icon

Skoro 7 ročný syn má 48 kg. Ako mu pomôžem schudnúť?

21. apr 2022

Maminy prosím vás. Mali ste problém s obezitou u deti ? Ako ste ju riešili ? Ako ste dieťa správne motivovali ? Syn bude mať v Septembri 7 rokov a nieje úplne obézny. Síce ma 48 kg ale je veľmi vysoký. Cudzí si myslia že je to môj mladší brat a že je druhá tretiak na základnej. To ma po otcovi. Jeho otec ma 2 metre. Ale veľmi potrebujem aby schudol. Prosím vás vedeli by ste mi pomôcť tie ktoré ste si to prežili ? Lebo ja už neviem. Ani tak ani tak 😔😔😔😔

Strana
z3
stanulienkat
21. apr 2022

@zara1357 presne opačne! Endokrinológia je posledná inštancia. Tu na Slovensku je móda každého tučného vinit z toho, že má chorú štítnu žľazu. Opak je pravdou, ľudia len bezhlavo žeru. Choď sa pozrieť na kúpalisko ako to Vyzerajú 10 ročné deti- tučné rite a chlapci majú dvojky cecky, čo sú tak vzrrati. Aj tu je koľko fotiek rozkošných 12 ročných detí, ktoré majú líca ako obézna 40 ročná žena. A v rukách čokoládový shake so zmrzlinou a šľahačkou.

yoxinka
21. apr 2022

@stanulienkat
Ty si to fest drsne napísala, ale máš pravdu, podľa mňa. Čítala som rozhovor s lekárkou, ktorá pracuje s obéznymi ľuďmi a úplne zanedbateľné minimum má problém so štítnou žľazou, v 97% prípadov je to nevhodná strava a hlavne veeeeeeľa.

nikadomi
21. apr 2022

Ak je zdravotne ozaj ok, tak pomaly postupne meniť stravovacie návyky. Plus pohyb. Netreba extra krúžky a kadečo. Ale každý deň podvečer SPOLU vonku- švihadlo, lopta, bajk, kolobežka, prechádzka (bez zmrzky), do krabičky mrkvu, uhorku, kakeráb.. ja si neviem deň bez toho predstaviť. Neviem, či ste v dome či byte, ale to je úplne jedno, vždy sa dá. Je to o zvyku. Začať postupne, ale prinútiť sa proste, keď to človek nemá vo zvyku. A k strave- polievky. Husté, strukovinové, zeleninové. Bez múky, údenín a zbytočností. U mňa je to základ..

nikpa
21. apr 2022

Aha, chápem. Tak zotrvajte aspoň pri tom plávaní a postupne ked sa mu nôžky zahoja tak ako majú, po konzultácii s lekárom by som hľadala aké má možnosti pohybu. Zatiaľ aspoň bicykel, prechádzky, každý pohyb je dobrý. Strava no pri deťoch je to ťažké, viem ale aj tu sa dá niečo obmedziť, sladké, pečivo, koláčiky. Jedna vec je, že nechce zeleninu a iné zdravé veci ale druhá, nepodporovat ho v zlých stravovacích návykoch, tu sa dá veľa ovplyvniť, hlavne ak doma varíte. A možno keď príde do puberty, váha sa mu zmení, vyrastie, zmužnie a nebudete to musieť ani riešiť.

nikadomi
21. apr 2022

Kíl má veľa, ale to vieš aj sama, inak by si sa neradila. Neviem, čo viac sa tu dozvieš. Podvedome iste sama vieš, čo treba robiť. Strava-pohyb. Bodka. Ono sa deťom ťažko upiera, hlavne, keď mali nejaké návyky. Ale tak jedine ísť v tom spolu s dieťaťom a nepovoliť. Bo začarovaný kruh to bude. Tu ide o celoživotné návyky. A v prvom rade zdravie. Držím palce!

vafinka
21. apr 2022

@stanulienkat máš svätú pravdu

sense
21. apr 2022

Zruš fast food, nič smažené, tučné, sladkosti, slávnosti, sladké vody... Zvýšiť pohyb... A cela rodina musí ísť príkladom..lebo tie návyky si bude niesť dlho so sebou. Pridať pohyb každý deň.
130cm zas az tak velka výška nie je.

lolita555
21. apr 2022

To nevieš čo je horšie 🥴môj 7.5 má 21 kg.teda má len 118 CM nevyzerá ako vyžla lebo je svalnatý po otcovi ale to nevieš čo je horsie keď dieťa jedáva alebo nie 😢ja celkom autorku chápem a neodsudzujem pretože ja ako malá som mala obrovský nábeh na priberanie a doteraz som pevná,ale moja mama čo sa so mnou nahadala ,zakazaovala mi nič nepomohlo.a pritom som nejedavala extra sladké mne chutila vara,čo bolo navarené zjedla som .
Ono ťažko je nadávať keď si to nezažijete,nie je to že nedam a hotovo,to už s takým dieťaťom je ťažko .je zrejmé že autorka podcenila návyky stravovania v počiatku keď videla že syn pribera pomaly.teraz keď ma takú váhu to pôjde ťažko priam nemožne.a teda musí byť pevný dosť.....
Ja len drzim palce a pevnú vôľu tebe aj synovi

nikadomi
21. apr 2022

@lolita555 máš pravdu. Je to ťažko. Ale mama má spravidla veľkú moc ovplyvniť to, čo je navarené. Zmeniť spôsob úpravy jedla, pridať menej múky, smotany, oleja. Zameniť múku, cukor za inú verziu, upiecť koláč s menej cukrom, roztlačiť tam banán.. Dnes naozaj sú možnosti. Chce to ale chuť a odhodlanie. Ja sama som zo starej školy varenia, ale vidím veľké rozdiely vo varení mňa a mojej sestry či mamy. Aj ja mám rada langoše, ale proste ich nerobím- dám si pri jazere raz do roka a zistím, že mi ich netreba a je mi z toho len ťažko. A to mám od totál zdravého varenia pečenia ďaleko, ale tiež simusím dávať pozor, bo vek neoblbnem a šport neobľubujem 🤗😇

lolita555
21. apr 2022

@nikadomi súhlasím úplne ,len ako som písala už je ťažko niečo zdravé zaradiť keď dieťa nechce keď doteraz jedol tie langoše povedzme 🤭

nikadomi
21. apr 2022

@lolita555 je to tak.. preto píšem, že aspoň zameniť a zakamuflovať do obľúbených vecí nejakú zdravšiu verziu. Ale zas s takmer 7 ročákom sa dá (niekedy 😅) už aj dohodnúť proste. A keď nie, tak nemať doma veľa blbých zásob. Čo nemáš, to nezješ. Ale ešte existujú babky, tetky, susedy 😀 základ je ale doma i tak. Lebo v škole, škôlke je strava predsa len regulovaná- i keď aj tam sa nájdu nejakí kostlivco, v globále je to ale fajn.

sense
21. apr 2022

@lolita555 áno ale ved môže mať aj ten langos raz za dva tri mesiace....
Ja som ako dieťa bola ako ty a teda boj je to stále, preto som povedala ze u detí to bude inak... Tiež urobím langoše aj bryndzové halušky raz ta čas nie každý tZden ci dva ale základ stravy je iný. A viem ze keby dovolím dcére nutelu každý deň tak ju určite aj jazdy deň zje. Alebo by striedala len guláš, palácinky, brokolica, pizza, Salat, špagety, langoše, rybie Prst a halusky a ešte sliziva polievka

kittykat22
21. apr 2022

@beronsche @adriannasvk tak to sme na tom rovnako vsetky tri 🙂 Inak u nas na desiatu sladkost nehrozi. Ziadny sladeny caj - pije cistu vodu. Ale pocitam s tym, ze v skole aj tak dostavaju sladkosti, tak zbytocne davat extra. Niekedy mu daju kamarati alebo vymeni za ovocie. Ale ma moc peknu sportovu postavu a dobre stravovacie navyky. Neviem ako u vas, ale teda syn nenaaaaavidel zeleninu a najskor ju vyhodil z chleba, potom ju odsunut na okraj taniera, zhodil z taniera a este ju odsunul rukami ako daleko mohol na stol 🙈😅 no my nestastni. Pediatricka povedala, ze mame trpezlivo ponukat ze sa chyti. No chytil sa v 3 rokoch. Ale bolo to strasne!

zuzubb007
21. apr 2022

No podla mna je to mega nadvaha na vysku 130 cm mat 48 kilo to by mal mat podla tabuliek do 30 kilo, detska doktorka co na to?, moj ma 137cm a 27 kilo, a doktorka, ze super vaha, ako ho motivovat je ziadne sladke vody, sladkosti a kila peciva, zdravsie verzie jedal to ako dieta vyzera je obraz rodica ako sa ku vsetkemu postavi

beronsche
21. apr 2022

@kittykat22 no my sa trochu s jedlom trapime popravde.. doma dvaja vyberavi nejedlici, je to boj... ale ked nechcu normalne jedlo, kraviny nedostanu.. fastfood a pod. nehrozi. , snazim sa varit zdravo, ficia u nas huste zeleninove a strukovinove polievky (bez muky), ale chcela by som, aby jedli viac zeleniny a ovocia (aj ked teda, co to zjedia), aspon obcas maso a hlavne menej peciva.. Ideme dopredu, ale malymi krocikmi... Aj sladkosti maju, ale striedmo a hlavne rozumne vyberame ake (ak prave neprazdninuju u babky, tam je rezim iny.. 😁)
Moj muz sa dodnes smeje na hlaske, ze "salat papaju len zajaciky a maminka..." Ale cas autorku vyroku zlomil a teraz si dava cistu rukolu namiesto chipsov k telke.. 😁

kittykat22
21. apr 2022

@beronsche 😀 zdar zajacikom

deanna25
22. apr 2022

Keď odmieta normálne jedlo, tak mu nedávať ako náhradu sladké. Nech aspoň niečo zje. Potom výsledok je obezita a žiadne stravovacie navyky. Prečo by mal niečo iné zjesť, keď aj tak dostane sladké. Naučiť normálne jesť, nedávať žiadne sladkosti a pridať tréningy. S dcérou som mala od narodenia veľký problém s jedenim. Jedla veľmi málo a pomaly. Do troch rokov nejedla sladké ako kompenzáciu a naučila sa zo všetkého v rámci svojich možností niečo zjesť.

yoxinka
22. apr 2022

S tým jedlom pre deti sa treba trošku pohrať a treba používať kvalitné suroviny. My jeme zdravo, ale občas jeme nejakú ozaj hrôzostrašnosť 🤪, ale v tom prípade to jeme takto nejako. Pokiaľ ide o sladké, tak iná ako biela múka, vysokopercentná čokoláda, domáce džemy, žiadne margaríny a nie každý deň. Deti odmala vedieme k tomu, aby jedli vyvážene a zdravo, čo neznamená, že im občas nedám horalku alebo čosi podobné.

elanor1
21. mar 2025

Ahojte, viem, ze toto je dost stara tema, ale aktualna stale lebo mnohe baby riesia problem ako najlepsie nastavit stravu dietatu, aby bola zdrava, chutna a zaroven dieta nepriberalo rychlostou blesku. Zaujimalo by ma, co zvyknete detom varit a davat hlavne na veceru. Ked dieta zje aj nieco kalorickejsie cez den, stale ma moznost to vybehat, ale co vecer? A o kolkej veceriavate? Ja vacsinou varim zeleninovu polievku bud mix nakrajanej alebo mixnutu (bez muky ci smotany), pripadne maso s orestovanou zeleninou a k tomu ryza, tortilu (cerstva zel.), alebo spagety s paradajkovou omackou (v nej casto cervena sosovica a skryta nejaka zelenina), ci sushi s avokadom a niekedy ma ukeca na krabie tycinky (len 1ks) s uhorkou.
Ja riesim toto s mojou takmer 10 rocnou. Ma 146cm a cca 44kg. Tuk sa jej uklada v brusku a v lickach, inak ritka je mala. Ale za posledny rok mam pocit, ze strasne nabrala. Cez leto to bolo 4kg, potom sa to uz znormalnilo. Moj chlap by jej asi najradsej dal prisnu dietu a polhodinove kardiokazdy den. Ale teda realne to nerobi a ani pred nou nic take nepovie.
Snazime sa ju viest k pohybu. Kruzky ma Zumbu 1x, 2x tyzdenne plavanie a najnovsie sa prihlasila v skole na basket (iba 1x lebo sa jej to krizi s plavanim). Iny pohyb ma v druzine-behanie po dvore a ked je doma, idu na ulicu na bicykel/kolobezku. Ale pohybu je stale malo (podla doktorky). Co sa tyka stravy, snazim sa robit zdrave, nevyprazam, ale ako inak, u babky 1-2x do mesiaca su rezne. Hranolky a ine polotovary neje, ak neratam, ked sem tam zoberie par hranoliek od tatina na obed (vynimocne takato priloha na obed). Sladkosti lubi, ale zvykla si davat na pridel. Niekedy kazdy den mnozstvo ako 1 kinder coko., max. 5cukrikov. Sladke vody nepije, sirup si zarobi mozno raz za 1-2 vikendy, aj to 1 pohar, niekedy ani to nie. Porcie myslim nepapa velke, aspon nie doma. U babky je to stale boj a v skole tazko odhadnut. Ovocie doobeda, niekedy aj poobede. Surovu zeleninu malo, nechuti jej, ale v tortile ci rohliku zje salat ci papriku a k rohliku zase par paradajok, uhorku, papriku. V poslednej dome mi vsak casto povie, ze je hladna aj cca 1.5-2h po obede.
Stale verim, ze sa z toho vytiahne, ale aj sa obavam, lebo podla vsetkeho ma moje geny a bude si musiet davat pozor na to, co je cely zivot. Aj preto sa ju snazim naucit papat menej a castejsie a rozmyslat kolko blbosti uz za dany den mala.
*Upsik, ani som si neuvedomila, ze je toho napisaneho uz tolko 😊.

Strana
z3