Škôlka a novorodenec
Ahojte. Rada by som si prečítala názory a skúsenosti iných mamičiek.
Dcéra bude mať 3 roky a nastupuje v septembri do škôlky. Mňa čaká začiatkom októbra sekcia.
Chorá nebýva vôbec a je na mňa dosť naviazaná, keďže manžel pracuje v zahraničí sme väčšinu času doma samé.
Z tej škôlky mám celkom slušné obavy, co sa chorôb týka. Že bude vkuse chorá a všetko si popri nej odskáče aj súrodenec. Co by mi nevadilo az tak, taky je život, ale predsa len bude to bábätko, bez imunity.
A taktiež jesenná vlna covidu. V čase, kedy budem pred pôrodom...
Ako ste ro riešili, ked ste boli v podobnej situácii?
Uz mi napadlo aj nechať ju rok doma, ale zas potrebuje kolektív a deti.
Ja viem, ze deti s chorobami rastú, no dcéra za tri roky mala raz sopeľ a to je všetko. Rada by som to dopriala aj mladšiemu súrodencovi.
Preháňam? Preháňam. Potrebujem upokojiť 🙈😃
@laura2323i ešte taký detail, zo skúseností učiteliek - ľahšie si na škôlku zvyknú deti v štyroch rokoch, ako v troch, v troch idú do škôlky väčšinou preto, lebo mame končí rodičák. A dieťa, ktoré je v strese, chce byť doma s mamou, lebo je na ňu naviazané, ochorie skôr, ako dieťa, ktoré je v pohode, veď tak to je aj s dospelými
@elizabet173 ty si ucitelka ci psycholog?vidis to ako z praxe
Presne ako pises..su vystresovani rychlo rychlo ranajkuj, obliekame sa, meskame oni su emocne vykolajene a preto hned ochoreju.Chcu byt doma, tak su stale chori🙂
..
@luccija ano vsetci tvrdia, ze toto je normalne a pod. A bla bla bla...ale rata sa toto ako pravidelná dochadzka,ked ju mam furt doma s kaslom, soplom a teplotami? A ze do škôlky nosia ostatne mamy chore deti?ze uz rano viem, ze do konca týždňa nevydrží pri tom kasli,čo počujem od ineho dietata...😥
Nepreháňas...ja som nechala doma...mne aj doktorka povedala, že úplný novorodenec skolkarske choroby nepotrebuje a že ona odporúča ak sa matke dá nechať doma,plus aj psychika aby nemala pocit odstrcenia...a zároveň aj kľud ráno a poobede nemusíš riešiť vydzvihovanie ale tak každého vec
Kamoska mala uplne rovnaku situaciu ako ty. Zhrniem, co sa dialo:
V septembri nastupil, z toho 2 tyzdne bol chory. Potom ho vylucili, lebo sa tam zacal pocikavat. Chodil tam nerad. 18.10. rodila planovanou sekciou. Nechalasi ho doma, lebo nechcela k novorodencovi sople a aj videla, ze potrebuju popracovat na vzajomnom vztahu a znovu ho nadviazat.
V januari sa vratil do skolky. Od januara do aprila boli vsetci styria chori. Raz jeden, raz druhy, raz treti, raz stvrty. Brali vsetko mozne na imunitu, nic nepomohlo. Maj a jun boli normalnejsie. Ale prisla dalsia tema. Chlapec nezvladal dobre zmeny prostredia. Prisiel domov najedovany, neposluchal, papuloval, behal pol hodinu okolo stola...
Ja osobne som zastanca neskolkovania. Mohe deti maju 4.5 a 2.5, su doma a este rok budu (som opat tehotna) - su 99% roka zdrave, vstavame, kedy chceme, chodime po vyletoch, stretavame aj kamaratov, sestry si buduju vzajomny vztah. Ziadne problemy so spravanim. Tebou popisane nevyhody skolky mi osobne vooobec nestali za to.... prinos? Kolektiv? Naco... vie sa s detmi pohrat aj bez "socializacie"... zlepi si z farebneho papiera kohuta? Naco...
Som učiteľka v materskej škole. Ja by som ju do škôlky v 3 rokoch nedávala. Pokiaľ si doma na materskej. Kolektív si užije za celý život až až. Mne dcérka nechodila vôbec do škôlky. Išla až do školy.Užívali sme si tento čas spolu. Spolu sme chodili na vychádzky s kočíkmi, hrali sa.... Mladší syn chcel chodiť do predškolskej, tak som ho dala, ale nechodil tam rád. Ďalšieho syna som mala teraz na individuálnom vzdelávaní. Ďalsich plánujem dať až do predškolskej na 4 hodiny. Mám 5 detí. Tiež sú škôlkarske bacile veľmi agresívne, tak bábätko bude bývať často choré.
Ja som toto mala minulý rok a nedávala som do škôlky a dávam až teraz tiež som nechcela aby mi nosil bacilov a som rada ze som sa takto rozhodla
A ešte ako učiteľka mám skúsenosti, že deti, ktorym sa narodil mladší súrodenec a rodičia dali toho staršieho trojročného do škôlky, pretože dieťa potrebuje kolektív. To je najčastejší dôvod, ktorý rodičia spomínajú, sa cítili odstrcene. Je to nová situácia pre nich, nový člen rodiny, nová situácia, že dieťa je v škôlke, nové tváre. Deti začali mať problém zo správaním. Trojročné dieťa, keď sa mu narodí súrodenec potrebuje mamu. Potom su problémy zo žiarlivosťou a tak.
Asi treba ozaj len skúsiť. Ja som dala syna do škôlky o rok neskor, práve pre tie “choroby” a novorodenca (a tiež aby väčší nemal pocit, že som ho odložila s príchodom babatka). Takze starsi isiel do škôlky ako 3,5 ročný. Nebýval potom ale chory ani po nástupe do škôlky, až potom ku koncu školského roka išla jedna vlna taká, že si prešli za mesiac a pol snad všetko. Ale aj menší už nebol novorodenec a dobre to znasal. On už potom v škôlke ten prvý rok nebol chory skoro vobec a isiel do škôlky ako 2,5 rocny

Vôbec nepreháňaš... Naša dcéra išla minulý september do škôlky, dovtedy bola chorá možno 3x a aj to nič vážne... ale od septembra sme šli 4 dni v škôlke, 2 až 2,5 týždňa doma, 4 dni v škôlke a 2 týždne doma, škôlka zavretá pre covid týždeň, a najdlhšie vydržala 9 dní v škôlke.... A vždy to čo doneisla sme schytali s mužom a asi 10x horšie, takže radosť... v máji bola 2 dni v škôlke a v júni som ju dala už len na 1 a posledný deň do škôlky...akože horor celý rok... teším sa od septembra... a v januári by som mala rodiť druhé dieťa a už teraz viem, že po Vianociach do škôlky určite nepôjde, aby som pred pôrodom čosi neschytala a potom možno v marci ju pustím... Ale možno prekvapí a tento rok bude znášať choroby lepšie(moja naivná predstava)