Skorý nástup menštruácie - riziká na zdravie dievčat
„Čím skôr v živote začne dievča menštruovať, tým má v živote väčšie riziko vzniku cukrovky, obezity, rakoviny prsníka a ochorení srdca a ciev. Ak sa dievča od narodenia stravuje zdravo alebo aspoň zdravšie, začiatok jej reprodukčného života, teda nástup menštruačného cyklu nastáva neskôr oproti dievčatám, ktoré sa stravujú nekvalitne a nezdravo.“
https://www.sciencedaily.com/releases/2025/05/2...
OTÁZKA: Vidíte koreláciu vo svojich životoch?
Podla mna to je myslene tak,ze cim skor zacne zena menstruovat,tym skor sa dostane do prechodu a s nim su spojene vsetky spomenute zdravotne rizika. So stravou to asi nieco spolocne mat bude. V mojom detstve mala v 10-11r.MS jedna spoluziacka,kt.bola a aj zostala dodnes obezna. Ostatne sme mali v 13-14r. Dnes uz maju 9-10r.dievcata bezne a to nie je v poriadku.
@iwesska ale skorej maju pretoze su VSADE HORMONY. to je problem. ako som uz pisala, ani HAK sa nedokaze pekne rozlozit v cistickach odpadovych vod, takze to vsetko vsetci v istej miere papame a pijeme. aj tie zvierata dopovane hormonami, tiez nie su koser.
Menštruujem od 10 rokov a nemám nič z vyššie spomenutých vecí.
@deninka233 je pisane vyssie riziko. Staci, ked nieco prepukne, zaradis sa do tabulky. Ale samozrejme, ze ciest k dopracovaniu sa danych diagnoz je viac
Za mna je to genetikou, kto ako dozrieva, rovnako ani menopauza nenastupuje u zien vplyvom stravy, ja si myslim, ze najvacsi vplyv ma ovarialna rezerva. Ja som zase citala, ze zeny, co dostanu menzes skor, maju aj vyssiu zasobu vajicok a menstruuju dlhsie. U mojej mamy to platilo a ja mam 42 rokov a menopauza este v nedohladne.
Ja neviem, aka ste tu baby "stare", ale ja si pamatam, ze ked sme boli mali, tak ziadne vysoko spracovane potraviny neboli, vsetko domace, ja som ani do skolskej jedalne nechodila, malo sladkosti, to az tak na strednej, na zakladke vobec. Starki mali velku zahradu, chovali vlastne zvierata panu Bohu za chrbtom, maso bolo sporadicky a domace. Osobne si ale nemyslim, ze maso je zle, na vyvijajuci sa organizmus su potrebne bielkoviny urcite. A napriek zdravej strave, som dostala v 11 rokoch.
Toto je podla mna taka otazka, ze na niekoho to bude sediet, na niekoho nie, to je ako s tym cinskym kalendarom vypoctu pohlavia. Bud/alebo.
@nevenka Presne, tiež sa prikláňam k názoru, že je to ovplyvnené genetikou. Ja mám ms už 35 rokov, stále pravidelne ako hodinky, od 10 r. a bola som ako špáratko, obézna som nikdy za môj život nebola, od 6 r. som sa venovala atletike a jedli sme prevažne zeleninu/ovocie z vlastnej záhrady... Rovnako moja dcéra má v 10.r. už menzes, má 26 kg, športuje, jeme zdravšie, veľa zeleniny denne, mäso nie denne a od overených chovateľov, napr. v McDonald's nikdy nebola a ani ju to tam neláka. Takže spojitosť so stravou, obezitou a skorým nástupom menštruácie minimálne v našom prípade absolútne nevidím.
Za mna je to genetikou, kto ako dozrieva, rovnako ani menopauza nenastupuje u zien vplyvom stravy, ja si myslim, ze najvacsi vplyv ma ovarialna rezerva. Ja som zase citala, ze zeny, co dostanu menzes skor, maju aj vyssiu zasobu vajicok a menstruuju dlhsie. U mojej mamy to platilo a ja mam 42 rokov a menopauza este v nedohladne.
Ja neviem, aka ste tu baby "stare", ale ja si pamatam, ze ked sme boli mali, tak ziadne vysoko spracovane potraviny neboli, vsetko domace, ja som ani do skolskej jedalne nechodila, malo sladkosti, to az tak na strednej, na zakladke vobec. Starki mali velku zahradu, chovali vlastne zvierata panu Bohu za chrbtom, maso bolo sporadicky a domace. Osobne si ale nemyslim, ze maso je zle, na vyvijajuci sa organizmus su potrebne bielkoviny urcite. A napriek zdravej strave, som dostala v 11 rokoch.
Toto je podla mna taka otazka, ze na niekoho to bude sediet, na niekoho nie, to je ako s tym cinskym kalendarom vypoctu pohlavia. Bud/alebo.
@nevenka menzes som dostala v 16 rokoch, mam 49 a este mam pravidelnu menstruaciu, ja som praveze pocula, ze cim neskor dievca menzes dostane, tym ldhsie ho bude mat

Podla mna to je myslene tak,ze cim skor zacne zena menstruovat,tym skor sa dostane do prechodu a s nim su spojene vsetky spomenute zdravotne rizika. So stravou to asi nieco spolocne mat bude. V mojom detstve mala v 10-11r.MS jedna spoluziacka,kt.bola a aj zostala dodnes obezna. Ostatne sme mali v 13-14r. Dnes uz maju 9-10r.dievcata bezne a to nie je v poriadku.