Riešenie nadváhy u detí: Ako začať?
Dobrý deň,
potrebujem poradiť ohľadom stravovacích návykov mojej rodiny.
Mám dve deti. Obe sú skôr vyššie. Štvrtáčka a prvák. Prvák má 35 kg, ona približne rovnako.
Ona od malička jedla málo, dokázala sa najesť zo sladkého, nehovorím že neje aj normálne jedlo. Má normálnu postavu, nie je vychudnutá, nie je tučná. My s mužom to isté, máme po 40, bývali sme chudší, ale tuční nie sme. Chlapec má určite nadváhu. Manžel dnes skonštatoval či som si všimla že syn jedáva viac ako on. Keď sa vyzlečie, vidím na ňom tuk hlavne v oblasti brucha, brucho mu trčí aj keď je oblečený. Neviem, čo mám robiť. Nemáme doma veľa sladkostí, čipsy občas. On sa dokáže najesť z takého hustého – dnes na desiatu mal chleba vo vajci, potom zje obed a doma si vypýta ďalší obed (máme navarené kvôli mužovi). Potom zje monte, rožky, párky, sladké ani nemá veľmi rád. Praženicu v pohode zo štyroch vajec. Dvakrát do týždňa hrá futbal, skôr rekreačne. Nešportuje pravidelne. Ale ide sa len tak previezť na bicykli po ulici, keď je teplejšie, stále je vonku /bývame v dome/. Neviem kde robím chybu. To mu nemám dať jesť či čo? Ako ho donútiť viac sa hýbať keď ja som v jednom kole, práca plus domáce práce, učenie s deťmi – to skončí o ôsmej. Cez víkend jeme spoločné obedy, inak nemáme tie tzv. spoločné jedlá – večere cez týždeň. Skôr každý je kedy potrebuje. Ale neviem, či je v tom chyba. Podarilo sa vám znížiť hmotnosť dieťaťa? Ako? Ďakujem za každú radu.
Nedávať mu tak veľa jedla. Sám si asi praženicu zo 4 vajec nespravil.
Presne ako pise @janickacrazy varit zdravsie je asi zaklad, ziadne chleba vo vajci a podobne, neurobit mu prazenicu zo 4 vajec, radsej z dvoch plus k tomu bohatu misku zeleniny. ALE musite ho v tom motivovat aj vy! Nie ze vy budete mat gulas s langosom a synovi budes chciet ponukat nieco zdravsie.
Má 132 cm
Neurobím mu zo štyroch. Len on si tak pýta. Resp. poviem že som spravila zo štyroch ale urobím z troch haha.
Vyzerá to zatiaľ tak, že mu dávate nezdravú vysoko kalorickú stravu, ale ťažko to ešte posúdiť z toho mála informácií. Nepíšeš nič o množstve a pestrosti ovocia, zeleniny, strukovín, mliečnych výrobkov, a pod., ktoré denne zje. Pije iba vodu a čaj alebo sladké nápoje? Napísala si málo o tom, čo konkrétne denne je, zatiaľ samé nezdravé jedlá. Napr . prečo je monte a nie jogurt?
Mne to zas az taka nadvaha nepride,moja ma 134 a 31kg. Tiez ma brusko,ale je uz stvrtacka,uz pomaly ide do puberty. Ja som prisna na stravu. Zelenina musi byt ku kazdemu jedlu. Keby som ju nechala,tiez by sa len pecivom tlacila,salamom,parkami. Nedovolim.
To Monte ani nekupuj. A ze nemá rad sladké…. Rožky a parky obmedziť. Praženicu z menej vajec ale ku všetkému na stôl salat. Ponúkaj len tak chrumat zeleninu, papriku, ľadový salat, paradajky, možno budeš prekvapená, že mu zachutil. Vozenie sa po ulici na bicykli fakt nie je šport, choďte si niekam poriadne zajazdiť spolu, nech sa zapotí.
Vieš akú kaloricku hodnotu majú parky? Hod si do tabuliek...viacej zeleniny dat, ako prílohu, viac bielkovín, tvaroh, cottage syr ten zasýti...chleba vo vajci...to je tiež kaloricka bomba..
Odporucila by som viac bielkovin, ktore zasytia na dlhsie, a menej blbosti, plus pridat pohyb. Moj je o rok mladsi a ma 21 kg pri cca 120 cm. Cez den zje cca toto: rano jogurt, ranajky v skolke (cez vikend doma pecivo maslo kvalitna morcacia sunka syr a vela zeleniny), polievka (cez vikend vacsinou strukovinova so zeleninou), druhe (v skolke vacsinou masite, doma bez, ale dbam na to, aby tam bol nejaky zdroj bielkovin), ovocie (jablko + oriesky, smoothie z mrazeneho ovo, banan, mlieko a trocha cukru), vecera (omeleta, vajicka - zje 2ks, wrap, pecivo, obcas kasa, hot-dog, vela zeleniny k tomu). Zial skoro kazdy den ma aj nieco sladke, ale obmedzujeme mnozstvo, a kedze je dost aktivny, tak to “vybeha”. Pije vodu alebo nesladeny caj, k veceri ma pol pohara 100% dzusu. Nevravim, ze je to nejaky ideal, skor pisem na inspiraciu. Tvoj je aj dost vysoky, tak myslim, ze nebude az taky “tucny” 🙂
Na desiatu chleba vo vajci? Čo tak obyčajný natretý chlieb so zeleninou? Ovocie, normálny jogurt a nie monte. A viac sa hýbať.
Chleba vo vajci je najhoršie jedlo na kalórie naozaj, nikde nevidím napísané ovocie, zelenina, jogurty ...., praženica max 2-3 vajcia a dost sám si nerobí praženicu takže zje čo dostane, sladké vody nepije žiadne?
Kde robis chybu??
Nemame doma vela sladkosti - nemaj ziadne sladkosti, nahrad napr ovocim
Chipsy obcas - zmen na vobec
Chleba vo vajci - preco vyprazane??
Monte - vobec, a vraj nemame doma vela sladkosti, sladke nema rad…
Parky - aspon s nejakym lepsim zlozenim dufam ked uz to musi byt a len vynimocne
Radsej sa nepytam co sa skryva za slovickom “obed” - dufam vyprazany syr s hranolkami a tatarkou a podobne chutovky 🙈
Na margo toho že už druhá tu ironizuje moje konštatovanie že - sladké ani nemá veľmi rád - v štýle že ho má rád, lebo občas zje monte - tak si treba prečítať, čo som vlastne napísala. A už vôbec nebudem reagovať na obed v úvodzovkách...
Zmenila by som úplne jeho stravovanie, nepíšeš čo máva na obed, vždy by bola príloha zelenina a veľa zeleniny.
Na desiatu stačí rožtek a nejaké ovocie a takého ľahšie veci
Na čas by som vylúčila aj monte a čipsy
Jedáva polievky?
Čo pije?
Zbytocne sa urazas, ty si sa pytala kde robis chybu. Chyba je v stravovani, ktore “doprajes” svojmu dietatu. Zo vzduchu ti nepribral… kludne rozpis jedalnicek na cely tyzden, ale som si ista, ze ak niekto da dietatu na desiatu vyprazany vajcovy chleba, tak sa unho to vyprazane dost casto vyskytuje aj na obed, aj na veceru…
Jedáva v škole obedy - práveže má obedy rád. Fakt mám pocit, že problém je hlavne množstvo, že sa rád proste navalí... Ale tiež som si zľahčila to, že keď proste odmietal ovocie, zeleninu (nie všetky druhy), tak som na to rezignovala a nechala to tak. Minule ma prekvapil, že mu chuti uhorkový šalát... 🙂
@sissy27 Ja sa neurážam. Ty sa urážaš, lebo som ti napísala, že ironizuješ moje slová.
Autorka, ako ti tu uviedli. Zdravšie varianty jedal. To, co si vymenovala, fakt okolo zdravého jedla ani neslo a ked ma pomalsi metabolizmus, resp si rad dopraje, o to viac sa treba zamerať na zdravsiu stravu. Rovnako ho zobrať športovať, aj vy, rodicia alebo sestra.
Proste stále platí jednoduchá rovnica, kaloricky príjem nižší ako výdaj, resp v jeho prípade, kedze sa stále vyvija, nech ten kaloricky príjem nie je prehnane vysoky. Množstvo jedla sa asi obmedziť nedá ale dajú sa obmenit typy jedal. Zial toto je na Vase triko...
Zároveň vsak zastávam nazor, ze v zdravej a menšej miere dopriat aj to nezdravé/sladké, lebo zakázané ovocie chuti najlepšie tak aby potom z toho nebola porucha prijmu potravy a napchaval by sa tym poza vas chrbát mimo domu..
Problém nie je len množstvo, naozaj to zatiaľ vyzerá na veľmi nezdravé stravovanie.
Vyvíja sa, z toho jedla, čo si spomenula, neprijíma žiadne vitamíny, minerály, to je ešte horší problém ako priberanie. Asi sa doma celkovo stravujete takou typickou slovenskou kuchyňou spred 30 rokov. Skús nad tým porozmýšľať a neber to prosím ako rýpanie. V dnešnej dobe sa už ľudia stravujú kvalitnejšie.
Bielkoviny zasytia. Cize sa znazit mat ich v kazdom hlavnom jedle, plus nejaké ovocie, zeleninu skúšať... Vyprazane minimalizovať... Na desiatu mu skús zabalit aj nejaky syr ci natierku, ovocie, zeleninu na tycinky, mozno 2-3 orechy. Ked bude hladny, zje mozno aj to, co by inokedy nie .. a co najmenej spracovaných potravin. Ak ma doma akoby druhý varený obed, tak neptrebuje tolko rozkov, parkov este jest.
A mozno by som zvazila nejaký kruzok pridat, ak stíhate. Nech sa hybe aktivnejsie
zas je aj dosť vysoký...
ale, to čo si napísala nezjem ani ja...večer , alebo poobede dávaj viac zeleniny a ovocia...
teraz ešte krásne vieš s hmotn. pracovať - dieťa rastie...
To si prosim ta z coho usudila, ze ja sa urazam? A nie, neironizujem tvoje slova - ale sama si protirecis. Nema rad sladke ale teda monte, co je v podstate len cukor, tuk a nejake konzervanty, to si da a rad… to ako ked niekto povie, ze jazdi predpisovo, len obcas dostane pokutu za rychlost 🤷♀️
Ale chapem, pravdu je tazke akceptovat. Skus este trosku rozobrat vas bezny jedalnicek, urcite dievcata poradia, co robis zle a ake alternativy mozes pouzit, mne sa uz klavesnicu nechce drat 😉
Dávaš mu nezdravu stravu.
@sissy27 ach môj bože - ja si protirečím a ty si nechceš drať klávesnicu a stále ju derieš 🙂 🙂 🙂
Ja by som nerobila tragédiu .. v puberte ho vytiahne do výšky "zo dňa na deň" .. pokiaľ má dostatok pohybu a nepcha sa čipsami a cokoladami každý deň tak na to nevidím nič zle. Ani na praženici nevidím nič zle .. vajce je zdravé. Parky na večer akurát nech si nedáva ale skôr na raňajky to počas dňa spáli. Ani na občasnom monte nevidím nič zle.
On sa dokáže najesť z takého hustého – dnes na desiatu mal chleba vo vajci, potom zje obed a doma si vypýta ďalší obed (máme navarené kvôli mužovi). Potom zje monte, rožky, párky... tohle přesně je špatně. Však ty jsi ta, co mu dává jíst, jí to, co mu dáš. Je to na tobě.... nic jiného to nezmění...
Párky, praženica, rožky, monte..... kde je zelenina , polievky? Zamyslí sa nad sebou , čo mu predkladáš ....
Myslím, že ako tu jedna napísala - máme takú kuchyňu ako spred 30 rokov. Toto budem musieť zmeniť. Ja som tu vypichla také jedlá, ktoré považujem za tú najväčšiu katastrofu. To aby ste si nemysleli že za sebou natlačí dva obedy, párky, krupicu, rožky... Ale to, že jeden obed o 12 v škole a potom doma si o štyroch dá znova... Ale z týchto jedál, ktoré som napísala, ma tak najviac hlava bolí. Chleba vo vajci má na desiatu raz za mesiac /zrovna dnes/ ale inak má rožok so šunkou. Niečo je zle a niečo ok - dcéra nemá nadváhu vôbec, je skôr chudá. Ale uňho budem musieť dávať pozor, napr. zrušiť brejky v škole... Budem rozmýšľať o všetkom, čo ste mi napísali. Prosím vás len si nemyslite, že tie jedlá, čo som napísala, to je VŠETKO a zároveň to JEDINÉ čo je. Máme aj polievky - rajčinová, hrachová, vývar...nebojte sa 🙂 ale ďakujem za odpovede

Neuviedla si podstatný údaj a to je výška dieťaťa. Lebo prvák može mať aj 120 cm aj 135 cm a to je fakt rozdiel. Poradiť ti viem len variť zdravšie jedlá, chleba vo vajci je kaloricky výdatný, mastné. Neviem, čo varite na obedy, možno viac zeleniny, ovocia pridať.