Škôlkarske choroby v zahraničí
Ahojte,v nejakej diskusii na fore som nasla info,ze v Nemecku vraj byvaju skolkari menej chorlavi ako u nas,lebo ich nenechavaju stale so soplami doma.Teraz samozrejme nehovorim o vaznejsich chorobach s kaslom a teplotami.Vraj su tam deti prvy mesiac po nastupe do skolky chore,a potom si rychlejsie vybuduju imunitu tym,ze nie su stale izolovane doma.Je to naozaj tak?Ako to funguje u vas v zahranici,kde zijete?Nemusi to byt iba v Nemecku.
Ano, je to tak. Zijeme v Nemecku. mame 5 deti a take nieco ako tu na MK zeny vypisuju vobec nepoznáte. Najmladsia ma cerstve 4 roky a chora este nebola. Do skolky chodi druhy rok. Sople tu nie su choroba. Ked je dieta viditelne chore, popr. ma teplotu, velmi kašle, tak samozrejme ostava doma, ale koli kazdemu sopliku ti tu nik doma s dietatom neostane. Ani dr. ti neda OCR koli soplom.
@olivnik no a nejake ciaplky sale nehrozia, ja ked citam tuna ako babusia decka do skolky katastrofa, jasne ze sa spotia a prechladnu. Este nezabudni na skolsku obuv v uk, to by niektore na sk nepredychali. Celkovo kto nezazil dlhodoby zivot v uk, totonikdy nepochopi . To ze v uk nedaju kazdemu antibiotika neznamena ze je zdravotnictvo za opicami, teda ja chodim po roznych vysetreniach a teda som maximalne spokojna. Dokonca som bola naposledy na gastrohadicke osetrena nie cez usta ale nos a vobec ma nenapinalo😃🤌✌🏻
@andreatytler kolko deti ma alergiu, staci dat antihistamika, sopel nieje vzdy o chorobe, dovod ostat doma.
@bluka2 vies co, ja som cakala, ze budem stale nieco lapat, ale opak je pravdou, a to s ludmi rozpravam v blizkosti stale, velakrat je hluk a musime sa k sebe naklonit....zapisat rezervu, podelit sa o nejaky zazitok atd....su to ludia, ktori prichadzaju zo strednej Europy, kde uz niekolko mesiacov zuri chripka a ine virusy. Mozno aj to, ze som covid prekonala prirodzene napomohlo, ze uz ho tazko znova chytnem. Kokokrat prisli chrchlajuci klienti, ako im je zle a blabla....manzel uz bol dva-tri krat chory, a ja stale ani tuk. Klop klop
@andreatytler Ja osobne si nechavam synov doma,ked su nachladnuti (to je asi dvakrat do roka). Radsej ich poliecim a za 3-4dni su fit,akoby sa mali trapit dva tyzdne. Ale chapem aj rodicov,ktory nemaju moznost byt tolko doma a musia dat take dieta do skolky....Ano zalezi od uciteliek a riaditelky. Nase sa pekne staraju a to maju 25 a viac deti. Dokonca,ked mal syn exem,tak som im dala krem a natierali mu to 👍 .
@tanya65 Neviem ci mam stastie ale sopel u nas nikdy netrval 2 tyzdne.
5 dni maximalne a to iste ked je chripka a teplotuje. Ja to ani nemam ako liecit. Vsetko nechavam na jeho imunitu. Ziadne zrazanie teploty, ziadne lieky od bolesti nepotrebuje, lebo tu nepohodu zo sopla alebo aj horucky zvlada lavou zadnou. Nikdy nemal nos upchaty tak ze by nemohol dychat, netreba mu spray do nosa. Vobec na nom nie je ziadna zmena v spravani. Nie je umrncany, malatny, dobre spi a chuti mu jest. Jedine ked ideme na prechadzku chodim s kociarom, lebo sa lahsie unavy a vtedy si tam ide na par minut oddychnut a potom zase dolu.
U nas tiez ak treba davat lieky, staci doniest predpis od doktora a podaju.👍
Zeny a vy ste si niekedy skusili fungovat cely den so soplom a nevyfukat nos? Bo ja ano a teda po 3 hodinach ma kvalitne bolela hlava. Mne tych deti je aj celkom luto. Trochu drsne sa k nim spravate. Nikdy, ale nikdy nevyzadujem od dietata, co by mne samej bolo neprijemne. Tak si to niekedy skuste, potahovat v praci cely den sopel kolko vydrzite. Skuste sa tak naobedovat. S plnym nosom ako sa vam bude jest. Vam garantujem, ze zmenite nazor na "obycajny soplik".
@beata_k Vies co, Ja ked mam sopel tak som hotova, vyradena, nervozna, neschopna nicoho. Ja som ten typ co umiera pri nadche. Ide ma slak trafit ked musim 100X denne utierat kvapkajuci nos. Ale syn si ten nos nechce utierat 100x za den. Ked som sopel vysavala tak mozno 1-2x za den lebo to nemal rad a nasilu to nemalo cenu, lebo tym placom si vyrobil 2x viac sopla. Teraz ked fuka, tak sa ho vzdy pytam ci chce vyfukat ked potahuje a 70% odpovedi je ze NIE. Zase, naco ho nutit? Podla mna pohoda pri nadche je velmi subjektivna. Niekto to znasa v pohode a niekto umiera. Co vidim, tak vacsina malych deti to znasa v pohode. Len my dospelaci si myslime ze to beru tak ako my. Myslim ze to aj ty poznas ze skoro kazdy 3 rocny si jasne definuje co sa mu paci a co nie a ked nie, tak vie o tom narobit poriadny humbuk. Cize ak by mu vadil sopel v nose pri jedle, urobil by poriadny krik.
@andreatytler Ved nevravim, ze je to 100% pravidlo. Len, ze si treba niekedy aj skusit, co od deti vyzadujeme. A niekedy je to viac nez by sme my dospelaci tolerovali.
@letfenixa antibiotika som v mojom komentary ani raz nespomenula ;) spominala som nadchy. Nase deti mali atb raz, v uplne mrnatom veku, ked o skolke este ani nechyrovali, a vtedy ich vazne potrebovali..
@beata_k môj syn si v 3 rokoch managoval svoj sopel sám. Teraz má čerstvo 4 a do bundy si ráno nabali vreckovky (alebo wc papier 🙈) a keď ide na bicykli si zastaví vysmrka ako dospelý človek. Ale ja som hankliva na nepríjemné zvuky a potahovanie sopla to by ma porazilo. Odstávacku sopla som nikdy pri druhom dieťati nekupovala, iba pri prvom, keď som ešte chcela mať všetky vymoženosti 😀
Inak som si myslela, že to tak majú všetky deti v jeho veku, pokiaľ som raz nepočula predškoláka riešiť svoj sopel vťahovaním a ani nešiel hľadat vreckovku, takže viem, že je to možné. Rovnako sa to však dá naučiť deti - zobrať si vreckovku a používať ju. Chce to dosť opakovania, ale podľa mňa to stojí za to, z toho sopla menej kašľu, žiadne osoplene rukávy, atď. Takže o neho si v škôlke nerobím so soplom starosť. Možno sa ho snažím vyzdvihnúť skôr, ale to je v podstate cieľ kazdeho môjho pracovného dňa
@danieladugard spomínala si sople, nadchy, kašeľ bez teploty. Čo bez vyšetrenia nikto nevie, čo je presne.
Kanada - tak ako tu už písala
@andreatytler nikto nejaké sople, kašle nerieši, aspoň nie, keď chodil môj syn.
Doma sa ostava s teplotou, hnačkou, vracaním… prvý rok bol syn chorý 3x - zápal stredného ucha a potom už vôbec. Už má pomaly 15 a odvtedy atb nebral. Raz- dvakrát do roka mal nádchu, dodnes si nevysniaka nos, takže nejaké poťahovanie soplov mu vôbec neprekáža. V škôlke bol aj s atb, keďže ucho ho prestalo bolieť za dva dni, teplotu nemal a nebol dôvod ho držať doma. V škôlke mu bez problémov atb podali s mojim súhlasom. U nás sú na všetkých liekoch nálepky s údajmi - pre koho liek je, jeho dávkovanie a keď to predpísal lekár danému dieťaťu a rodič súhlasí nemajú najmenší problém lieky podať.
Úroveň škôlok v Kanade záleží od konkrétneho zariadenia, či siete zariadení, tak keď sa jedna nespokojná Slovenka sťažuje neznamená, že sú všetky škôlky zlé, ja napriklad naozaj nemôžem sťažovať. Syn mal škôlku na vysokej úrovni, bola pred deti od myslím 6 týždňov do 6 rokov, vrátane predškolskej prípravy, ktorá býva skôr súčasťou základnej školy, ale niektoré zariadenia poskytuju aj tuto. Venovali sa tam deťom minimálne na takej úrovni ako na Slovensku (dcéra chodila do škôlky na Slovensku, takže viem porovnať) a rozvíjali ich po všetkých stránkach. Mali dietologom vypracovaný jedálny lístok, kde bola vždy vegetarianska alternatíva, v škôlke mali nielen vonkajšie ihrisko ale aj telocvičňu, kamery v triedach, kde rodičia mohli sledovať, čo deti robia. Každý deň mi bolo oznámené, ako sa ten deň moje dieťa správalo, čo robilo, či spalo, aká hra ho bavila/nebavila, koľko a čo jedol, na konci týždňa som to dostala v písomnej podobe. V prípade čo i len najmenšieho úrazu, nehody okamžite volali rodičom s presným popisom situácie a ako bola riešená, to isté, ak deti prišli do konfliktu s inými detmi. Neexistovalo, aby učiteľka nevedela, čo sa stalo.
Pomer učiteľka a počet detí závisel od veku detí, nehrozilo, aby 1 učiteľka mala na starosti 20 deti. Cez prázdniny bola škôlka normálne otvorená a mávali pre deti tematické týždne a brávali ich na výlety.
Vôbec mi nevadilo, že tam chodia deti so soplom, či kašľom a nikdy ma nenapadlo riešiť cudzie deti.
Deti mi tu prídu určite otužilejšie a nevidno ich tak nababušené ako na Slovensku. Či sú zdravšie to neviem, nestarám sa do druhých, moje deti boli a sú zdravé bez ohľadu na to, či chodili do škôlky, kde sa nebrali deti so soplom, alebo soplila polka triedy. To, čo tu človek číta, že dieťa choré každý mesiac tak s tým som sa naozaj tu nestretla a to mám mladé
Kolegyne s malými detmi, čo chodia do škôlok.
@galioska ja som tu raz mala debatu na tému zdravotníctva, zdá sa že ľudia nevedia pochopiť, že
GP, family doctor ma v mnohých zahraničných krajinách oveľa väčšie kompetencie ako ten slovenský, preto nemusíme koli rutinnym vyšetreniam behať po odborníkoch, keď ich vedia spraviť aj GPs a dokážu zdiagnostikovať a nasadiť lieky na oveľa väčšie množstvo diagnóz. Ja sa sťažovať zatiaľ tiež nemôžem a tiež keď som odborníka potrebovala, tak som sa k nemu dostala a to bez vseliakych príplatkov a poldenneho čakania v čakárni, kým dojdem na rad.
Naše zdravotnictvo potrebuje zmenu, ale teda za slovenské by som určite nemenila.
@sisaka ved prave, ono citam tu nazory zien, ktore to ani nezazili, v uk mozno boli prstom na ruke ale zrejma cerpaju z info znamich, ktori boli nespokojni, lebo nedostali antibiotika a sluzby ktore by dostali na sk. Niekedy staci pochopit ako to funguje v inej krajine a nemusi potom pisat bludy. Hlavne sa Prisposobit s cim ma vacsina Slovakov problem. Len nadavat. Ja dakujem zato, ze moje deti nemuseli kazdy mesiac byt doma so soplom a ja nervozna lebo musim s tym dietatom ostat OPAT doma, lebo vacsina zien ako sama pise je z toho celeho na prasky.
@beata_k chces povedat, ze ked ty ma sopel, nefungujes? no to isto nevaris, neupratujes ani do prace nejdes a deti? kks ved tie s teplotou vedia vystrajat, teraz ked ma dieta alergiu cele jarne obdobie a sopli z toho co urobis? nechas ho doma? Mne je luto skor ludi, aki su rozmaznani a to ucia aj vlastne deti.
@sisaka inak dobre pises, zit s pocitom zas moje dieta niekto nakazi v skolke, skole by ma slahlo. Furt nadavat na druhych rodicov ale na seba nie lebo sak moje dieta za to nemoze, ze sa nachladilo, kasle... Hlavne si ti rodicia myslia, ze oni isto nic z prace nedonesu, to len skolka skola je na vine. Dalo by sa pisat, cista paranoja, ked sa doma sedi s dietatom 3 a viac rokov... a nahodou dieta ochorie a ja musim doma skakat este okolo choreho dietata a nemam cas na vypisovacky na nete😃😃 cista katastrofa😃 kks nechapem ako to niektore davaju denne non stop vypisuju na koni a doma 2-4 deti😃🤌 domacnost a nahodou soplave dieta... 🤪
@galioska Tak ale ona píše o kanadskom zdravotníctve, ktoré je na milé vzdialené tomu v GB. Aj Kanada má svoje problémy- ako všade, aj tam chýbajú ľudia. Milióny Kanaďanov nemajú vlastného GP a sú odkázaní na walk-in-clinic, kde presedia večnosť v čakárni aby ich za 5 min. vyšetril lekár, ktorého v živote nevideli a už viac neuvidia. Je to v pohode systém pre mladého človeka bez diagnóz, pre chronicky chorého katastrofa. Napriek tomu je úroveň zdravotníckych služieb ku ktorým má priemerný Kanaďan prístup niečo, o čom sa Britovi ani nesníva.

@oliverceky učiteľky s tým v pohode nie. Tento školský rok som bola už 3-x na dvojtýždňovej PN s antibiotikami.