Skúsenosť z preventívneho vyšetrenia syna: Je zdravý?
Ideme s pocitom, že mám doma zdravého zachviľu už 13 ročného syna a odchádzame s troma výmennými lístkami. Chlapec zle videl, má znamienka, jedno škaredé, a je naklonený na pravú stranu, vraj mierna skolioza. A na krv má prísť je na jej vkus bledý. A to ešte kecy okolo toho, či mu dávam vôbec jesť? Neviem čo je vlastne ideálne, aj obézny je zle aj chudý je zle. Pritom rastie, športuje... Chlapcovi už tam aj zima bola...
Tiež máte také preafektovane , my túto máme od marca nahradila starú pani doktorku.
No autorka si riadne prevrátila kabat 😀😅 najskôr je to preafektovaná doktorka a teraz zrazu všetko super .
Aspoň neodfláka. Ak odborný lekár povie že všetko ok, tak buď rada, ak bude mať niečo zle, tak aspoň vyliečia. Preboha nesťažuj sa že dôkladne chce ho vyšetriť......
Skôr si v prdeli, že musíš behať s ním po doktoroch, a tak si to pripúšťas, je to skvelé, že doktorka to rieši, takto ešte vo vývoji sa da podchytiť a riešiť zdravie, oci si mega dôležité a skolioza bežná vec dnešnej mládeže a tá môže byť veľmi zlá, keď sa nerieši, necvici atď.
Poviem Ti, ze bud rada, ze doktorka dokladne vysetri a pri podozreni konzultuje s odbornikmi. Nasa predchadzajuca lekarka bola mila a vsetko, ale mala tak preplneny obvod, ze spatne som pochopila, kolko veci nevidela a ako lekarka mohla a vobec nemuseli dojst nase problemy az tam, kde su. Teraz mame inu, vysetrenie take dokladne, dobrych 15-20 minut byvame vnutri, fakt ze wow a ano, ked treba, odchadzam odtial s vejarom vymennych listkov. U dcery sa zanedbalo zle drzanie tela + kym sme dostali termin u ortopeda, odchadzali sme odtial v soku, lebo ma 30 ° vykrivenu chrbticu a to je na ani nie 14-rocne dieta fakt vela. Od 40° vykrivenia sa operuje a to teda nie je ziadna sranda a ostava nam uz len dufat, ze dodrziavanim rezimu od ortopeda sa stav zlepsi.
Takze z pohladu mamy Ti poviem, ze by si mala byt takej lekarke vdacna, ze nechce nic zanedbat. Alebo si najdi taku, co nad vsetkym mavne rukou, ze ved su aj horsie pripady a Ty budes v blazenej nevedomosti stastna, ze je vsetko tip-top. A Tvojej lekarke zostane viac casu pre pacientov, co si vazia kvalitnu starostlivost. win-win situacia pre obe strany.
@aurora33 a však aj na to tie diskusie sú, autorka sama uznáva, že frustrácia z toho čo sa zistilo, čo je pochopiteľné, zľakla sa, nikto nechce behať po lekároch, ale zrejme jej príspevky otvorili oči, že vlastne je to dobrá vec... určite lepšie si to takto priznať, ako keď si niekto tvrdohlavo ide svoje a ani 4 strany nezaujatých názorov ním nepohnú 😅
S tou skoliozou nie je ziadna sranda. Tiez nam to zachytila detska na preventive. Syn je uz aj po operacii chrbtice
A este jedna vec: dcera byvala unavena a pomala. Nic ine, vesele zdrave stastne dieta. Ale ta unava popri tom ako nastupila do skoly bola dost problem, lebo zaspavala v skole na hodine (spanku mala pritom doma dost). Tiez nas poposielali kade-tade, aj tam, kde by sme si rodicia ako laici povedali, ze naco. Na posledne vysetrenie nas poslali uz len pre istotu, napriek tomu, ze samotna lekarka tvrdila, ze nepredpoklada, ze nieco najdu. Nasli. Nador na mozgu. Nebyt tohto vysetrenia "pre istotu", dcera by tu uz nemusela byt.
Alebo ja, prehliadka ku koncu tehotenstva uz v nemocnici, vsetko sa zdalo byt ok, potom ma uz medzi dverami lekarka zastavila, ze ma este pre istotu posle na ultrazvuk. A odtial to uz slo rychlo, na monitor... a potom rychlo vyvolat porod a ak to nepojde dost rychlo, alternativa akutna sekcia. Nebyt tej lekarky, co nic nechcela zanedbat, syncek by sa nebol dozil vlastneho narodenia. V tom roku som mohla stratit dve zo svojich troch deti.
@zuzap33 uff, to ma mrzi. Dufam, ze uz je lepsie. V kolkych rokoch ho operovali? Dcera ma od minuleho tyzdna korzet, cvicit zial zatial ma zakazane, lebo je kratko po skaredej zlomenine ruky. Buduci tyzden zacina rehabilitaciu s rukou a potom ju caka cvicenie kvoli chrbtici. Ja sa velmi bojim, ako to bude s nou dalej. Ja som zacinala s 23° a teraz mam cez 40 rokov a take problemy s chrbticou, ze dovi dopo... Do toho to teenagerske "ona ten korzet nosit nebude, Ty si ho nos, Ty si ho chcela (predpisal jej ho lekar a uplne mi je jasne, ze nie zbytocne)... ", no krasa, co Ti poviem. Ale nosi ho, postupne si zvyka, uz v nom zvladla 2x prespat celu noc. Bude ho nosit, aj keby som jej ho mala prilepit paskou na telo 😀 ...len teda to frflanie ma fakt vycerpava a zbytocne vysvetlujem, davam seba za negativny priklad, ci chce dopadnut ako ja...
Kazali jej ho nosit 22 hod denne, zajtra si ho uz prvykrat dava aj do skoly. A na jar ma kontrolu, dufam, ze aspon malicke zlepsenie bude.
Sa mi rozum zastavil, ze preafektovana.... Bud rada a nie ze na nu nakydas
Baby pod pazuchy metlu zozadu nech sa im chrbát vystrie, tak nám doma kedysi robili 🙂......táto generácia bude zhrbena a pokrivena lebo vkuse do mobilu cumia, generácia sklonených hláv sa to aj volá
bud rada, ze si vsima... nasa neriesi dokopy nic. Inak na tejto preventivke, mu aj mali brat krv podla mna... dcera ked bola v 12r bralo sa jej vsetko...
Keď to čítam zmenila som názor, naozaj radšej keď bude všetko skontrolovane ako má byť.
Keď si spätne uvedomím, asi som sa cítila ako krava, ktorá si nevšíma svoje dieťa😁
@simca06022011 na krv máme prísť v pondelok na lačno
A pozerala ho celého výška, váha, tlak, zrak, do hrdla pozerala, krk mu prehmatala, chôdza, ohybal sa, na lehátku brucho, chlapčenské veci. Očkovanie na koniec
So znamienkami som rozmýšľala má ich viac, ale skôr v tej hornej polovici. Neviem či je to veľa je ich tam max 10-15 a toto veľké mal na pravom boku to som si nevšimla
A výšku mal 173 a váhu 55 podľa tabuliek ideal, je pravdou, že šport + rast Možno niekde chybim s výživou
uz autorka uznala ze sa mylila tak si myslim ze jej uz netreba dalej nakladat
Ja som myslela, ze pises o mojom synovi. Teda az na to, ze zrak ma dobry. Ale to ostatne som si vsimla ja, nie lekar. Ze je krivy do jednej strany, zaziadala som vymenny listok na rehabilitaciu, ortopediu, tak chodime. Zistili skoliozu, kratsiu nohu...To ziadna tragedia nie je, ukazali cviky, pomasirovali + ortopedicke vlozky. Som rada ze sa to riesi.. Bledy je jak smrtka, malo je. Krv brali, nastastie vsetko v poriadku, proste taky je. On sa aj velmi slabo opali v lete. Neber to ako tragediu, ani nenadavaj na lekarku. Robi svoju pracu a robi ju super. Radsej nech vas poposiela kade tade.
@ivanakal ja som si to nevšimla, že je do jednej strany krivý, to som si až dnes všimla, doma to až tak nevidno, na kúpalisku, pláži buď som si to nevšimla, alebo neviem??? Ani sa nehrbi, asi som nevenovala pozornosť. Ani tomu že je bledy, tiež sa slabo opáli, ale tak som si myslela, že je to normálne, každý človek je iný. O znamienkach viem, aj som nad tým rozmýšľala, len to jedno nevidno. Ďakujem
Ale je super, ze si si uvedomila, z coho pramenil Tvoj postoj. Ze si to mozno brala zo strany lekarky ako utok na svoju osobu, ze sa nestaras / nedbas o jeho spravny vyvoj. A z toho asi vyplyvala aj Tvoja reakcia. Klobuk dolu, ze si si to uvedomila a priznala, to sa tu veru casto nevidi. Verim, ze vsetky vysetrenia absolvujete a ze bude vsetko ok. Ono my mamy casto akekolvek upozornenie na nieco, co nie je u nasich deti "dokonale" (zdravie, vyziva, oblecenie, vyjadrovanie, spravanie...) berieme ako utok na nasu osobu, akoby sme boli neschopne a zlyhavali na plnej ciare (tiez sa mi to uz veru neraz stalo) a je mega tazke si uvedomit motivy nasej reakcie na tento "utok". Pravda ale je, ze ani my nie sme dokonale a tak je uplne v poriadku, ze niektore veci prehliadneme, ci uz je to vec tykajuca sa skoly, zdravia... koniec-koncov nemozeme byt odbornicky na vsetko. A je fajn, ked sa mozeme obklopit, seba a nase deti, akousi dobrou sietou ludi, ktori maju realny zaujem nam pomoct v starostlivosti o detii, ci uz su to lekari, ucitelia alebo hoc aj dobre kamaratky, ktori vidia to, co my nie a vedia nas spravne nasmerovat.
@autorka lekárka má pravdu so stravou, potrebuje výživnú stravu, hlavne keď šporuje.
Keď má chlapec zle zloženú stravu, chýbajú mu minerály a vitamíny čo spôsobuje skoliózu. Dobré, že si si to uvedomila, skúste výživného poradcu, aby sa mu zdravotný stav nezhoršoval. Hlavne pridať veľa zeleniny a potraviny s omega3.
@bubinkaaa S a Košícký kraj😁
@mamatroch tak áno absolvujeme to, on bude rád že sa uleje zo školy. Síce dnes povedal, že radšej by bol v škole😁
Verim ti. Ale s detmi je to tak, my sme s mamou chodili na fyzio, k ocnemu, k zubarovi, na kozne, na alergo…furt nieco😀takze mna by to vobec neprekvapilo
Ďakujem za reakcie, naozaj som to prehnala, aj s mojou mamou sme sa zhodli, že radšej nech sa všetko overí.
Hlúpo som sa cítila, akoby som sa o neho nestarala, nevšimala. do toho aj syn bol nervózny z toho. Tak asi som bola trochu nahnevaná.
Co ti pripadá preafektované ak doki zistí, že tvoje dieťa potrebuje okuliare a prehliadku u kožného? Bud rada, že to neodflakla 🙏
Moj syn ma 18, od 15 beha po ortopedoch a ja snim. Uz len konstantuje, ze zas robi striptiz v boxerkoch. A bol na operacii, tak lezal na jiske, bez oblecenia, Vysvetli svojmu, ze sestry a lekari takych ako on vidia denne desiatky a zaujima ich len jeho diagnoza a zdravie

No, ja som šla okolo r. 2002 na klasickú preventívku k obvodnému. Cítila som sa dobre, však formalitka. Dosiaľ som mu vďačná, že ma vtedy kade-tade poposielal. Nebyť toho, nezistili by sme, že sa mi opäť spustilo pľúcne ochorenie, ktoré bolo 10 rokov v remisii. Bez patričných liekov... Teraz u mňa síce opäť "zabodoval" covid a musíme to riešiť, ale vtedy som získala 20 rokov života. A to nie je pri malých deťoch málo, nie? Takže radšej nadmieru svedomitá lekárka ako ľahostajná.