icon

Školské mlieko Brejky - kŕmime deti cukrom za štátne peniaze

vilaamala
5. okt 2015

Máme čerstvého školáka, tak som sa prvý krát stretla s mliečnym programom na školách www.brejky.sk - automaty s mliečkom pre školákov, ktoré je dotované zo štátnych peňazí. To snáď nemyslia vážne???!!! V ponuke len sladené mlieka - jahodové, karamel, vanilka a čoko (keď som to ochutnala, skoro ma naplo na vracanie z toho aké su presladené) a "cereálne" guličky a vankúšiky (nutrične asi ako hocijaká iná sladkosť). Tak takto sa snažíme o zdravie našich detí??? Alebo je to skôr biznis a vykrmovanie našich detí cukrom? Však čím sladšie, tým viac si toho deti nakúpia, všakže? Článok na ich stránke, kde sa okrem iného píše "Naše deti si zaslúžia dostať šancu na zdravú výživu. Buďme im teda tým správnym vzorom a podporujme ich v zdravých stravovacích návykoch."... tak to pre mňa znie ako výsmech...

Strana
z8
silviettaa
5. okt 2015

To snad ani nie je mozne, nedokazem pochopit ako taketo automaty dovolia mat na skolach... toto podla mna nema nic spolocne so zdravou vyzivou. Nielen rodicia ale aj skoly by mali byt prikladom v zdravom stravovani . Je velmi smutne ako nam "zalezi" na detoch, ved oni za seba nevedia rozhodovat, my sme za nich zodpovedni a ked im podsuvame podobne sladke dezerty, ukazujeme, ze toto je spravne. Treba si uvedomit, ze cukor je navykovy a kazdodenna konzumacia skodi zdraviu. Ked detom davat sladkosti tak v podobe napr. ovocia a existuje vela roznych zdravsich alternativ...

silviettaa
5. okt 2015

@vilaamala presne si to vystihla

pribinak
5. okt 2015

upozorni masmedia

aknaj
5. okt 2015

@vilaamala
myslím, že jednu dobu tam boli aj jogurty a acidko, pravdepodobne to nemalo úspech, tak to tam už nie je
bohužiaľ veľa deti, je zvyknutých toto piť doma, takže ťažko ich budeme "nútiť" konzumovať niečo zdravé
ja som to pila a nie je to až také strašné, v podstate podobné, ako kakao urobené z Granka, ktoré bežne deti pijú doma

vilaamala
autor
5. okt 2015

@silviettaa ďakujem. Je to smutné ☹ Malý chodil prvé dni ako pobláznený, že kedy mu už kúpim tú brejky kartičku do automatu. Deti to vnímajú ako super "cool" záležitosť. Ich prvá nezávislá skúsenosť s obsluhou nejakého automatu, samé si rozhodujú o tom kedy a koľko, samé vložia kartičku, stláčajú číselká, čakajú kedy mliečko vypadne... Cítia sa tak dôležito a dospelo... je to pre ne veľká vec. Malý takmer nedýchal, maximálne sústredenie a hrdosť v očiach, keď mi jeden deň ukazoval ako to funguje... Prvé 3 dni, kým som mu nenadstavila na karte limit si objednal každý deň 8-9 produktov!!! Ja sama, čo dbám na zdravú výživu svojich detí a čosi o tom mám aj naštudované mu to neviem celkom odoprieť. A čo rodičia, ktorí si nevedomky myslia, že doprajú svojim deťom zdravé mliečko??? ... Smutné, no nič s tým nezmôžeme. Je to priveľký biznis a priveľký hráč spolu s priveľkými rybami v štátnej sfére, ktoré toto schválili... 😠

jeennyv
5. okt 2015

Baby ja tieto reklamne triky a vydieracky cez deti doslova neznasam...to nejde o to, ze by clovek nekupil, ani u nas to tak nebolo, ale ked si clovek spocita co za to da s odstupom casu a co by za to bolo nieco normalne, az sa zahlavu chyta....ale zase sa chce niekto nabalit...problemy, ze ucebnice, ake je do skoly vsetko drahe to je vedlajsie.....

silviettaa
5. okt 2015

@vilaamala presne toto bol ich ciel, zaujat a nalakat deti ... je to vsetko o biznise a to je na tom najsmutnejsie, potrebuju si vychovat dalsich konzumentov...Moj syn zatial nechodi do skoly a ked v tom case budu podobne automaty, urcite mu nebudem davat na to peniaze, vymyslim inu alternativu...viem je to tazke ked vidi ostatnych, ale preco by mal zapadnut medzi nich? moze byt prikladom pre ostatnych... A granko do mlieka mu doma urcite nedavam 😉

sissy27
5. okt 2015

@vilaamala no ja neviem, ale nebude problém aj niekde inde ako v samotnom automate? keď si tvoj syn neváha kúpiť a vypiť 8-9 tých mliek?? peniaze tam posielajú rodičia, limit nastavujú rodičia, o tom ste snáď boli poučení a dokonca prvý produkt bol za výhodnejšiu cenu, tie ďalšie už nie... prepáč, ale toto si si mala vydiskutovať doma vopred so synom a určiť hranice nie len kvôli financiám ale teda aj kvôli tej tvojej zdravej výžive... jedno to mliečko denne nikomu neuškodí, ale tak holt syn si asi kompenzoval to, čo mu bolo doma odopierané... moja dcéra má odmalička normálne prístup k sladkostiam, samozrejme pokiaľ by nejedla normálne jedlo, ovocie, zeleninu, tak nedostane ani čokoládu, ale z tejto hystérie okolo zdravej stravy a extrémnemu obmedzovaniu cukru u detí mám normálne koprivku... ale obviňme štát, že dovolil automat na nezdravé veci v škole...

duun
5. okt 2015

Jo, odstránime čipsy z bufetov, ale toto ostane... Jasné, že keď raz spravíš krok tým smerom, je ťažké až nemožné sa vrátiť. Mne pokazili dieťa navyknuté na biele jogurty staré mamy "veď len jedno" a "daj si sirupček" a "nechceš kakavko?" Rázne za cenu hádky so svokrou som zrušila hneď na počiatku turecké "dobroty", ktoré kakao ani nevideli a majú zoznam aróm a farbív dlhý ako noha. Keď tak, radšej kvalitnú čokoládu sem-tam. Snažím sa donútiť ho aspoň na domáce granko, kde regulujem, koľko toho tam je. Sladké minerálky sme zrušili a sirup proste doma nie je a dostane max 1x za týždeň u starých rodičov jeden pohár. Ono.. toto ide už od malička, pekne škôlka a sirupová voda, Veľká noc a kýbeľ kinderiek... 😠 Ja sama nie som ideálny prípad a so závislosťou na cukre vďaka tomuto "naprogramovaniu" nie vždy úspešne bojujem celý život. A zaberá len nemať to na dosah.

duun
5. okt 2015

sissy, nejde o zlikvidovanie cukru za každú cenu. Chápem, že extrém nie je dobrý. Chápem, že dieťa chce byť rovnaké ako jeho vrstovníci. A 8-9 mliečok? Možno nešlo o tie mlieka, ale o ten automat. Ja som raz prišla k fotkám z návštevy u exsvokrovcov - na stole tanier plný čokoládových obalov od kinderiek. "že keď on ich tak chcel.." Nabalili mu ich aj domov, lebo on vlastne chcel tú hračku, čo ho zaujala na pár minút, čokoládu zjedol z jednoho a zvyšok proste nechal tam celý víkend (až mu ich nabalili a ja som ich vyhodila po pár dňoch, keď nebol žiadny záujem).

vilaamala
autor
5. okt 2015

@sissy27 , štát nie len dovolil, ale platí to z našich daní, to je trošku rozdiel... a ešte sa poďme tváriť ako sa píše na ich stránke, že: "Každý z nás može urobiť niečo, čo prispeje k zdravej výžive detí. Spoločnosť RAJO, a.s. sa preto rozhodla vstúpiťdo školského mliečneho programu s cieľom pomôcť vytvoriť zdravé stravovacie návyky u detí." Neviem, kde si prišla na to, že ja sladké mojim deťom odopieram... Ale je rozdiel sladké dovoliť a je rozdiel tváriť sa, že je to výchova k zdravým stravovacím návykom. Ubezpečujem ťa, že ten počet, ktorý si môj syn dovolil kúpiť prvé dni, nebol taký vysoký preto, že by mal sladké odopierané... bolo to skôr preto, že to robili všetky deti, kupovali si navzájom , ochutnávali, pukali krabičky, mali z toho jednoducho zážitok... psychológia nakupvania smerovaná voči deťom - ideálny marketingový krok.

vilaamala
autor
5. okt 2015

áno je tu trhové hospodárstvo, Raju predávať sladké mlieka nezakážem. Ale prečo sa to robí na pôde školy a prečo je to dotované štátom, to nepochopím... a ešte pod zásterkou budovania zdravých stravovacích návykov... to mi príde priam nechutné 😝

bubelko
5. okt 2015

@vilaamala ked nieco nechcem a nepodporujem,nedam synovi na to peniaze. Jednoduche. Ak to rodicia nebudu kupovat,nebude ani ponuka...zial,kupuju. Syn hra hokej,pri satni je automat.ak nieco chce, moze, ale za vlastne. a ver, rychlo sa naucil,ze staci minut na m&m's raz za cas 😉
v tomto som nekompromisna. Moze kupovat cela satna...

sissy27
5. okt 2015

@vilaamala ja sa netvárim nijako... proste ak si chce to mlieko dať, nech si dá, nič sa jej z toho nestane... a 8 by si ich nekúpila ani keby čo bolo, neviem či to má v génoch alebo je to výchovou, ale odmalička má aký taký pojem o hodnote peňazí... neviem, ja radšej investujem čas a energiu do svojho dieťaťa, aby som jej jasne vysvetlila, kde sú hranice a mám kľud, ako sa na anonymnom diskusnom fóre rozčuľovať nad niečím, čo aj tak nezmením...
ale ako rodič máš možnosť voľby dieťaťu nedať peniaze a hotovo...

vilaamala
autor
5. okt 2015

@sissy27 ja som si to so svojim synom vyriešila, je to veľmi rozumný hoci len 6 ročný človiečik. Keby som chcela riešiť problém môj syn a automat brejky, určite by som nešla o tom diskutovať na fórum. Toto sa ale podľa mňa netýka len môjho syna ale tisícok ďalších detí a toho že moje a aj tvoje dane idú na toto budovanie "zdravých" stravovacích návykov. Mám právo na to poukázať a mali by sme pre zdravie našich detí a pre poriadok v tomto skorumpovanom systéme na to poukazovať všetci a stále dookola. Žial väčšina ľudí na SK má presne tvoj prístup k veciam "nebudem sa rozčulovať nad niečím čo aj tak nezmením" a potom to tak u nás vyzerá aj v iných oblastiach... veci sa nezmenia samé

sissy27
5. okt 2015

@vilaamala no dobre, ale nemyslíš, žeby bolo vhodnejšie tento problém riešiť niekde inde než tu? 😅 teda ak to má mať aspoň nejakú šancu na úspech a nie len "výkrik do tmy" na internete 😅 lebo na takýchto fórach sa ešte jakživ nič zásadné nevyriešilo... ak chcem niečo riešiť, tak na príslušných miestach, ak mi stačí len tak tliachať do vetra, tak postačí aj polnočná debata na mk 🙂 dobrúúúú 😎

silviettaa
5. okt 2015

@vilaamala uplne suhlasim

vilaamala
autor
5. okt 2015

@sissy27 niekde začať treba 😉 A musí nás byť viac. Toto je jedna z ciest, aby o tom vôbec mamičky vedeli a uvedomili si , že to nie je celkom v poriadku. A aby sa o tom začalo hovoriť... Keby každá mamička, ktorá má voči tomuto projektu výhrady, založila tému tu na mk, tak sa o tom zajtra možno začne písať v novinách...

misscelaneous
5. okt 2015

Manzelov syn, ked prisiel smtou kartou zo skoly, mali sme ho prave na poobedie, o nicom inom sme nepocuvali, len "tatino, dobi mi tam peniazky". A ked mu tam konecne nejake dobil, tak sa nas 20 krat spytal, kolko mlieka si za to moze kupit. Uplne bol z toho navetvy. Nastavili sme mu tam limit, zatial si kupi dva vyrobky denne, co je podla mna aj vela, ale tak tu nerozhodujem. Ked pojde do skoly nasa dcera a bude to stale fungovat, neviem co urobim. Maly bol z toho uplne vo vytrzeni, mali to vsetci, chcel to aj on ... Neviem ako takemu decku vysvetlit, ze to nie je pre neho dobre. Ale maly aspon dodrziava dohodu a neprepiskne mnozstvo ako sme sa dohodli.

bonaqa2013
6. okt 2015

moje to tiež majú. Kúpia si každý deň po 1 mlieku. teda každý deň 1 ks. nič viac. nie som nadšená, ale keď chcú a to vypijú tak prečo nie. inak do školy nenosia žiadne sladkosti tak to jedno sladké mliečko aj môže byť..... Po čase ich to prestane baviť -aspoň minulý rok to tak bolo a nekupovali si nič aj niekoľko dní.
Syn ten o to záujem ani nemal. nechcel žiadnu kartu, žiadne brejky. Nič. Radšej kus chleba.... 😀

bonaqa2013
6. okt 2015

@vilaamala hádam sú aj dôležitejšie témy ako Brejky v škole. Však čo je na tom keď si dieťa kúpi jedno mliečko. Tak potom doma už žiadne sladkosti a vybavené. Cukru už bolo dosť....

janickacrazy
6. okt 2015

@vilaamala Moj syn to mal tiež v škole, ale už bol starší, takže nebol z toho automatu v nejakom veľkom vytržení, lebo už predtým si niečo kupoval v inom automate. Doniesol tú ponuku domov, tak som si to preštudovala a povedala som mu, že také blbosti mu netreba, že je to presladené. Syn pije od malička len čistú vodu, nesladené minerálky a nesladené mlieko. Vobec nejako ani neprotestoval, žeby tú kartičku chcel. Na desiatu som mu robila vždy poctivý chleba, k tomu čistá voda a prežil to v pohode.

horana
6. okt 2015

Dobry napad ze na to uz konecne niekto upozornil. Este clovek s energiou a casom ktory by zorganozoval peticiu, lebo inak, bez toho aby sme sa stretli ako napr. na nete ludia rovnakej krvnej skupony to nam sancu prerazit. Na rodicku je seda masa mlciacich rodicov a ucitelka v kompetencii ktorej to nie je. Aj ked sa dva, traj ozvu, zapadne to do prazdna..ostatnym je to fuk. A stazovat sa sam(a) na vedenie skoly tiez nema efekt. Opakujem vyborny napad zacat s tym nieco robit na nete. Este tak peticiu cez nejake oficialne peticiove stranky, vyzvu vyvesit na mamickovske servre, FB skupiny, radi pomozem so sirenim... 🙂

Btw nas druhostupnak to ma v pazi uz, ale druhacka kartu ma, vacsina jej nechuti (kym na to vsak v prvej triede dosla a postupne to odskusala s tym ze vasina skoncila v kosi, presne s imidzoveho dovodu si to skusala kupovat), nema rada sladke, volakedy si kupovala jablkovy dzusik kym bol v ponuke, teraz raz za par dni gulicky, ktore potom cisto zo socialneho hladiska sa s tym deti hraju, triafaju si do ust a pod. Ale je to ozaj zbytocnost a sice mozem jej to lahko zrusit, len chcela by som viac - dosiahnut ozaj zdrave automaty...s vecami ktore by aj detom chutili aj neboli lobbingom jednej firmy!

horana
6. okt 2015

@bonaqa2013 Urcite su aj dolezitejsie temy, lepsie ked sa vsak niekto chyti niecoho nez nicoho (kto sa citi na otvaranie dolezitejsich tem ma volne pole posobnosti, rada podporim aj to), tu ide o to ze len preto ze sa Rajo pretlacilo tak ho pekne dotujeme, dokonca 2x raz dotaciami z dani a potom "ved co uz tam po jednom mliecku" - ked si povie kazdy, maju slusne zisky, len preto ze je zabranene ziakom mat na vyber a slusnejsiu ponuku trebars aj od konkurencie. A ked nie je na vyber, siahnu automaticky po tom ich. Stat/ministerstvo sk. by mohlo napr. zostavit vyber v konzultacii s vyzovavymi poradcami, trebars v sutazi, nasledne hlasovanie rodicov/ziakov uz ku konretnemu zoznamu vyrobkov o ktore by bol zaujem a ktore by sa potom davali do automatov, bolo by to 100x lepsie nez sucasny stav. Zaradit aj kusove ovocie a pod.

0silvia0
6. okt 2015

@vilaamala to je len na začiatku taká eufória... u nás syn bol z brejkov vo vytržení, jednu kartičku stratil, vybavil si druhú, tú mu niekto ukradol (alebo ju zasa stratil a niekto našiel), vyraboval mu celý kredit (zabudla som mu na tej druhej kartičke nastaviť denný limit, na tej prvej nastavený mal). Dcéra si kúpila pár mliek a ďalej to nekupovala a posunula svoju kartičku svojmu drahému bratovi. Brat stratil do tretice aj dcérinu kartičku, takže u nás éra brejkov skončila a nemienim to ďalej riešiť...

given
6. okt 2015

Tiež som sa týmito automatmi stretla prvý krát, keďže môj syn je prvák. Tiež ma to nenadchlo. ALE!!!
U nás sa s tým urobil rýchly proces. Hneď na prvom rodičku začiatkom septembra sa v každej triede hlasovalo o zrušení, drvivá väčšina rodičov bola proti takejto zdravej výžive a automat zo školy zmizol. Takže netreba hádzať flintu do žita. Treba napísať riaditeľovi/riaditeľke školy, spojiť sa s inými rodičmi, ono sa to dá...

najaaa
6. okt 2015

Môj syn je v štvrtom ročníku.V prvej druhej triede ma lámal aby som zadovážila kartu do automatu lebo že všetky decká majú.Vysvetlila som mu že tam nie je mlieko ale sladká chémia ktorá sa tvári ako mlieko.Našťastie som jeho každodennému nátlaku odolala za čo som pyšná. No naša škola mala tiež rozum a poslúchla rodičovskú radu kde sme apelovali na zrušenie tohto automatu.Takže mám už dva roky pokoj . Ozajstné mlieko je len jedno a to priamo od mamičky rsp. v neskoršom veku od kravky.

sardinka335
6. okt 2015

A prečo ste im tie brejkove karty teda dovolili? Ked to nechcete aby to pili tak im ich nedavajte a hotovo.
@sissy27 presne ako píšeš, doma decko nema ani mikrogram cukru a potom uvidi nejaky brejk a je z toho cele ,,,pokakané,,...hlavne ze niektore potom doma na večeru ,,ukuchtia ,, párky s bielym rožkom - tie maju deti často na desiatu.
Niektore by tu mohli byt poradkyne Renatky Zmajkovičovej... 🙂

horana
6. okt 2015

@sardinka335 Osobne som kartu dovolila v prvej triede presne z dovodu co zakaldatelka, mali to spoluziaci a nechcela som aby sa citila ukrivdena. Uz som dost odbojarka:
-ked som opakovane zrusila knihy ktore si akoze dieta vybralo na predvadzacej akcii v skole, dosli pretlaceni, urobili vystavku - prezentaciu, dieta sa nadchlo, v zrkadielku: vase dieta si objednalo : ..."zoznam"... prosim zaslat tolko a tolko (cez net tie iste knihy dokonca sa dali zohnat lacnejsie!) uz tam som povedala razne NIE a ako hovorim opakovane
-fotenie portretov (nie skolskeho kolektivu), nejake to fotenievskole.sk ci take daco, firma spravi za 8,50 par zaberov, ked som videla ukazky kvality zrusila som to, sama som amaterksy fotograf, ale vsetci ostatni mali a tak bola dcera opat nieco extra, vylucena z kolektivu
nasli by sa aj dalsie priklady, ako si museli za 10,- kupit valake mapy SK uplne nekvalitne puzzle ze s tym budu pracovat na hodinach, robili s tym 1x bez vztahu k ucebnej latke, opat jasna tlacenka zaujimv atd atd nechcem zdrzovat....nemam problem byt zasadova ale ked sa to uz vrsi a dieta na mna pozera psimi ocami preco ZASE ono nieco nebude mat, tak som podlahla
btw dcera je uvedomela, kupovala si jablkovy dzus hlavne, a sem tam gulicky, pre 1-3 roc. je to imidzovka. Deti ktorym karty medzicasom zatrhli velmi zavidia tym co maju, casto ani rodicia nevedia ako velmi, doma sa nezveria, dokonca dcera uz neraz takym co sa velmi kamosia aj nieco kupila, lebo moc po tom tuzili
Cesta je: dat automat prec zo skoly, co je u nas zial nepriechodne lebo vela to chce, resp. vacsine je vsetko jedno
Cize este lepsia cesta by bola: nahradit automat lepsim a zdravsim automatom, preto by som podobnu aktivitu len podporila

simmsi
6. okt 2015

Brejky sú podľa mňa hnus.Sama som robila vychovavatelku v ZS,kde takyto automat majú.Karticky ale nemali vsetky deti,teda prvaci.Boli deti co si kupili 1 ale aj take co si kupili aj 5.Všimla som si že to záležalo podľa ich stravovacích návykov. Tie čo kupovali veľa brejkov, tak nechceli v škole obedovať a čakali len na Brejky. My sme mali dohodu, že mlieko si mohli kúpiť až keď zjedli obed.Keď nezjedli, tak nebolo ani mlieko. A takí najedení ho napokon ani nechceli. A inak mamičky, ktoré ste kartičky ešte nekúpili,tak to ani nerobte,lebo deti ro chcú len preto,že to majú ostatní, a potom chodili že je to hnusné. Inak predávajú to aj v obchode.

Strana
z8