icon

Spoločné spanie s bábätkom a SIDS

14. nov 2021

Ahojte síce som len na začiatku tehotenstva, rozmýšľam ako budeme spať. Môj plán je aby som bábätko naučila spať v postieľke ale plánovať sa nič nedá ohľadom bábätká. Všetko sa môže zmeniť. Ide o to že ja sa strašne bojím že sa niečo stane. Moja veľká obáva je sids. Nikoho to neidem odcudzovat kto ako spí len chcem rady pro a proti. Alebo aké máte skúsenosti vy. Viem pravdepodobnosť je malá že sa niečo stane veď aj ja som spala na jednej posteli s rodičmi. Ale nemožné to není.

Strana
z2
evaachesa
14. nov 2021

@elisse247 keď kočík stojí tak vtedy je to v poriadku. No rob ako myslíš, napísala som ti len ako je to uvedené výrobcom, viď vyššie.

kate_cs
14. nov 2021

Mám dve deti a obe spali so mnou v posteli. Ja si to neviem vynachváliť. Pre mňa sú to najkrajšie momenty, keď idem večer spať a ešte chvíľu pozerám na to spiace bábo a ráno prvé čo uvidím je opäť ono. A hlavne. Je to neskutočne praktické. V noci z postele ani nevstavam. Prebaľujem na posteli a aj dojčím v polospánku. Syn spal so mnou do 1,5 roka a potom bez problémov išiel do svojej postele a druhý syn má rok a práve som si k nemu ľahla a počúvam ako spokojne odfukuje. A o vzťahovej väzbe ani nehovorím.

elisse247
14. nov 2021

@evaachesa ale neskúšali ste a v tom je ten problém ja to mám odskúšané. Mnoho vecí výrobcovia píšu, lepšie povedané odporúčajú pre svoju prevenciu a ochranu. A teda výklad slova je tiež veľmi dôležitý nikde nebolo napísané čo sa nesmie alebo musí.

andreatytler
15. nov 2021

Je to vedecky podlozene ze spanie s postielke, na chrbte a iba na plachte znizuje SIDS. Takze ak sa toho bojis, urcite davaj spavat do postielky ale hned od narodenia. Ulozit kym este nespi ale je uz ospale a odist z izby. Nie je ale zarucene ze kazde dietatko to dokaze.

ivangeline
15. nov 2021

Prve mesiace nalepený na mne. Druha zas cim dalej odo mna,len nech ju nezobudim (budila sa aj kazdu hodinu..) a tretie je vedla mna. :D Dufam,ze neskor vyuzijeme postielku.

autor
15. nov 2021

Ďakujem vám za rady. Veľmi mi pomohli a taktiež ďakujem že nie som sama čo mala takéto obavy a čo chcela aby bábätko spalo v postieľke. Nemyslím si že matky čo naučili bábätko spať v postieľke mu dávajú menej lásky ako tie s ktorými bábätko spi.

beronsche
15. nov 2021

to urcite nie.. 🙂
len pozor na ocakavania, aby si nebola potom frustrovana, ak to nepojde podla planu.. lebo mas deti, ktore ti nebudu spat v postlielke ani za svet (vlastna skusenost, a ano, mala som monitor dychu a snooze, aj strach zo sids a preto skusala dieta na postielku naucit..,)

katkadud
15. nov 2021

@elisse247 ty to ale zle chápeš co ti píše @evaachesa, tam nejde o to aby monitor nerobil planý poplach, ale aby robil poplach vtedy keď treba. To znamená, ze ak by nedajbože dieťatko prestalo dýchať, ak je monitor pri matke alebo v pohybe v kočíku, nemusí začať pipat lebo on vníma pohyb, príp. dych matky.
A to je teda naozaj veľké riziko.
A určite to nie je len niečo čo výrobcovia píšu na svoju ochranu, my sme mali monitor v postieľke, a keď som vybrala dieťa a zabudla ho vypnúť, niekedy aj dlhé minúty vôbec nezačal pipat lebo som stála nad postieľkou a hojdala dieťa na rukách, a monitor keďže je taky citlivý tak stále vnímal nejaký dych/pohyb, a pipat začal po dobrej štvrť hodine až, keď som sa pohla.
Toto je to riziko používania monitoru pri matke alebo v pohybe, na to treba dávať pozor tiež.
@elisse247

elisse247
15. nov 2021

@katkadud ale vidíte to isté spraví aj normálny monitor nie len ten na plienke čiže môže byť úplne jedno aký je a to riziko je u hocktorého. A fakt toto je monitor ktorý sníma to ako sa zdvíha bruško bábätku keďže ho má rovno tak priložený. Skúšali sme ho aj na nečisto kým sa malá narodila a veru teda nenasnímal nič iné len priamo pohyb brucha pri dýchaní respektíve nedýchaní. Rovnako môj osobný názor je ten že ak sa dá normálny monitor do kočiara (čo reálne dávajú mamičky) ten omnoho viac bude snímať pohyb. Strávila som veľa času výberom monitoru pretože aj svokrovci chceli aby sme ho mali pri malej pre ich taký pokoj ak ju budú strážiť a bude spinkať takže pre a proti som tiež veľmi dobre zvážila. Nemyslím si že sa dá predstaviť ako tento monitor funguje pokým sa reálne neodskúša pretože je na inom princípe ako tie klasické.

evaachesa
15. nov 2021

@elisse247 ako som to mala vyskúšať preboha? Vy vôbec rozumiete tomu ako tento monitor dychu funguje? Má sa rozpípať v prípade že sa dieťaťu zastaví dýchanie ...ako som to mala vyskúšať na synovi? 🤷Skúšala som to jediné zapnutím a položením na stôl...keďže tam nebol pohyb tak sa hneď spustil. Keď raz je dieťa v idúcom kočíku, tak ten monitor nefunguje ako má a ak sa dieťaťu v kočíku zastaví dýchanie, tak monitor bude naďalej snímať pohyb a natriasanie kočíka a vás na to neupozorní. Miesto toho aby si človek priznal chybu a bol rád za upozornenie na takto dôležitú vec (život zachraňujúcu) sa ešte bude vykrúcať a hnevať nebodaj. Prosím rob ako myslíš, ale nedávaj takéto informácie v tejto diskusii kde by si to mohli zobrať za smerodajné ostatné mamičky. Ohrozujes tým životy iných detí. ĎAKUJEM!

panda21
15. nov 2021

@elisse247 ale aj tento monitor funguje na princípe pohybu, ak je kočiar v pohybe, vždy tam je nejaké natrasanie a hrozí, že správne nenasnima nedychanie, lebo bude zmätený pohybom kočiara. Baby to vysvetľujú správne.

evaachesa
15. nov 2021

@elisse247 NIE, NEMÔŽE sa tak používať! Napíš prosím ťa na podporu zákazníka ak tomu čo píšu v manuáli neveríš, ale netvrď tu takéto nezmysly a výmysly. Týmto ohrozuješ životy detí! Ja som svoje dieťa v kočíku stále kontrolovala prikladaním ruky pod nos či dýcha keď bolo malé. Ak by som sa mala spoliehať len na "nesprávne" fungujúci monitor v idúcom kočíku, mohla by som na to škaredo doplatiť.

elisse247
15. nov 2021

@evaachesa monitor funguje na dvoch úrovniach on sa hneď nerozpípa. Pre mňa za mňa si čítajte. Ja nič a nikoho neohrozujem poznám xy mamičiek ktoré siahli po tomto monitore a boli spokojnejšie s ním ako s normálnym. A si myslíte že som naozaj taká naivná že úplne dôverujem monitoru ktorý v hociakom prevedení nie je 100%ný? Samozrejme že som vždy kontrolovala keď som kočíkovala či dýcha rovnako ako vy a tak isto aj vo vajici keď sme cestovali tam ani ten monitor nemala tak ako by tam nemala aj klasický. A rovnako poznám mamičky ktoré používali bežne monitor dychu do kočiara a mali ho tam stále. Pozerala som sa na to čo mamičky prakticky robia a zvolila som si svoj postup. A samozrejme že viem ako funguje monitor dychu. Neviem či mňa nerozumiete ale vravím že ak ste nevyskúšala plienkový monitor len na základe toho čo ste čítala nemusíte robiť závery. Keďže všetko má svoje pre a proti. A ako som písala ja som vyskúšala oba druhy monitorov a tento mi vyhovoval omnoho viac. Aj keď môžem povedať že nedôverujem plne žiadnemu a budila som sa aj v noci a stále kontrolovala. Zbytočne robíte prehnané reakcie a útočíte na mňa keď som iba napísala svoju skúsenosť. Ohrozené si deti či s monitorom takým alebo takým alebo bez neho. Každá mamička má už potom svoj postup ako si zvolí či ho chce v akom prevedení ho chce. Je mnoho rôznych prípadov, takže netreba tu hneď útočiť na človeka ktorý má niečo iné a nie je to podľa vašich predstáv.

evaachesa
15. nov 2021

@elisse247 môžete povedať že iné mamičky používali v kočiaroch a fungovalo to, len v prípade že im monitor zapípal v prípade, keď sa ich dieťaťu naozaj zastavilo dýchanie a ten monitor ich na to upozornil. Máte takúto reálnu skúsenosť? Ak nie, tak nemôžeye tvrdiť že fungueje právne. To že to robí väčšina žien v okolí, neznamená že je to aj správne. Tak isto sa stále používajú pavúky a chodítka a tiež to nie je správne pre vývoj dieťaťa..sú aj info a vyjadrenia od pediatrov či fyzioterapeutov že je to nevhodné, no mamičky ich aj tak stále používajú.
Ako som spomínala v úvode, používali sme Babysense 7 monitor v postieľke a tiež Snuza na plienku v prípade že mi syn zaspal na návšteve alebo mimo postieľky, či v stojacom kočíku. Inokedy som ho nepoužívala.
Normálne si asi dám pre vás tu námahu a napíšem do Babysense, Nanny, Jablotronu a Snuzy nech sa vyjadria a je to tu čierne na bielom 🤨.

elisse247
15. nov 2021

@evaachesa nech sa páči ja vám v tom nebránim toto je ako keby chcete ísť proti vodičom a ľuďom čo si nedávajú napríklad pás a chcete písať predajcom a výrobcom nech sa k tomu vyjadria. Za druhé ak dobre čítate lebo si idete len to svoje a svoje presvedčenie a pravdu som písala že ja nedôverujem úplne žiadnemu monitoru a to že ako ich mamičky používajú som si vypočula prečítala a nepotrebovala som im doslova vnucovať čo sa nemôžme, môže , smie a nesmie bolo to ich rozhodnutie a presvedčenie. Rovnako tak ako keď sa mamička rozhodne pre chodák alias pavúk. A tiež ak ste čítala a pochopila to tak v podstate úplne rovnako som monitor dychu používala aj ja a stále som si dieťa kontrolovala tak naozaj nechápem tento váš pochod ísť úplne proti mne. Prezradím vám že moje dieťa bývalo aj v chodáku, máme doma aj zajaca s ktorým je aj v priamom kontakte a mnoho iných vecí za ktoré ako čítam by ste ma už akurátne ukameňovala alebo na mňa dokonca zavolala sociálku. Ak vám je takto dobre že čítate len stránky nech sa páči ja vám nič neberiem. Ja čítam aj stránky, aj odborné články aj výskumy a aj reálne, praktická skúsenosti ľudí, žien a mamičiek, odborníkov. Riadim sa heslom ži a nechaj žiť, čiže ak sa nachádza alebo povie niečo čo nekoriguje s mojím presvedčením tak buď idem ďalej alebo v tej dobrej miere vyjadrím že mám na to iný názor a idem ďalej. A ďakujem že za mňa chcete robiť niečo čo ja by som v živote nespravila lebo to ku šťastiu teda nepotrebujem a ani by ma to nenapadlo, a keď sa nudíte si dajte teda námahu sama za seba a robte to pre seba pre mňa vôbec nemusíte. Ďakujem.

Strana
z2