Škodí, či neškodí chodítko?
Ahojte.co myslite chodak naozaj skodi detickam alebo nie je to celkom tak?ja som chcela pre mojho drobca kupit,ale neurologicka ma zastavila,ze chodak NIE. 😨
@lucia006 precitaj si moj prispevok tu o 13.12 ako sme ho mali my. pozri ak tam dieta das ak zacne chodit, aby sa uistilo a pod.. nic neprekonatelne sa nestane... podla mna. urcite nie je ok, ak tam mamy davaju deti, co este vobec nestoja, nechodia, lebo potom zacnu sa tam odrazat... a chodit po spickach. ak mas moznost pozicat, tak si tu moznost nechaj v zalohe.. uvidis aky priebeh bude mat chodenie u vas. mozno sama usudis, ze vobec netreba, mozno dieta bude taky huncut, ze chodak aj ocenis na iste chvilky ( aby bol mobilny.. nech nezuri..a zaroven ti nevyskocil na plafon,, kym budes na wc.. lebo chalani to dokazu aj za pol minuty ako pocuvam z okolia 😉
@lucia006 ale poviem ti rovno, ze ak by som mala dieta co musi navstevovat neurologicku, kt. ho lieci.. a ona vyslovene zakazuje chodak, tak nad chodakom VOBEC neuvazujem.. ona ti ho lieci, tak ju respektuj a rob vsetko preto, aby si jej nebranila v liecbe tvojho dietata. ved ti isto zalezi na tom, aby tvoje dieta bolo fit... a v takom pripade kaslat na akukolvek moznost zaobstarania choditka... aj ked ho mas moznost mat pozicane zadarmo
@lucia006 dopisala som ten posledny postreh, lebo az teraz som nasla tu neurologicku ( budes to mat narocne ho ustrazit- ale pri chalanoch bezna vec co pocuvam 😀 😉 , ale to choditko- no netlac na pilu ) dievcatka tlacia babiky v kocikoch.. pre chalanov je co take podobne ? aby tlacil pred sebou ?? lebo to mu vykryje choditko a zaroven neublizi.. ( pockaj sa ti rozbehne ani sa nenazdas.. 😀 a ani po choditko nestihnes ist. - ak by si predsa len mala v plane )
jednoznacne skodi
@lucia006 aj nasa pediatricka jasne povedala do chodaka nie. ked som jej vysvetlila, ze sme ho dostali a ze ako ho vyuzivam- tak pochopila a uznala, ze na taky ucel je to super 🙂 a dieta ked zacalo chodit sledovala ako naslapuje a to bolo ukazkove.. tak videla, ze v chodaku dieta netravilo cas.. lebo to uz pozna
kúpte si tie chodítka ku dňu MATIEK
no, nebola som doma par dni, a vidim, ze kto nechce pochopit, nepochopi..
@lucia006 na to aby si si ospravedlnila chodak, nepotrebujes modreho konika, ak ti stale nie je jasne, co je spravne urobit, tak neviem, ci tiez nemas problem s pisanym textom, citala si vobec, ako prebieha zdravy motoricky vyvoj ? ja uz nemam co nove k tejto teme napisat, vsetko, co bolo potrebne, napisane bolo
@vierka0 jasne ,ze som citala ako sa ma dieta vyvijat compriblizne vkto.mesiaci a podobne ,sice o chodaku som sa tam nedocitala.jasne mi je ,ze skodi,ze dietatko s tam nema ucit chodit ,ale prirodzene samo,ale nap.som len tolko ze ak u bude stabilny bude sam stat tak ho tam na 10minutky mozem dat nic sa nestane 😒
@lucia006 nic sa mu nestane ani ked ho das do postielky, alebo do tej cestovnej postielky, co spominas, ze mas, alebo ked das zabranu na dvere, ked nechces, aby ti cez nich chodil.. dieta, ktore sa vyvija prirodzene (bez pomocok a "pomoci" rodicov) sa prirodzene uci aj padat, nauci sa, ze ma zohnut pri pade kolienka, ze ma padat na zadok, neviem, ale mam pocit, ze tomu svojmu synovi nejako malo doverujes..v lehatku ani v jedalenskej stolicke sa mu neposilnia chrbtove svaly, nenauci sa lozit, stvornozkovat, chodit, musis mu dat priestor a byt trpezliva (tak to proste je)
To, že či "chodák" škodí sa môže posúdiť až oveľa neskôr, napríklad pri problémoch detí s chrbticou, plochými nohami, vbočenými pätami, kolenami... Takže tvrdenie "aj my to používame už pol roka a nič nám nie je" je značne predčasné, nakoľko tieto preoblémy sa dajú reálne pozorovať až o niekoľko rokov, v predškolskom veku, ranom školskom, a ak sa vyskytnú, je to vo veľkej miere u detí, ktoré trávili čas v "chodáku". Ale zase to nemusí byť pravidlo.
Treba sa spýtať odborníkov, ortopédov, neurológov, a nie laikov na fóre, kde aj tak, ako pri každej téme zvrtne na boj "dobrých a zlých matiek".
@vierka0 no ja ho dopostielky nedavam iba na noc lebo vnej place co i len ho polozim zatial ho mozem nechat vlehatku alebo na zemi ale neskor to nepojde,urcite sa nauci vsetko to co ostatne deticky,lebo urcite nieje jediny ktory posedi vstolicke kresielku chodaku pod.potom by trstvrt naroda nechodila nelozila a pod.
@babulka mate pravdu radsej sa na taketo otazky nebdem pytat tu na maminiek ,aj tak ma kazda svoju pravdu .aj n prikrmovanie so msa pytala vraveli ak dam vyzivku sladke nebude chciet zeleninku no davala som mesiac varene mixovane jablcko az o mesiac na to zeleninku a nemam problem ju spapat.vela mamiciek mi trvdilo ze krupica detska az po roku, pritom moja pediatricka na poslednej porani povedala od 6mes,
@lucia006 dieta je najbezpecnejsie na zemi..a veru to je aj najvhodnejsie miesto na jeho vyvoj, ak ti nelozi, mozes este s kludom si zbehnut aj na vecko aj si kavu zaliat..o postielke som hovorila ako alternative voci choditku, ktore ty povazujes za miesto, kde odlozit dieta, ked si potrebujes odbehnut na dve minutky mimo izby..ja som malu stale mala na zemi, ked som varila, bola na zemi v kuchyni, obklopena hrackami, tak aby ma videla, ze som pri nej, a ver mi, mam doma narocne dieta, aj zaplakane, aj netrpezlive, cim viac bude dieta samostatnejsie, tym bude kludnejsie, dostane si hracku, ktoru chce, dostane sa na miesto kam chce
@lucia006 nechapem tvojmu komentu, dieta sa nenauci stvornozkovat zo dna na den..musi byt nechane na zemi aby malo moznost sa ucit pohybovat po brusku, najprv plazenim a potom stvornozkovanim, sama si hovorila, ze sa sam stavia na kolienka, tak ho nechaj, musi sa posilnit jeho svalstvo aby dany pohyb dokazal urobit, no a co, ze poplace, dieta sa musi aj pozlostit, ved je to makacka..ked je velmi nervozny, zmen polohu, daj ho na chrbatik, stekli ho, smejte sa, potom ho nechaj nech sa da sam na brusko a znovu si lahni pred neho, volaj ho, ukazuj mu hracky, spievaj, no ale opakujem sa, uz som to tu pisala
@lucia006 no a tak to je dobre, nechavaj ho tak co najviac, nemusis mu cvicit rucky, uvidis, ze on si ich pekne pohybom vycvici sam 😉 nakoniec, ma este len pol roka, este ma casu a casu na stvornozkovanie, stavanie sa, musis mu nechat cas..a uvidis, vdaka tomu bude neskor aj samostatnejsi
@lucia006 prave tym, ze ho nechas robit si "svoju pracu" sameho maleho sa vsetko nauci sam a spravne, musis mu viac verit, on k motorickemu vyvoju vobec nepotrebuje tvoju fyzicku pomoc, iba to, aby si mu dala priestor, motivaciu..s tym sedenim pozor, ja by som ho nedavala sediet, (iba pri papani) a nech si sadne sam, bezne si deti sadnu same az okolo 7.-8.mesiaca

amen