Rastový hormón

struk
27. máj 2023
struk
autor
27. máj 2023

Ahojte žienky..,skusenosti s rastovým hormónom Genotropin od pfizeru🤔 máte???Vďaka..

majamat
27. máj 2023

@struk pozri do skupiny. tu viacere zienky detom pichaju a asi konkrene aj tento RH. https://www.modrykonik.sk/group/4386/

jaga18
27. máj 2023

Áno brali sme genotropin 10 rokov.

struk
autor
27. máj 2023

@jaga18 nejaké vedlajšie účinky boli,mám sa báť?Norditropin z nejakeho dôvodu vypadol,tak ideme na syntetický genotropin

rik01lulaka
27. máj 2023

Z akého dôvodu sa deťom dáva rastový hormón- chápem, že asi kôli tomu, že nerastie, ale trochu presnejšie by som chcela vedieť. Je dieťa extrémne nízke na svoj vek alebo sú tam aj iné príčiny? Kedy doktor začal riešiť výšku dieťaťa?

struk
autor
27. máj 2023

Narodil sa s poruchou hypofyzy,nejde o rastový hormon,my mu pichame Norditropin,ale je vypadok tohto..a miesto neho máme Genotropin ..ten je rekombinantný a ešte od pfizeru😈....Norditrop.je biosyntetický..

majamat
27. máj 2023

@rik01lulaka su viacere dg pri ktorych sa RH dava. jedna z najcastejsich Dg je nedostatok RH. dieta je vlemi nizke. moze byt na pozicii, kde su aj nizke deti, ktore to maju geneticky dane. dieta musi mat potvrdeny nedostatok RH. cize ak je dieta len geneticky nizke, na RH narok nema.
liecba RH nespociva len v tom,a by dosiahlo primeranu vysku,a le aj aby sa spravne vyvijalo. RH ma svoju ulohu a tvori sa aj u dospelych, ktori uz nerastu, je to hormon, ktory riadi vyvoja regeneraciu, resp obnovu buniek a pod.
dieta s nedostatok RH je v porovnani s dietatom, ktore je geneticky nizke v nevyhode.
to geneticky nizke dieta bude rast pravidlene, bude mat primerane rocne prirastky na vyske, az dosiahne vysku, ktora je mu geneticky dana. napr dievca 150cm. ak si vezmeme dievca s nedostatkom RH a obe tieto dievcata maju napr v 10r rovnaku vysku, tak toto druhe nemusi amt priemerne rocne prirastky an vyske a preto sa moze v raste az uplne zastavovat, v puberte nedojde k urychleniu rast a take dievca kludne nemusi dosiahnut ani tu vysku ako to geneticky nizke dievca, cize moze mat pokojne bez leicby 145cm, ci aj menej.
toto su dovody podavania RH.

su dalsie Dg - Turnerov sy., zlyhanie obliciek, SGA/IUGR novorodenci ( 10% z noch trpi poruchou rastu aj ked maju dost RH ), porucha SHOAX genu, poruchy rastu a nedostatocna tvorba v dosledku poskodenia hypofyzy ci uz chemoterapiou, ozarovnaim, ci vyoperovanim pre nador a pod ( tu su ale urcite pravdla, lebo hned sa podavat nemoze, rakovina musi byt v remisii nejaky cas )

majamat
27. máj 2023

@struk ak je tam porucha hypofyzy, tak sa RH netvori a teda je to nedostatok RH ( rastoveho hormonu ) spodobeny poruchou hypofyzy. prakticky vacsina deti s nedostatkom RH ma prave toto.

struk
autor
27. máj 2023

@majamat ďakujem za odpoveď..toto viem🙏...narodil sa s tou poruchou tak už 9 rokov s tým žijeme..mne ide o ten Genotropin a skusenosti s ním..prechádzame s biosyntetického na rekombinantný..či majú mamičky skúsenosti s tymto hormónom

struk
autor
27. máj 2023

@majamat ano viem..9 rokov už s tým žijeme,len mne ide o ten Genotropin či majú s ním mamičky skúsenosti...5 rokov pichame Norditropin a dala nám tento Genotropin od pfizeru😈

majamat
27. máj 2023

@struk nerozumela som tomu, co si napisala, ze nejde o rastovy hormon. neviem,, ci si to myslela inak?

struk
autor
27. máj 2023

@majamat o pichanie nejde len o skúsenosti s týmto tipom hormónu

rik01lulaka
27. máj 2023

@majamat ďakujem veľmi pekne za zrozumiteľné zodpovedanie otázky 😊

jaga18
27. máj 2023

@struk ahoj, u nás neboli vôbec žiadne vedľajšie účinky. Pichali sme od 5 do 15 rokov. Rok po vysadení nás čaká operácia srdca (vrodená vada - po narodení falotova tetralogia)

struk
autor
27. máj 2023

@jaga18 ďakujem.Až teraz operácia vás čaká,či yo zistili neskôr,či po narodení?

jaga18
27. máj 2023

@struk to hneď po narodení mu robili falotovu. Druhá operácia prichádza do úvahy až keď prestane rásť, takže týmto to mame vyriešené, nemusíme čakať s ňou do 18 +. Keďže bez RH už nerastie vôbec, môžu ho operovať skôr.

struk
autor
27. máj 2023

@jaga18 Držim palce💪