icon

Reálne skúsenosti s Diazepamom

lenocka84
8. máj 2012

mamičky prosim Vas o Vasu realnu skusenost kedy ste podavali diazepam, pri vysokych horuckach. ako to deticky znasali. nas trapia od vcera horucky, mame ho doma, ale bojim sa ho dat. dr. kazala pri teplote vyssej ako 38,5 podat pol tabletky, maly ma 39 a viac, zabalmi to znizujeme, chvilu sa podari a zase ide hore. crp mal negativne. dakujem.
a naozaj prosim len o realne skusenosti s jeho podavanim.

minewka
11. máj 2012

@zuzkap2 potom nechápem, prečo mamky podávajú antipyretiká . Vo väčšine prípadov si telo s horúčkou poradí aj samo...

A podáva sa preventívne. Pri určitej teplote. Ktorá môže/nemusí stúpať vyššie.

zuzkap2
11. máj 2012

@katrinka8 ja som zazila aj epilepticky zachvat u mojej maminy. Ale epilepsia ma vela druhov zachvatov pri ktorej nemusia byt vzdy krce

zrzulka
11. máj 2012

U mojej dcery zachvat vzdy zacal nepritomnym pohladom.Zacala preglgat akoby naprazdno.Hned som ju schytila dala do stabilizovanej polohy na bok a az vtedy sa zacala triast. Dcere sa triasla ruka (ona ma poskodeny mozog a tym padom ma cast tela akoby ochrnutu) paradoxom bolo ze vzdy sa jej triasla ta ruka ktoru nema 100% funkcnu. zial na jej stav nepomahaju tuby. Vzdy som sa chcela vyhnut hospitalizacii ale nikdy sme to nezvladli len s tubami :O(((((((((((((( Proste sa jej to trasenie nezastavilo a museli ju previest do nemocnice.Preto je otazne ci by vobec "preventivne" podanie diazepamu pomohlo.kazdy je vsak iny neda sa to zovseobecnit, pisem len nasu skusenost, mozno prida niekto realnu skusenost ked diazepam pomohol.
V kazdom pripade kazdy liek prinasa aj urcite rizika a to uz si malokto uvedomuje.

zuzkap2
11. máj 2012

@minewka ano telo si poradi niekedy samo s horuckou. Ja lieky na znizenie teploty podavam az ked moje deti maju teplotu 38,5 na zrazenie a to uz nieje preventivne

katrinka8
11. máj 2012

@zuzkap2 - aha... ja som - chvalabohu - ziaden takyto zachvat nezazila, preto som si myslela, ze, napr. pri epislepsii je zachvat vzdy sprevadzany krcmi.
@minewka - myslim, ze porovnavat antipyretika s diazepamom je trochu od veci...
Ocividne ani lekari nemaju na diazepam rovnaky nazor - my to tu nevyriesime, kazdy sa riadi svojimi skusenostami a svojim rozumom. Kto si mysli, ze je bezpecne ho dat preventivne, nech ho da. Kto si mysli, ze je to nebezpecne, nech ho nedava 😉

minewka
11. máj 2012

@katrinka8
Vzhľadom na priebeh febrilných kŕčov som za to podať preventívne diazepam.

Debata sa potom zvrtla na to - či už počas prebiehajúceho záchvatu je možné/nie je možné - z praktického hľadiska dieťaťu nejaký liek - či už orálne alebo rektálne podať.

Písala som o svojej skúsenosti so svalovými kŕčmi - a podľa môjho, čisto subjektívneho názoru - to v drvivej väčšine orálne alebo rektálne možné nie je, nehovoriac, že často sa človek zameriava na iné veci.

ja osobne (nie sama na sebe) - som zažila 3 druhy svalových kŕčov - pri epilepsii, pri hypoglykemických kŕčoch a raz pri febrilných kŕčoch (tie febrilné kŕče som bola ešte pubertiak) .

Epilepsia a hypoglykemické kŕče - to už bola dospelá, si boli veľmi podobné. Pri epilepsii sme nedokázali ústa otvoriť, nedokázali sme skoro nič, tie kŕče boli veľmi silné, len sme dávali pozor aby sa dotyčný nezranil, snažili sme sa mierniť to, ako s postihnutým hádzalo a volali sme záchranku.

pri hypoglykemických kŕčoch sme dokázali kamošku otočiť nabok - (zvracala), ústa ostali mierne pootvorené - dokázali sme jej tam po troche kvapkať sladký nápoj - nič iné, čo obsahovalo cukor sme nemali a takto čakali na záchranku.

Pri febrilných kŕčoch - ako som už písala - ja som zavolala záchranku, môj otec spolu s lekárnikom dávali dieťaťu umelé dýchanie, lebo nedýchalo (nedýchalo asi 3-4 minúty? ) Keď záchranka prišla bolo dieťa v bezvedomí, ale už dýchalo samo.

Všetky kŕče mali inú intenzitu, inú silu. To sa nedá nikdy povedať, aký silný záchvat príde. A pre mňa osobne diazepam v indikovaných prípadoch (indikácia je už samotná horúčka, a potom Ďalšie veci, ktoré sa tu spomínali) je menšie zlo.

katrinka8
11. máj 2012

@minewka - dakujem za vysvetlenie 😉

zrzulka
11. máj 2012

@katrinka8 nemusia byt vzdy krce je tz maly zachvat ktory sa prejavi napriklad len tym ze sa clovek zahladi "do blba" pripadne sa zasekne v cinnosti ktoru prave robi.

minewka
11. máj 2012

@katrinka8 Pre mňa osobne je trocha prisilné tvrdenie, že nie je správne podávať preventívne akýkoľvek liek.

A mimochodom - Nurofen je tiež "fajnovka" - vôbec lieky typu ibuprofen....vôbec by som ich dieťaťu nedávala preventívne, len v indikovaných prípadoch. A kopec žien ho veru ako lentilky podáva.

katrinka8
11. máj 2012

@minewka - uz bezim spat, ale to s tym preventivnym podavanim liekov som nepisala ja, vsimla som si to, ze to tu ktosi napsial, uz ale neviem kto 😉 Nurofen nedavame - mala mi to vypluva a navyse mi viaceri dr povedali, ze cipky zaberaju lepsie, tak ak je nutne, davame paralenove cipky (teda zatial len 2x nam teplotovala, ci horuckovala) 😉
Dobru noc.

minewka
11. máj 2012

@zuzkap2 a prečo nad 38,5 už nie je preventívne? čo by sa dieťaťu stalo, ak by malo 39? Aj to je preventívne podaný liek... preventívne znižuješ teplotu - pred obavou, že teplota sa bude zvyšovať alebo preventívne pred komplikáciami, ktoré môžu nastať pri vysokej horúčke. Pravdepodobne by sa nestalo vôbec nič ani pri 39.

minewka
11. máj 2012

@katrinka8 reagovala som len na tú časť o tom, že netreba porovnávať diazepam a antipyretiká. 🙂

Dobrú noc...a všetky neduhy nech nás obchádzajú.

kaja73
13. máj 2012

@minewka moj maly mal silne febrilne krce,nasledne bol cca 3 min v bezvedomi,nedychal,davali sme umele dychanie. Nasledne bol na detskej JIske-teda viem o co ide.
Mali sme doma rektalny diazepam-mm je lakar a podobne lieky prvej pomoci mame doma vzdy- a v pohode sa dal dat do zadku-ziaden problem ani napriek silnym krcom nebol a aj v nemocke nam povedali ze preventivne davat diazepamove tablety v buducnosti mozem,ale nemusim-vraj sa ani nevie ci to zabera-mame len zrazat teplotu od 37,5 a mat vzdy po ruke rektalny diazepam-nik nikdy nic nepsominal, ze by sa nedal podat do zadocku v pripade krcu.
Oni si tym uz velakrat presil a takyto problem nemali-ja som sa s viacerymi lekarmi na tuto temu rozpravala a nik takíto problem neopisoval pri podavni rektaleneho diazepamu.
a my sami sme s tym tiez problem nemali-ani ini rodicia co ich deti tieto krce mali, takyto problem nikdy neriesili-poznam ich aj osobne dost.
A poznem aj dost epi deti a tiez im rodicia davaju rektalny diazepam az pri krci a nikdy s tym problem nemali.
Ked som robila s fetakmi,tiez sme mali vela s epi stavmi a vzdy sa to dalo podat.

kaja73
13. máj 2012

este ma napdlo,ze sa nas pri prijme pytali ci sa pri krci nepokakal alebo nepocikal-ze sa to stava-takze nastava praveze uvolnenie konecnika a mocoveho zvieraca-nie krc.
Tu je nieco o febrilnych krcoch a aj o podavani diazepamu-preventivne sa neodporuca podavat pausalne kazdemu dietatu
http://www.choredieta.sk/index.php/caste-proble...

minewka
13. máj 2012

@kaja73 potom super, ak sa to dá a mamičky si zachovajú dostatočne chladnú hlavu, aby to všetko spolu s umelým dýchaním zvládli.

Nič to však nemení na mojom názore a názore mojej pediny, že je lepšie dať 1-2x do roka 1 tabletu preventívne pri vysokých horúčkach.

Ale Ďakujem za info.

kaja73
13. máj 2012

@minewka ono umele dychanie davas az potom,najskor do zadku diazepam -to este pocas krcov-umele dychanie az ked krce prestanu-aspon u nas to tak bolo-maly krcoval cca 2 minuty a potom dokrcoval, ale nedychal,modral a tak az potom nastupilo umele dychanie.
A ako hovorim,nam bolo povedane od viacerych pediatrov aj v nemocke aj nasho, ze je to prevenrivne podavanie diskutabilne aj pri detoch co uz krce mali-vraj sa nepotvrdil ich preventivny ucinok-ale ak chceme ze nech to davame.
A ver ze sme si chladnu hlavu nezachovali,panikarili sme doma vsetci-mm,svokra,starsi syn a ja asi najviac.

minewka
13. máj 2012

@kaja73 každý rodič sa na základne svojho presvedčenia a po zvážení všetkých pre a proti rozhodne - ktoré komplikácie som ochotná znášať - či komplikácie po podaní diazepamu alebo po prekonaných febrilných kŕčoch - ja osobne jednoznačne volím RAZ ZA ČAS, v zanedbateľnom množstve diazepam.

Som si plne vedomá medicínskych polemík o tom, či má opodstatnenie alebo nemá odpodstatnenie podanie tohto lieku a aj napriek všetkým dostupným informáciám budem svojmu dieťaťu v indikovaných prípadoch (vysoká horúčka) podávať diazepam. A nie, nebudem si myslieť, že mu z toho narastie minimálne 3 oko 😉 🙂 🙂 🙂 🙂

Každý nech si robí čo chce. A ako uzná za vhodné. Každý sa zo svojich činov voči svojim deťom, minimálne vo svojom vnútri budeme spovedať... 🙂

minewka
13. máj 2012

@kaja73 a ja osobne vždy najprv dám umelé dýchanie, je to pre mňa dôležitejšie, potom nejaký čípok, ktorý práve vtedy už pre mňa fakt význam nemá, keď sa už záchvat spustil. Ale ako som vyššie napísala - každý nech si robí ako chce.

kaja73
13. máj 2012

@minewka ved jasne nech si kazdy robi ako mysli. 😉
Len neviem od akej teploty tabletkovy diazepam podavas,lebo moj zakrcoval 10 minut po namerani 37,8 😖 -a asi ani ty diazepam pri tejto teplote nedavas.
ide o to ze krce nenastavju len pri vysokej teplote,ale vacsina nastava pri nahlom vzostupe,teda napr tak, ako to bolo u nas-pri krcoch uz mal takme 39 stupnov-za 10 minut mu tak vyletela teplota a myslim si ,ze malokto meria teplotu v 10 minutovych intervaloch
A este ten tabletkovy diazepam ma aj v letaciku pisane, ze nie je vhodny pre deti do 3 rokov a to je presne vek -od 1-3 rokov,kedy su krce najcastejsie
PS-umele dychanie pocas febrilneho krca takej intenzity ako mal moj syn das asi tazko-maleho hadzalo a udrzat ho bolo nemozne-len zabranit urazu sme mohli a okrem toho nikdy sa nepadava dychanie hned na zaciatku krca-este ani nevies ci dycha alebo nie-to zistis az ked modrie -vtedy sa ma zahajovat umele dychanie.

kaja73
13. máj 2012

a vyznam toho rektalneho diazepamu je zas dokazany-na rozdiel od preventivneho tabletkoveho- ten rektalny sa rychlo vstrebe,rychlo nastupi jeho ucinok a skracuje aj zlahcuje samotny priebeh krcu-teda pre mna a aj mm-ako lekara- je zas prvorade jeho podanie-za 5 sekund to je v zadocku-a potom mozem konat vsetko ostatne potrebne-stabilizovana poloha,ochladzovanie,vetranie miestnosti a po krci aj umele dychanie-ak je vobec potrebne-co je malokedy-hlavne po podani rektalneho diazepamu.

minewka
13. máj 2012

@kaja73 samozrejme, že nebudem dávať umelé dýchanie - keĎ dýcha. 🙄
Ako som písala, sú záchvaty rôznej intenzity.
Áno viem, že febrilné záchvaty nastávajú najčastejšie pri rýchlom nástupe, resp. zvýšení teploty a preto som nešpecifikovala, od akej teploty ho dávam.

Nechápem logiku - že TABL. diazepam nie je vhodný pre deti - keĎ už, tak diazepam ako taký.

Neviem, aký reakčný čas zabratia lieku od jeho užitia je pri rektálnom diazepame (v tej tube) , a ak človek má doma tabletu alebo čípok - každý myslím zaberá dlhšie - ako 3-4 minúty - koľko trvá záchvat (ak nie je veľmi ťažký).
Pre to je pre mňa osobne už neskoro ho podávať vtedy, možno zmierni prejavy - ale to mi už bude v tej chvíli houby platné. Aj tak už väčšinou zaberie po ukončení záchvatu

Ja som za prevenciu a nepresvedčí ma o opaku nikto.

kaja73
13. máj 2012

@minewka rob ako myslis-mas na to pravo,ale mamicky tu citajuce by mali vediet ze tablektovy nie je vhodny do 3 rokov-citaj letacik-je to tam ako kontraindikacia pisane- a rektalny je aj do troch rokov-zas citaj letacik-je tam pisane davkovanie do 3 rokov-nebudem sem davat linky-su bezne dostupne na nete.
Asi ide o ucinok diazepamu na traviaci trakt,ozaj neviem preco tak tak je,len tipujem.
A oba sa maju davat len v nevyhnutnych pripadoch a v davkovani primeranom veku.

monickapd
13. máj 2012

ja som podavala lieky proti horucke vzdy od 37,5 a vyssie..nikdy necakam na vysoku horucku a potom s tym spojene komplikacie..a zatial sa to osvedcilo. Diazepam som podavala pri vysokej teplote a budem stale, bez debatky..febrilne krce su hnus a tie nasledky potom ani nehovorim. Tot moj nazor, Vy si robte ako myslite 😝

sweetsuzi
13. máj 2012

@minewka
@kaja73 Nam dala pediatricka Diazepam na prvej poradni, ked mal maly 10 dni, s tym ze treba dat pri teplote nad 39 stvrtinu tabletky. Rektalny gel sa dava/predpisuje detom ktore uz febrilne krce mali, lebo je predpoklad ze sa budu opakovat a tam nie je cas na nejake preventivne podavanie tabletiek.

minewka
13. máj 2012

@kaja73 možno ide o tráviaci trakt - to neviem ani ja - každopádne dôležitá je účinná látka - a tá je aj v jednom aj druhom prípade rovnaká - ale určite si ten rektálny diazepam vypýtam od dr - keď je taký super. 🙂

Aj keď si už "254", čo mi odporúča čítať letáčik 🙄 čítam, viem o tom, som si toho vedomá a pediatrička mi vzhľadom k tomu odporučila dávkovanie. 🙂

A to, že sa má dávať v nevyhnutných prípadoch vie hádam každá priemerne inteligentná mamička 🙂 Moje decko má 13,5 mesiaca a všetky lieky, ktoré doposiaľ dostalo - 1x 1 odmerku Panadol proti horúčke a 1x štvrtinku Diazepamu - pri horúčke nad 39stupňov- ktorú mala 1x v noci, prišla takáto horúčka z ničoho nič 😉 Ráno jej nič nebolo.

minewka
13. máj 2012

@sweetsuzi mne dokyna tiež predpísala diazepam pri prvej poradni, aby som ho mala doma a rovnaké odporúčanie - štvrtinka pri teplote nad 39.

lulu19
13. máj 2012

aj ja sa pripajam ku matkam ktore dali diazepan detickam maly my mal vcera teplotu 39,5 tak sme stvrtku diazepanu dali a verte ci nie bola som kludnejsia .radcej dat ako sa nieco stat

hajanka
13. máj 2012

kam to zdravotnictvo speje (ved vsetci dobre vieme kam ----), lekari by si mali asi znova sadnut do skolskych lavic, alebo si tiez precitat pribalovy letacik a vsetko s tym spojene, za take odporucania...

valika67
16. jún 2012

my sme prekonali febrilne krce, ale stretla som sa s tym, ze detsky lekari nepoznaju davkovanie diazepamu. my kedze sme febrilne krce uz mali davame diazepam uz pri zvysenej teplote a to 3x denne, ale davkovane urcuje neurolog podla veku a vahy dietata. ak ma dieta febrilne krce tak nie je mozne mu podavat tabletku, nie je mozne mu davat ani pit. pri krcoch sa dava rektalny diazepam, ale ten mame od neurologa. nasa detska lekarka neodporuca podavanie diazepamu, takze kolko lekarov tolko nazorov.

althejka
14. júl 2012

@hajanka
Diazepam sa naozaj dava ako prevencia febrilnych krcov, sama som ho v praci detom pod ordinaciou lekara podavala, takze nie je pravidlo,ze sa podaval iba u deti,ktore ich prekonali .taktiez sa podava ako prevencia erekcie u chlapov po operacii mocovej rury.