Riziko náhleho úmrtia novorodenca je u spokojných detí vyššie

varovanie
13. jún 2022

Výskumy ukázali, že deti, ktoré menej prejavujú nespokojnosť a sú stále v pohode, možu mať zníženú hladinu butyrylcholínexterázy. A vďaka tomu sa pri zástave dýchania ich mozog neozve nespokojnosťou a plačom včas a dieťa potichu, bez plaču umrie (SIDS - syndróm náhleho úmrtia novorodenca.

V našom prípade to bolo tak, že som uložila čulé bábatko večer do postieľky a o 20 sekúnd mi monitor dychu hlásil, že už 15 sekúnd dieťa nedýcha. Pomohlo ho vybrat z postieľky, triasť ním a kričať. Silné podnety mozog zachytí a preberie sa. Odporúča sa aj pokropiť studenou sprchou.

A silne odporúčam monitor dychu nielen do postieľky, ale aj prenosný, zachytenú o plienočku.

anjelicek26
13. jún 2022

Tak prosim nepis, "triast nim" ako odporucanie, mozes dieta velmi zranit... poklepat po hrudniku, po chrbatiku zozadu, plachnut tvaricku studenou vodou, pripadne ak nezareaguje hned, dychanie s ust do ust ci masaz srdiecka a volat sanitku paralelne... Prenosny monitor na plienku funguje len ked dieta lezi, v hybajucom kociku ci nosici je ti zbytocny, tam nefunguje spolahlivo. Monitor dychu sme tiez mali, mala bola predcasniatko, je to dobra pomoc na kludny spanok pre rodicov...

mandzula
13. jún 2022

Zarazilo ma "triasť ním". Dieťaťom sa nesmie silno triasť, predpokladám, že si už počula o Shaken baby syndrome - syndróme traseného dieťaťa. Nepredpokladám, že si ním myksľovala zo strany na stranu, no je potrebné uviesť tvoje vyjadrenie na pravú mieru, aby si to zle nevysvetlil niekto, kto o SBS netuší.

kikushaa
13. jún 2022

Na jirske prizvukovali netriast!!! Vybrat z postielky, silnejsie pohladkat po chrbatiku, potriet tvaricku studenou vodou, fuknut na neho, pripadne postipkat (nie surovo stipnut)

varovanie
autor
13. jún 2022

Dobre, dievčatá, som tu prvý deň, ale už ste ma tri zkritizovali. Chcela som len pomoct. Ako sa maze prispevok, nech mám pokoj a Vy tiež?

zankalh
13. jún 2022

@varovanie nemyslim,ze ta zkritizoval niekto.Len upozornil,ze triast sa nesmie,lebo moze dojst k urazu.
Myslim,ze by si nemala prispevok vymazat,ale ked tak,upravit.Nam je jasne,ze to,ako si to napisala,by si v reali neurobila(ked,tak jemne “zatriasla”),ide ken o to,aby to nahodou niekto nepochopil tak,ze fakt a babatko ,ktore prestaˇo dychat,moze clovek potriast ako nic 🙂

ailiba
13. jún 2022

@varovanie aj my sme mali monitor dychu... Viacmenej pre nas kludny spanok🙏. Raz nam aj piskal, ale zistili sme, ze mali je mimo podlozky... Ale neľutujem.
Ale nas syn rozhodne nepatril ku kludnym bábätkám😅. On bol ta kategoria tych nekludnych, vecne uplakanych, narocnych deti.

kikushaa
13. jún 2022

@varovanie nekritizovali sme ta, iba poopravili 🙏 monitor dychu bol pre mna velky pomocnik, kedze som mala rizikove babatka. Je to super vec a rozhodne pre pokoj v dusi odporucam aj vsetkym nerizikoym 🤗 Mam znamu ktorej na sids zomrelo 3m babatko 😔

mandzula
13. jún 2022

@varovanie nevidím, že by ťa tu niekto kritizoval, išlo len o uvedenie tvojej informácie na pravú mieru. Vravíš, že si tu prvý deň, takže naozajstnú kritiku si ešte nestihla zažiť. 🙂

karhu
13. jún 2022

namiesto urazania sa, oprav chybu🙈