icon

Správne zavedenie čapíku

8. okt 2025

Ahojte,na internete som našla video kde detský lekár ukazuje že čípok sa má zavádzať tou tupou stranou aby nevypadol z konečníka.Keď som hľadala nejaké články tak nič mi nenašlo.Ako ho teda dávať?

anonym_171168
•
8. okt 2025

@anonym_autor hlavne rýchlo a bezbolestne, takže určite nie tou tupou stranou.

michaelam2
•
8. okt 2025

@anonym_autor aby nevypadol? To ma aku logiku? Nedavaj to tupou stranou prosim, chuda dieta

sajmi
•
8. okt 2025

Vložiť tou "ostrou" stranou, ono to budeš cítiť že to tam "vhuplo". Potom trošku stlačiť riťku (polky ku sebe) na pár sekúnd a hotovo.

anonym_92f05c
•
8. okt 2025

@anonym_autor tak toto je nejaky uchyl troll, lebo taketo nelogicke uvazovanie nemoze mat nikto

anonym_d010f9
•
8. okt 2025

😱😱😱😱nie

joesvk
•
8. okt 2025

Dieťa leží na boku, nohy skrčené v kolenách, zadok akoby vypúlený.Po zavedení čípku sa otočí na chrbát..
Špicatá strana ide prvá, ale predtým treba čípok na chvíľu opláchnuť v teplejšie vode, aby nebol taký tvrdý aj sa potom rýchlejšie roztopí a vstrebe.

anonym_92f05c
•
8. okt 2025
@joesvk

Dieťa leží na boku, nohy skrčené v kolenách, zadok akoby vypúlený.Po zavedení čípku sa otočí na chrbát..
Špicatá strana ide prvá, ale predtým treba čípok na chvíľu opláchnuť v teplejšie vode, aby nebol taký tvrdý aj sa potom rýchlejšie roztopí a vstrebe.

@joesvk tu niekto onanuje nad tvojim popisom😔

autor
•
8. okt 2025
@anonym_92f05c

@anonym_92f05c hrabe ti?

autor
•
8. okt 2025

Pridával to na instagrame pediater_oteckom tak som to googlila.Nenašla som takú info. Nemusíte sa tu hneď do mňa obúvať

anonym_92f05c
•
8. okt 2025
@anonym_autor

Pridával to na instagrame pediater_oteckom tak som to googlila.Nenašla som takú info. Nemusíte sa tu hneď do mňa obúvať

@anonym_autor akoze sorry zena, kukni pribalovy letak a neries taketo chobotiny. Akoze komu pricetnemu moze napadnut toto? Nejakych instagramovych pediatrov ja riesit nejdem, staci pouzivat zdravy rozum.
Ale teda aby si nemusela googlit:

autor
•
8. okt 2025
@anonym_92f05c

@anonym_autor akoze sorry zena, kukni pribalovy letak a neries taketo chobotiny. Akoze komu pricetnemu moze napadnut toto? Nejakych instagramovych pediatrov ja riesit nejdem, staci pouzivat zdravy rozum.

@anonym_92f05c ale veď on je normálny ordinujúci doktor.

autor
•
8. okt 2025
@anonym_92f05c

@anonym_92f05c a tento postup poznám,neboj sa ;) vravím že som to u ňho videla preto ma to zaujimalo. Ale napriek tomu som našla j niečo na AI. aj keď to je asi tieZ nie moc overená informácia. Preto som zo zvedavosti napísala sem.
🧩 Prečo sa niekedy odporúča zavádzať čípok tupým koncom napred
Anatómia konečníka: keď sa čípok zavedie tupým koncom napred, prirodzený pohyb črevných svalov (peristaltika) ho vtiahne hlbšie dovnútra namiesto toho, aby ho „vytláčal“ späť.
Lepšie drží – tupý koniec „zatvorí“ konečníkový otvor a čípok má menšiu šancu vykĺznuť.
Menšie podráždenie – hrot čípku môže niekedy podráždiť citlivú sliznicu, najmä u detí.
Rovnomernejšie rozpúšťanie – pri tupom konci sa čípok rozpúšťa tak, že liek prúdi smerom dovnútra, nie von.

joesvk
•
8. okt 2025
@anonym_92f05c

@anonym_92f05c No to mi nenapadlo.
Ale najčastejšia chyba pri zavádzaní čípku je,že dieťa leží na chrbte. Je to pre ňho oveľa bolestivejšie ako keď je na boku.