icon

Reálne skúsenosti s Diazepamom

lenocka84
8. máj 2012

mamičky prosim Vas o Vasu realnu skusenost kedy ste podavali diazepam, pri vysokych horuckach. ako to deticky znasali. nas trapia od vcera horucky, mame ho doma, ale bojim sa ho dat. dr. kazala pri teplote vyssej ako 38,5 podat pol tabletky, maly ma 39 a viac, zabalmi to znizujeme, chvilu sa podari a zase ide hore. crp mal negativne. dakujem.
a naozaj prosim len o realne skusenosti s jeho podavanim.

hajanka
14. júl 2012

@althejka rada si precitam, ale nemozem suhlasit 🙂

veriiii
14. júl 2012

@zuzkap2 tak ak mozem sa pridat do diskusie.su deti ,ktore su nachylne na febrilne krce a veru mat take doma a zazit to,tak mu tu tabletku radi date!a niekedy to proste nejde bez preventivneho podania-ved tu nejde o bezdovodne podanie...ak dieta nie je nachylne na krce, tak vam lekar nepredpise taky liek,ci hej?? a preventivne pouzivanie liekov je bezne,tak napr migrenici-tiez si musia dat tabletku hned pri prvej aure, inak by zosaleli.je pravda,ze diazepam ma svoju "povest" ale..

valika67
15. júl 2012

@veriiii a ako lekar zisti, ze dieťa je nachylne na febrilne krce? to nevie nikto az ked to dieta krce dostane. moja detska lekarka nie je zastancom preventivneho podavania diazepamu. keby som vedela, ze moje dieta dostane krce tiez by som mu ho podvala preventivne, ale nikto nevie, ze akurat jeho dieta tie krce dostane. este som sa nestretla s detskym lekarom, ktory vedel davkovanie diazepamu. dokonca v nemocnici na jis-ke po krcoch sa sluzbukonajuca lekarka radila s nasim neurologom o davkovani. neviem ci staci podat jednorazovo pri teplote, my ho berieme 3x denne pri teplote.

valika67
15. júl 2012

@althejka mozem sa spytat ake bolo davkovanie? nam ho nevedeli nadavkovat ani na pohotovosti. pomoze aj jednorazova davka? my ho musime brat podla davkovania neurologa pravidelne 3x denne.

althejka
15. júl 2012

@hajanka v pohode, ja sa za Diazepam nebijem 😀 len som chcela napisat,ze mam takuto skusenost co sa podavania tyka v praxi mojej.

@valika67 nasi ho konzultovali s anestezou, my sme popri tom davali studenu infuziu,plus antipyretikum. davkovanie bolo podla vahy dietata. ale nebol s tym problem,ze by nevedeli davkovat. ved ked by nevedeli,mrkli na nobel.sk a tam si vsetky letaky a davkovania. aspon si nespominam,ze by sme riesili, ked ho bolo treba podat co najskor 🙂

veriiii
15. júl 2012

@valika67 ved lekar ti nepredpise diazepam, aby si ho mala v lekarnicke,az ked to dieta dostane krce a je diagnostikovane tak ako prevencia do buducnosti..samozrejme,ze nie kazdemu ho lekar predpise,ved nie kazde dieta dostane tieto krce...apropo, moja teta uzivala diazepam v tehotnosti,lebo mala nieco s tlakom, to bolo pred 25 rokmi,teraz sa uz urcite pouzivaju ine postupy,takze diazepam ma rozne vyuzitie...

valika67
15. júl 2012

@veriiii ja len stale nechapem ktore deti su nachylne na febrilne krce. myslim ze nikto nevie ktore su to deti, preto neviem komu ich predpisu a komu nie.

veriiii
15. júl 2012

no, to aj neviem, su deti,ktore ich proste dostanu pokazde,ked teplota je vysoka, asi je to nejaka porucha komunikacie medzi termoregulacnym centrom a CNS, ja neviem nie som odbornik,ale je fakt,ze vacsina deti nedostane febrilne krce nikdy ani pri vysokych teplotach...nie je to tak,ze niektore deti su nachylne, mozu alebo nemusia byt,. je to tak,ze niektore ich proste dostavaju a niektore nikdy..preco, to je otazka na lekarov..

biela
18. júl 2012

prečítala som si vaše skúsenosti a názory ohľadom podávania diazepamu a pridám aj svoj názor. nie je ovplyvnený tým, čo som čítala, alebo počula, ale čo som zažila, keďže moja dcérka máva febrilné kŕče.
febrilné kŕče u nás vyzerajú tak, že dcéra sa zvalí dozadu, očká má vyvrátené, telíčkom a končatinami jej začne šklbať, pery postupne modrejú, bývajú aj kŕče v tvári... keď sú už kŕče, tak sa dáva rektálny diazepam, ktorý zaberie, kŕče postupne slabnú a prestanú, nám spravidla do dvoch minút. ako odoznejú kŕče, môže sa stať, že dieťa nenaberie dych, vtedy im treba pomôcť, dať umelé dýchanie, ale väčšinou netreba. po kŕčoch dieťa obyčajne zaspí a to nielen vtedy, ak sa podá diazepam, ale aj bez neho, zaspí od vyčerpania. počas takéhoto spánku môže dieťa jemne chrapkať, sliniť.
ako prevencia pred kŕčami sa predpisuje diazepam, my sme dávali 2mg/6hod to je celá malá tabletka, dcérke ale nezaberala, mala kŕče aj napriek tomu, a keď som to hovorila neurologičke, ani nebola veľmi prekvapená, proste niektorým deťom diazepam nezaberie vôbec, čiže úplne kľudné byť nemôžeme.
keď sme ešte preventívne užívali diazepam v domnení, že nám zaberie, tak som pozorovala na dcére prudké zmeny nálad, agresivitu, v noci sa mi zdalo ako keby ma nespoznávala, volala ma a keď som bola pri nej tak ma odmietala, bola plačlivá, dokázala vrieskať aj tri hodiny vkuse.

preto si myslím, že preventívne podávanie diazepamu nie je moc šťastné riešenie, je to veľký zásah do detského organizmu, a ak dieťa vyslovene nemá za sebou kŕče, tak je to úplne zbytočné. moja dcéra kŕčuje už pri teplote 37,2, niektoré deti nemajú kŕče ani pri teplote 40.

biela
18. júl 2012

a ešte jedna vec, písalo sa tu o nejakom čípku... neviem o čom je reč, keďže rektálny diazepam je tuba, v ktorej je tekutina. tuba sa strčí do zadočku, a vytlačí sa.

silvia10131
29. okt 2012

ja davam svojemu starsiemu syncekovi pri teplote nad 38,5 pretoze on je epileptik,ked mu podam tak mam istotu ze zachvat uz nedostane,,,a davam mu rektalny diazepam 5mg

tepka
4. dec 2012

@mummy01 veru moja starka to berie na nervy to otupí mozog je to psychofarmak není to sranda nedaval by som to ako preveciu...aj nam boli doporučene ale nechcem to davať

tinka323
27. okt 2014

@hajanka tak potom neviem preco tolko lekarov odporuca podat diazepan v tabletkovej podobe pri vyssej teplote ako 38,,5? Jasne ze ho moze dat , rektalne cipky nedaju kazdemu len tak.ale tsbletky diazepan by mal mat kazdy v lekarnicke.doktori ktora na to neupozornia tak potom sokovani rodicia ani netusia co sa moze prihodit.ja teda predpokladam, ze preto sa ma podat pri tak vysokej teplote, lebo stava sa ze aj pri spravnom podani paralenoveho cipku nezaberie hned a teplota este prudko stupa a co vtedy? Nesmie sa hned dar sirup az po 3 hodinovom odstupe a tak prichadzaju na rad zabaly a rjziko mozneho rychleho klesania a vtedy to moze nastat.ak ma dieta diazepan v sebe je to poistka a telo dietata by nemalo zazit taky sok pri naslednom klesani.

tinka323
27. okt 2014

@veriiii spravny pediater oboznami rodicov , ze aj to sa moze pri teplote stat a mal by predpisat.kazdy kto dostane krce ani vo sne netusi ze sa mu to moze stat.ak uz nastanu krce vtedy sa uz rodicom predpisuje aj rektalny cipok, ktory sa podava priamo pri krci.my sme dostali az v 3 ROKU.tiez som netusila ani nemala diazepan. DRUHY krat sme uz mali alw len tabletkovy a ten sme nestihli dat, kedze maly ceZ Den Nejavil znamky choroby a vecer ked som nahodne prisla do detskej uz bol v horuckach a zacal sa triast.no vtedy uz len cez 112 postupovat. Dnes uz vieme, ako predxhadzat.aj 3x denne dame diazepen ked stupa nad 38.5 a nasledne ked stupa alebo klesa uz sa nic neudialo,

tinka323
27. okt 2014

@tepka no ale co myslis co viac poskodi ? Jedna tabletka ako prevencia ale nasledne krce ktore mozu mat jednoduchy priebeh od febrilneho niekoljosekundoveho kolapsu az po po tazky zachvat aj s hodinovym bezvedomim.vtedy sa moE riadne piskodit mozog.

epsonka45
27. okt 2014

Nam bol predpisany tak ako vacsina pisete kvoli febrilnym krcom ktore sme mali aj my. Mala mi zacala teplotovat na to sa nasledne povrackala,odpadla zacala modriet a triast sa vsetko aj kedy zacala teplota az po krce to trvalo 15min. Robili sme co nam kazali na 112tke zachranka prisla za 35min.
ale k tomu diazepamu nasej malej ho dali a ona s toho mala halucinacie a zostala agresivnejsia a to doslava. Doktori mi povedali ze za svoju prax sa nestretretli s tym ze to zaslapalo inak ako u malej. Dalsi krat co jej ho aj v nemocnici dali uz ucinkoval ako mal. A malej ho davam ked zacne teplotovat nad 38,5 lebo sa bojim toho ze by sa to zopakovalo sleduju nas aj na neurologii kedze aj u nas bola v rodine epilepsia.

tinka323
27. okt 2014

@epsonka45 tak sa drzte, drzim palce nech to uz nezazijete.my tiez davame preventivne diazepan, tento vikes kazdy den 3xDenne A obisli sme.my sa trasieme uz aj pri 36,2.-vtedy sa zakryvame a aj pri vysokych, ktovie keby sme nemali ten diazepan ako by to zas vtvrcholilo.

epsonka45
27. okt 2014

@tinka323 my sme dva tyzdne dozadu davali co sme mali horucky 40,1 a hned ako jej sla na nad tych 38,5 som jej hned dala.dufam ze to uz nezazijeme

simca06022011
27. okt 2014

Ja davam diazempan nad 39... skor nie, trasenie nie je prejavom krcov... trasenie/drgotanie zubami a pod je podla mna uplne normalne ked sa zvysuje teplota, potom to prejde.. malu vzdy zababusim po usi pod perinu a prejde to. Ale to u nas je tak medzi 37-38°C.

K neziaducim ucinkom u nas.. no ziadne, ale urcite ju nijak neukludni (ani diazepan, ani dithiaden co davame ked je zachripnuta.. je to ine ale oba by mali dieta ukludnit ;). Mala je agresivna a vidi kadeco ked ma vyssiu teplotu aj bez diazepamu.. urcite jej ho pri horuckach dam, a duplovane ak ta teplota neustupuje. Teraz kiahnujeme, berieme dithiaden a neviem co a teplota ide hore a dole... ale po sirupe za chvilu klesa, cize ja diazepam neriesim.. ale s anginou sme lezali so 40tkami v nemocnici, diazepan som si dala doniest z domu... ledva malej chceli dat jeden sirup v 6 hodinovom intervale. Skoro som tam skolabovala ja :/ Cize aj nazor lekarov sa lisi v lieceni/nelieceni horucky :/

tinka323
27. okt 2014

@simca06022011 tak som sa teraz vylakala, my sme sa pri kazdom zacali triast, ale nasledne zmodreli usta a zvlastne mal syn stiahnute ruky, ockami hladel do hora ale neupadol dp bezvedomia.pri druhom iba 38.5 tiez triaska a nasledne ako by mu ostali otvorene usta v krci.tak ja neviem.prisla aj sanitka vzali nas do nemocnice, ked mu brali krv.ani kvapka a vtedy poznamenala sestricka ze to zvykne byt cele telo este nanute.kiez by to neboli febrilne krce, tak dufam, ze som ho zbytocne nedopovala diazepanom cely vikend.moze sa stat ze ak by som teraz xhxela vyskusat prezit teploty bez diazepanu.nebyde si to telo samo pytat? Na ziadne mozne rizika vedlajsiv ucinkov nas neupozornil lekar.mozu nejake byt?este poznamenam, robili eeg hlavicky, syncek bol max.kludny ani sa nehybal a nebolo to 100%. Dali nam uzibat do 5 rokov len magne b6.

biela
27. okt 2014

@tinka323 podľa toho čo opisuješ sa jedná o febrilné kŕče. vtedy sú slabé až silné trasy končatín, modré ústa, vyvrátené očká. my sme tiež po každých kŕčoch museli byť na hospitalizácii a tiež bol problém s odberom krvi, posledný pokus bol z hlavičky, lebo z ručičiek to proste nešlo.
u nás prvé kŕče boli v 9 mesiacoch, potom sa opakovali pri každej viróze aj pri teplote 37 stupňov. dokopy ich mala dcérka 7x do 1 roku a 9 mesiacov. zo začiatku sme dávali diazepam v tabletkovej forme, ako prevenciu, dcérka mala naň paradoxnú reakciu. popisovaná agresia od
@epsonka45
@simca06022011 bola neznesiteľná, v noci bludy a mory, keď ma nespoznávala a dookola volala aj keď som ju držala v náručí. nakoniec nám zmenili liečbu, miesto diazepamu, ktorý jej tie kŕče vyvolal jej predpísali fenobarbitál. odvtedy je našťastie bez kŕčov. teraz má dcérka 4 roky, tie hrôzy keď bola v bezvedomí sme našťasie už potlačili a už na to nemyslím, ale vždy ma zabolí srdce, keď počujem, že niektoré dieťatko v okolí tým trpí.

simca06022011
28. okt 2014

@tinka323 toto urcite boli febrilne krce, neboj... ja len ze nie VZDY je kazde trasenie febrilny krc (a to viem, robila som cirkus ne celu nemocnicu, ked mi malu drgotalo :P si museli mysliet o mne...)... ale tu uz ide aj o ine priznaky ako opisujes.

tepka
28. okt 2014

@tinka323 nikdy sme nemali nic a starsia len horucky mava 39 a tak ked sa nezraza teplota rapidne neni vysoka sanca krcov...raz som jej to dala lebo nie a nie spat a mala 39 a to bol iny des☹ opacny efekt dostala zachvaty kopala vrieskala no ja ze ideme volat sanitku☹ asi 20min po podani asi pol hodku to trvalo dvaja sme ju pacifikovali niky viac!mame 3 roky ale nikdy nic sa nestalo...niekde som citalaze krce vyzerwju hrozivo ale vraj nie je to az take nebezpecne tak neviem nie som za lieky takehoto druhu

tepka
28. okt 2014

@epsonka45 mi detto kuk hore vysie no ine stavy s diazepamom☹

epsonka45
28. okt 2014

@tepka tak isto cca 20 min trvala ta agresivita mna dobila a dostipala tak ze modriny po rukach mi zostali

hajanka
28. okt 2014

@tinka323 vsetko som napisala a s preventivnym uzivanim akehokolvek lieku nesuhlasim, diazepam sa podava akutne pocas krcov

tinka323
28. okt 2014

@hajanka ano akutne rektalne 5 mg, pretoze pocas krcov dietatko nemoze ani pit a tabletku by sotva prehltlo. No u nas by som kolko tych cipkov pouzila ak sme mali pocas v priebehu 3 dni kolisave 40,4 a rapidne klesanie na 37. zda sa mi rozumnejsie rozlozit tabletku 2mg 3x denne a sme chraneni.teraz sme sa obisli bez krcov.pred dvoma tyzdnami sme nemali diazepan a pri teplote 38.5 sme dostali prvy a aj ked som hned dala tabletku do hodiny bola zachranka a viezli nas do nemocnice. DNES som sa znova zastavila v lekarni kde mi povedali v pripade syna 17 kg 10mg na den.ze sa to daca bezne aj mladsim detom a dala som vlastne 6 mg v v priebehu dna a za ten klud to stoji.kazdy pozna svoje dieta.

tinka323
28. okt 2014

@hajanka reagujem na otazku ci mas istotu ze po podani nedosli krce -no u nas nedoslo.ja som necitala celu diskusiu, ale je to tu dost utocne.tvoje dietatko prejonalo febrilie? A podali ste az v case krcov rektalne? Len sa pytam. Urcite kazda mamina nedava s radostou diazepan ako cukriky.ale ked viem ze febrilne krce mozu mat tazky priebeh a dieta moze byt v bezvedomi aj dlhsie, moj materinsky instinkt vravi, radsej ho toho uchranit.co na to hovoris?

tinka323
28. okt 2014

@hajanka ale zas mas pravdu v tom, mam 3 deti a najmladsia ma 20 mesiacov a mala 40 tepkoty jej ma ani nenapadlo dat diazepan.proste ona zvlada tepkotne vykyvy v pohode.nebudem ju prwventivne zatazovat.syncek je precitlivejsej povahy,ci to s tym suvisi, nad tym sa len zamyslam.mensia dcera ked s nim zapasi ci o hracku, stale vyhra.syn sa radsej vzda.je takej kludnej povahy a preto to aj tazsie znasam.taky anjel.

tinka323
28. okt 2014

@xlucia fwbrilne krce neohrozuju dieta??? My sme lezali v nemocnici a dlho som sa rozpravala so sestrickou, ktora mi to vysvetlovala a realne mala skúsenosť s vlastnym bratom, krory prekonal viackrat a teda zanechalo to na nom poriadne nasledky.kazdym krcom sa poskodzuje mozog preto ju nutna hospitalizacia a vysetrenie mozgu, nakolko nikto nevie posudit priebeh jednotlivych krcov.urcite mi odporucala dat preventivne diazepan ako neskor cakat s malou dusickou na vysetrenie eeg.