icon

Som jediná, ktorej vadia sladkosti?

lavanta
13. máj 2016

neskutocne ma to vytaca... ☹ 😠

fuska
13. máj 2016

Mne to vadi a velmi. Jednak maju potom vela zbytocnej energie a dalsia vec, ja neviem, ci ti dobrosrdecni ludia a stari rodicia niekedy citali, co taka tycinka alebo cukricek obsahuje. Ved to su jedy a hnusy, samy palmovy tuk. Ja nie som eko bio a neviem co matka, ale podla mna ak nechceme pokapat na rakovinu, mali by sme obmedzit aspon sladkosti. Mne nevadi doma napeceny kolac, toho mozu zjest aj pol plechu. Pretoze pol plechu domaceho kolaca je pre mna ako jedna tycinka z obchodu. A tiez reci, ze nedoprajeme a bla bla. Ale to, ze oni tie decka trovia, to si priznat nechcu. ☹

simca06022011
13. máj 2016

noo mne to vadi a teda uz neviem ako sa branit, hlavne teraz ked sme medzi ludmi stale a kazda suseda/mamina ma potrebu detom vytiahnut za tasku sladkosti a dat im to jest... ak nedonesie cukriky, tak cokolady.. dokonca uz aj chipsy... a to sa neda zakazat ked na to nabehne 6 deti a tie revy potom riesit :/ U nas nepomaha ani krik ani bitka, ved ostatne deti to jedia... a najhorsi efekt potom je, ze nechce mala vecerat.. a iba somariny by jedla :/ pritom sladke nemame zakazane, moze si dat.. ale onaby to teraz jedla stale a to treba regulovat... prave vcera som spekulovala ze toto zatrhneme daako, musim nabehnut na kus reci k susedom :D
Inak ked starka ma potrebu dovliest za igelitku sladkosti, lebo jeden keks nestaci, tak to beriem ja a odlozim.. mala si na to nespomenie :D posledne som z lizatiek robila balicky pre deti do skolky :D nazbieralo sa nam ich za pol roka hadam aj sto...

lavanta
autor
13. máj 2016

@simca06022011
@fuska presne o tomto pisem, dakujem za nazor 😉

monikaparson
13. máj 2016

U mňa tento odpor ku sladkého, hlavne k tomu bežne kupovanému nastal po pôrode. Ja som počas tehu bola doslovne závislá. Vždy som si dala nejaký keksík, ale počas tehu som bola ako chorá, vážne. Keď malá začala jedávať , tak som vedela, že toto pre ňu nechcem, túto závislosť neskutočnú. Toto už ozaj nie je sranda. Stačí si len prečítať zloženie tých super sladkostí, cukor je večne na prvom mieste, biely cukor, palmový olej, gulkózovo-fruzktózový sirup, kopec éčiek, ktoré nie sú vhodné pre deti. Je to čistý grc a tie decká, to sa dobije energiou a fičia ako naspidovaní a to rozhodne nepreháňam. Zrovna to bolo v akomsi časáku, čo kupuje moja mama. Hneď som sa jej pýtala, či to čítala, lebo ona tomu neverí. Hádam jej to aspoň trošku otvorí oči.
Ináč tu je parádny článok, trochu dlhý aj na mňa, ale dala som to: http://www.martavargova.sk/zdravie/za-zavislost....
Všetko je to tak krásne napísané a ja som taký typ človeka, že neustúpim, vysvetľujem, hlavne dieťaťu a my ozaj už doma sladké dlhooo nemáme, nekupujeme to, lebo to som aj 3 mili zjedla za deň, však to je choré. Občas to na mňa doľahne, musím si aspoň kašu spraviť s agáve. Býva to stále ťažké a nechcem takýto život pre svoje dieťa. Musíš len vytrvať, musíš stále dokola-dokolečka to opakovať. Ja neviem, musíš sa aj vyhrážať, ak nič iné nezaberie. Ja to vravím tak, žiadny extrém nie je dobrý a isto nebudem decko zatvárať kdesi a nedovolím mu si nič dať, zjesť, nikam ísť, aby náhodou niečo nezjedlo, ale ak niekto vie, že ja to chcem takto a nerešpektuje ma, no u mňa takýto človek veru nepochodil.

inull5
13. máj 2016

@lavanta vadí to aj mne,všetky tie lizanky,cukríky a všetky tie umele sracky..my to s mužom to vôbec nekupujeme,ani naši,moja mama im radšej donesie ovocie,prípadne orechy,jadierka..zato svokrovci tak ti vždy sladké.malý to síce otvorí zakusne ale tým to aj končí..dcéra ktorá ma 5 rokov to neje vôbec,aj v škôlke keď deti rozdávajú pri sviatku sladkosti tak to ma v skrinke nezjedene..A keď sa jej spytaju preto neje sladkosti tak povie ze preto lebo sú tam prídavné látky a bude z toho tlstá🙂 a fest mi vadí keď na ulici ich ktosi ponúkne..A nechápe z toho že prečo má dieťa v ruke mrkvu,alebo karfiol a nie lízatko..doprajem im ale zmrzlinu lebo to ľúbia,aj tu však zvyknem robiť doma,alebo keď je v lete ovocie zamrazim dreň a to im chuti..

lavanta
autor
13. máj 2016

@monikaparson
@inull5
deti su v tomto rozumnejsie ako dospeli...naozaj...

tenerifka
13. máj 2016

@lavanta Nie rodicia chceli to najlepsie(aj ked teda asi vsetci rodicia chcu pre deti to najlepsie), ale stari rodicia....oni boli velmi uvedomeli co sa zdravej stravy tyka, najma teda stara mama (este zije, ma 90 rokov). U nich na stole nikdy nechybali jablka ci hrusky z vlastnej zahrady....a vzdy mi vysvetlovala, aky je cukor v sladkostiach nezdravy a ako si tym nicime zdravie

monikaparson
13. máj 2016

@lavanta Jasné, že áno a hlavne dieťa je našim zrkadlom, keď sa ja doma budem napchávať čokoládami a klobáskami, tak nemôžem čakať, že deco si dá mrkvu alebo jablko. Vždy ide všetko najskôr od nás a už záleží na tom ako často je dieťa v kontakte napr. s dedkovcami alebo niekym iným a ako rešpektujú či naopak naše spôsoby výchovy. Ja to stále vravím, toto je moje dieťa a moje pravidlá. To, že to oni chcú ináč, čo je mňa do toho. 😀 Veď to mi príde, tak neskutočne smiešne, aby sa mi niekto do toho staral a robia to, často aj cudzí ľudia.

lavanta
autor
13. máj 2016

ked sme viaceri rodicia, a ja jedina namietnem na sladkosti, ze uz dost tak ma idu ukamenovat a vysmiat 😖 asi sa pohybujem v nespravnej spolocnosti, pretoze vidim ze su aj uvedomele matky ktorym na svojich detoch zalezi....

ckatka
13. máj 2016

mna by zaujimala jedna vec,... ked je tolko rodicov, co im vadia sladkosti v skolach / skolkach (na narodeniny) a pod,... na zaciatku je predsa nejake rodicovske zdruzenie. To vam nenapadlo ozvat sa tam a povedat ze si neprajete aby vase deti nosili na narodeniny sladkosti? Ved ucitelky tiez obvykle nie su pribrzdene... ked na zaciatku skolskeho roka taky zvyk nezavedu, tak bude pokoj... Alebo povedat ze napr mozu doniest LEN zuvacky bez cukru...
To sa neda?

jana_eyre
13. máj 2016

mne sladkosti ako take nevadia, mne vadi to mnozstvo co ma kazdy pocit, ze moje deti potrebuju.. mojim detom staci dat si cukrik v dohodnutom case, ale zas okolie ma pocit, ze nie jeden cukrik je dobry, ale cele balenie.. nastastie moje deti sa ma vzdy pred tym ako nieco od niekoho dostanu opytaju ci mozu, ak to teda neurobi ten co obdaruvava..

robim to tak, ze im dopredu poviem - dobre, mozete si dat ale len 2, ci 3.. a ked davam posledny, poviem ze uz je posledny.. este sa mi nestalo, ze by boli z toho nejake nestastne.. 😅

najnestastnejsia je z toho, ze u nas sa sladkosti nejedia na kila moja svagrina - ta proste vzdy musi dat nieco detom poza moj chrbat, lebo ma pocit, ze v tych sladkostiach je asi nieco vynimocne vyzivne alebo neviem preco..

pri nej mam inak casto pocit, ze mi musi dat pocitit ako vsetko robim zle - pretoze ma rovnako stareho syna ako ja a vsetko robi opacne ako ja.. len rozdiel medzi nami dvoma je ten, ze ja sa do jej vychovy nestaram, ale ona do mojej ano.. a to ma niekedy vie riadne vytocit, ale to uz je ina tema..

evittam
13. máj 2016

@lavanta Veď ja sa s tebou nehádam, len platí to čo píšem - nie všetko treba zvaľovať na sladkosti. A že tie deti by pravdepodobne mali problémy so zúbkami aj bez nich aj keď určite nie až také veľké....Za veľa skazených a zhnitých zubov môžu ako som už písala aj ATB a "super" sirupčeky od pediatrov na kašeľ a podobné "vychytávočky"... 😒 Mne sa tiež nepáči ak moje deti jedia priveľa sladkostí a preferujem radšej kvalitnú čokoládu. Treba si nájsť zlatú strednú cestu a nie robiť zo sladkostí len strašiaka - tiež nie je dobré nedať dieťaťu vôbec nič - ale to je môj názor a moja cesta. Každý nech si robí ako uzná za vhodné. Mne sú napríklad na zamyslenie mamičky, ktoré len krútia hlavami nad tým, že nebodaj dám dieťaťu normálnu piškótu, kúsok čokolády alebo biely rožok.... 😝

inull5
13. máj 2016

@lavanta tak toto zažívam aj ja,že im nedoprajeme a odtrhavame od úst deťom sladké..A nikto tomu nerozumie,že proste sa stravujeme inak.to nevysvetlis niekomu čo deti ráno nacpe vianočkou s džemom z obchodu,na desiatu dá salamovy chleba s brumikom a fantou,a ba večeru si dajú pizzu ktorú zajedia chipsami..pizzu si dám aj ja občas,ale upečieme ju doma,a dám na ňu kvalitné suroviny.

inull5
13. máj 2016

@ckatka no nedá..nie každý to takto berie..

monikaparson
13. máj 2016

Čo ja viem, tak napr. tu v škôlke je "zakázané" nosiť sladkosti, ovocie áno, ale nie sladké. Aj tým učiteľkám je jasné, že ak sa tie decká napchajú sladkým, tak sa to s nimi nedá vydržať. Veď také malé decko nemôže toľko energie ani spracovať a potom si tu ideme vymýšľať nové a nové diagnózy akou je napr. hyperaktivita u detí. Pričom by občas len stačilo ubrať z cukrov podávaných deťom. 😒 Desná doba je toto.
Určite sa pohybuješ v zlej spoločnosti. Mne sa teda toto nikdy nestalo a to som ozaj doooosť divná. Akože isto za chrbtom si ma prehadzujú, ale nikdy mi niekto nič nepovedal, tak ako to ani ja nerobím, aj keď som neni toho názoru ako oni. Rešpektuj a budeš rešpektovaný veľa ľuďom chýba.

fuska
13. máj 2016

@ckatka Prosim ta, bola som na rodicovskom zdruzeni pred zaciatkom roka. Cely tyzden som pocuvala tolko nastvanych mamiciek z okolia (nebudem konkretizovat, o co islo). A kolko ludi sa ozvalo na rodicku? Dve a este ja. A boli sme za trapky. 😀

lavanta
autor
13. máj 2016

@jana_eyre robi ti naschval....alebo je taka jednoduchsia ze si to neuvedomuje....
a presne aj o tomto hovorim, otvorim balenie, dam jeden dva cukriky, keksiky alebo ja neviem uz co a staci....

lavanta
autor
13. máj 2016

@fuska jezisi 😅 😖

lavanta
autor
13. máj 2016

inac su moderne sukromne skolky kde deti piju cistu vodu, pecu si kolace s trstinovym cukrom alebo javorovym sirupom s ovocim a tak....ale su drahsie...

lavanta
autor
13. máj 2016

@inull5 keby nas bolo viac.... 😢

inull5
13. máj 2016

@lavanta áno sú..ako vravím sú drahšie a väčšinou,teda v mojom okolí du aj obsadené..u nás v škôlke deti pijú sirup s vodou,a myslím že moja je jediná ktorá povedala ze si to neprosí a pije iba vodu z toho automatu pitnej vody..

inull5
13. máj 2016

@lavanta ono je to ťažké,pretože ľudia ohováraju mo hlavne nechápu dôvod prečo..ja aj čo sa týka ovocia ktoré sa dováža,zo španielska by som nezjedla ani paradajku,a ľudia húfne nakupujú tie úžasné jahody v testu zo španielska..alebo aj čo sa pečiva týka,so niekto myslí že kúpi fitnes pečivo ako dobre urobil,v skutočnosti je tam viac bordelu ako v obyčajnom rožku..alebo kuracie mäso..to keď majú v škôlke malá ani neobeduje..minule povedala ráno kuchárke,že už byohla mať lepšiu fantáziu na raňajky,lebo ze už jej ten chleba s umelým maslo lezie hore krkom už keď ho vidí..

zukuvi
13. máj 2016

vadia aj nam! a este viac mi vadi ten neustaly boj s okolim, kotre ma jednoduchy vzorec: deti=sladke! 😖

monikaparson
13. máj 2016

@zukuvi PRESNE toto a ak to chceš robiť ináč, tak si stále osočovaná niekym, teda niekto mi nevadí, mne vadí, že sú to mne najbližší, vlastná rodina. Aký boj večne zohrávam s mojou mamou. A ono by len stačilo keby to rešpektovala, nič iné po nej nechcem.

monikaparson
13. máj 2016

@inull5 hádam aj moje deco bude takáto držka, aj keď ani to nie je každému po vôli, žeee 😀

simca06022011
13. máj 2016

@lavanta aj v statnych skolkach to ide, ale rozpocet nepusti.. a aby si to odsuhlasili a zaplatili rodicia to sa maloktoremu paci ;) Lebo fakt je ze aj u nas (deti malicko, mala skolka so skolou, cize vedelo by sa zorganizovat vsetko), nedohodneme sa, lebo proste niekomu je aj tych 20EUR na stravu pre ich skolkara vela. V jaslickach som platila malej za stravu 50EUR mesacne a to dieta bolo najedene, opatrene a videla a vedela som co jedia... nestalo sa mi ze som si zobrala o 16tej vyhladovane vlca domov.
A mozeme sa pokrajat, ale staznostiii a staznostii na obsah jedalneho listka su stale a to teda maju aj ovocie/zeleninu kazdy den, ale nie je to losos ani domaci kolac a vsetko take "klasicke" staromodne... a potom detom donesu bio-eko rodicia polsky keks bez obsahu jednej zdravej latky na sviatok.. to uz idem do kolien ;)

monikaparson
13. máj 2016

Lenže toto sú tie zastaralé normy, ktoré asi moc nemajú v pláne meniť. Len, aby si decko nemohlo ani len vodu so sebou vziať, to som tiež počula, že majú niekde tu v okolí TN.
A súkromná škôlka, to si nie každý môže dovoliť, bohužiaľ.

simca06022011
13. máj 2016

@monikaparson my teiz nemozeme ani len vodu doniest do skolky... som si to vyhadala a uz zrazu mozeme. Vraj hygiena nepovoluje aby mali deti svoje pitie v skolke (?) a dalsia vec u nas v kuse pocuvam ako "nemaju na to miesto", deti si potom piju z kadekoho flase a pod. ... Lepsie je dat detom 3x denne trosku cucnut v ramci jedla 🙄
Este susedka hovorila, ze kucharka kedysi aj povolila inu stravu a doniest a pod. ved sme na dedine a ovocie/zelenina vsade, zavaraniny a pod. Ta kucahrka odisla a teraz nedovolia nic. Dokonca skolka ma ovocne stromy a tie jablka sa vyhadzuju. To je take EUROPSKE. Beriem ze je to zodpovednost, moze to byt nebodaj pokazene a pod. ale to aj tie veci z obchodu... a o smejdoch co sa tam dostavaju, tie kadejake podradne jogurty, kremy a pod... ani nehovorim.

lauricka
13. máj 2016

@mysga tak nasi to chcu rozbalit, pripadne to uz maju rozbalene, tak, ako aj ostatne deti. Moji uz maju vyse 4,5 roka, takze v tomto nepotrebuju velmi asistovat. Ja len nechapem, preco si musi gratulovat a nosit sladkosti cela skolka. Potom maju stale nejake sladkosti. Ocakavala by som, ze skolka bude deti vychovavat a viest k zdravej vyzive. A nie ze kazdy den pridel sladkosti.

juhseverzapad
13. máj 2016

@lavanta Nečítala som celú diskusiu, ale prepáč, ak sa ťa teraz dotknem. To akože nám matkám, ktoré sa vôbec neriadia zdravou stravou nezáleží na vlastných deťoch? 😠 Možno to tebe viac záleží na tom,čo kde prečítaš ako na potrebe svojho dieťaťa.