Riešenie nadváhy u detí: Ako začať?
Dobrý deň,
potrebujem poradiť ohľadom stravovacích návykov mojej rodiny.
Mám dve deti. Obe sú skôr vyššie. Štvrtáčka a prvák. Prvák má 35 kg, ona približne rovnako.
Ona od malička jedla málo, dokázala sa najesť zo sladkého, nehovorím že neje aj normálne jedlo. Má normálnu postavu, nie je vychudnutá, nie je tučná. My s mužom to isté, máme po 40, bývali sme chudší, ale tuční nie sme. Chlapec má určite nadváhu. Manžel dnes skonštatoval či som si všimla že syn jedáva viac ako on. Keď sa vyzlečie, vidím na ňom tuk hlavne v oblasti brucha, brucho mu trčí aj keď je oblečený. Neviem, čo mám robiť. Nemáme doma veľa sladkostí, čipsy občas. On sa dokáže najesť z takého hustého – dnes na desiatu mal chleba vo vajci, potom zje obed a doma si vypýta ďalší obed (máme navarené kvôli mužovi). Potom zje monte, rožky, párky, sladké ani nemá veľmi rád. Praženicu v pohode zo štyroch vajec. Dvakrát do týždňa hrá futbal, skôr rekreačne. Nešportuje pravidelne. Ale ide sa len tak previezť na bicykli po ulici, keď je teplejšie, stále je vonku /bývame v dome/. Neviem kde robím chybu. To mu nemám dať jesť či čo? Ako ho donútiť viac sa hýbať keď ja som v jednom kole, práca plus domáce práce, učenie s deťmi – to skončí o ôsmej. Cez víkend jeme spoločné obedy, inak nemáme tie tzv. spoločné jedlá – večere cez týždeň. Skôr každý je kedy potrebuje. Ale neviem, či je v tom chyba. Podarilo sa vám znížiť hmotnosť dieťaťa? Ako? Ďakujem za každú radu.
Kedy mal naposledy robený krvny obraz? So štítnou žľazou nemá problem?
@kikuska166 Toto ani neviem. Má robené štandardné preventívne prehliadky.
Páči sa mi, že si to zobrala v dobrom úmysle...👍👍👍
Prihlas ho na športový krúžok...keď bude mať tréningy 2 krát tyzdenne nebude mať problémy ...chlapci väčšinou sprataju viac ako dievčatá....var mu viac mäsa...zaleninu....a hlavne chodiť pesi
ja ti síce neporadím, ale poznám chlapca ktorý mal už v 5 rokoch 40 kíl , teraz má tak 7 - 8r. vyrástol do výšky, ale stále je tučný. má brata ktorý môže mať tak 13rokov a ten už má vyše 100kg. učia sa perfektne, starší je vyznamenaný na vysvedčeniach, ale ten životný štýl... stále jesť, počítač, v aute obaja tablety, mobily , žiadny pohyb.
boli sme s nimi na víkend na chate a keď som videla koľko pojedli, prišlo mi zle . a hrozne mi bolo ľúto tých detí lebo ich rodičia to brali ako normálnu vec že jedia každú hodinu haldy jedla.
sestra má tiež 2 deti, prvý je taká tyčinka, druhý je gulička. tiež ako sa vytiahol do výšky, už nebol taký veľmi guľatý. ale on si pýtal aj večer o 23tej hodine polievku a druhé . nemal dna.
sestra ho dala na futbal a keď prídu k nám, má odo mňa zákaz jesť tak neskoro ťažké jedlá . moja mama ho ľutuje, lebo veď chudáčik, čo ho nechá hladného ?
ja si myslím že také malé deti by sa trápiť nemali drastickými diétami, lebo im to môže uškodiť. keď pôjdu do puberty, sami budú chcieť schudnúť.
skôr by som mu namiesto toho druhého obedu dala niečo iné, napr rezeň na prírodno so zeleninkou. deti potrebujú jesť .. ale aj viac pohybu. možno keby sa viac hýbal tak by to bolo ok ❤
Skús mu dať raňajky doma, na desiatu nejaké ovocie, malý chlebík , ak ti jedáva obed doma tak školské by som mu zrušila ( aj tak je to samý glutamán a múka), večeru už ľahkú a po 18 už nič. A nech sa viac hýbe a menej telka a tablet. Neboj, pôjde to 👌
Vaha je naozaj vysoka. Pohyb ziadny ( to, co opusujes je zalostne malo), jedlo ako pre 40 rocneho 100 kiloveho chlapa pracujuceho v bani. Takto by som nekrmila ani dospeleho chlapa.
A neutesuj sa, ze z toho vyradtie. Nevyrastie, to su len slova na čičíkanie. Ma velmi zle stravovacie navyky, zje nadporcie a takto sa bude stravovat stale. Takisto ako nevyrastli z toho pubertiaci, ktorych vidis denne na ulici.
Je z toho zivotny styl, byt tucny je asi IN.
Ja neviem, podla mna to bude aj geneticky, lebo poznam kopec deti, ktore toho jedia aj viac a horsie ako tvoj syn a veru tucne nie su ani nahodou. A nie, nesportuju od rana do vecera. Napriklad moja nevlastna sestra, ked bola mala, tak zrala jak prasiatko (zjedla toho 3x viac ako ja ako dospely clovek) a bola chudunka. Na sport chodila len vramci skolky/skoly raz ci 2x za tyzden. A ked sa tak nad tym zamyslam, urcite zjedla toho ovela viac ako tvoj syn. Raz si pamatam, sme boli s nou na zmrzline a ona spraskala 10 kopcekov. Furt chodila dokupovat dalsie 🙈
Autorka, buď rada, že ty máš čo zmeniť a zlepšiť. Ja som celé detstvo môjho dieťaťa riešila jeho hmotnosť a keďže sa výžive dosť venujem, stravovali sme sa vždy zdravo. Už ako bábätko bol môj riadne "vypaseny", ako pol ročné čisto kojene dieťa mal 9 kg. Už vtedy som si uvedomila, že bohužiaľ zdedil veľa po mužovej strane rodiny, ktorá je tučná odjakživa, ako ich poznám. A ak by som nebola prísna na stravu, tak by dieťa vyzeralo ešte horšie, takto sa nám darilo to držať ako tak v norme, aj keď tiež vždy vážil viac. Odzneli tu už dobré rady - prihlas ho na šport, ktorý bude pravidelne aspoň 3x do týždňa. Do školy a zo školy pekne pešo, žiadne vyvazanie. Sladkosti vylúčiť, ani ovocia by nemal jesť nad mieru, treba jesť zeleninu, doslova vypestovať návyk, že keď chcem niečo chrumkat, tak zeleninu. Ja doteraz mám v chladničke nachystanu misku očistenej zeleniny a moj je schopný za deň len tak mimo hlavných jedál zjesť dva zväzky redkoviek a celú uhorku. Proste keď má chuť vyzierat, tak v chladničke nájde vždy niečo zdravé. No a samozrejme, žiadne chipsy a sladkosti doma nemáme, treba si uvedomiť, že aj sladeny jogurt je proste sladkosť.. Žiadne sladké vody, ani čaj nesladime. A skús variť zeleninové polievky a keď si bude pýtať niečo pod zub, ponuknes polievku. Minimum kalórií a kopa zeleniny. Proste musíš mať doma vždy pripravené zdravé jedlá, pretože najväčšie prešľapy robí človek v strave vtedy, keď je v rýchlosti, keď nemá nič "normálne" navarené, vtedy bohužiaľ väčšina ľudí siahne na jedlá typu párky a pod.
Mám dve deti,ktoré sa stravujú cca rovnako....8 ročny má 26 kíl,chudý ako prútik,4,5 ročný ma 23 kíl...obézny nieje, ale má to rozložené po celom tele,je taký zavalitejsi...jedia to isté okrem obedov v škole v škôlke...starší dokonca si dá aj slaninu,a každý večer vajcia...aj tak slim fit nohavice mu padajú....stravujeme sa bežne niekedy zdravšie,niekedy klasická kuchyňa spred 30 rokov...Vytiahla som už bicykle keď je pekne, chodíme na prechádzky,kopene loptu,hocičo aby sa hýbal a má to rad....verím v to,že keby sa ten mladší nehýbal dostatočne, tak má nabeh na obezitu...neviem po kom to má,ale od mala je veľký...nosí oblečenie čo jeho brat v prvom ročníku...čiže u nás zaberá to,že ,,športujeme" Keď je príjem veľký,musí byť aj výdaj...to je všetko podľa mňa...
Tak moj ma 134cm a 35kg, je prvak. Tiez ma brusko, boky, proste pribraty. V skolke bol ako spageta. Podotykam ze ja varim zdravo, pretoze je to moj zivotny styl. Pecivo len kvaskove ktore ja robim doma. Ma rad sladke, u nas su kamen urazu porcie. Zje ako dospely. Uz som sa pytala na to aj doktorky a ta mi hned povedala ze mu mam dat pokoj, ze jeho telo sa este zmeni a hlavne v puberte.
Kuchyňa našich mám a malo pohybu u deti a veľká dostupnosť veľmi chutného jedla je u deti problém. Majú veľký príjem a malý vydaj energie.
Určite mu nedávaj dalsi obed doma ale až večeru medzi tým skôr zdravý olovrant /bielkoviny, zeleninu, ovocie/ napr. čistý biely jogurt/tvaroh do toho ovocie a max trošku agave dochutit, alebo dávam dcére na to z dm ovocné pyré to ma minimum cukru.
Ochutené jogurty, klasické výživy to máš samy cukor.
Skús si ako pomôcku pozrieť profily iných aj mamičiek napr. ja ich sledujem na Instagrame ktoré presne vysvetľujú ako aj pre deti aj pre dospelých pripraviť zdravé vyvážene jedlo ktoré zasyti. Aj uvidíš ktoré potraviny kupovat a ktoré nie, veľa receptov.
Ja veľmi kupujem pre nas aj pre dcéru potraviny a pochutiny v dm, majú skvelý vyber.

Ahoj,
ja by som v dedstve v pohode vymenila rodinu za cokoladu a keksy. Ale - od prvej triedy az po deviatu sme denne chodili na plavecky, 1 -1,5 hodiny. Teda okrem vikendov. Peso tam, odplavat a peso domov. Ziadne vyvazanie autom a to cely rok. Do skoly som takmer vzdy dostala aj keks a xy krat som nezjedla zen zdravy chlaba so sunkou. Dima sim nemala probkem zjejest v 5 triede 6 kusov nrvenkoveho koláča 😁. Ucitelka mi neverila, kamoska spoluziacka potvrdila - ze bola u nas a videla ma ho jest 😂.
Nikdy sme s nadvahou problem nemali, hranolky a vyprazany syr, smotanove omacky a kladicka sk kuchyna v ratane slahackovych poharov u nas neboli tabu. Ale teda ani ovocie a zelenina nechybala a aj zdrave strukoviny. Kolace sa tiez doma piekavali. Ale my sme ozaj boli vzdy štíhle. Sladkeho som jedla gakt dist a taky pohar nutely na 2x v pohode. Obcas samozrejme. Ja to skutocne pripisujem tomu plavaniu. A chodilibsme von, hybali sa dost. No a genetika je tiez dolezita. Zatad mu krizok na dennej baze ak sa da. Plavanie je super a nepiskodzuje klby ani mic, zapaja vsetky svaly. Vyskusajte. A monte ja jedavam doma obcas tajne 😁 Mm ma zajaz kupovat to. Drzim palce pri zmene stravy, skus nejakeho piradcz