icon

Školské mlieko Brejky - kŕmime deti cukrom za štátne peniaze

vilaamala
5. okt 2015

Máme čerstvého školáka, tak som sa prvý krát stretla s mliečnym programom na školách www.brejky.sk - automaty s mliečkom pre školákov, ktoré je dotované zo štátnych peňazí. To snáď nemyslia vážne???!!! V ponuke len sladené mlieka - jahodové, karamel, vanilka a čoko (keď som to ochutnala, skoro ma naplo na vracanie z toho aké su presladené) a "cereálne" guličky a vankúšiky (nutrične asi ako hocijaká iná sladkosť). Tak takto sa snažíme o zdravie našich detí??? Alebo je to skôr biznis a vykrmovanie našich detí cukrom? Však čím sladšie, tým viac si toho deti nakúpia, všakže? Článok na ich stránke, kde sa okrem iného píše "Naše deti si zaslúžia dostať šancu na zdravú výživu. Buďme im teda tým správnym vzorom a podporujme ich v zdravých stravovacích návykoch."... tak to pre mňa znie ako výsmech...

lulistek
6. okt 2015

@vilaamala waw tak to potesi, ze mliecny program. skor navyk na cukor u skolakov aby mali co robit zubari a imunologovia :D kokos. nie som z tych co detom nedavaju sladke, moja ma 2,5 roka a dostane par krat za den cukrik ale tieto mliecka su vazne hnus. raz som ho kupila , a stacilo

lulistek
6. okt 2015

@vilaamala a este si pamatam ze ako sme my mali v skole automaty na napoje a to len sprite fanta jupik

0silvia0
6. okt 2015

@simmsi no, stravovacie návyky, to je iná kapitola... napr. také obľúbené parené buchty... biela múka s umelým lekvárom posypané trochou kakaa... čo je na tomto jedle napr. zdravé? A pritom je to bežný obed pre školáka s trochou polievky...

katrin21
6. okt 2015

@0silvia0 a ty si na com vyrastla, ty si buchty nikdy nejedla???
ved to nemaju denno denne..

sardinka335
6. okt 2015

@horana aký je ten lepší a zdravší automat? Čo by mal podla teba obsahovať?
To su dnešní rodičia...ved ,,ja by som podporila,, ale od PC...alebo ked to urobí niekto iný cele, na rodičovskom hlavy dole len čo sa povie ze ,,potrebovali by sme dobrovolnika,,.
Objektívne by bolo mat aj ten brejkomat a aj nejaky zdravší automat napr. so šťavami v nejakých tetrapakoch...kedze v skle je z hladisla bezpečnosti nevhodné...a to zase by sa našli rodičia ze v tetrapakoch...a nevyhovieš nikomu. Tie ,,vaše, detičky vyhadzuju šalaty v jedalni, jablka, pomarance sa kotulaju po šk. dvore pripadne že ,,čo s tým ja to nechcem - banan,, ...aj toto je obraz detí, ktoré vychovavam ja, ty, hentí, tamtí...
Ja som mala v škole tretiakov a ziadne huufne skupovanie brejkov sa nekonalo. Niektorí si po pobyte vonku okolo 15:30 kupili brejk a iní mali ešte z desiaty. Netvrdím ze je to ideálny sposob olovrantu, ale zase sa robí hysteria tam kde to nie je akutne.

katrin21
6. okt 2015

baby sorry, ale co tu riesite?
pisete ze sa to tvari ako mlieko... halooooo, aj ste si pozreli zloženie??? 92% je mlieko !!!!!!!!
takze ake tvarenie sa na mlieko??
je tam jedine gllukozovy sirup trocha navyse, aby to malo chut...
doma osladene kakavko je urcite viac sladke 😀
http://www.brejky.sk/produkty/brejky-kakao

0silvia0
6. okt 2015

@katrin21 no veď ja som len buchty jedla a koláče, ostatné nič som nechcela. Dokonca som nešportovala. Nechápem, ako je možné, že doteraz fungujem 🙂
Mne napr. tie parené buchty sú na jednej úrovni s brejkovým mliekom, mlieko, buchty, špagety s kečupom... keď už sa tu rieši ich zdravosť a nezdravosť... je od veci riešiť ochutené mlieko a neriešiť výživu ako celok. Brejky niéééé ale parené buchtičky áno???

katrin21
6. okt 2015

@najaaa a pozrela si si aj zlozenie, ked tvrdis , ze je to len chemia?

ak si dieta nekupi toto, kupi si čipsy, alebo dokonca niektore deti aj energeťáky, ani to mozno netusite.. dcera mi referuje, kolke decka na tom fičia , to je strasne !.. to uz radsej brejky...

ja sa tiez snazim vysvetlovat dcere o zdravej strave a sama sa stravovat zdravsie, ale upnut sa na nejake Brejky? to je blbost...
vacsia grcka je taky Bubble tea.. a aj na to pride, ked budu vase deti vacsie.... nebojte sa.. 😀
minimalne raz za cas si to kupia,ked budu s partiou kamosov... Dcera uz pochopila ze je to len draha žbrnda, ale tak raz za tri mesiace si jeden kupi.... nech... hlavne, ze to nepijde 3x do tyzdna .

sardinka335
6. okt 2015

@0silvia0 a však var doma ty denno denne, kto ti kaže aby tvoje dieťa jedlo v šk. jedalni? Po tých buchtách sa ani nezapraši lebo su vyborné!!! a tie kucharky ich pripravovali v kuchyni ručne a nekupili polotovar niekde v Jednote.
@lulistek tvoja dostane cukrik ktory je vo vysledku škodlivejší ako nejaky brejk...lebo sa nalepí na zuby, pripadne deti ich lubia kusat, to je fakt super na zuby u 2,5 ročného dieťaťa - cukriky. Ale jasne...za kazy u tvojho dieťaťa moze Rajo...

0silvia0
6. okt 2015

@katrin21 myslíš tie bubbleology?

simca06022011
6. okt 2015

@vilaamala nepotentuj sa teraz z toho ;) Prepac za vyraz, ale ako keby neviem co na tom bolo... dieta z toho NEUMRIE, to mi ver.. a ma dostatok pohybu tak ani ten poharicek mlieka s grankom ci coko alebo ovocnim mu neublizi. Ako keby to na litre jedli :D Ja som bola v soku ked isla mala prvy krat do skolky, riesila som to v duchu a nakoniec aj tak to dieta zje doma viac ako v skolke ;) Cize mame priestor tu zdravu stravu doplnat :D

katrin21
6. okt 2015

@0silvia0 vies co som robila ja? rano mi doma nechutilo, hned po prebudeni jest. max caj teply....
a pred skolou bola socikovska cukraren v meste a rano som si tam vzdy kupila zakusok, alebo sladky plneny kolacik alla lupacka... 😀
doma stale sladke muselo byt... obedy v skole normalne... za makove slize aj do kolena vrtat a duplaaaaa
taliani doteraz ine ako sladke ranajky nepoznaju... oni nechapu, ako mozeme jest rano prazenicu, šunky, salamy... nebodaj parky 😀
sladke pecivo a kava uz od detstva a ziju....Ja netvrdim, ze tak mame zit my, kava nalacno , brrr
ale fakt tu sa baby upnu na nejake Brejky??? ach jo....

katrin21
6. okt 2015

@0silvia0 ano , to.
ked to prislo, pubertacky hotoveeeee. pili by to kazdy den.. pol roka mi trvalo, kym dcera pochopila, ze toto nieeeeee...
teraz uz fakt len obcas si to kupi, anpr. ked su na vylete.. je to aj drahe strasne a je to umelina jak hovado 😀

0silvia0
6. okt 2015

@sardinka335 šak ja varím doma denno denne, lebo moje decká nechodia do šk. jedálne. Keď som videla, čo im tam dávali jesť a keď decká frflali, že sa to jesť nedá, poriešila som to po svojom. Ako fakt, polievky len na zapatlanie taniera, a rizoto prosím pekne bola biela ryža s kúskami rajčín a prisámbohu nič viac... Ale vraj sa to po rokoch a výmene vedúcej jedálne zlepšilo, ale my sme sa už zžili s domácim varením, takže to už nemusím riešiť.
... a veď aj brejk je pre niektoré deti výborný, nie? Brejk, biela múka v buchtách, jedna kopa... či brejk, alebo buchta, to je jedno...

0silvia0
6. okt 2015

@katrin21 no ja som si sypala granko len tak do úst, kedysi vyrábali banánové granko a to bol vrchol šťastia. Ďalej sme miesto sladkostí jedli suché pudingy (zmiešané so sušeným mliekom), ovocie a zeleninu som nenávidela a nič okrem sladkostí som nejedla. Ešte aj polovicu chleba z desiatej som vymenila v škole za cukríky. A pitný režim neexistoval, kto sa napil z točky (kohútika) v škole, napil sa, kto sa nenapil, nikoho to nezaujímalo.
Ja by som tiež z brejkov nerobila strašiaka, preto som to prirovnala k tým buchtám. Na buchtách nikto nevidí nič zlé a pritom je to len biela múka a z brejkov sa robí hrôza...
Aj moje decká sa na bubbeology naučili u sestry v BA. My sme im to nikdy nekupovali, mne sa zdá 3,50 za pol litra nejakej gebuziny s guličkami hrozne hrozne moc. Oni tie decká si nevedia uvedomiť, koľko je to peňazí a pritom pri tom stánku vždy stoja decká. Tiež som mojim povedala, že keď chcú bubbeology, tak za svoje. Ja takéto drahé sajrajty nekupujem. Dobre si rozmyslia, či si kúpia pol litra guličiek v akože čaji za 3,50 keď dostávajú vreckové 5 eur týždenne.

katrin21
6. okt 2015

@0silvia0 jezis a tie take sladke mliecne pudingy, to byvali so susenym mliekom, tie sme jedli lyzickou priamo zo sacku 😀 suche 😀
ovocie?, boli sme radi ked sme mali na vianoce mandarinky, ktore tyzden cakali schovane na balkone, aby boli na Vianoce 😀 a nejake tie pomarance detto...
max. banany obcas boli.... jablka...
a zelenina?ved ani ziadna nebola.... ha ha.. kompoooooty , celu zimu ! sladucke...

suhlas...

lulistek
6. okt 2015

@sardinka335 za kazy mojho dietata nemoze brejky, lebo ho nepijeme a ziadne kazy nemame. Napisala som, ze mliecny program by mal byt o piti mlieka lebo deti jedia sladke aj mimo to. Doma sice dat nemusite ale mozu mat od kamaratov alebo od babiek. A pisala som ze tieto ochutene mliecka vobec nie su chutne.

0silvia0
6. okt 2015

@katrin21 no keď sme to my prežili, tak hádam aj dnešné deti prežijú brejky. Mimochodom, mám roky rokúce váhu okolo 52 kg a ako vidím podľa foto, tiež nebudeš napriek nie príliš zdravým návykom v detstve nejaká bacuľka 🙂

cartridge
6. okt 2015

Ono to je fakt, že deťom to možno ani tak nechutí, ale majú to ostatní ... Naozaj dobrý psychologický ťah na bránu od výrobcu - deti sú veľmi vďačná cieľová skupina ! Mojim som to tiež "nabila" na nejakú tú minimálnu sumu, no a keď si to minuli, zistili, že to nie je až taký "zázrak", prestali otravovať a kartičky sme zahodili. Ale super za socíku bolo, keď cez veľkú prestávku nabehli tetušky v bielych čepčekoch z nejakej blízkej reštiky a v drevených bedničkách nosili vyprážané šišky s lekvárom a obložené žemle. To bola iná klasika - niekedy sa mi podarilo si kúpiť, ale nám naša starostlivá maminka vždy nabalila desiatu, takže to nebolo až tak často ... krásne socíkovské spomienky.

sardinka335
6. okt 2015

@lulistek no vidiš brejky nepiješ, nepoznáš ale už ta dav zmagoril 🙂
Davaš cukriky ale na brejky ideš nadavať. Každý rodič občas tu sladkosť da, ale robiť z toho hysteriu je fakt odveci.

stanislavao
6. okt 2015

@cartridge tie vyprazane sisky boli zdravsie, ako Brejky mlieko? 🙂 🙂

janickacrazy
6. okt 2015

@katrin21 Prosím ťa, zase neprehánaj, ja som celé detstvo jedla ovocie a zeleninu, mali sme jablká, slivky, jahody, egreše, maliny, je pravda, že pomaranče a banány boli len občas, ale aj tak je miestne ovocie zdravšie ako exotické. Že nebola zelenina? To už mi je čo za blbosť? Mrkva, petržlen, karfiol, kapusta, atd. boli aj za socializmu. Si myslím, že vtedy sa deti stravovali zdravšie ako teraz, lebo neboli hamburgre, fast foody a podobné "zdravé" jedlá. 😝

moni244
6. okt 2015

Boze zeny, ja sa len smejem na tom, z coho dokazete vyrobit kauzu 😀

katrin21
6. okt 2015

@janickacrazy no tak my sme v zime cerstvu mrkvu nejedli, ani cerstvu kapustu, ani nic take...
jednak moja mama , tak ako vacsina mam, nebola na to, aby robila nejake kapustove salatyy, to prislo do mody az po revolucii a nevie to robit dodnes 😀, ona je taka nemoderna.... Takze jedine sudova kapusta sa jedla..... aj to skor v jedle, varena... pecena...
karfiol - to sa jedlo vyprazane cez leto... ja som to neznasala, ergo nejedla...
ovocie?? vyrastla som v rodinnom dome... co potom deti v cinzakoch, co v obchodoch skoro nic nekupili, len pod pultom?? Mali sme jahody, ked rastli, nie v zime... mali sme jablka zo zahrady, slivky.. maliny nie, ani egreše... to sme nepestovali....
ale vacsina sa zavarala a jedli sme to ako kompoty.. to iste cvikla.... Tak sa tradicne jedlo...

cerstva zelenina jednoducho nebola ako priloha hlavneho jedla, ako je tomu dnes ! to mi netvrd ... ziadne zeleninove salaty.. rajciny len v lete, ano, tym som sa objedala, aj paprika, melony.. ale len v sezone....

sissy27
6. okt 2015

@moni244 neexistuje problém, ktorý by žena nedokázala vyrobiť 😀 a ešte keď ich je viac pokope, tak to ide ako po masle 😀

katrin21
6. okt 2015

@0silvia0 veru nie som baculka 🙂 ale mam trochu problemy so zaludkom, lenze to skor vplyvom stresu a vecí, ktore neviem sttravit po duševnej stranke a nie stravy... lebo prave tu posledne roky riesim ovela zdravsie, ako ma stravovala moja mama... ta aj doteraz, ked prideme, len sladke, sladke , sladke... strasne nieco 😨D Som zavisla...
ale uz som bola aj pol roka bez cukru.. da sa to, je to tazke ale da sa to...

moni244
6. okt 2015

@sissy27 Jasne a hlavne ked je to tema zdrave stravovanie 😀

daniela1978
6. okt 2015

ja nechápem, z čoho tu robíte kauzu. Ak nechcete, aby vaše dieťa pilo brejky, tak mu nezaobstarajte kartičku a je......nemyslím si, že jedno mliečko, aj keď sladené môže nejakému dieťaťu ublížiť. Ak je dieťa doma odstrihnuté od nejakého cukru, tak samozrejme, že po tom túži v škole, pretože zakázané ovocie najviac chutí. dnes sa človek dokáže rozčúliť nad hocičím, len aby sa rozčúlil.....

janickacrazy
6. okt 2015

@katrin21 My sme mali babky na dedine, zeleninu mali uskadnenú cez zimu v pivnici a vždy nás nabalili, ked sme cez víkend prišli. Samozrejme ovocie ako jahody sa jedlo len cez sezónu, ale tieto umelé hnusné jahody, ktoré kúpiš v supermarkete v zime sú podľa teba akože zdravé? Ved to ani ako jahoda nechutí, ja to teda cez zimu ani nekupujem. Moja babka nám vždy k hlavnému chod dávala aj šalát zeleninový, neviem, či bola ultra moderná vtedy, ale pamatám si aj na varenú mrkvu k hovadziemu masu, ktorá mi veľmi nechutila, ale tak zjedla som. Ono to záleží na konkrétnej rodine, aké sú stravovacie návyky. Ani teraz niektorí ľudia absolútne nejedia čerstvú zeleninu a ovocie.

katrin21
6. okt 2015

@janickacrazy ved nie su zdrave, praveze by sa malo jest sezonne..
lenze dnesna " moderna zdrava strava" ti hovori, ze jedz zeleninu a ovocie cely rok a vela ludi si to vy loží tak , ze kupujem v zime zelenene rajciny, ktore nemali slnko, teda ani lykopen neobsahuju a láduju sa tym od rana do vecera, umele jahody detto...

my sme az taku dobru pivnicu nemali, preziju v nej zemiaky, nejaka mrkva, ale to sme struhali len v lete ,sviezu, v zime len do polievok a tak...
Nam mama ziadnu zeleninu k jedlu nedavala... vobec... vzdy sme mali kompot v zime.. len v lete bol uhorkovy salat, alebo s raajcinami.... kapustovy salat nevie robit doteraz...
U nas sa veru tej cerstvej zeleniny nejedlo , ani v rodinach naookolo , co viem, ved sme ako deti behali hore dole.. vsade to bolo rovnako....
MOzno na dolniakoch, kde je kopec urody, tam to bolo ine, neviem... ja som od Prievidze..

jo a kazdy vikend musel byt zakusok, alebo kysnuty toceny kolac makovy, cokoladovyyyy, alebo tvarohovy, orechovy... 😀 😀, aspon dva plechy.