet autistov za poslednych 60 rokov. Ak odignorujeme lepsiu diagnostiku, rozmyslala som, co sa zmenilo pred 60 rokmi v zivote zeny, co by mohlo ovplyvnovat dieta. A napadla ma HAK. Zacala sa uzivat vo vacsich mnozstvach priblizne v rovnakom casovom obdobi.
Hormony ovplyvnuju cyklus zeny, aj po jej vysadeni mozu este stale byt hormony v inych - liekmi navodenych hladinach a ovplyvnovat tak plod... Ci uz sa uziva HAK za ucelom neotehotnenia, ale dnes uz casto aj za ucelom zlepsenia cyklu.
Jednak samotne vajicko moze byt ine a potom aj prostredie v maternici moze byt vdaka hormonom ine.
A ze si teda rada overujem fakta, aj sa k tomu sa daju najst nejake studie, ktore ale zatial nevyvratili a ani nepotvrdili toto tvrdenie. Iba ho zvazovali ako mozne a napriklad navrhovali sa tym dalej zaoberat.
Cize tymto prispevkom som nechcela vlastne nic tvrdit, len to, ze by ma zaujimali studie venovane aj takejto hypoteze...

buzzy
2. máj 2022

@diamond007 hrozné 😞 teraz som si znova potvrdila, ze preco deti neočkujem, len základ

adara777
2. máj 2022

@janulla1 žiadny lekár ti nepovie do očí,že očkovanie mohlo byť spúšťač. To by sa potom začali všetci búriť a toho sa boja. Ak je nervový systém dieťaťa od narodenia slabší ( čo nemusí nikto odhaliť), každé očkovanie alebo aj ochorenie môže situáciu zhoršiť.

adara777
2. máj 2022

@jumama aj mne napadlo aké následky môže a nemusí mať užívanie HAK pred tehotenstvom. Možno to môže súvisieť so zarodocnymi reprodukčnymi orgánmi, keď niektorí jedinci môžu mať v dospelosti problém so sexuálnou orientáciou alebo plodnosťou 🤔. Ale kto vie? S nervovým systémom plodu môže mať súvis nezdravé životné prostredie a zlý životný štýl, teda alkohol, chémia ( žiaľ už všadeprítomná ako pesticídy, Éčka atď atď), zlá strava.

hrasokj
2. máj 2022

@nerya presne ako píšeš. Podobne je to aj s inými chorobami. Nosíme si ich v sebe…a prejavia sa, keď sa organizmus oslabí (aj očkovaním).
Napr. moje dieťa je silný alergik. Spustila sa mu ta patália hneď po očkovaním (ekzémy po celom tele už 5 rokov). ALE, nemôžem to dávať za vinu očkovaniu, keďže obaja rodičia sme alergici. Gény sú gény.

322sima123
2. máj 2022

@pininka1 nesnazte sa to uhrat. Ked sa dostanu tie tazke kovy a svinstva z ockovania do toho maleho mozgu tak koniec..

322sima123
2. máj 2022

@flafly je to velmi smutne a je mi vasho dietata luto ale ked vidim ako sa im dari uchlacholit rodicov co mali takuto strasnu skusenost po ockovani tak uz im prejde vazne vsetko... nie neverte ze to je len spustac.. tie tazke kovy a svinstva ktorych je vakcina plna vam uplne znicili mozog dietata.. byt vami nedam sa len tak opit rozkom ale vykricim to vsade a varujem koho sa da...

tianna
2. máj 2022

@lejusinka nie každý to dzube na deti 🙂 moje napríklad nevidia minimálne do 3 rokov ani sprchac, krém absolútne, len v lete opalovak aj to len v minimálnom množstve a s čisto fyzikálnymi filtrami 🙂 maximálne Bepanthen na ritulu aj to len keď treba 😁 takisto krém ani dekoratívnu kozmetiku nepoužívam ani ja, len teda sprchac. Žiadne antiperspiranty, farby na vlasy, nič 🙂

lejusinka
2. máj 2022

@tianna samozrejme som to myslela v zmysle ze niektori ludia drbu uz od novorodenca same chemicke sajrajty nan a stazuju sa na vakciny…nechcela som sa dotknut tych co to nerobia

pininka1
2. máj 2022

@322sima123 joooj no aj ty musis mat tazke kovy v hlave, s tym uz nic nenarobime.

flafly
2. máj 2022

@322sima123 Viete, malý bude mať už 9 rokov a spätne dokázať niečo, čo sa vtedy poriadne nepodchytilo je takmer nemožné...bo lekárka to stále nejak zametala pod koberec a ja som bola vtedy v tejto tematike ešte dosť stratená, chodila som stále že špičkuje a nerozpráva a nezdá sa mi to...ale našli sme cestu ako mu pomôcť, tak sa to našťastie výrazne zlepšilo ale nikdy to nebude úplne ok.