Škodí, či neškodí chodítko?
Ahojte.co myslite chodak naozaj skodi detickam alebo nie je to celkom tak?ja som chcela pre mojho drobca kupit,ale neurologicka ma zastavila,ze chodak NIE. 😨
@lucia006 Tak toto už naozaj nie je o chodítku, ale o niečom úplne inom, však? 😉 S týmto problémom ti tu my naozaj bohužiaľ neporadíme, bolo by to krásne a ideálne, keby sme sa všetci navzájom tolerovali a rešpektovali...keby si starí rodičia uvedomili, že oni už mali jednu šancu vychovávať deti a že to najhoršie, čo môžu pre svoje vnúča robiť, je ísť proti jeho rodičom...a keby sme my rodičia dokázali vždy trpezlivo a láskavo komunikovať so starými rodičmi...nuž, bolo by to krásne 😉 Čo sa týka chodítka, naozaj to nie je dobré riešenie. A keď už bude väčší, že sa bude sám pohybovať, tak drobným nehodám sa jednoducho NEDÁ vyhnúť, aj keby si mu bola 24 hodín denne v pätách. Musí sa naučiť sám padať, sám odhadovať vzdialenosť a nebezpečenstvo, občas si to vyžiada nejkú tú modrinku. Ja mám skúsenosť, že keď sa dcérka sama tmolí po byte, tak si málokedy ublíži, ako keby vedela lepšie odhadnúť svoje schopnosti. Jediný monokel, ktorý zatiaľ utŕžila bolo, keď sa držala mojej nohy, ja som nad ňou stála, odrazu spravila nejaký divný pohyb, a už to bolo...jednoducho som nestihla zareagovať. Tomu sa nedá vyhnúť. Aj keď ťa niektorí budú presviedčať, že si na neho málo dávala pozor, že je to tvoja chyba...Samozrejme, že dieťa netreba vystavovať nebezpečenstvu, ale keď už samo začne objavovať svet, nemôžeš mu neustále behať za zadkom. Ja som priam alergická na také to neustále "híkanie", že PADNEŠ! POZOR! BUCHNEŠ SA! To dieťa tomu postupne naozaj uverí, že je také nemožné a bude...Takže nechcem sa ti starať do rodinných záležitostí, ale asi bude koreň problému niekde inde a tam ho asi treba aj riešiť.
@lucia006 ja mam tiez narocne dieta, neviem, ci je to tym, ze je predcasna, alebo by bola taka aj donosena, tiez sme sa vela naplakali..to, ze ho bude svet viac bavit az sa rozlozi, ti zarucujem 😉 a svojej rodine povedz, ze veris odbornikom a nie informaciam typu jpp 😀 kedysi aj sunar bol lepsi ako materske mlieko 🙂
choditko keď už dieťa samé stojí🙂 v tedy sa ho len drží a ide
Nas maly bol v pavuku ked zacal sam sediet a veru tiez mu to nijako neuskodilo. Take radikalne reci akoze urcite nie a v ziadnom pripade a pod. Naco je to dobre? Pokial tam dieta "neodkladate" na par hodin denne tak ziadny pavuk nemoze uskodit. Pre nas to bola super pomocka, napr obed a veceru si vzdy dal v pavuku lebo v stolicke ku stolu by sa stratil🙂)))
jasné....niektoré komentáre typu...inak povedané...veď fajčí len dve cigarety denne, nie je to žiadny fajčiar 😠
choditko mi teda vobec ani nenapadlo kupovat, i ked by som bola samozrejme nadsena, keby som nemusela 8 a pol kil vlacit po rukach🙂 radsej ju nechavam na zemi, na kolienkach, padne na hlavu, poplace dvihne sa a ide dalej, skusa, testuje, kopiruje od psa :D
A k tomu odlozeniu dietata.. prakticky si neviem celkom predstavit supnut decko do chodaka a mat klud, ja by som aj tak stale pozerala ci mi tym nezdemoluje pol bytu 😀
po prve: to, ze mamicky, ktoirych deti maju 2-3-4 roky teraz tvrdia, ze ich deti boli9 v choditku a nijako im to neuskodilo, neobstoji, nakoko prblemy s chrbticou sa zacinaju prejavovat vo vyssom veku ako 3 roky...po druhe, neurologovia neodporucaju pavuk, nakolko dieta zacne chodit uplne same vtedy, ak ma v mozgu vyvinute vsteky potrebne veci na to, aby udrzalo rovnovahu a chodilo /ruku na srdce, uz ste videli, aby mladatam zvierat niekto pomahal chodit???? ja este nie, ony sa to naucia same, lebo priroda to tak naplanovala, presne ako u ludi....toto je aj na margo rodicov, ktori, aby ich dieta zacalo chodit podla tabuliek, ho vlacia za ruky ako opicu a nutia chodit s argumentom, ze 'ved ono same chcelo;..blbost..dieta nepride same na to, ze chodit sa da s oporou.../po tretie: ortopedi neorporucaju pavuka, lebo dieta sa nenauci spravne naslapovat...ziadna mamicka, ktora ma deti, si nemoze byt ista, ze jej dieta spravne naslapuje, spravne chodi a nema plochu nohu...mala som na tuto temu rohovor s otrtopedom, vemi miudrym, podotkam, a povedal mi, ze existuje velmi vela typov plochej nohy, deformit chodidiel a podobne, takze sa skoro da povedat, ze velmi malo percent ludi /teda aj deti/ ma uplne zdrave chodilo...takze ani tento argument, ze moje dieta bolo v pavuku a ma zdrave nohy, neobstoji........ale hadam hlavny je argument, ze ak dieta nie je pripravene na chodenie samostatne, nema sa to silit, neviete ake neurologicke poruvchy z toho byt mozu...a nikdy si ich nespojite s choditkom.....nase dietako lozilo, chodila po byte, kam chcelo..nebezpecne veci sme dali vyssie, ine ked demolovalo a nicilo, a chytalo, tak to bolo oki...spoznavalo svet, a to ono ma robit, nie?
Môžte sa na vlastné oči presvedčiť, že v Kanade je zákaz predaja chodítok (aj bazarový). V prípade, ak ho niekto vlastní, má ho zničiť.
It is illegal to import, advertise for sale, or sell baby walkers in Canada. It is also illegal to sell baby walkers at garage sales, flea markets, or on street corners.
If you have a walker, destroy it and throw it away so it cannot be used again.
Health Canada recommends using a stationary activity centre instead. Although this is a safer alternative, it is still important to be aware of the potential dangers of this product and the steps you can take to avoid the injury of a small child.
Toto nie je jediný štát. Hlavným dôvodom pre zákaz je množstvo úrazov, ku ktorým pri používaní chodítok došlo.
Deti chodítka nepotrebujú - ten, kto ich kupuje a využíva, sú rodičia, a to na odkladanie detí. Chodítko supluje ich (aktívnu i pasívnu) prítomnosť pri dieťati, no bodaj by si ich nepochvaľovali...
Radšej ich strčte do ohrádky, aj keď my sme doma nemali ani tú - moje deti vyrastali na zemi, na penovom puzzle medzi hračkami, hrazdičkami, občas šli do kresielka s hrazdičkou. Synátor začal liezť, keď objavil predlžovačku (záľuba v elektrospotrebičoch, kábloch a pod. mu ostala, tak to asi nebola náhoda 🙂 )
V Kanade možno majiteľom detských chodítok uložiť pokutu až do výšky $ 100,000 alebo môžu byť odsúdení až na šesť mesiacov vo väzení.
@janie80 Mám chodítkovú kolegyňu - má niečo cez 30 a veľké bolesti chrbtice.Musí chodiť na rehabilitáciu. Ak je v rodine nejaká predispozícia k poruchám pohybového aparátu a chrbtice, chodítko potenciálne problémy len zhorší. Neviem, koľko rokov sa tu kto "plánuje" dožiť, ale určite by nechcel prežiť polovicu života s boľavým chrbátom, nohami a pod...
austrálska stránka
http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDeta...
Kanaďania odporúčajú pre deti, ktoré sa už dokážu samé posadiť Exersaucer https://www.google.sk/search?q=exersaucer&tbm=i.... Je to na hranie.
moj nazor? je to maximalna zbytočnosť ktora dietatu nema v com pomoct,jedine ak uskodit... skor mi to v dnesnej dobe pride ako zabavka nedočkavych rodicov co silou mocou chcu dieta vidiet "chodit".
Ako náhrada chodítok letí aj jumperoo, hoci podľa mňa aj toto je diskutabilné https://www.google.sk/search?q=exersaucer&tbm=i...
Zdravé dieťa sa má vertikalizovať samo, nie nejakými pomôckami. Tie sa, ale ďaleko vymakanejšie, používajú pri vertikalizovaní DMO pacientov. Tam ale ide o stimuláciu celého pohybového aparátu a rieši sa neurologická porucha.
No, nam doktorka na cviceniach, aj ortoped, aj pediatricka vyslovene vraveli, ze choditko NIE. A ani ho nemam v plane kupovat... zbytocny raroh 😉
@katieg85 mne osobne sa nepáči ani to, pretože dieťa sa v tom stavia. Správne by sa malo stavať pri nábytku a obchádzať ho bokom - tento typ chôdze na začiatku je dôležitý. Ale viem si predstaviť, že na 5 minút, kým je matka na záchode, sa to dá využiť pri sediacom lezúňovi v podstate z bezpečnsotných dovodov, aby nezaliezol, kde nemá (u nás doma sa ale tieto situácie eliminovali dramatickým premiestnením nábytku a všetkého tak, aby sa deti mohli voľne a bezpečne pohybovať). Ak už dieťa aj chodí, je to proste hračka a už by mu to nemalo ublížiť. Napokon, batoľa v tom podľa mňa aj tak dlhšie ako 10-15 min. nevydržalo. To je ale celkom iná situáciu, ako strkať do pavúka dieťa, ktoré sa nevie samo ani posadiť (a teraz nemyslím, že sa pritiahne za ruky), ani postaviť, tobôž chodiť.
@bibianka no u nas presne to iste, akonahle si to vyzadovala situacia, odstranili sme vsetko co by potencialne mohla na seba zhodit, alebo sa nejako obiť, v podstate aj teraz sa moze v pohode pohybovat po celom byte, vobec nemam strach ist na vecko na par minut..no akurat dnes som ju uz nasla na nasej posteli pit mlieko co tam nasla od rana ( 😀 ) sice vie zliezt dole, no este nekuka ako sada ci nie je blizko okraja, tak musime na tom popracovat 🙂

@lucia006 teraz nedávno tu bola diskusia, že starí rodičia, s ktorými bývali mladí, nedovolili 3-ročnému dieťaťu dať dole plienku, aby náhodou nepocikalo koberec... Neboráčik. No hustili sme do maminy a o pár dní napísala, že sa vykašľala na reči, dala plienku dole a do 3 dní bol mal bez nehody a pýtal sa. Takže nenechaj sa odradiť od staršej generácie od svojich presvedčení, za ktorými si stojíš. Je to tvoje dieťa, tvoja zodpovednosť.