icon

Škôlkarske choroby v zahraničí

20. feb 2023

Ahojte,v nejakej diskusii na fore som nasla info,ze v Nemecku vraj byvaju skolkari menej chorlavi ako u nas,lebo ich nenechavaju stale so soplami doma.Teraz samozrejme nehovorim o vaznejsich chorobach s kaslom a teplotami.Vraj su tam deti prvy mesiac po nastupe do skolky chore,a potom si rychlejsie vybuduju imunitu tym,ze nie su stale izolovane doma.Je to naozaj tak?Ako to funguje u vas v zahranici,kde zijete?Nemusi to byt iba v Nemecku.

zltalienka
22. feb 2023

@oslo1 takže sa "systém" prispôsobil stavu, že je nedostatok lekárov...tak som to pochopila. Veď ak nie je ku komu poslať dieťa na vyšetrenie keď je choré, tak jednoducho pôjde k lekárovi až keď to bude fakt veľmi zle....a dovtedy...do kolektívu.
Možno aj na Slovensku k tomu dôjdeme...až bude tak málo lekárov a seriózne nebude ku komu ísť na vyšetrenie s chorým dieťaťom.

kvetinka75
22. feb 2023

@srferreira tu sa rieši kopu somarín a všetko by človek chcel mať pod drobnohľadom a podľa nejakých predpisov, noriem , aby učiteľka bola každému decku za chrbtom a vyhovovala práve tým jeho potrebám. Ale či to deti spraví šťastnejšími? Doma im lietajú okolo riti a to isté čakajú aj od učiteľky. žiadna samostatnosť a ani pokus o ňu. Inak tie messy day musia byť úžasné. To si dieťa dlho zapamätá a nie to, ako mu učiteľka 300x núkala vodu. No možno aj to, ale či v tom pozitívnom zmysle, neviem. A deti potrebujú také niečo - ako kedysi, išli sme von, hrali sa s blatom, vyrábali ,,koláče,, skákali do kaluží, válali sa po tráve.

andreatytler
22. feb 2023

@srferreira Uplne vo vsetkom suhlasim. Deti chodia radi nielen do skolky ale aj do skoly. Normalne sa tesia a to je pre mna absolutne najdolezitejsie. Nas syn nie je ziadny anjelik ale za 1.5 roka som nepocula na neho nic ine iba chvaly. Vsetky bezne problemy si ucitelky riesia a nepotrebuju sa stazovat rodicovi.
A prese aj v Kanade bezne trcia hole nohy z kociara pri teplote kedy ja ma zimnu bundu. Vobec ponozky tu ludia velmi nenosia. Aj v zime maju bose nohy v teniskach. Ciapky nosia len koli fashion. Moj muz nosi tricko na hole telo cely rok. V skrini nema jediny pulover alebo sveter alebo natelnik a to sa bavime o kanadskej zime. Nepouzivaju dazdnik. Hodia si na hlavu kapucnu a potom uschnu. Celkove su ovela huzevnatejsi a k tomu patri aj to ze sopel nepovazuju za chorobu.

tanya65
22. feb 2023

Ked sa nad touto temou zamyslam. Tak dufam,ze teda dospeli idu prikladom a chodia soplavi a kaslajuci do prace 😊

tenerifka
22. feb 2023

Ja vidim zasadny problem v diskriminovani a podhodnocovani zien v pracovnej sfere na Slovensku v tom, ze tie skolkarske sople sa povazuju za chorobu a treba byt s dietatom doma, ze je rodicovska 3 roky (rozumej byt legalne a dokonca ziadatelne doma) , a aj po nej je vsetko ohladom deti z 99% na pleciach zeny. Ak by som bola slovensky zamestnavatel, tiez by som si dvakrat rozmyslela, ci zamestnat zenu s detmi.V civilizovanych zapadnych krajinach nic take nehrozi, otcovia chodia s detmi k lekarovi, na rodicovske ci uz do skolky alebo skoly, a zamestnavatel nepriklada tomu, ci je clovek s detmi muz alebo zena, velky vyznam, lebo to ide fifty-fifty, ak su deti naozaj chore. A byvaju chore velmi malo, ocr neviem ci tu v Spain existuje, ale asi nie, bud sa rodicia pri chorom dietati prestriedaju, alebo to riesia babkami ci opatrovatelkou, ved to nie je navzdy, max.par dni.

kiki68
22. feb 2023

@hendikep ako ja som sama roky ucila v skolke, ale tato sezona je iny kaliber. Mam dojem ako keby beriem nejake chemo. Ako jedno pride a odide a hned na to nieco dalsie. Ako ono keby bolo len dieta doma, ale ked vsetci grcame a este 5 dni sa tu plazime, tak to uz nieco bude. Svagor tiez lapol v skole v Hort ten norovirus aj s rodinou a teda rovno k lekarovi. Co on tiez nikdy nebyval nejak chory. Vzhladom na to, ze pracuje s detmi.

mmoni89
22. feb 2023

@kiki68 tento rok je to veru masaker, my sme teda črevné nemali nič ale všetko ostatné môžne aj nemožné, kasle ale hrozne, sople, horúčky.. Od januára sa v tom tocime

kvetinka75
22. feb 2023

@tanya65 predstav si, že chodím. Zatvorím sa do kancelárie a ked idem na wc alebo do kuchynky, dám si rúško. Ked chce niekto niečo odo mňa tak mi zavolá alebo mu to podám a nevojde ani do kancelárie. Ale bavíme sa o normálnej nádche. Keby som mala chripku - myslím ozajstnú chripku, nie nachladnutie + teplotu, zostávam doma.

kvetinka75
22. feb 2023

@tenerifka lenže u nás v mnohých prípadoch je aj ten problém, že buď otcovia nejavia záujem behať s deťmi po lekároch alebo ísť na OČR alebo sú také matky, ktoré si myslia, že nikto iný to lepšie nedokáže a radšej samé behajú s deťmi po lekároch, berú si OČRky a pritom ich má kto zastúpiť.

tenerifka
22. feb 2023

@kvetinka75 ved toto presne pisem, tie zeny si to vsetko robia samy, otcovia nejavia zaujem? No smola drahy, decko aj tvoje, tak ten zaujem budes mat bez toho, ci chces alebo nie.

kiki68
22. feb 2023

@mmoni89 mne aj lekar krutil hlavou,ze sam ma problem s 3 detmi, ze stale chore a moze robit cokolvek a proste sa v tom vezu. Ja tu do seba ladujem piate cez deviate, ako keby mi bolo aspon nejak fajn, ale cista zdochlina zo mna 🥶

annm81
22. feb 2023

@kiki68 Presne na to sa autorka v prvom príspevku odkazovala. Posledné dva roky sme sa izolovali natoľko, že imunitný systém nemal žiadny tréning a tak nás teraz skolí každá maličkosť. Rovnako je to v sk škôlkach. Dieťa len 2x zakašle a len mu tečú sople, okamžite odchádza z kolektívu na 2 týždne. Po troch dňoch v škôlke znova dva týždne doma len kvôli obyčajnému sopľu. Kde a kedy sa teda má imunita trénovať na bežné vírusy a baktérie? K tomu príšerná strava. Pri 5 stupňoch v zimnom overale, doma 22 stupňov. Čerstvý vzduch v zime minimálne, lebo ak škôlka vezme dieťa von a nenapraví mu golier na overale (nedávno tu v jednej diskusii), tak matka nadáva, lebo samozrejme kvôli tomu jej dieťa ochorelo.

tenerifka
22. feb 2023

zeny, inak ja klopem na drevo, co sa mña samej tyka.Naposledy som bola "chora" v aprili, ked som mala covid (neockovana), ale to bolo 1 a pol dña teplota 38,5 a zimnica, ziadny kasel ani nic. A predtym v decembri 2019, asi ten uplne prvy covid (este neboli testy), vtedy som kaslala asi 2 mesiace, priviezla som si to ako suvenir z Prahy.
No a uz 8 mesiacov denne prichadzam do blizkeho kontaktu s cca 50-timi vzdy inymi ludmi, vacsinou turisti z Europy, a este som nemala ani sopel, klo klop. Vraj to moze byt aj tym, ze som stale v kontakte s potencialnymi virusmi a telo je vytrenovane a blokne to hned na zaciatku.

tanya65
22. feb 2023

@kvetinka75 ano v kancelariach to ide. Ja som tiez chodila nachladnuta do prace. Ale ludia co pracuju v sluzbach? Napr.ci by vam nevadilo,keby vam kaslajuca casnicka niesla jedlo....a tak podobne.

galioska
22. feb 2023

@svetlonos nuz jedine istat s detmi doma a ucit ich v domacich podmienkach co tiez nieje malina...
ale je to presne tak aj na chudobu od decka sme nauceni, obmedzovat sa vi vsetkom lebo treba setrit a aj ked mame dost stale niesme ochorni za nic utratit a nie nieje to dobou, to je vychovou ako sama pises...

mmoni89
22. feb 2023

@kiki68 áno aj naša pediatricka to povedala. 2roky sme sa izolovali, nosili rúška v škole, že všetko bolo potlačené tak teraz si tu musime vyžrat 😬

jar_ka
22. feb 2023

,, učiteľky by zinfarktovali ak by im pribudla ďalšia povinnosť podávať lieky" ....Je obrovsky rozdiel či má učiteľka 4-10detí plus asistentku alebo má 20-25 detí bez asistentky, čo je realita na Slovensku, a ešte by mala podávať lieky a každému dieťaťu sa venovat individuálne podľa požiadavky rodiča....je nereálne mať taký istý ,,luxus" ak podmienky nie sú rovnaké, treba sa na takéto veci pozrieť komplexne, nie len vytiahnuť jednu vec, ktorá sa mi páči , vidiet A a nevidieť aj B ....Učiteľka tam nie je na to aby rozmýšľala v ktorom čase, ktorému dieťaťu má podať lieky, potom nech je v každej škole zdravotnik, ktorému by rodičia odovzdali lieky a bol by zodpovedný za ich podanie. Vo vyspelých štátoch je jedna učiteľka na max 10deti plus má asistentku alebo je tam aj vychovávatelka, učiteľka má autoritu a má za úlohu len vzdelávanie detí....Učiteľky u nás robia všetko a začína sa to utieranim soplov a zadkov ... Tiež si nemyslím, že dieťa so soplikom sa má posielať domov ale na druhej strane ja by som dcéru nikdy neposlala nadopovanu paracetamolom alebo antibiotikami do škôlky, keď je chorá mne prespí skoro celý deň ... Treba mať zdravy úsudok ...mnohé píšu, že v zahraničí sú škôlky len do obeda...Tak na Slovensku potom máme luxus, ak by sme mali na Slovensku škôlky iba 4 hodiny, tak z toho by 99%rodičov zinfarktovalo...

A po druhé tu ak učiteľka vezme deti von ak čo i len mrholi už je z toho škandál, keby pršalo, tak asi by ju ukameňovali lebo ,,chodi s deťmi von keď je zima aby boli choré a mala menej práce" toto medzi rodičmi som počula už miliónkrát ....a nebodaj nemalo vonku čiapku tak to rodič dá patrične učiteľke ,,vyžrať" a ešte na sk dedinách babky sledujú ako sú deti oblečené a hneď posielajú report pre rodiča ...v zahraničí sa deti otuzuju, sú väčšinu času vonku či je slnko, dážď, sneh budujú si imunitu a asi neposielajú rodicia deti s cukrikami a cokoladkami do ms, pred koronou v ms urobili zdravé Mikulášske balíčky no ten cirkus niektorých rodičov bol neskutočný, ja som nerozumela tomu ja som sa tešila, že konečne to nie je halda cukru..... ale to treba mať aj inú mentalitu národa a možno by naše deti boli viac v škôlke ako doma , no a mať spoluprácu rodiny a školy a nie len mať nároky a požiadavky, ale na sk to je beh na veľmi dlhú trať 😉

oliverceky
22. feb 2023

Učiteľky sú s tým v pohode, keď sú stále medzi chorými deťmi? Ostatným rodicom zdravých detí sa to páči?

svetlonos
22. feb 2023

@andreatytler
vies, system na SK ci kdekolvek inde nezmenis.
Je vsak fajn, ked si clovek moze dovolit ostat s dietatom doma nez strachu z hmotnej nudze. Chorobnost nizsia na SK za to nebude, je vsak aspom par detom umoznene liecit sa v pokoji doma, aj ked sa prehraju a nelezia nonstop v posteliach.
Jednym z nezanedbatelnych faktov je aj pocet uciteliek na pocet deti v roznych krajinach.
Ten sopel - pokial je zeleny zapalovy- dietatu z nosa zapácha. Tak to predsa o zdravi niet ani chyru. V takomto pripade to casto prechadza na priedusky a do kaslov. Je to len otazka casu a kym ten hluenovy kasel zmyzne - znova dva tyzdne. A takto ten sopel polozi dieta na mesiac do choroby.
Ten tvoj kasel - neviem ci si to tak mala vzdy alebo len od covidu. Od vtedy su hrozne kasle u mnohych, berie sa to ako obycajna chripocka. Co je samozrejme blbost, len co ua bordel to je v skutocnosti, ti nikto nepovie. Ja som pri bronchytide nemala tak hrozny kasel ako posledne 2 mesiace koncom roka pri “ chripke”.

svetlonos
22. feb 2023

@srferreira
tak hej, ako som pisala, zostat doma s dietatom si moze dnes dovolit rodic, ktory nema nudzu o peniaze.
V usa systeme tiez maju v skole zdravotne sestry (aspom tam, kde chodia sestrine deti). Tam ale viem, ze nerobia caviky koli ne(dochadzke). Ked je dieta chore a doma, nikto ich nenahana. Dobehnut ucivo samozrejme musia.

svetlonos
22. feb 2023

@tanya65
neviem kde zijes a pracujes, ale ano. Usopleni a uchrchlani dospeli bezne chodia do prace - lebo ved oni to predsa zvladnu a co by bez nich robili 🙈 Ok, na SK hruza, lebo pn= vacsinou vyplata nizka.
V AT takemu pristupu nerozumiem, i ked su na pn, dostanu normalnu vyplatu. Ved radsej si teda supnem trojdnove atb a idem do prace, ze uz aspom nenakazim kolegov. Ale nie, takych hrdinov najdes vsade. To ma clovek chut sam ostat doma, pokial mu dorazia do prace dvaja taky ukaslani kolegovia.

hendikep
22. feb 2023

@kiki68 tiez nechapem, a take choroby co v zivote som nemala… napriklad dnes v noci ma tak neskutocne bolelo hrdlo ze bez panadolu som nezaspala… predtym asi 5x virozy uplne bez bolesti hrdla… pricom z detstva si pamatam nachladnutia ako skrabanie hrdla, sopel kasel mozno zvysena teplota a dovi dopo vzdy ten isty scenar.. ale tieto mutanty co su teraz ze nie som schopna vstat z postele fakt nechapem odkial prisli

andreatytler
22. feb 2023

@tanya65 Dospely clovek nie je soplavy kazdy mesiac. Tu sa debatuje o tom ci je skolkarsky sopel choroba alebo nie koli ktorej treba nechat dieta doma.

danieladugard
22. feb 2023

Mame tri deti, 4 rocnu dceru, 1,5 rocne dvojicky. Dcera vymeskala dokopy za rok asi 5 dni kvoli kiahnam, dvojicky za 7 mesiacov z jasiel nevymeskali nic (chodia na den a pol). Sople? 🤣 kto by riesil sople, ak nema dieta teplotu. Rovnako kasel. Ide sa predsa. Nadchy boli, aj budu. Nerozumiem absolutne, preco by mali deti ostavat doma, ak nemaju teplotu.

kiki68
22. feb 2023

@annm81 Tak my mame chladnejsie vsade, aj doma, ale toto neni problem. Tie dva roky izolacie zjavne spravili svoje. A nemozem dat dieta naspat do skolky, ked ma take priznaky, ze som dnes radsej isla k lekarovi. A hlavne ciste kvoli sebe, mozno je to blbe, ale nechcem aby mi vypadali vlasy ako posledne po takychto chorobach, co isli po sebe. Aspon ze je slnko a da sa ist na zahradu na vzduch.

tanya65
22. feb 2023

@andreatytler jedna polovica skolok na slovensku s tym nema problem a chodia aj deti so soplom a kaslom(my taku mame). Tu nadavaju mamicky zdravych deti,ze preco tam chodia chore deti. Druha polovica skolok na slovensku take deti neberie a tu zase nadavaju mamicky chorych deti,ze ich tam nemozu dat...🙃😁 vzdy bude niekto nespokojny.

andreatytler
22. feb 2023

@tanya65
No tak ak raz zapisem dieta do skolky o ktorej viem ze berie deti so soplom, nemam sa co stazovat ak tam niekto posle soplave dieta. Ved to je na hlavu, presne ako vravis.🙃
To su sukromne skolky co beru soplave deti alebo ako to je? Pocujem prvy krat ze su take na Slovensku.

tanya65
22. feb 2023

@andreatytler ano,kamaratka vodi deti do sukromnej(vychod),tam v pohode zoberu take chore. Ale my mame normalnu statnu skolku a tiez to neriesia. Hlavne trieda s najmensimi,tam vzdy polovica sniaka a kasle 😁 . Starsi uz su odolnejsi.

andreatytler
22. feb 2023

@tanya65 Tak asi zalezi od pristupu uciteliek a riaditelky.
Podla mna skvele ze aj na Slovensku to uz je.

letfenixa
22. feb 2023

@danieladugard čiže keď ma clovek zápal dutín, priedusiek, ... s antibiotikami, ale bez teploty, tak v pohode môže chodiť do skoly/práce. Krásne.