Ukončenie liečby rastovým hormónom

12. máj 2023

Dobry den, ukoncili ste niektora vasim detom liecbu rastovym hormonom z dovodu, ze ste nejako nevideli vysledok(dieta malo aj tak male prirastky na vyske) a nechceli ste zbytocne trapit dieta pichanim? alebo poznate niekoho takeho?

anjelicek26
12. máj 2023

To je velmi zly napad... ono tam nejde len o vysku, ale o celkovy rast vnutornych organov a rozvoj mozgu...vyska je len jeden z faktorov, ktore rastovy hormon ovplyvnuje... pozri kazdy centimeter dobry v dospelosti by sa ti nepodakoval, ze si ho kvoli "stresujucemu pichaniu" nechala takeho mini, ze cely zivot tym ovplyvneny... porad sa poriadne s lekarkou, mozno treba zvysit davkovanie hormonu, ked na neho reaguje slabo...

majamat
12. máj 2023

neviem co znamena, ze nebol viditelny vysledok. toto je vlmi sporne. museli by sme vediet, ako to je konretne,a by sa dalo o tom diskutovat. a mozno tam ten ucinok je, len to nevidis, resp nevies spravne zhodnotit. teda ak sa to tyka teba.

tu zavisi od diagnozy, od priprastkou na vyske pred leicbou, kedy sa RH zacal pichat, ake boli priprastky potom. aka je genetika ( cize dolezita je hlavne vyska rodicov ).

no priznavam, ze pri SGA detoch nemusi byt iste, ci RH potrebuju. existuje normal, ktoru am dieta za rok narast, no hodnota je od-do. aby dieta rastlo dobre, musi rast na tom hornom cisle. nie na dolnom. cize dieta, ktore rastie an dolnom je dobrne,hoci rastie primerne. ak je v grafe nizko a je to SGA dieta, potom am narok na RH. no tento slaby rast nemusel byt sposobeny SGA ale kludne aj genetikou, moze amt aj vysoykch rodicov, ale iny predkovia mozu byt nizsi. vysku nemusime zdedit len po rodicoch,a el dr sa ood vysky rodicov odpichnu pri hodnoteni rastu, lebo nemozu prihliadat an celu rodinu. a na poruchu rastu pri tejto dg neexistuje vsetrovacia metoda, RH sa dava len an zajklade vylucenia inych poruch a potvrdenia toho, ze dieta je SGA a je v grafe pod urcitou hranicou. toto vsetko moze mat teda inu pricinu a dieta v skutocnosti rastie ako ma.