icon

Skoro 7 ročný syn má 48 kg. Ako mu pomôžem schudnúť?

21. apr 2022

Maminy prosím vás. Mali ste problém s obezitou u deti ? Ako ste ju riešili ? Ako ste dieťa správne motivovali ? Syn bude mať v Septembri 7 rokov a nieje úplne obézny. Síce ma 48 kg ale je veľmi vysoký. Cudzí si myslia že je to môj mladší brat a že je druhá tretiak na základnej. To ma po otcovi. Jeho otec ma 2 metre. Ale veľmi potrebujem aby schudol. Prosím vás vedeli by ste mi pomôcť tie ktoré ste si to prežili ? Lebo ja už neviem. Ani tak ani tak 😔😔😔😔

stanulienkat
21. apr 2022

Vieš, lamentuješ, že nič zdravé nezje. Ale koho je to chyba? Kto ho vykŕmil? Kto ho naučil a podporoval v týchto stravovacích návykoch? Treba začať hneď od zajtra a radikálne!! To dieťa má nenormálne veľa kíl, nieže je zaguľatený. On je obézny a je vo veku keď má celé dni behať po vonku a byť sama ruka, samá noha. Keď nezje zdravé, nedaj mu ani nezdravé.
Zrejme sa tak stravujete nezdravo celá rodina.

vikusjk
21. apr 2022

tak urcite nie lieky, v tom ma lekarka pravdu. Ale ak to zhodnotila len ako miernu nadvahu, tak to nebude zrejme az take zle. Kazdopadne schudnut mu urcite pomoze ;)

kittykat22
21. apr 2022

a aku ma vysku? Prosim ta, hlavne nepanikar. To, ze blbo jedava sa stalo ale vsetko mozes otocit. Doelzite je, aby si ty s nim dobre jedavala. Kolko mas ty kg a manzel? Mate dobre/priemerne postavy? Pre dieta je velmi tazke dostavat sa do formy cez stravu, ked neuvidi ten isty pristup u rodicov.

adriannasvk
21. apr 2022

U nas je napr sladkost (deti to volaju odmena) len ked zjedia to co dostali na tanier. Nezje,nedostane a aj ta odmena ma pravidla,nie cely balik cukrikov ale par a podobne. Ale hlavne u nas v sufliku nenajdu ziadne chipsy,cokolady,cokoladove keksy a pod...najdu tam susienky,vanilkove leksy,gumene cukriky,bebe susienky...ovocne tycinky,slane tycinky. Chyba je ta,ze ked ti maly povie,ze to nezje ty myknes plecom a das mu co si vypyta🤦‍♀️ no neexistuje,zjes co je na tanieri a mozme sa potom rozpravat....

kittykat22
21. apr 2022

@adriannasvk to si mi pripomenula situaciu 😀 ked bol syn maly tak chcel kupit lentilky. a teda nech mu ich dam ked sme vysli z obchodu. A ja na neho - no ale nie cele. A otvorila som lentilky a dala mu asi 4 a hovorim, to ti staci. Postarsie pani okolo na mna pozerali ako na nejakeho otrokara 😅😅

adriannasvk
21. apr 2022

@kittykat22 chlapcek ma cca 130 cm to uz autorka pisala. No ved lebo babky by dali aj 2 baliky keby dieta chcelo,co,ze ho bude boliet brucho alebo mu bude zle...dietatu treba dat predsa vsetko co chce🤦‍♀️potom to tak vypada😅 ja otvorim napr jojo cukriky,dam 1/2 balicka jednemu a druhemu druhu 1/2. Mna vytaca ked dieta nezje obed a pyta odmenu,tak ho hned zrusim,ze sa asi nenajedol dobre ked hned sladke pyta😂 nesmu mat "odmenu" ako jedlo ..je to odmena ma toho byt trosku 😜

beronsche
21. apr 2022

co urobis ked odmietne normalne jedlo? aku dostane nahradu?
tiez mam deti, co nic nechcu jest, takze chapem, ze to nie je lahke. Ale to, ake ma zlozenie stravy, je v tvojich rukach..

elviku11
21. apr 2022

To, ze nechce zdrave jedlo je normalne, je to proste zlozvyk, lebo 7 rokov sa stravoval takto nezdravo a zrazu ma urobit zmenu. Ale je to nevyhnutne a inac to nepojde.
Potrebujes v sebe najst silu a doslednost, lebo vazi teda velmi vela.
Raz som sa o tom bavila s jednou doktorkou a ta povedala, ze aj ked dva dni dieta nic nezje, nic sa mu nestane, hlavne nech pije. Ono sa rozje potom.

Cize davat mu alternativy, ale len zdrave. Celozrnne pecivo, zeleninu hocijaku, ovocie hocijake, maso na pare, hnedu ryzu, kludne aj zemiaky atd atd...
Ziadne dzusiky, sladkosti, vyprazane, cukor do caju a hluposti... nic.

Ze bude revat? Urcite bude. Nechaj ho, je to jeho sposob, ako sa s tym zmierit. Ale nepopust. Nezje ranajky? Ok, tak neskor ponuknes ZDRAVU desiatu. Nezje ani to a bude revat? Ok, tak v case obeda ponuknes ZDRAVY obed. Nechce ani to a bude revat? Pokracujes ZDRAVYM olovrantom ... atd dookola kym zacne jest. A on zacne, to mi ver 🙂
Len to je cele na tebe ci budes dosledna alebo nie. O tom je vychova.
Samozrejme - aj vy cela rodina sa k nemu musite pridat. A kazde doobeda a kazde poobede treba ist von, hybat sa
Drzim palce 🙂

beronsche
21. apr 2022

@kittykat22 toto som svojho casu pocuvala casto, ako detom nedozicim.. uz si rodina zvykla.. 😁
pre mna bol sok, ked som zistila , co nosia ine deti do skoly ako desiatu.. keksik, cokoladka, proste sladka kravina musi byt.. a k tomu sladeny caj..
Moje dieta sice protestovalo, ze to nedostava, ale v podstate je s tym v pohode.. zvyknute, ze sladke ano, ale s mierou.. 🙂

adriannasvk
21. apr 2022

@beronsche fakt maju deti sladku desiatu??😳moj dostava vzdy vodu a grahamovy rozok napr sunka,cerstva uhorka. Alebo banan....na prstoch 1 ruky zratam ked dostal na desiatu napr sladky puding alebo vianocku....ja sa praveze stretavam s tym,ze nedavaju rodicia detom sladkost na desiatu.

vafinka
21. apr 2022

No váhu má riadne vysokú na svoj vek .treba s tým niečo robit

lubi40
21. apr 2022

pri vyske okolo 130cm by nemal mat viac ako 30kg. 48kg je naozaj obezita. Tak male dieta nesmie dietovat, ale treba to riesit upravou stravy. Ziadne cukriky, sladkosti, cipsy, prazene oriesky... Sladkosti nahradit ovocim a zeleninou. Sladene napoje nahradit nesladenym cajom alebo vodou. Ikak redkovka je uplne super zelenina-ma velmi malo kalorii. Co sa ovocia tyka, tak super su jablka a lesne plody (jahody, maliny, cernice, cucoriedky...). Ak ma chut na sladke, tak moze mat napr horku cokoladu, ale iba kusok

beronsche
21. apr 2022

@adriannasvk no mozno to moje dietko zvelicuje , ale vraj spoluziaci sladke na desiatu nosia pravidelne.. A viem, ze moja kamoska sladkost detom pribaluje pravidelne tiez, take, ze kinder coko, sojova tycinka a pod.
ale ja teda tiez obcas urobim ustupok, nech sa nepovie.. Akurat so sladkym cajom u mna nepochodia, my pijeme od smadu cistu vodu, caj s medom si mozu dat doma, ak chcu. A na desiatu u nas momentalne fici nakrajana mrkva.. len nech to vydrzi cim dlhsie.. 😁

simca06022011
21. apr 2022

Moze robit uz podla mna vsetky pohybove aktivity, bohuzial k tejto vahe sa dostal v prvom rade kvoli vam doma. KLudne sa porad s ortopedom, fyzioterapeutom. Chlapcovi treba pohyb. Rokmi si zvykol ze sa nehybe, lebo "nemoze", v tom nizkm veku bol oeprovany, chybal mu pohyb.. iste mal nadvahu uz aj skor. Plavat mohol uz davno napriklad a kopec inych veci. Podla mna aj bicyklovat, chodit na vylety...

Co sa tyka stravy u malych deti sa to neriesi deitou a nedat jest. A urcite nie liekmi od dr. Vysadis proste sladkosti, slanosti a somariny a kludne mozes normalne varit. Co take zje? ked nic "zdrave nezje"? Lebo to nepises... Rano mu das normlane ranajky, na obed normlany obed.. nezje salat, ok, nezje, tak dostane redkovky, kapiu (tu deti miluju vsetky takmer), nastruhanu mrkvu, jablko... nezje, bude hladny. Zeleninove polievky. Nezje cerstvu paradajku, najdi iny sposob aku ju zje (a nemyslim tym kecup :D). Ja som paradajky neznasala asi do svojich 12r, potom som objavila paradajky zapekane so syrom (dakujem svojej "macoche", ta mi to ukazala, ze nech to skusim takto.. ona bola taka "stredomorska", cize neexistovalo aby niekto bylinky a paradajky a zeleninu nejedol) a uz som to jedla aj ako maskrtu :D Paradajkova polievka napriklad, alebo si urobte domacu pizzu sem tam (vid lenivakucharka ma suepr recept, za hodinu je pizza urobena) a daj na nu zeleninu. Citala som kedysi nejaku knihu o tom ako sa vychovavaju deti vo francuzku a bol tam ten typ s tym, ze proste ak deita nechce nejaku potravinu, treba ju "pripravit" inak. Niekedy staci nakrajat :D

Moj bratranec mal v detste tento problem, vyriesili to kupele, sporty. A pravidlo doma, polka porcie ktoru je musi byt zelenina. Lebo znizenie porcie, ako: zjedol 4knedle, dam mu len 1knedlu nebude fungovat, bude mat prazdny zaludok a bude hladny,. Treba to "vykrmit" zeleninou. AK nebude jest, priberie este viac, tak ako sa to deje aj nam dospelym, lebo telo uklada. Mne sa napr. dcera (10-11r) teraz na pubertu rozjedla tak, ze sladkosti mizli rychlostou blesku a to ze vtedy nic ine nechce jest, neriesim lamentovanim, skokom mi pribrala cca 3-4kg (no ok aj vyrastla 11r, 166cm ma a 44kg, len uz to bolo na nej vidno, proste ze je cela taka "makkucka", tak nie ze by som ju dala na dietu, len nechcem aby nejak velmi priberrala a HLAVNE aby si zvykla na zle jedenie). Vyriesila som to tak, ze som spajzu napchala jablkami (ano mame aj ine ovocie zeleninu, ale toto je take co dlho vydrzi a doma musi byt:D) a sladkosti som doma prestala drzat uplne. Tym padom ked je hladna da si jablko, alebo sa normalne naje...

tahomi
21. apr 2022

Tak zacni zmenu. Napis nam jeho denny jedalnicek, poradime ti. Ale bez toho, ze budes prisna a udeju sa zmeny v jedle to nepojde.

simca06022011
21. apr 2022

@beronsche @adriannasvk tiez mam taku skusenost, deti sladke nosia na desiaty. Okolo mojej baby v triede je to uplne bezne a desiaty take ze to by dietatu stacilo aj ako obed. A u nas desiata, nakrajam jej jablko do nadoby z tuppleware a dam jej caj do flase. Ked sa mi doma naje o 7mej, o 12tej maju obed.. nepotrebuje o 10tej jest chlieb a rozky... pripadne ak chce ine ovocie/zeleninu, pripadne ak doma pecieme predtym tak si vezme z toho. Chleba/rozky mi nezje. ucitelky pravidelne reisia chleba hodeny v zachode, desiaty v smetnom kosi.

yoxinka
21. apr 2022

Napíš synov jedálniček za pár dní …

dupinka
21. apr 2022

Vyhoď doma všetko sladké, upeč cez víkend nejaký ľahší koláč -galetku, sušienky bez krému a plnky. Odmena. Skús nastaviť celú rodinu úplne inak. Nie jesť klíčky a bambusové výhonky. Ale menej biele pečivo, jogurty kvalitné, nie s cukríkmi a pod. sračk..mi. Menšie porcie, zeleninové jedlá, polievky bez zápražky.
Večer žiadne chuťovky k telke, nakrájanú mrkvu/uhorku. Ide leto, robte si šaláty. A hlavne - veľa sa hýbať. Nemusí byť vrcholový športovec, ale prechádzky, bicykel, túry.
Zmeňte myslenie celej rodiny, keď nechceš o pár rokov vyplakávať, že má dieťa cukrovku, problém s tlakom,...Ver, raz sa Ti poďakuje.

adriannasvk
21. apr 2022

@simca06022011 nas nastastie vzdy donesie domov ak nezje...ranajky mava mensie o 7 lebo viem,ze ma desiatu o 9, o 12 obed, po skole ma ovocie/zeleninu a potom veceru. Ale doma je tak nauceny,ze normalne ranajky,na desiatu ovocie a potom obed,poobede olovrant mensi a vecera o 5.

bestmate
21. apr 2022

moja malá má 6,5, ale s váhou je presne na polovici.

la_nebbia
21. apr 2022

Moja sestra mala ako dieta problemy s vahou.Predcasne narodena,chlacholena s kazdej strany,hlavne starkymi a sladkostami. Otec si ale povedal,ze dost a kazdy den po skole,zobral sestru von,niekam do lesana prechadzku,po polnej ceste,neskor zbierali sipky,inokedy sledovali zver.Proste v pohybe 2-3 hodiny denne.Sladene cajiky a kakao sa vymenilo za cistu vodu a sestra takto bez "namahy" schudla.Dodnes je otcovi vdacna,spolocne straveny cas a uprava hmotnosti ako bonus. Schudli obaja,nasi sli prikladom,dohovory nepomahali.

rachel36a
21. apr 2022

Ked bude hladny zje aj zdrave jedlo..hlavne uplne vyradit sladene napoje, sladkosti, chipsy a pod...mam 7 rocneho syna a ma 140 cm a 28 kg..tvoj syncek ma o 20 kg viac, cize nie len nadvaha ale obezita...a hlavne pridat aj pohyb...

kingstonka
21. apr 2022

Pripájam sa k tým, čo radia pohyb... najlepšie nejaká pravidelná aktivita ( športový kruzok-prever si u dr.ci po tých rokoch po operácii to je problem), inak cez víkendy tráviť co najviac času vonku, turistika. Na nejaký šport je podľa mňa dobre ho prihlásiť čím skôr, neskôr sa mu nebude chcieť pridať do nejakého kolektívu. Mam syna, ktorý má nábeh na nadváhu, tiež od istého veku odmieta zeleninu, ale vždy mu ju nejak zamaskujem 🙂 ( zeleninové mixované polievky, polievky varím bez zaprazok). Vždy sa snažím aby mal nejaký pohybový krúžok aspoň 2x so tyzdna. Počas corony, keď krúžky nefungovali, tak to bolo hneď na ňom vidno, chvalabohu už všetko funguje .

katarinka89
21. apr 2022

Určite s tým niečo rob- môj 10 ročný 35kg a 140 cm
Keď tvrdíš, že nemôže cvičiť resp. Robiť taký pohyb koli nohám tak mi prosím vysvetli, ako tie je choré nôžky zvládnu takú záťaž nosiť. Ked to pôjde váhou takto hore dostane sa do horších problémov s nohami....

tarvika
21. apr 2022

moja dcera 9r tiez je trochu zaoblena, ale teda nie az takto. vybrali sme spolu sporty, chodi 2x tyzdenne na plavanie, 1x jazdit na koni. okrem toho ma 2x do tyzdna v skole telesnu, skoro kazdy den ideme peso aspon do obchodu, 1-2x do tyzdna 4km zo skoly peso, aj ked frfle. co najviac ju durim vonku chodit, s kamaratkami na skolskom dvore v druzine sa hraju, nahanaju. a co sa tyka stravy, len sladke by jedla, zeleninu nechce ziadnu. tak ale nepopustim. dam jej na veceru ponuku grahamovy rozok s maslom (sunku, syr, zeleninu surovu nezje), cestoviny s olivovym olejom, alebo zeleninovu vyzivu, zeleninovy polievku, pripadne, jablko, banan, vyzivu. Ziadne ze rozok s nutelou alebo krupicu. ked kruti nosom, nedostane nic, da si pohar mlieka a ide spat hladna. ovocie zje tak 5 druhov, tak to jej stale tocim dookola, kazdy den ma banan a jablko, alebo jablko a jahody, a pod. kazdy den ked je doma ma zeleninovu hustu polievku a na druhe nieco nesladke. sladkost ma povolenu jednu denne. pitie - voda, mlieko, riedeny jablkovy dzus. u nej je velky problem ta strava, ze ma len vybrane veci co zje a inak nic. ale aspon v ramci toho sa snazim vyberat jej zdravsie, aj ked sa jej to potom stale opakuje.

nwnw
21. apr 2022

Mimo plaveckeho vycviku robi co? Moj chodi tiez na plavecky a este denne bicykel alebo korcule, preliezky. Vecer este skace v trampoline. Cez vikend ked je cas na turu a mam opacny problem. Strasne chudy, neviem kupit ani teplaky, aby z neho nepadali. Slim rifle jak na vešiaku.
Zelenina tiez nula bodov, tak varim aspon to co lubi.. karfiol, spenatove halusky, ryby, huste polievky (to na vecere).

yoxinka
21. apr 2022

A to, že nemôže robiť pohybové aktivity, to máte od doktorov? Lebo keď mu to robili ako malému dieťaťu, dokedy sa akože nebude môcť normálne hýbať? Naveky? Deťom sa také veci hoja extrémne rýchlo, to je prvá vec. Môj syn má 10 rokov, 31kg a 142cm, tvoj má o takmer 20!!! kg viac. Toto tým nohám nevadí? Lebo to je extrémna záťaž, podľa mňa. Toto nie je trošku nadváha, chlapec je obézny, treba ho prestať ofukovať a začať s ním makať. Môj syn má raz týždenne plávanie, raz týždenne parkour a 4x do týždňa chodí domov zo školy sám, peši. Má to asi 2km. Tiež vydumuje, že hento si neprosí, tamto si neprosí a zháňa mašrkty, ale vysvetľujeme mu, že jeho telo potrebuje normálnu stravu, lebo je to dôležité, nie len blbosti jesť. A zje aj šalát, aj zeleninu dusenú aj tofu trebárs, ja to viem spraviť chutne, ešte si aj dupľu vypýta 🤷‍♀️.

matricia
21. apr 2022

Bicykel, futbal a robit tie sporty s ním.

matricia
21. apr 2022

@nwnw Toto máme aj my🤣

zara1357
Autor odpoveď zmazal