icon

Skorý nástup menštruácie - riziká na zdravie dievčat

12. jún 2025

„Čím skôr v živote začne dievča menštruovať, tým má v živote väčšie riziko vzniku cukrovky, obezity, rakoviny prsníka a ochorení srdca a ciev. Ak sa dievča od narodenia stravuje zdravo alebo aspoň zdravšie, začiatok jej reprodukčného života, teda nástup menštruačného cyklu nastáva neskôr oproti dievčatám, ktoré sa stravujú nekvalitne a nezdravo.“

https://www.sciencedaily.com/releases/2025/05/2...

OTÁZKA: Vidíte koreláciu vo svojich životoch?

Strana
z3
rejka7
12. jún 2025

Nie

colsami
12. jún 2025

Neviem ci sa to da porovnavat s nami uz dospelymi, kedysi nebolo normalne a bezne menstruovat tak skoro ako je teraz. Vo vseobecnosti.

deninka233
12. jún 2025

Menštruujem od 10 rokov a nemám nič z vyššie spomenutých vecí.

diewcatqoo
12. jún 2025

Neviem, ale za mojich mladych cias boli tiez nejake dievcata, ktore dostali menstruaciu ako 10 a menej rocne. Mala som spoluziacku, ktora dostala menzes v 3. rocniku na ZS. A poznam dalsie dve, ktore dostali tiez skor, nez my ostatne. Ja som dostala tusim az v 7. triede. A neviem, ci to suviselo so zivotnym stylom, pretoze vsetky sme mali tak nejak podobny zivotny styl. Mam 35+.

tarvika
12. jún 2025

ja aj trochu ano. ja som dostala na moju dobu relativne skoro, jedna z prvych v triede, v 12 rokoch. teraz uz to je samozrejme uplne bezne aj ovela skor. Ale v tom case som nesportovala, mala som trochu nadvahu a stravovanie veru nebolo idealne. Moja dcera je sportovkyna, stravuje sa zdravsie, ako ja vtedy, aj ked to nie je uplne idealne. uz ma 12 a zatial sa nic nedeje. mozno aj preto ze neje maso, teda nie je vystavena tym hormonom z masa.

lusilla
12. jún 2025

Nie, tiez mam cyklus od cca 10 rokov a ano zistili mi v 43 rokoch cukrovku druheho typu ale mam ju krasne regulovanu len dietou, nemam ani len lieky a je silne podmienena dedicnostou nie mojou menstruaciou. Obezitu nemam a ziadne problemi s kardiovaskularnym systemom (aj vdaka menstruacii) nemam. Je to podla mna hlupost.

zuzubb007
12. jún 2025

Nie kravina na ntú, poznám baby a mám aj v rodine čo mali v 10tich, a chudé ako paličky a tiež fit, všetko je dedičnosť alebo predispozícia nie tieto vymýšlanky

tarvika
12. jún 2025
@zuzubb007

Nie kravina na ntú, poznám baby a mám aj v rodine čo mali v 10tich, a chudé ako paličky a tiež fit, všetko je dedičnosť alebo predispozícia nie tieto vymýšlanky

@zuzubb007 to ze su chude neznamena ze sa zdravo stravuju 🙂 praveze v clanku sa pise ze BMI, hmotnost ani vyska nemali vplyv, iba strava.

zuzubb007
12. jún 2025
@tarvika

@zuzubb007 to ze su chude neznamena ze sa zdravo stravuju 🙂 praveze v clanku sa pise ze BMI, hmotnost ani vyska nemali vplyv, iba strava.

@tarvika áno strava vyvážená, žiadne buchty a langoše, mastné, klobásy atd... ako zvyknú na dedine zväčša, proste článok riadny blud

barb06
12. jún 2025

ja tam vidím koreláciu asi len v tom, že ak sa zdravo stravujú, tak začnú menštruovať neskôr, teda ak sa zdravo stravovali v detstve, tak budú pokračovať aj keď budú staršie a tým pádom budú mať nižšie riziko na spomenuté choroby (podľa mňa okrem rakoviny prsníka, tam by som nevidela veľmi stravu ako dôvod či ju bude alabo nebude mať, tam je skôr predispozícia a genetika)

anjelicek26
12. jún 2025

Na vysku a vahu vplyva genetika, nemozes pausalne brat, ze deti vyssich rodicov, co teda su vyssie aj v tom veku a cyklus skorej nastupuje, budu automaticky viac postihnute vsetkymi tymito chorobami... to ako keby si brala korelaciu vyssi clovek - viac chorob... cyklus nastupuje nad 145cm a nad 40 kil - podla lekara na rastovej klinike toto ma splnenych 95% dievcat a potom samozrejme individualne neskor a neskor a este neskor... ale malokedy skor.. zo stravou v detstve to suvisi ako? Ci je dieta obezne alebo len velke na svoj vek nerozlisis..

ha_ha
12. jún 2025

Od detstva sme sa so sestrou stravovali rovnako. Ona dostala prvú menštruáciu v 11, ja v 13.

autor
12. jún 2025
@anjelicek26

Na vysku a vahu vplyva genetika, nemozes pausalne brat, ze deti vyssich rodicov, co teda su vyssie aj v tom veku a cyklus skorej nastupuje, budu automaticky viac postihnute vsetkymi tymito chorobami... to ako keby si brala korelaciu vyssi clovek - viac chorob... cyklus nastupuje nad 145cm a nad 40 kil - podla lekara na rastovej klinike toto ma splnenych 95% dievcat a potom samozrejme individualne neskor a neskor a este neskor... ale malokedy skor.. zo stravou v detstve to suvisi ako? Ci je dieta obezne alebo len velke na svoj vek nerozlisis..

@anjelicek26 Nijak to nesúvisí s výškou a váhou.

danica2711
12. jún 2025

ten časopis mi pripadá rovnako dôveryhodný a "vedecký" ako tamten plátok, v ktorom uverejnil svoje výblitky Kotlár

balerina2025
12. jún 2025

myslim si ze toto je hormonálna/ aj dedicna zalezitost a ked si zoberiem, ze ani HAK tabletky sa riadne nerozkladaju v cistickach vody a hormonmi nabuchane masko, myslim ze zdrava strava s tym moc nema nic spolocne...

ale to neznamena ze nestravujem svoje dieta zdravsie

balerina2025
12. jún 2025

autorka prosim ta nesir bludy

autor
12. jún 2025
@balerina2025

autorka prosim ta nesir bludy

@balerina2025 Dala som sem odkaz na štúdiu robenú na malej vzorke ľudí a otvorila som diskusiu. Tému môžeš opustiť a nové komentáre ignorovať pomocou tlačidla VYPNI.

balerina2025
12. jún 2025

vies jedna vec je zdielanie clanku, druha vec je skutocna pravda. aj tie prieskumy nie su uplne relevantne. zial v dnesnej dobe nemas istotu ani v tej vode co pijes.

s cim suhlasim, je zial narast rakoviny prsnika a vobec rakoviny u coraz mladsich ludi. to je holy fakt. :(

istym sposobom, ok suhlasim, strava a crevo, to je kamen urazu. vacsina imunity sa tvori prave v creve ak to neprijima dostatok vitamin a fibres, tak moze nastat problem.
imunita je to co nas chrani pred volnymi radikalmi, takisto lepsie funguje mechanizmus DNA uprav pri mutaciach atd atd ok

takze ano strava je dolezita ale - co sa tyka nastupu menzesu, nooo chcela som tym napisat ze hormony su vsade.zial.

rakovina ako taka ma urcite okrem genetiky suvis aj so stravou takze s tym suhlasim
ale co je horsie, uz nik nevie, co to vlastne jeme a dychame , to je to najhorsie. ale to sa uz opakujem

evcagabi
12. jún 2025

Ja ani neviem, kedy mi prvykrat prisla takze .. 😅

balerina2025
12. jún 2025
@evcagabi

Ja ani neviem, kedy mi prvykrat prisla takze .. 😅

@evcagabi mne presne 12,5 roku. presne si to pamatam, som ''knihovy priklad.'' ale co je zaujimave velmi skoro idem do prechodu, kazda zena ma iny pocet vajiciek, tie moje zjavne uz dochadzaju

caramellka
12. jún 2025

Ja mám menzes od 10 r., rovnako moja dcéra. Nezdravo sa nestravujeme a ani žiadne zo spomenutých ochorení nemám(e).

nevenka
12. jún 2025
@balerina2025

myslim si ze toto je hormonálna/ aj dedicna zalezitost a ked si zoberiem, ze ani HAK tabletky sa riadne nerozkladaju v cistickach vody a hormonmi nabuchane masko, myslim ze zdrava strava s tym moc nema nic spolocne...

ale to neznamena ze nestravujem svoje dieta zdravsie

@anjelicek26 ja som dostala MS v 11 rokoch a teda bola som ako palicka, netusim, aku som mala vahu, ale mozno ako syn, ktory ma 11, cca 38 kg. Ale som nizka. No a manzela mam vysokeho, dcera bude mat 10 rokov, za posledny rok rapidne nabrala a dobieha s vyskou o 2 roky starsieho brata, ma 50 kg, vyska skoro 150 cm, ma ochlpenie. S prepacenim, ma taku stavbu tela, naozaj neje viac, ja sama sa cudujem, aka je "zenska". Odmalicka sa stravuju pomerne zdravo, ale ano, maju aj sladkosti s mierou, ale miluju maso, zeleninu, ovocie. Rovnaka strava a cuduj sa svet, jeden stihly, druhy pri sebe.
@balerina2025 suhlasim s Tebou, toto je veeelky problem, toto masivne pouzivanie hormonov, a nielen v zivocisnej vyrobe, ale aj to, ze sa masivne uziva po celom svete uz xy rokov zenami a niekde som citala, ze v okoli fabriky, kde sa vyraba, tak boli samce ryb plne zenskych hormonov a nevedeli sa mnozit, ci daco take. To kuracie maso je uz potom len bonus...
Rakovina nie je len z par veci, to je suhra roznych faktorov. Ludia uz zabudli na Cernobyl, ved to uz bolo "davno", ale prave po xy rokoch sa zacinaju prejavovat nasledky, kedze sa nam zmenila DNA a uz to ide generacne (aj take ochorenia autoimunitne, stitna zlaza, tolko toho nebyvalo). Plus samozrejme, hormony, nasledky pesticidov, prchavych aromatickych uhlovodikov atd...a je to vsade. Aj v tej zelenine.

balerina2025
12. jún 2025
@nevenka

@anjelicek26 ja som dostala MS v 11 rokoch a teda bola som ako palicka, netusim, aku som mala vahu, ale mozno ako syn, ktory ma 11, cca 38 kg. Ale som nizka. No a manzela mam vysokeho, dcera bude mat 10 rokov, za posledny rok rapidne nabrala a dobieha s vyskou o 2 roky starsieho brata, ma 50 kg, vyska skoro 150 cm, ma ochlpenie. S prepacenim, ma taku stavbu tela, naozaj neje viac, ja sama sa cudujem, aka je "zenska". Odmalicka sa stravuju pomerne zdravo, ale ano, maju aj sladkosti s mierou, ale miluju maso, zeleninu, ovocie. Rovnaka strava a cuduj sa svet, jeden stihly, druhy pri sebe.
@balerina2025 suhlasim s Tebou, toto je veeelky problem, toto masivne pouzivanie hormonov, a nielen v zivocisnej vyrobe, ale aj to, ze sa masivne uziva po celom svete uz xy rokov zenami a niekde som citala, ze v okoli fabriky, kde sa vyraba, tak boli samce ryb plne zenskych hormonov a nevedeli sa mnozit, ci daco take. To kuracie maso je uz potom len bonus...
Rakovina nie je len z par veci, to je suhra roznych faktorov. Ludia uz zabudli na Cernobyl, ved to uz bolo "davno", ale prave po xy rokoch sa zacinaju prejavovat nasledky, kedze sa nam zmenila DNA a uz to ide generacne (aj take ochorenia autoimunitne, stitna zlaza, tolko toho nebyvalo). Plus samozrejme, hormony, nasledky pesticidov, prchavych aromatickych uhlovodikov atd...a je to vsade. Aj v tej zelenine.

@nevenka plus oblasti zavodov , na SvK ich mame pozehnane. tam to tiez nie je uplne koser. resp vela z nich uz aj zaniklo. ...

ivana11155
12. jún 2025

Absolutne nie. Ja mam od 10r a dcera od 11, dcera stihla ako prutik, mne sa drzi vaha na c.38 uz roky. Ja som rocnik 78, bolo nas 20dievcat v triede a polovica dostala prvykrat ms v 6.rocniku. U dcery to iste niektore v piatom, v 6.rocniku cca polovica uz mala. A to sa akoze vsetky dievcata z tychto rodin stravovali nezdravo? Cele toto sa neda generalizovat.

0laracroft0
12. jún 2025

Túto záležitosť rieši už pre odbornú obec relevantná Čínska štúdia, ktorá bola robená na veľkej vzorke obyvateľstva. Neprekvapilo by ma, keby rovnaký údaj vyplynul aj z Adventist Health study.
Oprava: staci si zadať do vyhľadávača a obe studie skutočne dokazujú to, čo článok zdieľaný autorkou.

evcagabi
12. jún 2025
@balerina2025

@evcagabi mne presne 12,5 roku. presne si to pamatam, som ''knihovy priklad.'' ale co je zaujimave velmi skoro idem do prechodu, kazda zena ma iny pocet vajiciek, tie moje zjavne uz dochadzaju

@balerina2025 ja vazne obdivujem kazdu zenu, co si toto pamata. Kraviny si pamatam, ale toto veru nie 😅

balerina2025
12. jún 2025
@0laracroft0

Túto záležitosť rieši už pre odbornú obec relevantná Čínska štúdia, ktorá bola robená na veľkej vzorke obyvateľstva. Neprekvapilo by ma, keby rovnaký údaj vyplynul aj z Adventist Health study.
Oprava: staci si zadať do vyhľadávača a obe studie skutočne dokazujú to, čo článok zdieľaný autorkou.

@0laracroft0 ako som pisala , strava je zodpovedna za Rakovinu a cukrovku, po vacsine pripadov ( samozrejme, su tam dedicne predispozicie mozne) .
ale nemyslim si ze to ma suvis z menzesom. pretoze tie homrony prijimae vsade. takze to je naozaj diskutabilne a tie hormony, sa tiez mozu podielat na vyvine R

0laracroft0
12. jún 2025

Aj keď je to asi nešťastne formulované. Za to, že žena ma v dospelosti zdravotne problémy, nemožno viniť skoršiu menarche. Skôr je to tak, že dievča, ktoré sa od narodenia stravuje zdravo, dostane neskoršie menzes A ZÁROVEŇ vplyvom do dospelosti pokračujúceho zdravého stravovania ma aj menej zdravotných problémov.

balerina2025
12. jún 2025
@evcagabi

@balerina2025 ja vazne obdivujem kazdu zenu, co si toto pamata. Kraviny si pamatam, ale toto veru nie 😅

@evcagabi ano toto som si zapamatala, to bol moj taky milnik 🙂ale uz som bola pekne poucena, co to je, len zial tie vlozky boli otrasne, kolko x som pretiekla.

balerina2025
12. jún 2025
@0laracroft0

Aj keď je to asi nešťastne formulované. Za to, že žena ma v dospelosti zdravotne problémy, nemožno viniť skoršiu menarche. Skôr je to tak, že dievča, ktoré sa od narodenia stravuje zdravo, dostane neskoršie menzes A ZÁROVEŇ vplyvom do dospelosti pokračujúceho zdravého stravovania ma aj menej zdravotných problémov.

@0laracroft0 suhlasim, strava je dolezita cely zivot.

Strana
z3